Půdorys křídla větroně

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Půdorys křídla větroně

#1 Příspěvek od Kiwira »

Zdravím ,
chci si postavit větroně kategorie V1 a VS. Přemýšlím nad půdorysem a vzepětím křídla . Zda jít cestou obdélník - lichoběžník - lichoběžník vzepětí U jako je náčrt na obrázku A , a nebo klasika obdélník - lichoběžník vzepětí W jako je na obrázku B. Příklad: Admirál od Čížka. Podle mě má řešení B dvě výhody. snadnější stavba, lepší obtékání protože je větší hloubka 210 mm v délce rozpětí 1700 , kdežto u Ačka je v délce 1000 mm a potom se zúžuje , tak že klesá i Reynoldsovo číslo v tomto úseku křídla a tím i "kvalita" obtékání.
Rád bych znal i váš názor a doporučení . Děkuji. Mirek
Přílohy
DSC_0001.JPG
Hrom do vrtule !!
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Půdorys křídla větroně

#2 Příspěvek od TomasC »

Za mě pocitově A.

Pokud bych se chtěl rozhodnout definitivně, tak bych udělal simulaci. Nebo postavil obě a rozhodl se podle variometru na palubě.
VTjr

#3 Příspěvek od VTjr »

Optimální vzepětí je ve tvaru elipsy, takže vícenásobné zalomení jako v A je asi tomu blíž. Otázkou však je jestli ten výsledný rozdíl ve výkonu bude tak významný aby vyvážil složitější stavbu. Za mne obyčejné vzepětí ve středu s ušima asi stačí.
Zrovna tak zužující se hloubka křídla je přínosná z hlediska indukovaného odporu, ale zas komplikuje stavbu a navíc u malých modelů může poklesnout Re konců křídel natolik, že v určitých situacích dojde na nich k podkritickému proudění a to odpor naopak výrazně zvýší, a to tak, že úplně zneguje tu celou úsporu indukovaného odporu.
Jinak ten jev snižování Re se kompenzuje sníženém tloušťky profilu a zmenšení jeho křivosti směrem ke koncím křídla.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
HONZIK 22

#4 Příspěvek od HONZIK 22 »

Naprosty souhlas s VT mladsim . Taky bych se klonil k variante A, co se vzepeti tyka.
Ale jelikoz jsou uhly mym prokletim :roll: volil bych nikoliv elipticky prurez ,ale primou nabeznou hranu a s profilem modifikovanym dle popisu VT.
[youtu_be]https://youtu.be/QRPtvdXGLDM[/youtu_be]
Viz model 1.03 min videa.
To je presne to co bych doporucil. Nevim ,,kdo ten pan je a nevim zda se umistil ,ale jeho kridla modelu mi pocitove dnes v roce 2021 nevadi v nicem.
Mina

#5 Příspěvek od Mina »

Pán je Josef Bíbr a vyrábí pořád a jeho Limity jsou super letadla.
HONZIK 22

#6 Příspěvek od HONZIK 22 »

Moc diky za info. Celkem faux pas z mé strany . Limita model znám a konstruktera ne. :oops:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Woita »

Nedávno jsem získal zajímavou knihu, Létací modely z r. 1951. Opravdu krásný kousek.... na většinu modelářských otázek z oblasti konstrukce letadel se tam najde odpověď. Sice je 70 roků stará, ale myslím že většina těch chytrostí stále platí.
Ohledně půdorysu křídla je tam toto:
IMG_5855.JPG

IMG_5856.JPG

VTjr to napsal perfektně, a ještě naznačil co s tím. :idea:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
onca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od onca »

Mina píše:Pán je Josef Bíbr a vyrábí pořád a jeho Limity jsou super letadla.

Limity RCVS byly ve své době docela ucházející. Poslední dekádu však Na RCVS převládají a vyhrávají modely Aladin, novější Andromeda a nejnovější NYX (do větru) a NEX (do klidu).
Aladin má profily NACA z Admirála.
Nyx má profily AG.
Obě védvojky jsou od sebe roky vzdálené, ale spojuje je dvojité lomení uší a delší trup (od odtokovky k ocáskům).
Změna u Nexe a Nyxe je kratší střed a delší uši. Také konec křídla se zeštíhlil. Zdá se mě, že to se stejnými negativy daleko lepší točí na malém poloměru. Delší trup pak dělá to, že se to nechá víc "dudat" na minimálce.
Přílohy
Nyx 3.jpg
Nyx 2.jpg
Nyx.jpg
Andromeda.jpg
Aladin 2.jpg
Aladin.jpg
RCgliders.cz
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

Woita píše:...
VTjr to napsal perfektně, a ještě naznačil co s tím. :idea:

Ani jsem netušil, že bezděčně cituji z knížky, kterou jsem nikdy nečetl! :lol:

Každopádně i negativy na koncích uší eliminují možné problémy s odtržením proudnic (ale ne s podkritickým prouděním jako takovým, to spíš ten tenčí a měně zxakřivený profil) a taky snižují ten indukovaný odpor. Ovšem za cenu snížení efektivní nosné plochy tedy i celkového vztlaku.
Ono je to vždy něco za něco. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Steve

#10 Příspěvek od Steve »

HONZIK 22 píše:Naprosty souhlas s VT mladsim . Taky bych se klonil k variante A, co se vzepeti tyka.
Ale jelikoz jsou uhly mym prokletim :roll: volil bych nikoliv elipticky prurez ,ale primou nabeznou hranu a s profilem modifikovanym dle popisu VT.
[youtu_be]https://youtu.be/QRPtvdXGLDM[/youtu_be]
Viz model 1.03 min videa.
To je presne to co bych doporucil. Nevim ,,kdo ten pan je a nevim zda se umistil ,ale jeho kridla modelu mi pocitove dnes v roce 2021 nevadi v nicem.

Zdá se mi v tom videu, že na startu v klobouku vidím Genyse. Nebo se pletu?
Odpovědět

Zpět na „Větroně“