Převinutí motoru -> zvýšení výkonu

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ing.Robinsson

Převinutí motoru -> zvýšení výkonu

#1 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Ahoj, přemýšlím jak posílit motorek startéru je slabý a přes kompresi sotva otočí motorem. Původní co má na fotce hustější návin točil motorem pěkně. Uvádějí na něm 250w našel jsem i VA char. Průměr rotoru je stejný u obou 35mm slabší moturek má délku polových nastavců 20 mm silnější 24mm ještě je rozdílný počet polů původní ma 12polů ten druhý jen 10. Napadlo mě z něj odmotat vinutí a navinout hustěji aby ty polové nastavce byly opravdu zaplněny a případně použít silnější drát... předpokládam že počet závitů bude snižovat otáčky ...Pokud by trochu klesly myslím, že nebude tak vadit. Je to realné a doma proveditelné. Motor neběží pořád tak snad, že nebude uplně vyvážen tak nevadí. Čím se to pak zalívá nejakým epoxidem doma mam jen nejký laminovaci L285
Přílohy
IMG_20210313_085607_resized_20210313_085816792.jpg
VA char
VA char
Ing.Robinsson

Re: Převinutí motoru -> zvýšení výkonu

#2 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Nebo jestli by bylo možný k stávajícímu paralelně k stávajícímu privinout stejný počet závitů?
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

Co je důvodem pro výměnu původního motorku? (Jakou má vadu?)

Někdy jde zmenšit mezera mezi rotorem a nástavci permanentního magnetu (statoru)
vložením ocelové planžety vhodné tloušťky. Převinutí není, bez zkušeností, snadné a jednoduché.

MIG 400 Je menší drobeček, ale ty zásadní věci najdeš zde.
Na ten tvůj 12V/250W MOTORINO Zmenšení mezery uprav přiměřeně
Úprava motora MIG 400, 19. 10. 2007, Kategória: Technika,
Zmena vzduchové medzery medzi magnetmi a rotorom
http://rcmodely.nasehobby.sk/uprava-motora-mig-400/
Leon

#4 Příspěvek od Leon »

. . mám startér starší, 12V používám jej ke dvěma levnejm benzinům 30 a 35 ccm na první štěk. Inu levná china JC EVO . .
Blbě si natahují benzin na sytič. Na první čundr.
A to jsem vyrůstal kdysi dávno jako mechanik týmů a MVVS 2,5D . . Takže jistej šmrnc v ruce zbyl. Snad.
:lol:
ALE protože to starter na 12V nezvládal, tak jsem vzal již nepoužívanou LiPolku 4S asi 3Ah a pohoda
Krátkodobě tomu dám víc voltů . . již pár let a nic nekolabuje.
L

PS - je to doufám do ruky k startování modelu ??
varok

#5 Příspěvek od varok »

Co jsem převíjel pár elektromotorků jen tak amatérsky, jen tak bez složitých výpočtů, tak při použití tlustšího drátu musíte samozřejmě dát méně závitů, stejný počet se tam asi nevleze. Elektromotorek si potom veme mnohem větší proud a budou vyšší otáčky. Při použití tenšího drátu musíte naopak navinout větší počet závitů, odběr proudu bude nižší a otáčky asi půjdou hodně dolů, asi i kroutící moment. Kroutící moment se zvýší u motorků s větším počtem polů rotoru. Doma mám spoustu elektromotorků různých velikostí. Třeba ty modelářské mají hodně vysoké otáčky, přes 10000/min. myslím všechny jen 3polový rotor. Jeden elektromotorek z nějaké staré tiskárny nebo kopírky, už nevím má velikost motorku 400 má mnojem menší otáčky, ale mnohem větší kroutící moment. Jeho rotor má 5 pólů a je vinutý tenším drátem. Ten původní elektromotorek shořel nebo proč ho chcete vyměnit? Jestli ano, tak zkuste spíše ten odvinout, spočítat počet závitů a navinout znovu.
soaron

#6 Příspěvek od soaron »

Už druhý človek sa pýta prečo, pričom je to hneď v prvej vete.
Ing.Robinsson píše:Ahoj, přemýšlím jak posílit motorek startéru je slabý a přes kompresi sotva otočí motorem...

U elektromotorov je dobré to, že teoreticky je možné ich príkon a tým v podstate aj výkon ľubovoľne zvyšovať. Prakticky to samozrejme nejde do nekonečna. Previnutím však áno, môžete dosiahnúť potrebné navýšenie výkonu.

Nepíšete, o koľko chcete navýšiť výkon, no nepomohlo by zvýšenie napájacieho napätia? Je to rýchlejšie a praktickejšie riešenie.

Ja vidím hlavný problémom v tom, že sa u motora zvýšia aj otáčky, čo u štartéra asi nemusí byť úplne dobré. Naopak, výkonového preťažovania by som sa nebál, lebo doba chodu bude minimálna.
Ing.Robinsson

#7 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Motor je na 12v teď ho napájím 4s další zvyšování napětí na 5s nevím jestli zvládne. Jelikož ty polove nástavce nejsou úplně zaplněné věřím že tam dostanu silnější drát se stejným počtem závitů. Zkusím co půjde
Leon

#8 Příspěvek od Leon »

. . :D . .
A jaká je předpokládaná doba chodu a opakování použití . . ??
Než se ohřeje půl kila mědi a železa, tak to není hned . .
To vše při vědomí zvětšení tepelných ztrát s kvadrátem protékajícího proudu . .
Nastartuji a pak létám . . starter stydne . .
Neodkládat poté na přímé sluneční paprsky . .
Já bych to zkusil i na 5S . . když ten CuSm zčerná, tak se líp vymotá a uvolní se
tím misto pro plánované převinutí novým drátem . . . .
:wink:
L
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“