Elektrovětroň 1,8 m à la DLG

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrovětroň 1,8 m à la DLG

#16 Příspěvek od veka1 »

Zajimalo by mne technicko technologicke zduvodneni pouziti uhlikove site na penovem jadre, pokrytem dvakrat 25g/m2 sklem ( predpokladam jedno sklo na 90, druhe na 45st) .

Uz nekdo u klasickeho poletovadla teto velikosti zmeril, nebo spocital sily ( momenty) od vychylenych kridelek, pri rychlostech do 150km /h, kterymi je zkrucovano kridlo a zjistil, ze to ty dve vrstvy skla nezvladnou? Proto je snaha,vzhledem k valce s vahou, bez ohledu na pracnost,zachytit krouceni na krovkach uhlikovou siti?

Pokud nejsou propojeny horni a spodni nite ( potahy) do uzavrenych celku je to konstrukcni reseni funkcni tj. zachytava krut?

Nebo mas v miste pantu predem olaminovane hrany (jakesi pseudo stojiny tvaru U),tj. potahy kridla a kridelek pak funguji jako celistvy,torzne a ohybove tuhy,tvarovy profil ( D box)?

Pozn.z hlediska provozniho i konstrukcniho by bylo vhodnejsi pouzit minimalne tri vrstvy skla (jako u samonosnych skorepin),ale chapu , ze hmotnost je nekdy limitujici parametr.

Za seriozni , vecne podlozenou odpoved, budu celkem vdecny. :)

veka1
veetuhs

#17 Příspěvek od veetuhs »

Hodně fundovaná otázka, na kterou ale nemám stejně fundovanou odpověď. Vezměme to tak, že se snažím úročit zkušenosti z dosavadních staveb s tím, že jsem chtěl na tenhle model vyplácat především sklo, ne aby to byl celouhlík.

Můj DLG zobrazený hned v prvním příspěvku bohužel zklamal v pevnosti v ohybu (to jsem prostě dost podcenil), takže při startu jsem mu zlomil křídlo a oprava byla horor. Dle toho jsem pro nový model zvolil jednak snahu o "D-box" a podpořil to pak sedmi 800 tex rovingy od kořene se zužující až na jeden na konci křídla.

A pak tady je variace na Mimi (120cm rozpětí - viz foto), kde jsem použil ze širokýho rovingu disser na skle a tohle řešení se právě v odolnosti vůči zkroucení ukázalo jako hodně účinný, to křídlo je jak tank.

Pro nový model jsem tak právě z toho důvodu, abych to nepřehnal s hmotností, využil tenčí 3K roving pro disser a dvě vrstvy skla, na kritických místech pak tři, protože mám pocit, že by to mělo stačit a tuhost prvního vyrobeného křídla tomu nasvědčuje (ještě uvidím, jak se to změní po odříznutí křídélka). Ale teda je pravda, že vytvoření dalšího boxu odříznutím křidélka ještě před vakuováním a propojením spodní a horní vrstvy by tomu určitě pomohlo. Tak snad příště.

Nicméně když to nebude stačit, tak aspoň budu mít důvod postavit něco novýho a třeba úplně jinýho. Jsem v tomhle trošku přelétavej, nejdřív to byly rakety, pak dřevěný makety plachetnic a teď mě baví lítat s polystyrénem ve stoupáku.
Přílohy
IMG_20200207_210006.jpg
veetuhs

#18 Příspěvek od veetuhs »

Druhá polovina křídla je hotová, trošku se mi hnuly rovingy nahoře, ale to přežiju. Takže teď už to jen poskládat, poslepovat a nezvrtat :)

010101.jpg
veetuhs

#19 Příspěvek od veetuhs »

Mám skoro hotovo, zbývá napojit zadní plochy a křidélka na serva, napojit motor na regulátor, vyvážit a zjistit, jakou baterku si tam můžu dovolit. Pro zálet tam ale dám ještě malou a zbytek dovážím šroubama, takže v neděli by mohl být první let, jestli se uklidní vítr.

Jako obvykle byl největší opruz pořádně spojit předek s trubkou, to byla zas operace na dvě hodiny to všechno vyměřit, ale podařilo se. Unašeč vrtule taky celkem pěkně sedí, takže jsem zatím spokojenej.
Přílohy
IMG_20201002_230228.jpg
IMG_20201002_202638.jpg
IMG_20201002_182955.jpg
IMG_20201002_183032_1.jpg
IMG_20201002_182941.jpg
veetuhs

#20 Příspěvek od veetuhs »

Dneska jsem už jen udělal šrouby pro křídlo, naprogramoval základní funkce plus brzdy, ověřil těžiště jen na prstech, jestli není až moc vzadu, ale spíš trošku vpředu a pak už čekal, jestli se večer trošku neuklidní vítr. No nebylo to zrovna dobrý (foukalo z jihu přes kopec, takže turbulence u země), zvlášť ne na první let, ale nedočkavost zvítězila :oops:

Krátce řečeno, lítá to a nejspíš to bude lítat dobře, soudě dle toho, že jsem to při takových podmínkách hned neposlal do země a všechna tři přistání byla hladká. Teď už jen počkat na velkou baterku, pořádně vyvážit, napípat funkce a taky asi vyměnit pérka na ocaskách, dal jsem je tam asi moc silná a serva se trošku trápí.
Přílohy
IMG_20201004_204412.jpg
IMG_20201004_171941.jpg
koko
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od koko »

Tak super, blahopřeju, dobrá práce! Kolik to tedy celkově hmotí?
LMK Říčany
RadioMaster TX16S MkII ELRS
Graupner MZ12 PRO
veetuhs

#22 Příspěvek od veetuhs »

Dík, já věděl, že jsem na něco zapomněl. Má to 340 g bez baterky, takže s ní kolem 390 g, tzn. předpoklad vyšel plus/minus autobus. S větší baterkou budu asi muset dát ještě dva nebo tři gramy do ocasu.

Jinak DLG se v tom nezapře, ve vzduchu to reaguje na každý pšouk a tak trochu doufám, že s novou baterkou se to trošku uklidní, aby to zvládlo i trošku větrnější počasí.

Oprášil jsem videokameru a zkusím někdy později přidat pár záběrů ze stativu. Nic malýho na kšiltovku bohužel nemám, leda bych si tu velkou mrchu dal k hlavě a omotal izolepou.
koko
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od koko »

To teda ale ta váha je super, to je něco! Holt musíš vyrobit druhý těžký křídlo do větru a na svah :-)
(Jo a doplň si do profilu bydliště, ať nejsi tak anonymní)
LMK Říčany
RadioMaster TX16S MkII ELRS
Graupner MZ12 PRO
veetuhs

#24 Příspěvek od veetuhs »

Doplnil jsem.

A zjistil jsem, že ta pérka na ocaskách jsou v pohodě, to jsem jen namísto serv koupil takový hnůj, že i HXT500 je lepší. Holt když se šetří...

Pokukuju tak po nových a nechce se mi tam cpát zrovna Dymondy D47, co říkáte na Blue Bird BMS-101AMG? Nebo bude lepší digitální verze, či případně něco jinýho s rozumnou cenou? Jsem tam dost omezen výškou serva (max 28 mm celkově i s páčkou), takže 9gram se už nevleze, chce to 6 gramů nebo méně, tah kolem 1 kg stačí.
veetuhs

#25 Příspěvek od veetuhs »

Nakonec jsem dokoupil Hitec HS-45HB a je klid. Serva pěkně středí a zvládají to většinou bez muziky. Baterka se dvěma články a kapacitou 900 mAh je nacpaná vlevo v trupu co nejblíž křídlu, před ní je regulátor s kabeláží, pak serva a nakonec před motorem přijímač. Vyšlo to všechno jen tak tak.

IMG_20201008_153426.jpg

Nakonec jsem ještě musel dovažovat zadek asi 5 gramy pomocí epoxidového tmelu. Ten je jednak dost těžký a dá se "aerodynamicky" natvarovat, než na trubce zatuhne. Přímo do trubky jsem nic cpát nechtěl kvůli linkám od serv.
veetuhs

#26 Příspěvek od veetuhs »

Pořídil jsem si záznam z dnešní zkoušky. Ještě nemám úplně dokončený mixy a taky budu experimentovat s vyvážením. Video bohužel jen kamerou s 25 FPS a ze stativu, takže jsem se snažil sestříhat zrovna ty momenty, kdy je letadlo v záběru.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tiHpoHjWfr8[/youtube]
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“