Dlažba na sjezd do garáže

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Bildy

Re: dlažba na sjezd do garáže

#16 Příspěvek od Bildy »

Jara11 píše:Dekuju vsem za rady a poznatky. Ja bych mel hutneni podkladu snazší,protoze sjezd je komplet vybourany do skaly. Je tam max 15cm materalu,ktery bych nahradil sterkem. Jinak pred garazi je kanalek a trativodem odvedeno pod barakem. V minulych dnech je beton s kanalkem bez vody,ac naprselo cca 15cm vody. Voda zmizne jeste pred betonem a jde to zrejme po skale pod domem. Vyrobce mi rekl,ze pod auto 1,3t a skalnaty podklad bude stacit dlazba 6cm. Podminkou je neotacet se na tom,to by se asi rozvrtalo. Nekdo tu psal o topnych kabelech,nekoukal jsem na ceny. Je to nefunkcni, nebo to nestaci? Zitra dojedu k vyrobci kouknout co je skladem za rozumny penize,ac je mi jasny, ze vse to nevyresi,ale soucasny stav je hodne spatny.

Topný kabely tam mám, ale ještě jsem je nezapnul.....za posledních 10 let nebylo třeba. Už ani nevím, kolik mají příkon, ale na 6m šířky a 7m délky tam je tuším 2x20m. 3t auto se zapřaženým 1t vlekem překoná na tý zámkovce 18st v pohodě...mám asi 2m na rozjezd v garáži. Pokud jde o klouzání, tak uklouznout můžeš na všem, když jsou "optimální podmínky"....např. dlouhodobý mráz, pak přijde teplota lehce nad nulu a na podchlazený povrch začne pršet. I po tom ale auto vyjede. Chodím tam také a sjíždím i vostře na kole k zavřeným vratům. Platí, že na takovém povrchu a za jistých podmínek musíš dát prostě majzla. Pro lidi, který ti tam chodí může bejt řešení nějaký zábradlíčko na jedné straně, ale 13st. by neměl bejt takovej problém. Blízká ulice pode mnou má sklon 17st a lidi tam v zimě normálně chodí
Jara11

Re: Dlažba na sjezd do garáže

#17 Příspěvek od Jara11 »

Tak zacnu pozvolna pracovat. Musim zakopat prikraji kabel,kdyby jednou doslo na posuvnou branu ven za zahrady a to bude dalsi neznama. Dekuju za poznatky a rady Jarda
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
novfra

#18 Příspěvek od novfra »

Jara11 píše: Musim zakopat prikraji kabel...

Pokud ještě nevíš přesně, co budeš potřebovat, nezakopávej kabel, ale chráničku. Klidně dvě.
Jestli je to moc daleko na pohodlné protažení, tak někde na vhodném místě udělat spoj a až budeš potřebovat něco protáhnout, uděláš jen sondu a nebudeš muset kopat celou trasu.
Jara11

#19 Příspěvek od Jara11 »

Samo ze chranicku,tohle snad dam,jsem elektrikar. Ale dobra pripominka.
rotruck
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od rotruck »

K dotazu na začátku …. existují tzv. vodící prvky - dlažby , mají na sobě docela slušné pupíky , dávali jsme je na místa prudších nájezdů a celkem to funguje i v zimě ….
https://www.best.info/nas-sortiment/zam ... -nevidome/
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

Jara11 píše: Nekdo tu psal o topnych kabelech,nekoukal jsem na ceny. Je to nefunkcni, nebo to nestaci? Zitra dojedu k vyrobci kouknout co je skladem za rozumny penize,ac je mi jasny, ze vse to nevyresi,ale soucasny stav je hodne spatny.

ty topný kabely to chce opravdu probrat přímo na míru tvojim potřebám s nějakou seriozní firmou přez tuto problematiku, jestli nějaké teplotní čidlo, případně několik nezávislých okruhu toho topného kabelu---ono né, že neumí ten topný kabel odejít. osobně bych asi v základu volil tu variantu zatravnovací dlažby, velice reálné, že v případě takových těch ledovek se pneumatika auta vždy chytne o tu hranku toho zatravnováku---respektive jak bude prokluzovat kolo, ten led na té hrance rychle rozehřeje a kolo se chytne a poskočí na další zatravnovák--i pro pěší je to sice přez ty zatravnováky nepohodlná chuze, ale vcelku protiskluzově bezpečná.

já bych v základu prvotně zkusil ty zatravnováky, milion to stát nebude, aby to někdy nešlo předělat, ale v podstatě nevidím duvod proč by to přez zatravnováky nemohlo fungovat a místo topných kabelu možná i lepší kdyby to bylo opravdu někdy potřeba kyblík s pískem a lopatka.

písek a lopatka--kdysi popel z kotle funguje vždy, topný kabel funguje jen když ten kabel opravdu funguje.

těžko ale radit jednomu muže fungovat jedno, druhému něco jiného, nic méně na zatravnovácích auto neklouže, klasika u nás za penelákem na zadním parkovišti, kde jsou právě zatravnováky, všude ledovka, auto jak na bruslích ale když najedu na zadní parkoviště se zatravnovákama, tak už jedu normálně bez prokluzování kol.
Bildy

#22 Příspěvek od Bildy »

pepin píše:
ty topný kabely to chce opravdu probrat přímo na míru tvojim potřebám s nějakou seriozní firmou přez tuto problematiku, jestli nějaké teplotní čidlo, případně několik nezávislých okruhu toho topného kabelu---ono né, že neumí ten topný kabel odejít. osobně bych asi v základu volil tu variantu zatravnovací dlažby, velice reálné, že v případě takových těch ledovek se pneumatika auta vždy chytne o tu hranku toho zatravnováku---respektive jak bude prokluzovat kolo, ten led na té hrance rychle rozehřeje a kolo se chytne a poskočí na další zatravnovák--i pro pěší je to sice přez ty zatravnováky nepohodlná chuze, ale vcelku protiskluzově bezpečná.

já bych v základu prvotně zkusil ty zatravnováky, milion to stát nebude, aby to někdy nešlo předělat, ale v podstatě nevidím duvod proč by to přez zatravnováky nemohlo fungovat a místo topných kabelu možná i lepší kdyby to bylo opravdu někdy potřeba kyblík s pískem a lopatka.

písek a lopatka--kdysi popel z kotle funguje vždy, topný kabel funguje jen když ten kabel opravdu funguje.

těžko ale radit jednomu muže fungovat jedno, druhému něco jiného, nic méně na zatravnovácích auto neklouže, klasika u nás za penelákem na zadním parkovišti, kde jsou právě zatravnováky, všude ledovka, auto jak na bruslích ale když najedu na zadní parkoviště se zatravnovákama, tak už jedu normálně bez prokluzování kol.

myslím, že to píšu potřetí. Na takovejhle sešup nejsou topný kabely třeba. Automatiku jsem nikdy nezapnul a manuálně taky ne. Auto dá 13 st. v pohodě i na trochu kluzký dlažbě. Na tý bych nešetřil...žádná II. jakost. Cenový rozdíl není tak velký, aby ti to v budoucnu vyvážilo pracné opravy a předělávky. S topnými kabely by se musel udělat trochu nákladnější podklad. Já dal před 10 lety za kabely s čidlama 15 bez daně a bez "bumášky" od spolužáka z velkoobchodu....odhaduju, že už budou od té doby za více+vícenáklady na podklad, může to nyní dát klidně 30+ (s účtenkou)
Pokud jde o pochozí bezpečnost, tak by možná šly udělat postranní nízké schůdky, aby si někdo nenabil čumes. Předpokládám, že ten vjezd je širší než auto alespoň o 1-1,5m. Nejlevněji by by vyšly zatravňováky...pokud jde o šetření peněz. Podklad pak také nemusí být nic světovýho a čék si to udělá i sám. Hlavně ho udělat pořádně...hutnit žábou.
dudaj

#23 Příspěvek od dudaj »

Bildy píše: Hlavně ho udělat pořádně...hutnit žábou.

Předpokládám, že jsi měl na mysli hutnící desku a ne žábu.
Žába se používá na hutnění výkopů (má malou plochu). Na štěrky v ploše je potřeba vibrační deska.
Ahoj
Bildy

#24 Příspěvek od Bildy »

dudaj píše:
Předpokládám, že jsi měl na mysli hutnící desku a ne žábu.
Žába se používá na hutnění výkopů (má malou plochu). Na štěrky v ploše je potřeba vibrační deska.
Ahoj

jo samozřejmě, jen jsem se špatně vyjádřil (nejsem z oboru). Žába je u mě vše co nadskakuje :-)....krom vzteklý ženský, to už je pak saň
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Celeron »

Topný kabely dělám, na vjezd je potřeba dát 300W/m2. Stačí jen půlmetrový pruhy pod kola, ideální je tohle: https://shop.fenixgroup.cz/k144-katalog-ecofloor-topne-kabely-venkovni-aplikace-ochrana-ploch-rohoze-adpsv-mst?od=0. Při postupu https://www.fenixgroup.cz/sites/default/files/n655.pdf to je na věky.
OK2BUH

#26 Příspěvek od OK2BUH »

Já mám zabetonované dva pásy kovových roštů a jezdím po nich. Pod nimi je 15 cm volno aby sníh propadával. Žádné topné kabely nepotřebuju.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Celeron »

A když napadne těch 15-20 cm sněhu tak potom co?
Jara11

#28 Příspěvek od Jara11 »

Vzhledek tomu,jakvypadaji zimy poslednich x let (u nas na jihu) topeni resit nebudu. Druhy auto stoji venku na dojizdeni na nakup. Jestli budem jeste vubec nekam jezdit.....
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Kuba78 »

Celeron píše:A když napadne těch 15-20 cm sněhu tak potom co?

tak potom je to jedno jestli ma uklizeny najezd, protoze nejpozdeji o par metru pozdeji narazi na neuklizenou silnici, jelikoz silnicari budou jako tradicne kazdou zimu zaskoceni :-)
jio

#30 Příspěvek od jio »

Celeron píše:A když napadne těch 15-20 cm sněhu tak potom co?

V Olomouci? To asi ne. :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“