Frsky RX8R PRO a benzínový motor.

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
mkdaw

Frsky RX8R PRO a benzínový motor.

#1 Příspěvek od mkdaw »

Nový poznatek RX8R pro a ke ztrátě signálu a kmitání analogových serv při startu Benzínového Saita.. Dlouhou dobu jsem jakož to radioamatér laboroval.. Proč kmitají při nastartovaném motoru analogová serva Hitec a proč mi při nastartování motoru odejde HF modul v příjímači tak že jeho dosah je max 15.
Použité díly Příjmač RX8R pro určený pro benzínové motory (zkoušeny 2ks). Optický spínač zapalování Jeti a a samotné zapalování Saito. Motor je nastartovaný a veškerá analogová serva poskakují do různých poloh. Při použití digitálních je vše v pořádku. Bohužel dojde i k proražení vysokofrekvenčního dílu příjímače jehož antény jsou od elektroniky zapalování vzdálené 20cm a od jiskřiště svíčky 30cm u vnitř motoru. V letadle to prostě jinam nedáte. Vše způsobovala fajfka svíčky která stínícím obalem teda kostrou nedostatečně kontaktuje se svíčkou motoru.. Nečekal bych že u Saita bude špatně dosedat fajfka a nečekal bych že vstupní díl příjímače je nedostatečně chráněn.. protože to se stát za letu není šance ovládat éro. Což myslím že asi není zrovna dobré a to si ještě představte, že bych zkoušel jestli mi háže jiskra tak stále měním. Jaký jsou vaše zkušenosti?
MomoBrut

Re: Frsky RX8R PRO a benzínový motor.

#2 Příspěvek od MomoBrut »

Tohle je celkem známý problém, "fajfka" je první na řadě, pokud je nějaké rušení v modelu se zapalováním, nejčastěji to bývá vadný kontakt, ať už na pouzdře, nebo odporu uvnitř fajfky. Pak až se hledají další problémy.

Jinak to, že odchází přijímač asi bude tím, že tam není ESD ochrana na vstupech, na tomto se asi šetřilo, ale nevím, frsky nepoužívám, ani ve spalovácích, ani nikde jinde ...
blembondo

#3 Příspěvek od blembondo »

To co odejde je přepínač antén SE2431L.Pro ten obvod platí že ESD voltage max 1000V.Takže odolnost na elektrostatický výboj je dost nízká.
jirinovo

#4 Příspěvek od jirinovo »

futaba přežila :), po bouračce taky zdeformovaná fajfka, serva lítali jako o život
mkdaw

#5 Příspěvek od mkdaw »

MomoBrut píše:Tohle je celkem známý problém, "fajfka" je první na řadě, pokud je nějaké rušení v modelu se zapalováním, nejčastěji to bývá vadný kontakt, ať už na pouzdře, nebo odporu uvnitř fajfky. Pak až se hledají další problémy.

Jinak to, že odchází přijímač asi bude tím, že tam není ESD ochrana na vstupech, na tomto se asi šetřilo, ale nevím, frsky nepoužívám, ani ve spalovácích, ani nikde jinde ...

|Přesně tak..Nejde o tu fajfku ta se upraví. Nejde o sekání serv tam je to samozřejmé při rušení opět se to dožene..Jde o ten příjímač a upozornění pro ostatní co ho chtějí s benzínem používat. Za letu se muže s tát cokoli ale jak vysadí příjmač je to 99% neuspěchu to dostat dolu.
mkdaw

#6 Příspěvek od mkdaw »

blembondo píše:To co odejde je přepínač antén SE2431L.Pro ten obvod platí že ESD voltage max 1000V.Takže odolnost na elektrostatický výboj je dost nízká.
Co mě už napadlo vsadit ochranné diody na vsupy, ale v tom to malém provedení se v tom už nevrtám. A havně najít vhodné protože v těchto frekvencích by zajisté došlo e snížení citlivosti.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

To je docela zajímavý. Viděli jste někdy instalaci zapalování na starých benzíňákách co lítají historici? Nesmí mít elektronický zapalování a tak lítají mechanický přerušovač, zapalovací cívka a kondík. Od cívky mají silikonovej neopletenej kabel bez fajifky, jen takový kontaktní skřipec na svíčku. Jedinný odrušení je sériovej odpor u svíčky. Lítají s různejma 2,4 GHz rádiama a neviděl jsem na jejich setkání v Chotěšicích, že by někdo spadnul či si stěžoval na rušení. :wink:
MomoBrut

#8 Příspěvek od MomoBrut »

Hmm a kdo z nich má frsky?
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

MomoBrut píše:Hmm a kdo z nich má frsky?

Když vylezly 2,4, tak jsem přestal odrušovat plechovky motory - přestalo to být potřeba.
Aktuálně mám RX6R antény přímo vedle silového konektoru. Ten když propojím, tak jiskra jako blázen. Je zajímavý, že jsem přijímač nezničil. Ten konektor je do 3 cm ! od těch antén.

Takže problém zřejmě bude jinde :D .
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

Rozdíl bude v napětí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

MomoBrut píše:Hmm a kdo z nich má frsky?

Zkusím to zjistit. Pořadatel toho srazu v Chotěšicích k nám jezdí na letiště.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“