Tisková zpráva Ministerstva dopravy o pravidlech létání

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
plavec1

Re: Tisková zpráva Ministerstva dopravy o pravidlech létání

#46 Příspěvek od plavec1 »

graup15 píše:
Jak? No normálně, prostě na ty jejich nesmyslné nařízení seru...
A lítám si spokojeně jak vysoko chci.

Ty jsi moje krevní skupina.
Taky na ně seru. Dřív jsem lítal jako pilot na tom co jsem si postavil a ,,na černo", protože se vlastně nesmělo lítat vůbec. A když se to začalo po revoluci povolovat a registrovat, tak jsem s tím seknul. Teď jsem přičichnul k modelařině a zase mě v to bude někdo omezovat? Kašlu na ně a lítat si budu pro zábavu dál. Jen kvůli někomu kdo chce zase nějakou funkci neskončím.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od blesk »

plavec1 píše:
Ty jsi moje krevní skupina.
Taky na ně seru. Dřív jsem lítal jako pilot na tom co jsem si postavil a ,,na černo", protože se vlastně nesmělo lítat vůbec. A když se to začalo po revoluci povolovat a registrovat, tak jsem s tím seknul. Teď jsem přičichnul k modelařině a zase mě v to bude někdo omezovat? Kašlu na ně a lítat si budu pro zábavu dál. Jen kvůli někomu kdo chce zase nějakou funkci neskončím.

Jo a přesně kvůli takovým nám to zakážou úplně... Díky ;-)
leon_cz

#48 Příspěvek od leon_cz »

Franta18 píše:To není moc vhodné přirovnání, řidičák musím mít pouze když chci jet po veřejné komunikaci, všude jinde můžu jezdit i bez řidičáku. Létání s modely ale chtějí omezit úplně všude.

Ano, ale musí to být jen na tvém pozemku,jinak musíš mít souhlas majitele.Tak sem netahej nesmysly.A ani vzduch nad tvým pozemkem není tvůj ale je státní.

To není tak úplně pravda. Po polní cestě můžu klidně jezdit i bez řidičského průkazu, je to účelová komunikace.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od veka1 »

leon_cz píše:
To není tak úplně pravda. Po polní cestě můžu klidně jezdit i bez řidičského průkazu, je to účelová komunikace.

Pravda pravda... az na to, ze zakladni pravidla jizdy na motorovem vozidle, na koni,bejku atd. musis stejne dodrzet.

Staci napr. neprispusobit rychlost jizdy povaze terenu,ridicskym schopnostem , technickemu stavu vozidla, nebo zvirete, kere sedlas a v mziku nebude s kym psat o volovinach.
Vlastnictvi ridicaku, ani jizda po soukromne komunikaci nikerak nepomuze, kdyz chybi pud sebezachovy a realne vnimani okolniho sveta. :lol:

Ps. dodrzovani smysluplnych pravidel vnimam jako znacnou sanci pobyt na tomto svete o chvilicku dele .... :wink:

veka1
plavec1

#50 Příspěvek od plavec1 »

blesk píše:
Jo a přesně kvůli takovým nám to zakážou úplně... Díky ;-)

Nic ti nezakážou úplně. Budeš si lítat podle předpisů když budeš chtít. Já taky, akorát na to nebudu mít žádný papír. Je mnoho odvětví na které je třeba papír a spousta lidí to dělá bez něj. Oni mě za to nezastřelí.
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Kiwira »

blesk píše:A musíme uvědomit, že sestřelit modelem(dronem) letadlo není taková sranda. Jasně, ve volném terénu asi těžko potkám A320 ve 150m (to bych fakt už musel být kousek před prahem dráhy) ale potkat tam ULL nebo vrtulník záchranky možné je. A ať se nám to líbí, nebo ne, tak "velké letadla" měli, mají a budou mít přednost.

S tím souhlasím , jenže je zde zase jedno ale. ALE: vrtulník , ULL jsou poháněny motorem a motor je, zvlášť u vrtulníku , slyšet na hodně velkou vzdálenost a to je dost času se z nebe ztratit. Bezhlučný větroň asi na vašem " plácku" přistávat nebude. Já jsem se tak " dekoval " před Z 37 Čmelákem , který letěl nízko a v těsné blízkosti města Havířova. A druhé ALE: je to o lidech a jejich kázni.
Hrom do vrtule !!
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od pepinozbrna »

leon_cz píše:

Nemohu s tebou souhlasit :D . Polní cesta má sice svá specifika ale přesto na ní nemůže jezdit kdo chce a jak chce.
Navíc se na jeden zákon nabaluje druhý i další,.... Zde konkrétně by se majitel vozidla dopustil porušení zákona o silničním provozu
§ 3 odst. 3 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb.
Takže si myslím ža rada i přirovnání neni moudré :D
Nahoru to půjde ... dolů musí.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od blesk »

No zrovna ten větroň... Tak 14dni zpět jsme ho tahali z pole vedle letiště...

A nejednou se tam zjevil padáčkář...

My máme letiště v kopcovitém terénu a pokud bude letadlo v 500m a vezme to napříč údolím, tak ho moc dopředu slyšet není...
dudaj

#54 Příspěvek od dudaj »

blesk píše:No zrovna ten větroň... Tak 14dni zpět jsme ho tahali z pole vedle letiště...

A nejednou se tam zjevil padáčkář...

My máme letiště v kopcovitém terénu a pokud bude letadlo v 500m a vezme to napříč údolím, tak ho moc dopředu slyšet není...

A co v tomto případě řeší nějaká registrace modelů ?

Tady je pořád u části lidí představa, že ty registrace něco řešej. Opak je pravdou.

Zrovna tak, jako že řidičák řeší bouračky.
BoŠ

#55 Příspěvek od BoŠ »

Kiwira píše:S tím souhlasím , jenže je zde zase jedno ale. ALE: vrtulník , ULL jsou poháněny motorem a motor je, zvlášť u vrtulníku , slyšet na hodně velkou vzdálenost a to je dost času se z nebe ztratit. Bezhlučný větroň asi na vašem " plácku" přistávat nebude. Já jsem se tak " dekoval " před Z 37 Čmelákem , který letěl nízko a v těsné blízkosti města Havířova. A druhé ALE: je to o lidech a jejich kázni.
Motor jde slyšet tehdy, pokud ho nic nemaskuje. Stačí ale větrný den, a poblíž strom nebo keř s listy - pak tě překvapí i vrtulník.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
leon_cz

#56 Příspěvek od leon_cz »

pepinozbrna píše:Nemohu s tebou souhlasit :D . Polní cesta má sice svá specifika ale přesto na ní nemůže jezdit kdo chce a jak chce.
Navíc se na jeden zákon nabaluje druhý i další,.... Zde konkrétně by se majitel vozidla dopustil porušení zákona o silničním provozu
§ 3 odst. 3 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb.
Takže si myslím ža rada i přirovnání neni moudré :D

Pokud dané místo není pozemní komunikací, tak na takovém místě neplatí pravidla silničního provozu, lze tam řídit vozidlo bez konkrétního oprávnění, nemůže tam dojít k dopravní nehodě ve smyslu zákona, policie tam nemá kompetence v rámci dohledu nad dodržováním pravidel silničního provozu apod. Takovými místy jsou např. soukromá pole, polní cesty, letiště, silniční dráhy a dále tzv. místa ležící mimo pozemní komunikace.

Našel jsi snad jinou citaci, která říká, že pro řízení motorového vozidla na účelové komunikaci potřebuješ řidičský průkaz?
LV
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od LV »

dudaj píše:
A co v tomto případě řeší nějaká registrace modelů ?

Škodové konanie. To je celé. Registrácia a povinný štítok obvykle prinúti dané indivíduum správať sa ako človek.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
dratek

#58 Příspěvek od dratek »

To leon -cz Našel jsi snad jinou citaci, která říká, že pro řízení motorového vozidla na účelové komunikaci potřebuješ řidičský průkaz?[/quote]

Nad tímto problémem se vedlo celkem hodně diskusí na školení řidičů ale vždy to skončilo jednoznačným závěrem že bez oprávnění můžeš jezdit jen po vlastním (dohodnutém )oploceném pozemku nejsi li žákem autoškoly a závodníkem na organizované akci.A pokud si myslíš že když se vymeleš na nějaké cestě nebo poli a někomu náhodou a nebo i sobě přivodíš škodu nebo zranění ke kterému ti kdosi zavolá záchranku tak můžeš počítat na 100%že to budou vyšetřovat cajti a taky tě i dle zásluh odmění takže dle mých zkušeností to pepíno popsal správně.Jinak platí "Když není žalobce není ani soudce"a to ve všem.
Leon

#59 Příspěvek od Leon »

. . dodám ke svým předchozím "kecům"
Někdy v únoru letošního roku jsem napsal - poslal mejl na ÚCL s otázkou, že jako modelář . . se chci zaregistrovat a podrobit zkouškám. Asi jsem nezvolil správný referát, správného úředníka, ale dodnes NIC.
Ano, nejsem majitel datové schránky . .
A chlapi pravidla bejt musí. I mariáš ve dvou je má a neřešme švindlování. I to je lidská vlastnost . .
Jojo, Jjio . . . neřeším hustotu leteckého provozu . .i aut jezdí víc . . jen řeším, že když lidi chtěj, tak to jde . .
ALE jak jsem již napsal - nechápu, proč by někdo měl mít úlevy a výjimky z pravidel na základě knižky. Opakuji se :
- pilot člen Aeroklubu ČR nemá výhody oproti pilotu nečlenovi aeroklubu z hlediska leteckých předpisů
Na dané téma se toho dá napsat dost ironického až jízlivého . . .
Někdo zde napsal . . a četli jste vůbec ten předpis??
Já ho svým rychločtením tedy přejel. Ale pro mne majitele několika špejlí 3m60/2,6kg a i 35ccm/7,8kg nezajímají odstavce, co má dělat a co nemá dělat majitel dronu sloužícího komerčním účelům . . Z daní placení úředníci by to
mohli (co si budeme povídat o jejich pracovní vytíženosti) trochu rozčlenit . . :-) Ale Úředník a jeho Referát je mocný.
Zde krátké odbočení - doporučuji knihu Prolomení hradeb od P. Hampla . .
Zpět:
- jsem pro registraci . . míval jsem OK 05-68 a pak aby bylo více okresních tajemníků i OK 43-34 . . :-)
- rád půjdu složit zkoušky teoretické i praktické
- ale chci létat stejně vysoko jako majitelé průkazů. kteří jak to tak chápu, zkoušky nebudou skládat.
- pojistku za 410,-/rok mám a pár let platím
Mám nápad - od 1.1. 20xy budou muset mít všechna létadla vestavěný výškoměr + gps napojený na rychlý internet,
kteréžto zařízení bude v reálném čase podávat hlášení . . Jinak to nejen ti naši, co pomáhají a chrání neochrání . . .

Takže vážení, já si budu se vší obezřetností poletovat tak jak doposavad. Jo a ruku na srdce - 300m AGL mi na 3m60
bohatě stačí . . . spíš oči v brejlích už nestačí . . a rx gr má nastavenej alarm na 280m . . ono někdy než opustíte
šprajc, tak to chvilku trvá . . .
Když jsem u tej vejšky - napsal někdo někde proč už ne 300m nad terenem?? Při rychlém čtení se mi stane, že přehlédnu.
Pokusím se už k danému nevyjadřovat. Jsme přece samostatný suverenní stát z nezávislou legislativou . . :-)
Koho maj pověsit, ten se neutopí.

Leon

Leon
Leon

#60 Příspěvek od Leon »

. .a tři obrázky pohody . . .

návštěva  obhlídka.JPG

návštěva pohoda 1.JPG

návštěva pohoda 2.JPG
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“