Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
ingwarr

Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze

#76 Příspěvek od ingwarr »

Aký strach z open TX ?
Ide o zvyk, od 1993 mam FC-16, ktorú ešte používam klasicka sablona. Ale chcel som telemetriu, no nie Futabu - šialené ceny na to moje poletovanie. Tiež som mal strach, ale keď som videl videá na YouTube od "Rimra" tak to teda skúsim. Nelutujem, napríklad na FunCub som chcel aby sa klapky vysuvali na dve polohy a pekne pomaly, a nastavil som to. Telemetriu tiež využívam, najviac vyskomer barometricky, ktorý ukazuje aj vertikálne stúpanie či klesanie - dobre na termíku z gps ide "merať" rýchlosť aj výška, prípadne pozrieť trasa kde som lietal. Jediné čo ho sa bojím je prejsť na výššu verziu open TX, stále mám 2.1.9 ako som to kúpil. Neviem možno není ani treba nepoužívam "Gečkove ani Skove prijímače. Takže žiaden strach, prajem šťastný výber.
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
prikrylm

#77 Příspěvek od prikrylm »

Možná jinak.
Pokud se bavíme o rádiích $500+ můžeme se bavit, jestli šablonu nebo OpenTX. Šablona může být lepší, i když jak píše ellet menu u hodně chytrých šablon bude košaté.
Pokud se bavíme o rádiích kolem $200 nebo míň, tak pokud nechci vyloženě jednoduchost bez možnosti si "vymýšlet" šablony nemají šanci.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
marina

#78 Příspěvek od marina »

Tak vidím, že můj dotaz ohledně výběru soupravy se zvrtnul do pro mě až moc odborné diskuse. Dosud stále létám se starou 4 kanálovou Futabou na 35 Mhz, žádné mixy, ani exponenciály, vše poctivě v rukách. Velikost výchylek a diferenciaci řeším postaru mechanicky. Jen jsem chtěl postoupit o "level" výš. Pořídit větroně s klapkami, možnost ovládat každé servo zvlášť, atd. Nechtěl jsem tu rozpoutat odbornou diskuzi. Ta Fly Sky FS-I6 se mi zdá docela dobrá. Docela se mi z mého laického pohledu zdá dobré i to zdvojené umístění antén u vysílače i přijímače. Že je dost eliminována možnost ztráty signálu. To jsem u jiných souprav neviděl. I když mi není jasné jak se umisťují ty anténky v modelu. Já dosud mám natažený drátek podél trupu letadla. Nevadí těm anténám blízkost ostatní elektroniky? Zdá se mi to tam takové nahečmané na sobě. Jak je to teď s tím rušením na těch WiFi frekvencích? Dříve jsme se občas setkal 2 na stejné frekvenci, nebo harmonické. Teď výrobci garantují že se to nemůže stát. Je to tak? Berte mě tak, že jsem ze staré školy a nejsem elektronik, ale strojař, mechanik. Váhám mezi tím Fly Sky FS-I6 a Fr Sky T9 lite. To FS - 16 se snad dá upgradovat na 10 kanálů... V tomhle směru prosím o názory.
zdzd

#79 Příspěvek od zdzd »

marina píše:Docela se mi z mého laického pohledu zdá dobré i to zdvojené umístění antén u vysílače i přijímače. Že je dost eliminována možnost ztráty signálu. To jsem u jiných souprav neviděl. I když mi není jasné jak se umisťují ty anténky v modelu. Já dosud mám natažený drátek podél trupu letadla. Nevadí těm anténám blízkost ostatní elektroniky? Zdá se mi to tam takové nahečmané na sobě. Jak je to teď s tím rušením na těch WiFi frekvencích? Dříve jsme se občas setkal 2 na stejné frekvenci, nebo harmonické. Teď výrobci garantují že se to nemůže stát. Je to tak?

Dvě antény mají prakticky všechny RX na 2,4 Ghz které nejsou jen pro provoz v hale na pár desítek metrů.

Je.

Aktuálně nejsou závažnější problémy s rušením. Pes je zakopaný jinde. V přijímačích jsou mikroprocesory = větší odběr a resety při nespolehlivém napájení, přičemž digi serva a mikroserva papají více. BECy v reglech toho taky neunesou tolik jak články na přímo a při větším odběru se přehřejí a vypadnou. A pak už nejde žádný přijímač, bez ohledu na typ a počet antén.

Jinak řečeno, rušení a typ rádia jsou dnes pro spolehlivost to méně podstatné. Zásadní je řešení napájení.
prikrylm

#80 Příspěvek od prikrylm »

marina píše:Dříve jsme se občas setkal 2 na stejné frekvenci, nebo harmonické. Teď výrobci garantují že se to nemůže stát. Je to tak?

Na MHz frekvencích jedna vysílačka vysílá na jedné frekvenci (v jednom pásmu). Přijímač na této frekvenci poslouchá. Vysílaný signál je analogový (PPM, PCM)

2,4GHz frekvence používají trochu odlišný způsob, výrazně odolnější proti rušení (FHSS). Navíc se vysílá digitálně a přijímač neprovede povely poslané jinou vysílačkou než se kterou byl spárován. Většinou ani povely pro jiný model v téže vysílačce.

Možná pro zajímavost - X9-lite má spektrální analyzátor, kde je možné si na displeji rádia prohlédnout, jak vypadá lokální situace v pásmu 2.4GHz.
Jardátor

#81 Příspěvek od Jardátor »

Taky nejsem přes elektroniku žádný odborník a když jsem před pár lety přešel od jednoduché vysílačky k Frsky ,tak jsem si i tošku zanadával.Ale stačilo si pustit pár videí od Rimra a bylo po problému.Ta podpora je velká a zvládáme to i my trošku starší. :D :D
VTjr

#82 Příspěvek od VTjr »

prikrylm píše:... Většinou ani povely pro jiný model v téže vysílačce. ...

Právě u Futaby T-10CG tohle neplatí a já to považuji za její největší nedostatek, tedy pro mne.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
prikrylm

#83 Příspěvek od prikrylm »

VTjr píše:Právě u Futaby T-10CG tohle neplatí a já to považuji za její největší nedostatek, tedy pro mne.

To bude dané tím, že vysílací modul je se zbytkem rádia spojen jen přes PPM signál. Tam se ten "model match" realizovat nedá (nebo mnohem hůř).
Pokud je modul a rádio spojené nějakou tou sériovkou (digitálně), tak je realizace jednoduchá a přínos velký.

Jestli umí rozlišit modely FS-i6 netuším, ale vzhledem k tomu, že umí telemetrii tzn ta linka mezi rádiem a zbytkem vysílačky bude digitální, tak na 99,5% jo.
x9-lite model match umí.
LV
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od LV »

T10C je 15 rocne radio a nema obojsmerny prenos. Teda netusi, co a kolko je na nom zavesene...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od ddano007 »

prikrylm píše:To bude dané tím, že vysílací modul je se zbytkem rádia spojen jen přes PPM signál. Tam se ten "model match" realizovat nedá (nebo mnohem hůř).
Pokud je modul a rádio spojené nějakou tou sériovkou (digitálně), tak je realizace jednoduchá a přínos velký.

Jestli umí rozlišit modely FS-i6 netuším, ale vzhledem k tomu, že umí telemetrii tzn ta linka mezi rádiem a zbytkem vysílačky bude digitální, tak na 99,5% jo.
x9-lite model match umí.

1, Model match závisí hlavne na protokole. Napríklad môj Taranis X9D komunikuje s TX modulom sériovou linkou, ale D-éčkové prijímače (D8R), čo lietam nemajú model match. Ale X-kové prijímače ( X8R ... ) ho majú.
2, FlySky prijímače ia6B a ia10B podporujú model match minimálne s 4-in-1 modulom
https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... HDS2A---28
3, X9Lite vie model match s novými prijímačmi ( X, ACCESS ), D-prijímače vstavaný modul nepodporuje, vie ich len cez 4-in-1 modul, ale tie prijímače model match nemajú, viď bod 1)
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
prikrylm

#86 Příspěvek od prikrylm »

ddano007 píše:1, Model match závisí hlavne na protokole. Napríklad môj Taranis X9D komunikuje s TX modulom sériovou linkou, ale D-éčkové prijímače (D8R), čo lietam nemajú model match. Ale X-kové prijímače ( X8R ... ) ho majú.

Tohle není tak úplně pravda.
Pokud jsou rozlišeny dvě vysílačky vysílající stejným protokolem tím, že ve vysílané informaci je nějaké ID, tak je model match realizovatelný u libovolného protokolu.

U D8 OpenTX pro interní modul Frsky sice nenabízí možnost zvolit různé ID (model match), ale pokud zkusíš D8 přes multiprotokol, tak tam už tahle možnost je (vyzkoušeno).
Naposledy upravil(a) prikrylm dne sob 16.05.2020 21:29, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#87 Příspěvek od prikrylm »

LV píše:T10C je 15 rocne radio a nema obojsmerny prenos. Teda netusi, co a kolko je na nom zavesene...

"Model match" není podmíněný přítomností telemetrie. Tedy jestli "obojsmerny prenos" byl myšlený mezi vysílačem a přijímačem. Jestli byl "obojsmery prenos" myšlený jinak, tak se omlouvám za nevhodnou poznámku.

S model match (tuším) přišlo Spektrum? v době, kdy telemetrii jejich DSM DSM2 neuměla.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od ddano007 »

prikrylm píše:...ale pokud zkusíš D8 přes multiprotokol, tak tam už tahle možnost je (vyzkoušeno).

Hej, máš pravdu, to som si nevšimol. Práve som hodil dotaz na Pascala, ako to spravil 8O
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
VTjr

#89 Příspěvek od VTjr »

Priznám sa, že síce neviem podrobne ako to tam všetko funguje, ale domnieval som sa, že keď sa musí každý prijímač s vysielačom spárovať, tak si vymenia jeho jedinečný identifikačný kód a ten sa uloží do databázy flash pamäti vysielača, asi aj kód vysielača do prijímača. No a potom nevidím aký je problém tento záznam vo vysielači spárovať so záznamom konkrétneho modelu. Resp. zariadiť formát záznamu modelu tak, aby bolo to priradenie spárovania súčasťou tohoto záznamu. Ale asi som pochopil, že kodérový procesorový modul v T10 nie je integrovaný s vysielacím FASST modulom, že sa medzi nimi prenáša len jednoduchý PPM signál. No, to sa mi nechce veriť, že tam nie je žiadny iný prenos. Ľudovo povedané, to je akokeby v aute motor komunikoval so zvyškom auta len cez plynový pedál. Nechce sa mi veriť, že vyvíjali processorový kodér a zase iná divízia VF modul a nedohodli sa na tom, aby tirto dve časti úzko spolupracovali. Ak je to tak, tak od japoncov vskutku neuveriteľné. Chápel by som to ešte tak u starších modelov T9 a T12 s výmennými VF modulmi, asi aj starších T10, ale T10CG má už VF modul integrovaný FASST 2,4GHz, nevýmenný. Tam tesnejšej komunikácii nemohol brániť napr. konektor s nedostatočným počtom pinov. Samozrejme, keby som vedel to, čo dnes, T10 by som si nikdy nekupoval. Keby som si kúpil napr. TU modul JeTi do starej FC16, bol by som na tom skoro rovnako, ale možno aj oveľa lepšie. Minimálne by som už mal namiesto 5 futabáckych 5 JeTi prijímačov a dnes vysielač s TU mkdulom menil na ich plnohodnotný. Dnes je pre mňa vzhľadom aj na všetky prijímače takáto výmena finančne neúnosná.

Preto je dobré pri kúpe novej súpravy sa rozhodnúť správne a vsadiť na perspektívneho koňa. Ja dnes platím daň za to, že som po 25-ročnej pauze stratil kontakt s vývojom techniky a pri kúpe postupoval ukvapene. I keď to bolo pred 10 rokmi, vtedy možností bolo menej a ani JeTi ešte kompletné vysielačky nevyrábal, ale do výpredajových Graupnerov pridával svoj TU modul, prípadne JetiBox. Proti tomu kompaktná T10 sa mi zdala lepšia. Teda popravde mi vyhovuje, zatiaľ, ale je bez perspektívy.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:...
Preto je dobré pri kúpe novej súpravy sa rozhodnúť správne a vsadiť na perspektívneho koňa...

No jo, ale kdo má doma křišťálovou kouli, aby tu perspektivu viděl a odhadnul...
A zvlášť pokud začíná, nemá zkušenosti a přehled, to je jen odkázaný na poradce a jsme tam kde jsme byli :-)
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“