3D tisk modelů letadel I

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel

#991 Příspěvek od Kuba78 »

tomashr píše:Jen pro pořádek - pokud u TA152 uvažuješ o té lehčí hybridní verzi z LW-PLA, tak ta se ještě musí prověřit, můj test bylo klasické PLA. Pokud to TA uděláš z PLA celé, tak asi pevnost bude OK, už má lepší "zámky" na spojení dílů atd., tak by proti ME109T mělo být spíš ještě pevnější.

Jinak si stojím za tím, že z modelů stíhaček 3Dlabprint z klasického PLA (LW-PLA varianty teď záměrně vynechávám) je letově jasně nejlepší Spitfire. Je to starý návrh, který není tak dokonalý v tisku, ale model je fakt superlétavý. Vtipné je, že teď ho budu asi tisknout znovu a bude to už třetí kus, dva skončily na šrot. Je to právě "vina" těch skvělých vlastností, on létá tak dobře, že tě svádí k "píčovinám", které by sis třeba s ME109 netroufl a tak je nakonec úmrtnost spitů vyšší - to jsou paradoxy :mrgreen: :mrgreen:

material sem neresil. zatim sem ve stadiu uvah, letadel mam doma vic nez dost, jen sem premyslel ze to konecne zkusim. u materialu se hlavne bojim o teplotni stalost - kdyz to treba budu vozit na zadnim platu v aute aby se mi to v lete nerozteklo. lehci nebo tezsi varianta uz jsou pak jen o tom, jestli tam narvu vetsi nebo lehci motor :-)
zdzd

#992 Příspěvek od zdzd »

Kuba78 píše:material sem neresil. zatim sem ve stadiu uvah, letadel mam doma vic nez dost, jen sem premyslel ze to konecne zkusim. u materialu se hlavne bojim o teplotni stalost - kdyz to treba budu vozit na zadnim platu v aute aby se mi to v lete nerozteklo. lehci nebo tezsi varianta uz jsou pak jen o tom, jestli tam narvu vetsi nebo lehci motor :-)

Já tištěné eroplány nemám, ale na platu v autě se mi roztekl i laminátový Lighting od JR Models. Křídla v pohodě, ale spodní strana pilotní gondoly i motorových trupů se stala placatou...
tomashr

#993 Příspěvek od tomashr »

Kuba78 píše:material sem neresil. zatim sem ve stadiu uvah, letadel mam doma vic nez dost, jen sem premyslel ze to konecne zkusim. u materialu se hlavne bojim o teplotni stalost - kdyz to treba budu vozit na zadnim platu v aute aby se mi to v lete nerozteklo. lehci nebo tezsi varianta uz jsou pak jen o tom, jestli tam narvu vetsi nebo lehci motor :-)

Když to necháš na platu v zavřeném autu na slunci, tak se to rozteče na 100%. Chce to hlídat, ale dá se.

Trochu bych polemizoval o tom, že se varianty liší jen motorem - ono to mění letové vlastnosti a další věci, ale to už se musí jít kus od kusu...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#994 Příspěvek od Kuba78 »

roztekl se i laminat? tos nechal stat pres prave poledne nekde v death valley? :-)
pokud vim PLA ma problem uz nekde u 60 stupnu coz v zavrenem aute vzadu na slunicku neni problem dosahnout. Vim ze se musi opatrne, Nenechavam auto stat na slunci, doma i v praci parkuju v garazi ale muze se stat ze obcas nekde zastavim. na letisti modely vyndavam. jelikoz sem chtel budouciho vozemboucha takhle prevazet tak zatim vaham. Doposud slouzici vozembouch vozim takto dlouhe roky na zminovanem miste, je to Hurricane od Masika (celocerny) a ten to prezil, pravda obcas byval mekci ale spravilo to radne prospikovani uhlikem :)
dudaj

#995 Příspěvek od dudaj »

Kuba78 píše: PLA ma problem uz nekde u 60 stupnu coz v zavrenem aute vzadu na slunicku neni problem dosahnout.

Spíš uvažuj teplotní odolnost. Ta je ještě kolem 50°C . 55°C už to nedá.

Mě se zdeformovalo viditelně po 10 min. jízdě, kdy na to sluníčko jen svítilo na sedačce.
Taky jde o zatížení v tom okamžiku prohřátí.
U laminátu taky záleží, při jaké teplotě byl vytvrzen. Zpravidla vydrží teplotu o 50 °C vyšší, než se vytvrzoval.
Ale taky záleží na druhu.
vlada123

#996 Příspěvek od vlada123 »

Mě se osvědčilo tištěný letadlo vozit v kufru pod tím platem, tam to přežilo i letní vedra. Nebo vevnitř v kabině, ale dobře zakryté mirelonem s alu vrstvou (takovej ten kryt na čelní sklo). Většinou si jdu zalítat cestou z práce, takže letadlo musí přežít celej den v autě.
vlada123

#997 Příspěvek od vlada123 »

Jinak Thunderbolt ze stříbrnýho PLA mi na sluníčku změknul i venku, takže na to taky bacha. Červený PLA, ze kterýho jsem měl předchozí letadlo, na sluníčku venku vydrželo bez problémů, takže tohle mě nepříjemně překvapilo. Ale je pravda, že bylo 30 stupňů, nefoukalo, a Thunderbolt tam ležel asi hodinu, než jsem si všimnul, že se mu nějak vlní horní potah. Po přemístění do stínu ale ztuhnul a lítá dál.
dudaj

#998 Příspěvek od dudaj »

vlada123 píše:Jinak Thunderbolt ze stříbrnýho PLA mi na sluníčku změknul i venku,

Já stříbrným PLA od Mladeče začal - a taky skončil :D
tomashr

#999 Příspěvek od tomashr »

Pro info o lehkém VL Pyorremyrsky - tak dotištěno a slepeno, nevypadá to zle. Hmotnost už včetně serva VOP, ocelové struny a uhlíků VOP a křidélek dělá 242g, po odečtení serva a dalších věcí to udané prázdné hmotnosti 224g odpovídá skoro přesně (odchylka určitě pod 5g).
Podle mne by to letět mělo, nejprve to ale potřebuje nabarvit, tak uvidíme, jak to stihnu.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#1000 Příspěvek od petrcorrado »

už jste zkoušeli ASA 275? to je na ven celkem dobrý, tiskne se výborně i bez boxu. Hezky pružná a lehká.
therccustomjets.cz
customwings.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1001 Příspěvek od Celeron »

Lidi, nevíte kam zmizel http://www.3dstruny.cz ? Skončil a nebo má jinou adresu?
Nebo případně tip na někoho spolehlivýho s Gembridem.
Díky
bahora

#1002 Příspěvek od bahora »

Celeron píše:Lidi, nevíte kam zmizel http://www.3dstruny.cz ? Skončil a nebo má jinou adresu?
Nebo případně tip na někoho spolehlivýho s Gembridem.
Díky

zdejší SuperMuF a jeho eshop https://www.smart3d.cz/
maximální spokojenost jinde již nenakupuji :)
tomashr

#1003 Příspěvek od tomashr »

Celeron píše:Nebo případně tip na někoho spolehlivýho s Gembridem.
Díky

Tak zrovna u Gembirdu nevím, co řešíš - má běžně Alza, CZC a podobné všeobecné obchody, které ti ho dodají zcela spolehlivě...
Specializované obchody jsou dobre na všemožné speciality, ale zrovna Gembird je typická "masovka".
Golfista

#1004 Příspěvek od Golfista »

bahora píše:zdejší SuperMuF a jeho eshop https://www.smart3d.cz/

Ale před pár týdny zvedli cenu o cca 50,- Kč.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1005 Příspěvek od Celeron »

bahora píše:zdejší SuperMuF a jeho eshop https://www.smart3d.cz/

Hmm, veškerý ABS stav 0, to podle mě moc "spolehlivý" není.
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“