POLYKARBONÁT dveře chodba

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
guchar

POLYKARBONÁT dveře chodba

#1 Příspěvek od guchar »

Vnitřní dveře mezi chodbami Bylo sklo asi 6 mm silné. Úder dveří průvanem už 2x vypadlo.
Jaká by byla vhodná síla polykarbonátové výplně Makrolon GP: čirý / bílý 130 / bílý 150
Plocha je členěna ozdobnými plastovými mřížkami na šest obdélníčků. Průhyb nebude důležitý.
Jde o odolnost při neúmyslném nárazu Až po extrémní (ke které by nemělo dojít) náraz na dlažbu - vypadnutí
Uvažoval jsem tl. bílý 2 mm (není tenčí) Čirý tl. 1 nebo 2 mm ?

Technický list - MAKROLON® MONO GP – plný polykarbonát
https://www.zenit.cz/public/media/Plasty/Zenit_Technicky_List_Plasty_Polykarbonat_Plny_Makrolon_mono_GP_CZ.pdf

Ceník
http://www.zenit.cz/public/media/Plasty/Zenit_Cenik_Plasty_Polykarbonat_Plny_CZ.pdf
Makrolon® GP je čirá lesklá polykarbonátová deska vyznačující se extrémní odolností proti rozbití
a širokým rozsahem teplotní stability. Uplatnění má především v interiéru (ochrana strojů, kryty světel,
plakátovací tabule, prosklení dveří apod.).
dudaj

Re: POLYKARBONÁT dveře chodba

#2 Příspěvek od dudaj »

Než PC bych použil bezpečnostní sklo.
Nicméně pokud se sklo rozbije, protože prásknou dveře, bude problém v jeho osazení a ne ve skle. Je potřeba osadit do gumy, nebo silikonu celou plochou slepu. PC je znatelně pružnější, takže o tenčím jak 4 mm bych neuvažoval.
Taky bych zvážil zajištění dveří, případně pružný doraz (nějaké mechanické zpomalení, třeba samozavírač).
guchar

#4 Příspěvek od guchar »

Ta nová výplň (ať už bude z čehokoliv) už bude daleko lépe zajištěna než ty dvě předchozí skleněné.
U PLNÉ POLYKARBONÁTOVÉ DESKY - MAKROCLEAR® BEZ UV čekám shodu s MAKROLON® MONO GP
od MULTIPLAST_u mne zarazilo: "(desky 1250 x 2050 mm). Desky tloušťky 0,75 - 1,5 mm neformátujeme"
Nejasné je: "zcela nerozbité" Což asi znamená: Úderem předmětu se deformuje, ale nerozpadá se na střepy

Dodatečně jsem postřehl i ZENIT Podmínky formátování
Formátování od 2 mm: 12 Kč/bm řezu vč. DPH, dle vytížení skladu a jen pravoúhlé řezy
bez výřezů a šikmin. Formátování provádíme s přesností +/- 2mm, prořez pily je cca 4 mm.
Nejmenší možný formát po dělení je cca 150 × 150 mm. Formátování menších dílců
nebo nepravidelných tvarů zajistíme frézováním - pro dodací podmínky vypracujeme cenovou nabídku

Čím lehčí tabule, tím menší setrvačná síla. Klidně i 0.75 mm Jde o to aby to přežilo aspoň "škaredý pohled"
Pokud vím polykarbonát se (při odlehčení rally speciálů) používá jako materiál bočních oken Nevím jaká tl. mm

A možná si zbytečně honím triko Po konci pandemie přijde pryč provizorní papundekl,
a moje nejspíš prosadí estetické důvody = sklo se stejným vzorem jako na druhé straně chodby.
Pokud by měly vydržet i ta silnější třísknutí průvanem/rodinou, tak by zvenku musel být betálný rámeček
Zase je to případ Jiný vzhled jak ty naproti. Vyměnit je oboje (s výplní s vhodným vzorkem) by bylo dost drahé
guchar

#5 Příspěvek od guchar »

Někteří dodavatelé nabízí ohýbaní za studena. Je na to návod? Jde jednoduše doma ohnout kraje obdélníku?

Hodně info o uložení a průhybu se zdá být zde. Jen jsem nahlédl. Číst to teprve budu Pak snad budu chytřejší
P o l y k a r b o n á t o v é d e s k y DEKTRADE Montážní návod
https://docplayer.cz/9127986-P-o-l-y-k-a-r-b-o-n-a-t-o-v-e-d-e-s-k-y-dektrade-montazni-navod.html

Jsou to ty samé materiály, ze kterých se za tepla tvarují překryty kabin pro modely?
slavikk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od slavikk »

Makrolon je v podstatě Lexan známý z karoserií rc aut.Pokud to chceš jako výplň dveří,tak slabší než 4mm nemá smysl.Záleží ale na rozměru.Větší okno se snadno vymáčkne,protože mu to pružnost dovolí.Zase ale záleží,jak moc budeš mít zalištované okraje.Ohýbat se dá i za studena v ohýbačce/s výhradami/,ale má snahu se vracet zpet.
Petrkem

#7 Příspěvek od Petrkem »

Je to tak, Makrolon, Lexan, jsou pouze obchodní názvy. Nicméně dnes je k dispozici široké spektrum různých variant PC které se mohou lišit fyzikálními vlastnostmi.
Obecně má PC parádní houževnatos, ale není odolný k abrazi a UV. Špatné vlastnosti UV stability umí vylepšit chemici, zpravidla na úkor něčeho. U skel světlometů aut se to řeší společně s abrazí speciálními laky.
Pro použití jako výplň ve dveřích asi, jo. Lehčí, prakticky nerozbitné. Ale časem zežloutne (otázka jak moc), poškrábe se (i hardem), hořlavost a vůbec odolnost proti vyšším teplotám. Napadá mě ještě pravděpodobně horší útlum zvuku oproti sklu.
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

Odolnost PC proti UV řeší povrchové vrstvy u provedení PC do exteriéru.
Dveře jsou v chodbě a nejbližší (východní) okno je 4m daleko UV tedy není problém.
Rozměrem tabule do mínus tolerance bude nutno řešit tepelnou roztažnost Nejdřív se musím podívat jaká je
0,065 mm/m °C takže 0.5 m, přehnaně 0 až 40 °C = 1.3 mm To jde, i když tolik jsem nečekal

Je pravda, že sklo díky dobré odrazivosti zvuku dobře tlumí hluk. Projevilo se to na stavu kdy tam je kartón
Pokud by byla požadována dobrá odrazivost bylo by možno použít plexi - polymetylmetakrylát (PMMA)
Prostředí je povětšinou klidné A na změnu charakteru zvuku si mozek časem zvykne.

Je požadována průsvitnost, aby na chodbě bez oken nebyla tma. Takže poškrabání ani žloutnutí asi nevadí
Ani pružnost průhybem nebude kritická. Plocha je překryta ozdobnou mřížkou členící ji na 6 menších obdélníků
Pod 2 mm tloušťky bych asi stejně nešel a tak kriteriem asi bude větší cena těch silnějších.

Hodil by se komůrkový PC ale ten začíná tuším až od 10 mm - výplň by nehezky. vystupovala
Smůla je, že výrobce a prodejce od nějž jsme vnitřní dveře před 20 lety brali zanikl. Výplň nedodá ani neporadí.
dratek

#9 Příspěvek od dratek »

Dutinkový polikarbonát se dělá od 4mm,mám ho doma na pokusný éra,mám z něho taky 2 střešní okna (8mm) cca 20let a zažloutnutí na to že do nich pere sluníčko je takřka zanedbatelné a dělají i s kouřovým zabarvením.Můžeš taky použít lehké plastové výplně do sprcháčů,je toho dost "nerozbitného" co se dá použít
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kuba78 »

kdyz jsem se nastehoval do sveho noveho bytu pred lety, tak sem si rikal, ze zasem budu muset u jednech dveri vymenit sklo za neco nerozbitneho nez to rozbije pruvan.. no a jak to tak byva, resit sem to zacal ve chvili, kdyz uz jsem to puvodni sklo nemusel vyndavat, ale sbirat po cele chodbe. sjel sem do obi a koupil neco takoveho.. https://www.toroplast.cz/PLEXISKLO-PLEX ... escription
guchar

#11 Příspěvek od guchar »

To plexi XT extrudované tam je i strukturované Takže by snad šlo najít podobné sklu co tam je
Ale je tam jen obecně. S cenou tam jsou čiré extrudované cca 500 Kč/m2

Ceny: Komůrkový PC 4 mm vyjde na cca 150 Kč/m2 a za stejnou i PC desky bez UV, desky s UV cca 300 Kč/m2
misamltr

#12 Příspěvek od misamltr »

Já kupoval zde plexi na prosklení kabiny. http://www.polycarbonate.cz/#utm_source ... cz-1516582.

Michal
tox232
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tox232 »

Zdravím
nevím odkud jsi ale zkus se podívat sem
https://www.lanitplast.cz/polykarbonatove-desky/
průhyb a jiné blbosti bych nerešil.
Nevím jak bylo řešené zasklení. Jestli dřevěnejma lištičkama a hřebíčky tak bych vzal 10 mm polykarbonát a lišty nechal o 4mm stáhnou na hoblovačce. Polykarbonát vložit do otvoru na slaboučký housenky transparentního silikonu a mezi lištičky a polykarbonát dát taky silikon. Zaklepat hřebíčky a hotovo
Jestli na to půjde sluníčko tak dodržet sluneční stranu.
Jen můj návrh nikomu nic nenutím.
http://tox232.webnode.cz
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

Zvítězilo hledisko úklid otírání+omývání bez rizika poškrabání sklo Sklenářství nabídlo dodání prakticky obratem

Zvýšení odolnosti proti vypadnutí řeší větší počet přiměřeně silných a dostatečně dlouhých kolářských hřebíčků
Dřevo rámu dveří (cca 25 roků starých) je (vysoušené) soudržné Hřebíčky v něm (nová místa) velmi dobře drží

První zasklení od výrobce přežilo 22 roků. Na 3 letech toho druhého se mimo rány průvanem podepsal dodavatel
Na DIY provedení nebyl tehdy čas. Upevnění nové skleněné výplně bude proto provedeno vlastními silami.

Díky za zkušenosti, názory a tipy na materiál vyplně a jeho získání Na Makralon (nebo jiné PC) možná dojde příště

(Skoro to vypadá, že podobný příspěvek jsem už psal Možná omylem neodeslal nebo poslal do jiného TÉMATU)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“