FrSky Taranis - šesté pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: FrSky Taranis - šesté pokračování

#61 Příspěvek od prikrylm »

A která verze OTX je v rádiu? Zaznamenal jsem, že přechod z 2.1.x na 2.2.x se musel dělal "postupně", jinak si právě nerozuměly ty binárky z EEPROM.
Určitě bych modely zazálohoval na SD přímo v rádiu a pak si hrál dál.

Pokud bude verze EEPROM stále vzdorovat, tak vzít poslední verzi Companionu, co je v rádiu (např. pro 2.1.10 vzít 2.1.19), zkusit převést modely, uložit, pak zkusit první 2.2.0 a pak poslední 2.2.x.

SD kartu řešit až potom.

Dneska už bych skoro doporučil poslední odladěnou tzn 2.3.5...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Standa Stuchlý

#62 Příspěvek od Standa Stuchlý »

kartu jsem zálohoval a zformátoval. Právě kopíruji soubory zpět. Tak za pár minut uvidím co z toho bude.
Standa Stuchlý

#63 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak nic se nezměnilo až na to, že mám nový SW v Taranisu. Ovšem modely mi companion nenačte. Mám verzi 2.1.9. Novější verzi 2.2.2 a další mi nejde nainstalovat schází mi nějaký soubor a nevím kde ho vzít. Tak budu pátrat dál.

Ještě by mne zajímalo, jaký je rozdíl mezi

opentx-x9d+2019-lua-cz-2.3.5.bin
a
opentx-x9d+-lua-cz-2.3.5.bin

V taranisu mám nově opentx-x9d+-lua-cz-2.3.5.bin
Standa Stuchlý

#64 Příspěvek od Standa Stuchlý »

prikrylm, ono to vše funguje, jen modely uložené na kartě mi companion nenačte. Celé to martirium dělám jen kvůli tomu pošahanému reglu neuron. Telemetrie mi z něj jakási jde, ale ůdaje jsou nesmysl. Pro správnou funkci potřebuje nejméně SW 2.2.2. Ale ani v tom 2.3.5 to nejde. Tak už fakt nevím, co dělám špatně.
ellet

#65 Příspěvek od ellet »

Oprava SD karty samozřejmě problém s verzemi nevyřeší. Pokud z ní ale chceš něco číst, je třeba vyloučit neidentifikovatelné chyby. Proto je dobrý kartu opravit.
Rozdíl mezi soubory je jasný, x9d+ je jiný vysílač než x9d+2019.
Když už máš verzi 2.3.5 (a pokud jsou modely v eprom v pořádku), zkusil bych zazálohovat modely na kartu znovu (a načíst v Companion 2.3.5).
Pokud nemáš modely jinde než na zmínné kartě, měly by jít načíst v Companionu stejné verze, ve který byly záloha vytvořena.
Naposledy upravil(a) ellet dne sob 29.02.2020 13:30, celkem upraveno 1 x.
Standa Stuchlý

#66 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak už to měří jak má. Ještě to načítání modelů do companionu .

Vyzkoušel jsem všechny dostupné verze Companionu. Až do verze 2.1.9 jdou instalovat všechny. Od této verze výš už mi nejde nic nainstalovat. Možná je to blbost, ale používám Win 8.1.
ellet

#67 Příspěvek od ellet »

A četl jsi poznámky k instalaci na této stránce?
Frady

#68 Příspěvek od Frady »

Zdravím,
Já jsem v loni přešel z verze 2.1.9 napřed na 2.2.3 pak vyšla 2.2.4 to už byla brnkačka.
Dělal jsem to takto: ve verzi 2.1.9 načetl modey do Companionu ty uložil (zálohoval) do PC jako
*.eepe (vlastně jsem zálohoval celou SD). Z https://www.open-tx.org Jsem stáhl "OpenTX Companion 2.2.4 - Windows Installer" a příslušnou SD kartu pro mé rádio (opentx-x9d). Pak nainstaloval Companion 2.2.4 Připojil Taranise k PC a celý obsah SD, přes průzkůmníka zkopíroval do Taranise. Pak přes Companion jsem stáhl firmware (opentx-x9d-noheli-lua-luac-cz-2.2.4.bin) uložil do PC. Pak už jenom zapsal firmware do rádia.
Co se týká modelů. Tak v Copanionu otevřít zálohované modely eepe. (objeví se hláška že eepe je starý formát. Potvrdit OK). Modely zapsat do rádia. Modely se z Companionu dají uložit jako(název), pak budou mít už příponu otx. Problém může nastat s počtem znaků u názvů kanálů, křivek a vlastních zvuků.
Taranis X9D; HQ20(MVVS3.5); Etalon 2500; Tilie25 plus; Jak54
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Maverick »

alandelon píše:Pozdravujem modelárov a majiteľov Taranisov,

chcem upozorniť na nové upozornenie na oficiálnej stránke FrSky na nutnosť inštalovať nový FW vo vysielačoch Taranis a všetkých prijímačov typu S a X. Update FW je z dôvodu, že boli zaznamenané na kanáloch náhodné pohyby serv. Ja som do dnešnej doby nič také nezaznamenal. Vie niekto poskytnú bližšiu informáciu ?

ano, stává se mi to s EPP akrobatem, udělá sám asi 5 výkrutů. Ale může to být tím, že létám u BTS, když nejedu na letiště.
Díky za toto fórum.
Standa Stuchlý

#70 Příspěvek od Standa Stuchlý »

Frady píše:Zdravím,
Já jsem v loni přešel z verze 2.1.9 napřed na 2.2.3 pak vyšla 2.2.4 to už byla brnkačka.
Dělal jsem to takto: ve verzi 2.1.9 načetl modey do Companionu ty uložil (zálohoval) do PC jako
*.eepe (vlastně jsem zálohoval celou SD). Z https://www.open-tx.org Jsem stáhl "OpenTX Companion 2.2.4 - Windows Installer" a příslušnou SD kartu pro mé rádio (opentx-x9d). Pak nainstaloval Companion 2.2.4 Připojil Taranise k PC a celý obsah SD, přes průzkůmníka zkopíroval do Taranise. Pak přes Companion jsem stáhl firmware (opentx-x9d-noheli-lua-luac-cz-2.2.4.bin) uložil do PC. Pak už jenom zapsal firmware do rádia.
Co se týká modelů. Tak v Copanionu otevřít zálohované modely eepe. (objeví se hláška že eepe je starý formát. Potvrdit OK). Modely zapsat do rádia. Modely se z Companionu dají uložit jako(název), pak budou mít už příponu otx. Problém může nastat s počtem znaků u názvů kanálů, křivek a vlastních zvuků.

díky za naučnou přednášku, jak používat Companion. Neřeším ale používání a ovládání tohoto programu, řeším, proč mi Companion nedokáže najít a přečíst SD kartu a proč mi PC nedokáže nainstalovat vyšší verzi Companionu než do verze 2.1.9 . Ovládání Companionu skutečně zvládám, včetně instalací jeho různých verzí, pokud to jde. Ale i tak díky za Tvůj čas a snahu.

Jen doplním. PC i Taranis SD kartu vidí a komunikují s ní. Jen Companion ne. Ale dá se s tím lítat a logy s modely stahovat jiným způsobem.
prikrylm

#71 Příspěvek od prikrylm »

(problém s Neuronem)
[výcuc]
V PC je Comanion 2.1.9 a v rádiu je OpenTX 2.3.5.
V PC jsou po připojení rádia vidět dva disky, jeden s obsahem SD, druhý s "obsahem" CPU (EEPROM.bin, FIRMWARE.bin a FIRMWARE.txt). S obsahem SD se dá normálně pracovat (číst, zapisovat, ...).
Do PC se nedaří nainstalovat Companion 2.2.x a vyšší.

Je to tak?

----
V Companionu se nedaří "otevřít SD" jak? Co otevřít? Synchronizace SD nebo zobrazení logů? Je v Companionu ještě nějaká akce s SD kartou? (Do teď jsem nepoužil ani tu synchronizaci.. :-o )

Ze starší veze companionu určitě modely přímo z rádia načíst nepůjdou - to je ten chybný formát EEPROM. (Stáhne se výše zmíněný EEPROM.bin někam do tempu a pak se s ním pracuje). Ukládání parametrů modelů je pro verze 2.1.9 s 2.3.5 určitě jiné.

Companion 2.3.5 jsem (teď) úspěšně nainstaloval i do "prehistorického" jednojádrového NB s WinXP. Do Win8 nainstalovat jít (nějak) musí. Takže co hlásí instalátor, že nemůže najít? - to rozchodíme, neboj. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Standa Stuchlý

#72 Příspěvek od Standa Stuchlý »

je to jak píšeš. Nedaří se synchronizace SD karty, kterou jsem zatím ale nikdy nepotřeboval. Logy to vidí a dokáže s nimi pracovat. Jen složka složka modelů se nezobrazí, až po zavření hlášky která vyskočí. Pak se objeví tabulka modelů, ale je prázdná. Přitom v PC je vidět, že modely ve složce jsou uložené s koncovkou .bin. Čili správně. I ve vysílačce jsou k mání a jde je přepínat. Problém bude nejspíš v PC podle té hlášky.

m.jpg

při instalaci kompanionu mi vyskočí jiná hláška a tím instalace neůspěšně končí.

c.jpg
ellet

#73 Příspěvek od ellet »

V instalační poznámce (na kterou jsem už dával odkaz) je uvedeno, že si máš pro ošetření chyby (obr. 2) stáhnout a nainstalovat toto (runtime MS VC ++). Verzi musíš vybrat podle verze Windows.
Frady

#74 Příspěvek od Frady »

S kartou bohužel nevím. Co se týká instalace vyšší verze OpenTx, instalaci může blokovat antivir případně Win Defender.
Zkus na chvilku vypnout zabezpečení a instalovat vybraný Companion.
Taranis X9D; HQ20(MVVS3.5); Etalon 2500; Tilie25 plus; Jak54
Standa Stuchlý

#75 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tak se povedlo odstranit všechny problémy. Stačilo najít balíček vcredist_64 a problém je vyřešen. Nový Open TX companion a i modely na SD kartě jdou editovat. Pánové, díky všem za snahu poradit.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“