Profil na samokrídlo

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
ludicek
Kontaktovat uživatele:

Re: Profil na samokrídlo

#16 Příspěvek od ludicek »

Áno, obsiahlejšie to má na svojich stránkach veka. Neveril som vlastným očiam ak je to šialene citlivé na ťažisko.
Zato taký 2metrový piper akrobat letel s ťažiskom v zadnej tretine hĺbky profilu v pohode :lol:
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od YenyaKas »

jyrry píše:Takže nějak takhle?
http://www.zanoniacup.estranky.cz/clank ... ziste.html
Někde jsem narazil na zmínku že výpočet i grafické metody sice něco dají ale vyladění je stejně pak nutné podle toho jak se to chová... :?

Je to tak. Teda aspoň u mě to tak bylo. Co jsem spočítal touto metodou s nějakou statickou rezervou (tuším 15 %), byla ve skutečnosti poloha, kde byl model téměř neřiditelný. Posun těžiště o necelý centimetr dopředu z toho samokřídla udělal hodné letadlo.

Ano, je to fakt citlivé na těžiště. Každý milimetr je znát fakt hodně.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

Zatím si hraju s těžištěm u téhle bestie (hybrid houba-balza, vytvořeno z tohoto polotovaru zástavbou dvou motorů, přistavěním konců křídel se spoilery, postupným zmenšováním směrovek, má to přibližně půdorys jako vznikající větší projekt) a citlivé mi to nepřijde, už jsem s tím asi 2cm za výchozí polohou a stále to létá jak chci.
P1080598.JPG
Tady to ještě má směrovky; teď už nad motory nic není.
jyrry.webnode.cz
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od YenyaKas »

Jo, já tento tvůj projekt sleduju. Ale tohle je něco jiného, to je normální šípovité samokřídlo. Já bych očekával, že tady ta extrémní citlivost na těžiště je jen u "desek" - křídel s minimální šípovitostí. Já mám hloubku 21-14 cm, rozpětí metr a rovnou náběžku, což je odhadem tak 3-4 ° negativní šípovitosti.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

Konečně jsem dokopal do letového stádia malé samokřídlo; co se týká těžiště, vím že nic nevím...
Oproti spočítanému i graficky zjištěnému jsem šel o asi 13mm dozadu, než se to začalo chovat nestabilně.
samobrko_840mm.jpg

Profil není až tak autostabilní, musel jsem natrimovat řídící plochy trochu nahoru. Ale jinak jsem spokojený, létá to jak jsem si to přál, jen to není do haly - ztěžklo to i když jsem upustil od dvoumotorové koncepce...
samobrko_.png
jyrry.webnode.cz
mikel22

#21 Příspěvek od mikel22 »

Mě by se líbil nějaký plán na SB 13, nebo líp na AK X. Nevíte o něčem? Samokřídla moc nechápu, ale tyhle se mi fakt líbí. M.
.
TTTTTT

#22 Příspěvek od TTTTTT »

Mam SB13 , rozpětí 4.35m, váha 3.8kg, v letu pohoda, start z ruku s motorem v čumáku citlivý na správné hození. Stavba hodně náročná, s klidným svědomím nemůžu doporučit. Navrh profiláže a průběhu zkroucení, klapkování a složité mixování výchylek. Celkově je SB13 "nevděčná" předloha, na rc-network.de sevlze dočíst více. Ale za letu vypadá báječně.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“