Zato taký 2metrový piper akrobat letel s ťažiskom v zadnej tretine hĺbky profilu v pohode
Profil na samokrídlo
Re: Profil na samokrídlo
Áno, obsiahlejšie to má na svojich stránkach veka. Neveril som vlastným očiam ak je to šialene citlivé na ťažisko.
Zato taký 2metrový piper akrobat letel s ťažiskom v zadnej tretine hĺbky profilu v pohode
jyrry píše:Takže nějak takhle?
http://www.zanoniacup.estranky.cz/clank ... ziste.html
Někde jsem narazil na zmínku že výpočet i grafické metody sice něco dají ale vyladění je stejně pak nutné podle toho jak se to chová...
Je to tak. Teda aspoň u mě to tak bylo. Co jsem spočítal touto metodou s nějakou statickou rezervou (tuším 15 %), byla ve skutečnosti poloha, kde byl model téměř neřiditelný. Posun těžiště o necelý centimetr dopředu z toho samokřídla udělal hodné letadlo.
Ano, je to fakt citlivé na těžiště. Každý milimetr je znát fakt hodně.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Zatím si hraju s těžištěm u téhle bestie (hybrid houba-balza, vytvořeno z tohoto polotovaru zástavbou dvou motorů, přistavěním konců křídel se spoilery, postupným zmenšováním směrovek, má to přibližně půdorys jako vznikající větší projekt) a citlivé mi to nepřijde, už jsem s tím asi 2cm za výchozí polohou a stále to létá jak chci.
Tady to ještě má směrovky; teď už nad motory nic není.
Tady to ještě má směrovky; teď už nad motory nic není.
jyrry.webnode.cz
Jo, já tento tvůj projekt sleduju. Ale tohle je něco jiného, to je normální šípovité samokřídlo. Já bych očekával, že tady ta extrémní citlivost na těžiště je jen u "desek" - křídel s minimální šípovitostí. Já mám hloubku 21-14 cm, rozpětí metr a rovnou náběžku, což je odhadem tak 3-4 ° negativní šípovitosti.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Konečně jsem dokopal do letového stádia malé samokřídlo; co se týká těžiště, vím že nic nevím...
Oproti spočítanému i graficky zjištěnému jsem šel o asi 13mm dozadu, než se to začalo chovat nestabilně.
Profil není až tak autostabilní, musel jsem natrimovat řídící plochy trochu nahoru. Ale jinak jsem spokojený, létá to jak jsem si to přál, jen to není do haly - ztěžklo to i když jsem upustil od dvoumotorové koncepce...
Oproti spočítanému i graficky zjištěnému jsem šel o asi 13mm dozadu, než se to začalo chovat nestabilně.
Profil není až tak autostabilní, musel jsem natrimovat řídící plochy trochu nahoru. Ale jinak jsem spokojený, létá to jak jsem si to přál, jen to není do haly - ztěžklo to i když jsem upustil od dvoumotorové koncepce...
jyrry.webnode.cz
Mě by se líbil nějaký plán na SB 13, nebo líp na AK X. Nevíte o něčem? Samokřídla moc nechápu, ale tyhle se mi fakt líbí. M.
.
.
Mam SB13 , rozpětí 4.35m, váha 3.8kg, v letu pohoda, start z ruku s motorem v čumáku citlivý na správné hození. Stavba hodně náročná, s klidným svědomím nemůžu doporučit. Navrh profiláže a průběhu zkroucení, klapkování a složité mixování výchylek. Celkově je SB13 "nevděčná" předloha, na rc-network.de sevlze dočíst více. Ale za letu vypadá báječně.