Makety - Triky, napady, postupy, informace
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Re: Makety - Triky, napady, postupy, informace
Mým odhadem, když se na tu hlavu podívám je, že zkrácením hřídele trošku vylepšíš geometrii hlavy. Ovšem u snipera je to diskutabilní vylepšení. Jelikož desky cykliky je staré koncepce a jdou na ni nastavit pouze omezené její náklony - potažmo uhly na hlavě díky omezeným úhlům cykliky nemusí pro akrobacii vyhovovat. Ovšem jestli s tím budeš létat tak jako s maketou. Je to dost možná prospěšné. Nebo alespoň stejné jako tomu bylo teď. Alespoň co se týká geometrie.
Jiným pohledem touto úpravou posuneš težistě blíž k rotoru, tedy vrtulník by se měl ochotoněji otáčet přes osu klonění a klopení.
Jiným pohledem touto úpravou posuneš težistě blíž k rotoru, tedy vrtulník by se měl ochotoněji otáčet přes osu klonění a klopení.
Ahoj, potřebuji poradit - vytipovat motor pro moji EC 135 ve velikosti 450. Někteří ji znají z prvního setkání v Klenčí. Starý na maketu asi nestačil, stále po přidání ujížděl ocas, ať jsem dělal vše možné. Váha celé makety ke vzletu je 1700 g, průměr čtyřlist. rotoru je 700 mm a listy polosymetriky, baterie 3S Gens 3300 mAh, regl 60A YEP s prog. kartou(není podmínkou), převod ne vrtulku řemínkem, řídící jednotka Demon a Grapner MX - 16 hott.
Děkuji a Všem držím pěsti a ať se daří. hosa
Děkuji a Všem držím pěsti a ať se daří. hosa
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je na delsi povidani. Tvou helinu si pamatuji hodne matne.
Proc jsi presvedcen, ze je to motorem ? Pokud po pridani kolektivu otacky rotoru vyrazne poklesnou a nejdou uz dohonit otevrenim regulatoru, tak asi ano. Muze to byt motorem nebo nevhodnym naprevodovanim. Pokud ale otacky +/- drzi a jen vrtulka cestuje, nebude to v motoru. Zkusim par bodu co me zrovna napadaji:
- nizke otacky vrtulky/zmenit jeji prevodovy pomer. U remenicky by to mohlo jit.
- zkusit jine/lepsi/vice ucinne/vetsi listy vrtulky
- zvysit otacky rotoru, tim se zvysi otacky vrtulky a jeji ucinnost, zaroven snizi potreba vetsiho nabehu rotorovych listu a tim kroutici moment od rotoru
- zmenit listy rotoru, pokud tam jsou listy pro dvoulist, nebude to dobre fungovat nikdy. Pro vicelist potrebujes uzsi listy.
- u T450 se otacely unasece vrtulky aby se dosahlo vetsiho uhlu nabehu vrtulkovych listu.
Edit: prohlednul jsem si fotky z Klenci. Rotorove listy tam uzke mas. Vrtulka se mi zda ale mala a zastinena smerovkou. Stejne resene to ma na EC135 i Svico, jemu vrtulka funguje, ale je vyrazne vetsi a presahuje smerovku. Mrkni na fotku.
Proc jsi presvedcen, ze je to motorem ? Pokud po pridani kolektivu otacky rotoru vyrazne poklesnou a nejdou uz dohonit otevrenim regulatoru, tak asi ano. Muze to byt motorem nebo nevhodnym naprevodovanim. Pokud ale otacky +/- drzi a jen vrtulka cestuje, nebude to v motoru. Zkusim par bodu co me zrovna napadaji:
- nizke otacky vrtulky/zmenit jeji prevodovy pomer. U remenicky by to mohlo jit.
- zkusit jine/lepsi/vice ucinne/vetsi listy vrtulky
- zvysit otacky rotoru, tim se zvysi otacky vrtulky a jeji ucinnost, zaroven snizi potreba vetsiho nabehu rotorovych listu a tim kroutici moment od rotoru
- zmenit listy rotoru, pokud tam jsou listy pro dvoulist, nebude to dobre fungovat nikdy. Pro vicelist potrebujes uzsi listy.
- u T450 se otacely unasece vrtulky aby se dosahlo vetsiho uhlu nabehu vrtulkovych listu.
Edit: prohlednul jsem si fotky z Klenci. Rotorove listy tam uzke mas. Vrtulka se mi zda ale mala a zastinena smerovkou. Stejne resene to ma na EC135 i Svico, jemu vrtulka funguje, ale je vyrazne vetsi a presahuje smerovku. Mrkni na fotku.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Zdar pánové,
provozuju Hughese 500 velikosti 450 - pětilist - řešil jsem stejný problém vrtulka nestíhala, odběry velké / mám regulátor JETI 60 A / a nabízím následující u mně fungující řešení za pár kaček:
- převod - pastorek jsem vyměnil za nejmenší možný / létám nízké otáčky hl. rotoru / - u mně konkrétně - šikmé ozubení poměr 11/121 myslím. Otáčky motoru setového motoru stouply teplota klesla výrazně a odběry s výjimkou startu také.
- zadní vrtulka - jak píše Petr Koťátko - určitě je potřeba ji zvětšit - a tím jí dát potřebnou účinnost - moje řešení - použil jsem listy hl. rotoru z Heli -wltoys 977 - jsou plastové - odolné - kořen mají stejný jako vrtulka 450 - jen jsem je zkrátil - obrousil hrany a vyvážil.
A funguje mi to i při otáčkách 1400. Mimochodem je to přidáním hmotnosti a pětilistem - velmi příjemná mašinka s téměř reálným zvukem.
Snad ti to pomůže
provozuju Hughese 500 velikosti 450 - pětilist - řešil jsem stejný problém vrtulka nestíhala, odběry velké / mám regulátor JETI 60 A / a nabízím následující u mně fungující řešení za pár kaček:
- převod - pastorek jsem vyměnil za nejmenší možný / létám nízké otáčky hl. rotoru / - u mně konkrétně - šikmé ozubení poměr 11/121 myslím. Otáčky motoru setového motoru stouply teplota klesla výrazně a odběry s výjimkou startu také.
- zadní vrtulka - jak píše Petr Koťátko - určitě je potřeba ji zvětšit - a tím jí dát potřebnou účinnost - moje řešení - použil jsem listy hl. rotoru z Heli -wltoys 977 - jsou plastové - odolné - kořen mají stejný jako vrtulka 450 - jen jsem je zkrátil - obrousil hrany a vyvážil.
A funguje mi to i při otáčkách 1400. Mimochodem je to přidáním hmotnosti a pětilistem - velmi příjemná mašinka s téměř reálným zvukem.
Snad ti to pomůže
RP
Trex600 benzín-Airwolf, 450 Airwolf, 450 Hughes, Trex 600 Hughes vel.700 nitro, T-Rex600-benzín
Trex600 benzín-Airwolf, 450 Airwolf, 450 Hughes, Trex 600 Hughes vel.700 nitro, T-Rex600-benzín
Díky Petře za reakci na můj problém. Prověřím Tvé nápady. Při lehounkém poletování je vše v pořádku, vrtulka drží, nekmitá, ale problém nastane, když bych razantněji přidal plyn, tak rotor zabere a ocas letí stranou, přesně teď nevím na kterou. Unašeče vrtulky mám otočené. Mám mechaniku venku z trupu, tak ji zkusím zatížit na celkovou váhu a ladit. Uvidím, jak to půjde. S celou maketou se bojím. Pokusím se sehnat větší listy na vrtulku, ale zboží na 450 se vytrácí z trhu
.
Zatím dík. hosa.
Zatím dík. hosa.
Renda: Prověřím moje převody. Dík.
Renda, pošli odkaz na listy z banggoku.
Ahoj - velmi mně překvapilo jak se zúžil výběr a dostupnost náhradních dílu pro tohoto prcka
přesto jsem něco našel :
https://banggood.app.link/bsGTIHbsX1
R
přesto jsem něco našel :
https://banggood.app.link/bsGTIHbsX1
R
RP
Tak moje převody: Pastorek 13z, hlavní kolo 150z; pohon vrtulky - velké kolo 106z, kolo řemínku 26z. Náhradní pastorek motoru 11z. Nedokážu posoudit správnost převodů. hosa.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Dulezite je vedet kolik chces tocit na rotoru. Napeti je danne, KV motoru x V a podelit prevodovym pomerem.
Pokud mas nejaky setovy motor, tak 13z pastorek na maketove letani bude asi hodne.
Pokud mas nejaky setovy motor, tak 13z pastorek na maketove letani bude asi hodne.
Zkusím se s tím ňák poprat a vše prověřit. Pokusím se sehnat 12z pastorek a zkoušet.
Rendo, kolik Ti váží Hughes.
Dík hosa.
Rendo, kolik Ti váží Hughes.
Dík hosa.
Tak pastorek 12z je objednán z hobbykingu. Spočítal jsem převody a otáčky:
Motor set. 3600KV, bat. 3S = 11,5V, max otáčky 41400/min.
Převod. poměr hlav. kolo 11,54
Převod. poměr na vrtulku 4,07
Takže otáčky rotoru max 3587/min.
otáčky vrtulky max 881/min.
Při pastoru 12z budou max otáčky rotoru 3312/min.
-//- vrtulky 813/min.
To by bylo a teď zjistit na kolik % procent létám. Teď zrovna nevím, jestli to najdu ve vysílačce.
Prosím o posouzení. Dík hosa.
Motor set. 3600KV, bat. 3S = 11,5V, max otáčky 41400/min.
Převod. poměr hlav. kolo 11,54
Převod. poměr na vrtulku 4,07
Takže otáčky rotoru max 3587/min.
otáčky vrtulky max 881/min.
Při pastoru 12z budou max otáčky rotoru 3312/min.
-//- vrtulky 813/min.
To by bylo a teď zjistit na kolik % procent létám. Teď zrovna nevím, jestli to najdu ve vysílačce.
Prosím o posouzení. Dík hosa.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Vrtulka byva s prevodem cca 4-4,5 do rychla, takze tech 880 otacek vrtulky urcite nesedi. A jo, ten 13z pastorek je hrozne moc. Sel bych na 11 zubu, motoru se odlehci, regl nebude tolik zavrenej a vsechno bude studenejsi.
Pocitej s tim, ze se snizenim otacek se vrtulka jeste zhorsi. Tam to bude chtit take zmeny.
Pocitej s tim, ze se snizenim otacek se vrtulka jeste zhorsi. Tam to bude chtit take zmeny.
Máš pravdu je to do rychla! Špatný výpočet, takže vrtulka max točí 14600 ot. Pátral jsem po jiných převodech na vrtulku tj jiné kolo autorotace a náhonové kolo řemínku, ale ono není nikde nic na 450. Objednám jiné listy na vrtulku a uvidím. Děkuji a zdraví hosa.
Nevím, jestli si taky někdo všiml, že v nové aktualizaci bezpádla Spirit přibyla podpora tandemových vrtulníků, do této doby to uměla, pokud vím, pouze FBL jednotka Demon.
Podpora vrtulníků s tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů:
Podpora tandemových helikotér jako je např. model CH-47 Chinook.
Obě desky cykliky jsou řízeny celkem čtyřmi servy.
Podporováno všemi Spirit jednotkami.
POZNÁMKA: Nastavte typ desky cykliky na tandemové uspořádání.
Podpora vrtulníků s tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů:
Podpora tandemových helikotér jako je např. model CH-47 Chinook.
Obě desky cykliky jsou řízeny celkem čtyřmi servy.
Podporováno všemi Spirit jednotkami.
POZNÁMKA: Nastavte typ desky cykliky na tandemové uspořádání.