Spitfire XIV 1,2m
Re: Spitfire XIV 1,2m
jirinovo píše:bude to rychlé a obratné letadlo, jak je vidět na videu. Do začátku by jsem dal malé výchylky na křidélka, hlavně.
Gratulace k záletu, jinak ale obecná poznámka k té starší debatě k výchylkám... Já bych se výchylek na křidélkách nebál, větší výchylka obvykle znamená prostě rychlejší rotaci a s tím si pilot při troše praxe poradí. Na co je ale třeba dát u stíhaček pozor je výškovka, při moc velkém natažení může běžně následovat urvání proudnic i při rychlém letu, letová obálka prostě není nekonečná. A tohle se pak za letu hlídá blbě i dobrému pilotovi, ukontrolovat se, aby se při přistání nepodrovnalo moc, je fuška. Zrovna v neděli jsem si s tím užil s tištěným kombatovým ME109, moc velké výchylky VOP a děly se věci, dostat to v pohodě na zem nebyla žádná prdel.
U "bublin" to je o něco mírnější, drsný povrch omezuje trhání a navíc je obvykle o dost menší zatížení, ale i tak je VOP riziková...
Re: Spitfire XIV 1,2m
tomashr píše:... Na co je ale třeba dát u stíhaček pozor je výškovka, při moc velkém natažení může běžně následovat urvání proudnic i při rychlém letu, letová obálka prostě není nekonečná. A tohle se pak za letu hlídá blbě i dobrému pilotovi, ukontrolovat se, aby se při přistání nepodrovnalo moc, je fuška....
Trochu odbočím. Podobné problémy s velikostí výchylky výškovky jsem měl nedávno s malým pěnovým Super Kineticem. U něj, pokud se překročí určitá výchylka (plovoucí) výškovky, jedno křídlo okamžitě ztratí vztlak a letadlo začne vrtat. A to i ve velké rychlosti. Křidélka ve funkci klapek při přistání tento efekt ještě umocňují. Lepší je použít je jako spoilerony. Ale to už asi není problem Spitfira.