Nabíječ Equilibrium 3.5 50W

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíječ Equilibrium 3.5 50W

#76 Příspěvek od jyrry »

ecoone píše:... potrebujem jednoduchy navod...

- NiMh (i Eneloop) se ve vysílači dají používat zcela v pohodě (vlastní zkušenost i zkušenosti mnohých dalších). Samozřejmostí je indikátor napětí, optimálně s alarmem (mají všechny slušnější vysílače). Vybíjecí křivka umí varovat - http://robodoupe.cz/2016/srovnani-nekol ... toru-nimh/
- uložení (běžných levných alkalických, občas vytékajících) AA článků v pérkových držácích je obvyklé u hraček kde o nic nejde, slušné modelářské vysílače běžně mají pájené kompaktní sady
- neznám důvod NiMh pro použití ve vysílači formovat. To se dělalo snad jen u pohonných aku s velkými odběry
- pro malé odběry (a ve vysílačích jsou malé) je pro NiMh optimální nabíjení proudem 1/10C (ale max. 160mA) delší dobu, klidně přes noc. Žádné rychlonabíjení a ty tanečky kolem toho. To je jen zbytečné koledování o průser.

Pokud ty AA (pouzdro 14500) články byly nabíjené 200mA nebo dokonce v tom bazmeku 300mA, klidně se mohly přehřát (a stačí 50°C) a jdou velmi rychle do kopru. Ověřené je nabíjení AA článků max. 160mA, kdy povrch článku dokáže vyzářit nadbytečné teplo. Při těchto malých proudech nefunguje deltapeak, protože je tak nepatrný že to nabíječ nerozezná.

Moje zkušenosti a názor.

ecoone píše:... čital som aj ine temy o nabijani NiMH a Enelop ale to su priliš tecnicke info...
Modelář, jako uživatel akumulátorů, by o nich měl vědět něco víc, než o nich chce vědět třeba pipka která je má ve vibrátoru... :|
jyrry.webnode.cz
ecoone

#77 Příspěvek od ecoone »

Dakujem jyrry za info.

Netušim v akom stave su Enelopy po rôznorodom použivani a nespravnym nabijani (neprebijali sa, nabijačka predčasne ukoncila nabijanie a aj vybijanie) z toho dôvodu ich potrebujem formovat ako napisal jyrry (ak je to ten spravny nazov)

Takže ešte raz: PROSIM kto mi presne poradi ako presne nastavit tieto parametre
v nabijači Equilibrium 3.5 pre nabijanie akykolvek NiMH nielen Enelop:

Nastavenia nabijačky:
Safety timer - off alebo nechat 720min? (12h)
Capacity Cut - on-off?
Precharge Time ?
Wait Time
NiMH Sensitivity - D.Peak
Temp - mam aj čidlo ale asi nebude potrebne.

ostatne info ma nezaujima

je mi uplne jedno či budu použite vo vysielači alebo v inom elektronickom zariadeni

ani v jednej teme neboli popisane tieto nastavenia, keby boli tak by som Vás neprosil o radu
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe
Grugh

#78 Příspěvek od Grugh »

Na tvé otázky není jednoznačná odpověď.
Safety timer 12h = vyšší bezpečnost
Capacity cut-off = vyšší bezpečnost
Precharge time ? Nevím. Možná je nabíječka zkusí trochu přednabít než je měří a vyhodnocuje delta peak.
Wait time ? Asi pauza při cyklování (vybití - pauza - nabití - pauza - ...)
NiMH sensitivity - delta peak ? asi default. Pokud chceš nabíjení ukončit z jiného důvodu (např. teplotou, kapacitou nebo časem), tak by hodnota šla změnit na větší.
Temp cut-off = vyšší bezpečnost. Když je baterie nabitá a neukončí se nabíjení, začne se nabíjecí proud přeměňovat na teplo, které škodí baterce. Rozhodně bych čidlo použil a teplotu nastavil jen trochu nad bežnou teplotu článku při nabíjení.

Osobně mám ale mnohem lepší zkušenosti z běžnou nabíječkou na NiMH články než s Equilibriem. U něj mi asi vždycky zabíral delta peak moc brzy.
Ale hlavně si myslím, že ty tvoje články jsou vhodné už jen na let do odpadu k recyklaci.

Mimochodem u alkalických baterií už rozklad obalu není součást chemické reakce a vytéct by měly jen pokud je něco opravdu hodně špatně. Obyčejné salmikové nakonec vytečou vždy.
Lark

#79 Příspěvek od Lark »

K EQ 3.5 ti neporadím, ale měl bych pár poznámek k těm Eneloop.
Eneloop se neformují a není je ani potřeba vybíjet před nabíjením. Přímo výrobce uvádí že se dají nabíjet z jakéhokoli stavu vybití, ale protože píšeš, že nevíš v jakém jsou stavu a co mají za sebou, napřed bych je jednotlivě vybil na 0,9V, potom nabil proudem 1/10C (max. 160mA), jak radí jyrry, a po vychladnutí znovu vybil, aby jsi změřil jejich kapacitu, pro případné spárování (pokud chceš použít víc kusů do jednoho packu). Do vysílače jsem je nabíjel vždy jen 1/10C, ale třeba do manželčinýho foťáku, nebo baterek a podobně, nabíjím AA proudem 0,2A nebo i 0,5A a nabíječka na DP 3mV spolehlivě vypíná i při 0,2A. Záleží ale na konkrétní nabíječce. Používám je od začátků co se objevily na našem trhu a žádnou jsem ještě nemusel vyhodit, i když dnes už je mám jen v různé elektronice mimo RC.
novfra

#80 Příspěvek od novfra »

Na ukázku dám dva grafy.

Eneloop nabíjení 255mA.jpg

Nabíjení Eneloop proudem 225mA. DP prostě není. Některé nabíječky si s tímto stavem neporadí.

nab.01 (2).jpg

Formování Eneloop (pouze nabíjení). První nabíjení nejtmavší, poslední nejsvětlejší.
Je krásně vidět, kdy a jak velký Dp je.
Odečtem z grafu je vidět, že při prvním nabíjení je DP v přepočtu na 1čl cca 0,03V / desítky minut.
jak si s tím poradí jednotlivé nabíječky se dá zjistit podle parametrů nabíječky.
Solim Namez

#81 Příspěvek od Solim Namez »

A není dokonce ten DP skoro poloviční? Bylo to 15 článků?
novfra

#82 Příspěvek od novfra »

Solim Namez píše:A není dokonce ten DP skoro poloviční? Bylo to 15 článků?

Ano, je. Děkuji za opravu :)
Lark

#83 Příspěvek od Lark »

Proto jsem psal, že záleží na konrétní nabíječce. C60 umožňuje nastavit DP pro NiMH od 3mV do 25mV a já používám tu nejnižší hodnotu 3mV. Co se tady ale psalo, tak dost nabíječek při malém proudu na DP nevypnou. Prostě to chce ověřit.
novfra

#84 Příspěvek od novfra »

A mám tam ještě jednu chybu v popisu proudu :oops:
To je tak, když to člověk matlá ve spěchu před odchodem do práce (a neomlouvá mě to)
Solim Namez děkuji za upozornění.

Ale zase mě potěšilo, že to někdo skutečně "čte".
Lark

#85 Příspěvek od Lark »

Jestli tu barvu pro proud chápu správně, tak nabíjení na DP (Formování) je proudem necelých 120mA.
novfra

#86 Příspěvek od novfra »

Lark píše:Jestli tu barvu pro proud chápu správně, tak nabíjení na DP (Formování) je proudem necelých 120mA.

Chápeš to dobře. Si tady říkám, jak jsem to mohl takhle dokopat a už jsem na to přišel.
Vystavil jsem jiné grafy, než ke kterým jsem dělal komentář :oops:
Takže omluva za matení, ale tvary křivek sedí (nejsou upravované) . Takhle se to ve skutečnosti chová.
Lark

#87 Příspěvek od Lark »

Je to naprosto výmluvné. Díky. Tím že je ten DP při malém proudu taky časově víc natažený, tak asi záleží na tom, v jakém časovém úseku ten DP, která nabíječka vyhodnocuje. Pokud je dost dlouhý, tak to funguje, ale při krátkém intervalu ho nemusí vůbec zaregistrovat.
ecoone

#88 Příspěvek od ecoone »

Dakujem Vám za informacie, zase viem o niečo viac. Samozrejme že NiMH a NiCd je potrebne nabijat 1/10C cca po dobu 12h viem už cca od roku 1990 .) na nastavenie prudu som použival Multimeter PU500 a budik na čas .) Už som aj vygooglil prečo mi zblbne klasicka nabijačka MW 8168 GS pri nabijani NiMH tu to riešili teraz je pekne vonku tak sa k tomu vratim až v noci
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe
haas

#89 Příspěvek od haas »

Ahoj, potřeboval bych poradit.
Mám tuto nabíječku už 4 roky a žádný problem nebyl.
Teď po zimě jsem dal nabíjet lipo 3s 2200mAh ze skladovacího napětí do plného nabití a nabíječka psala po nabití HIGH VOLTAGE třetí článek byl nabit na 4.26V ostatní 4.21.

Nabíjel jsem tam i 6S a vše ok.Koupil jsem nové 3 lipo 3S(2x 2200 a 1x 400mAh)

Ty dvě 2200 jsou nabity v pohodě už i letěly.Ta 4000 je pouze jako palubní zdroj pro serva a vybil jsem ji cca ze 40 procent asi 4x a nabil.Vždy to bylo ok ale teď to zase nabila na třetím článku na 4.27V.(ale před nabíjením jsem si všiml že ten třetí článek je asi o těch 0.05V jiný)

Nabíječka by to ale měla srovnat ne?A pokud ne tak proč to pořád přebíjí, má se vypnou i za cenu menšího napětí na zbylích 2 článcích.

Je špatná nabíječka nebo ty baterky?

Uvažoval jsem už dříve o nové nabíječce 2 kanálové co umí měřit i vnitřní odpor.
Jakou by jste doporučily?

Díky.
Grugh

#90 Příspěvek od Grugh »

Nabíječka má dva nabíjecí režimy:
CHARGE - pouze nabíjení
BAL-CHG - nabíjení s balancováním.
Pokud byl použit první režim, tak je asi možné, že došlo k přebití některého ze článků.

Také uvažuji o nějaké náhradě s měřením vnitřního odporu. Koukal jsem, že M8 ToolkitRC má spoustu užitečných funkcí. Ale budu muset nějak vymyslet napájení externím zdrojem a redukci na XT60 konektor.

Ale měření vnitřního odporu bych nepřeceňoval. Nedávno jsem porovnával dvě baterky, z nichž jedna měla jen o 15-20% vyšší vnitřní odpor. Ale při zátěži (v malém aktrobatu) se projevilo, že jedna baterie po cca 2-3 vteřinách úplně odpadla a její vnitřní odpor musel mnohonásobně vzrůst. Byl jsem rád, že jsem na plný plyn vůbec přistál. Doma byly vnitřní odpory zase celkem podobné. Druhá baterka umožňovala klidně vis na vrtuli. Baterie holt nejsou jen elektrika, ale i chemie.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“