Děkuji za všechny odpovědi a připomínky. Níže jsou odpovědi na vaše dotazy/připomínky:
DAF: Setrvačník bude sloužit jako úloha do paktika pro studenty VŠ. Zde bude provozován na nižších otáčkách. Nechceme, aby studenti přišli k újmě na zdraví. K tomu na něm budou zjednodušeně popsány konstrukční problémy, se ktekterými se člověk musí poprat při návrhu vysokootáčkového stroje. Jsem fyzik, takže si na něm vyzkoušíme zákon zachování momentu hybnosti. Pro seniorské pracovníky VŠ pak bude přístupný pro další vědeckou práci. Zde jej budou moci používat až do hraničních otáček. Setrvačník je ve stádiu návrhu.
dudaj: Díky, použiji větrák na PC. Teplotu ještě zkusím zkontorolovat termokamerou, jestli bude volná.
rc_wolf: Slitina hliníku. Riziko to je, je třeba si dát pozor. Souhlasím.
Lark: Tuto věc nám samozřejmě navrhuje stojař. V ložiskách problém nevidí. Ale samozřejmě vítám jakokoliv další kritiku. Takže pokud máš pochybnosti ohledně zatížení, chci tě poprosit o detaily. Tzn. na co si dát konkrétně pozor - parazitní vlivy, parametry.
varok: Podle
https://hrus.wordpress.com/2016/04/28/automobil-na-setrvacnik/rovnice (12) mi vychází maximální povolená úhlová rychlost omega = 5692 rad/s. To je cca 54 000 ot./min. Takže se raději budu držet 45 000 ot./min. Při výpočtu jsem použil maximální napětí pro námi použitou slitinu hliníku sigma = 400 MPa. Mez kluzu slitiny je 460 MPa a pevnost v tahu 530 MPa.