A ty jsi začínal s plně vybavenou dílnou, CNC mašiny, laserové měření atd., ne? Pokud si to dobře, ale opravdu dobře přečteš, tak při mém příchodu tak skutečně nic nebylo, protože dělali plastiky. K tomu žádné vrtačky, brusky, svěráky a další podobné dílenské vybavení nepotřebovali. Tehdy jsem nastoupil do rozjetého vlaku a skutečně ten první rok byl zápas, předchůdce nějak nastavil rozpočet, do kterého jsem se musel vejít. Od doby, kdy si dělám rozpočet sám, zahrnuju do toho i nějaký vercajk, ale postupně. Zatím jsem dostal skoro všechno, o co jsem si řekl. Tohle už jsem taky psal. Takže taková trágoška to zase není. Protože mám vlastně tři kategorie - začátečníky, mírně a více pokročilé, musím dělat tři návrhy činnosti. Rozpočet na jednoho musí být prakticky stanoven bez ohledu na kategorii. Proto si ti více pokročilí kupují vnitřnosti do modelů sami.
Pokud bych k tomu přistupoval tvým způsobem - nic tu nemáte, jdu od toho, tak neexistoval žádný kroužek. Navíc, jak jsem už také psal, o modeláření tam nikdo nemá ani páru, takže říct jim "vybavte dílnu a já pak (milostivě) přijdu", to bych se taky mohl divit, co bych dostal. Stačilo, a to nebyl vercajk, že jsem donesl účtenku na suchý zip - a k čemu to na tom letadle je

? Takže si to pomalu postupně buduju. Ano, stěžoval jsem si na pravidla rozložení financí 40 x 60%, komplikovanost systému objednávek, případně pár dalších drobností ještě našlo. Ale neříkej, že ty jsi měl při příchodu všechno ideálně nastavené, určitě neměl! Něco jiného je, když přijdeš do fabriky, ale tohle byla v podstatě zelená louka.
Přímo vystřelovací modely jsme nedělali, ale ta házedla si kluci mohou vyzkoušet hned po dohotovení na zahradě DDMka. Přitom si ověří třeba zrovna polohu těžiště, seřízení a další.
Na závěr, já nebrečím nad nevybaveností, ano, nějaké věci chybí, ale to se postupně doplní. Já spíš brečím nad nedostatkem na trhu. V podstatě vhodné stavebnice dělá jen kolega Hiesbök. Chybí mi jednoduché plánky, podle kterých by kluci mohou stavět, něco ve stylu Picola, Dany apod. Příští rok s těmi více pokročilými budu stavět Pluto, na elektropohon a s křidélky. Plán budu proto upravovat. Našel jsem podobně veliký model, už přímo na elektro a s křidélky, ovšem připadá mi v určitých ohledech složitější, než Pluto. Ve starém Modeláři jsem něco našel, v plankových servisech současných časopisů mě toho moc nezaujalo. Tím neříkám, že tam vůbec nic není.
Díval jsem se na tvé nákresy, není to moc daleko od toho, co stavíme, jen trochu větší a je to z hotové stavebnice. Mimochodem, máš tam křídlo se žebry, jak je hodláš vyrábět? Že by rašplovkou

? Podobný model, jako stavebnici, jsem připravil pro jednoho klučinu (proč, to by bylo na dlouhé vyprávění).
Něco za to dostávám, ale kvůli penězům to nedělám. V práci mám výrazně víc (hodinovku) a když to rozpočítáš na hodiny, které tomu věnuju mimo, tak to fakt o penězích není. Nepočítám výrobu věci na modely kluků (třeba zrovna ta žebra, vyrobená rašplovkou

), nebo výuku základů RC řízení (simulátor, byť ho máme, kluky létat nenaučí). Plus stavbu vzorových modelů si hradím sám, ale tohle všechno jsem už psal. Jinak jinde to někdo dělá třeba úplně zadarmo, jen za ten pocit, že někoho pobavili a předali své znalosti dál. Já mám také dobrý pocit, když vidím ta svítící očíčka kluků, když jim model letí. To bys musel zažít.