Jenda1975 píše:Zdravím. Problém záběhu popisuji v sekci OSmax GT-33, tak to můžeš vzít jako základ. Důležitá je konstrukce motoru, zda tvrdochrom na hliníku, nebo ocelová vložka v hliníku. Každopádně záběh na zemi není de facto možný, jsou potřeba jiné otáčky i teploty. Ale přečti si to na výše zmíněném vlákně, uvádím tam i doporučený olej, čas, atd. H
Jendo, díky za snahu, ale tvé široké pojednání o modelářských benzínových motorech z vlákna na které odkazuješ beru spíše jako vtip. Je mi úplně jedno, že jsi původně letecký mechanik, protože např. můj děda celý život až do roku 1990 opravoval motocykly a svůj první benzinový dvoutakt (fichtla) jsem si po výbrusu zaběhl pod jeho dohledem sám, již v 80 letech minulého století. To jen na okraj.
Nezlob se, ale některé věci co píšeš zde
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=8&t=82715 považuji za totální kraviny, např. to, že se motor na zemi ve stojanu nezaběhne... To mi tedy popiš, jak bys zaběhl motor u motorové pily, nebo křovinořezu...? To by si s ním lítal v Andule od Aše do Košic, kvůli střídání teplot...? Páč v principu jsou ty motory stejné jako ty co používáme do modelů.
Rukama mi prošlo nespočet motorů od žhavíků až po 400 kubíkouvou Mokinu a nikdy jsem žádný, snad až na pár žhavíků nezabíhal v éru. Ono se totiž klidně může stát a mě se to naštěstí stalo ve stojanu na zemi, že praskla klika. Dost dobře si nedovedu představit, že by se to přihodilo v nějakém obříku, kde se celková hodnota včetně motoru a elektropičičáren rovná i 6-ti mistné finanční částce. Já nevím jak ty, ale já většinou instaluji nový motor do nového éra a i když mám za těch let odlétáno stovky hodin, tak jistá nervozita a respekt při záletu u mne stále funguje. Abych zalétával éro a ještě u toho zabíhal motor, tak "to ku*va ani omylem".
Takže i když jsi původně ten letecký mechanik, tak se nezlob, že ti nezavolám nebo nenapíši o radu, co se motorů týče.
Při založení tohoto vlákna jsem se nejspíš špatně vyjádřil. Nešlo mi o radu jak zabíhat, jak nastavit karbec, atd. Šlo mi spíše o to, že jsem se až dosud u žádného z benzinových motorů MVVS, ZDZ, DLE, 3W, ROTO, MOKI a DA nesetkal, že není vhodné zabíhat motor ve stojanu.