Fotoaparát

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
karval

Re: Fotoaparát

#361 Příspěvek od karval »

igorb píše:
mam 2 ... ani jedna taky cudlik nema :D

To jsem nevěděl. Zatím jsem měl jen 2 canony a obě ho měly. Značku už měnit nebudu :) , měl jsem za to, že je to standard u všech.
igorb

#362 Příspěvek od igorb »

pepin píše:zkusím ještě jednou--předtím jsem ostřil na bod, ted na celoplošné ostření--nefotil jsem pevným objektivem, obě fotky originál setovým zoomem k té G1
P1190253.JPG

Jaaaj to je ine, no ale stale je to zaostrene na os toho praveho objektivu, takze to vyzera ze ten objektiv ma ostrenie "za". Nepoznam tvoj fotak, mozno by sa to dalo dostelovat ak to fotak vie kopenzovat. Skus dat bodove ostrenie a zaostri na stupnicu toho vzdialenejsieho objektivu v jeho strede (nie medzi nich), to sa potom vyjasni.

Fotil si stymto objektivom aj ten meter? ktory to je? ... a hlavne na co si zaostroval ked si ten meter fotil? na prednu stranu skatulky?
pepin

#363 Příspěvek od pepin »

igorb píše:
Fotil si stymto objektivom aj ten meter? ktory to je? ... a hlavne na co si zaostroval ked si ten meter fotil? na prednu stranu skatulky?

venku jsem odpoledne fotil jinými objektivy, ted ty objektivy na stole jsem už fotil setákem 14/45 originál k té G1

ale ted jsem teda cvaknul ten metr a mince stejným objektivem a ve stejném nasvícení--iso tuším 1600, jako ty dva objektivy---které byli proti objektivu kolmo--nikoli jeden blíž a druhý dál, jak se z fotek zdá --- na pětikorunu ostřeno bodově

P1190256.JPG

na těch odpoledních fotkách venku jsem ostřil na nápis tic tac.---proti tomu v ose na pětikorunu
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 09.10.2018 21:58, celkem upraveno 1 x.
igorb

#364 Příspěvek od igorb »

karval píše:
To jsem nevěděl. Zatím jsem měl jen 2 canony a obě ho měly. Značku už měnit nebudu :) , měl jsem za to, že je to standard u všech.

Kecal som, jedna to ma jedna nie :lol: (sony) ale viem minimalne o dalsej ktora to tiez nema. V kazdom pripade, nikdy som to nepouzil, v optickom hladaciku (u dinosaurov) je to nerealne vidiet pre tmu, u life view je vidiet prd aj normalne a v elektronickom hladaciku je male rozlisenie. Takze ak treba tak to riesim tak, ze si proste cvaknem a v hladaciku zvecsim.
igorb

#365 Příspěvek od igorb »

pepin píše:
venku jsem odpoledne fotil jinými objektivy, ted ty objektivy na stole jsem už fotil setákem 14/45 originál k té G1

ale ted jsem teda cvaknul ten metr a mince stejným objektivem a ve stejném nasvícení--iso tuším 1600, jako ty dva objektivy---které byli proti objektivu kolmo--nikoli jeden blíž a druhý dál, jak se z fotek zdá --- na pětikorunu ostřeno bodově

Příloha P1190256.JPG je dlouhodobě nedostupná.

na těch odpoledních fotkách venku jsem ostřil na nápis tic tac.---proti tomu v ose na pětikorunu

A nezaclonil si ho pri tych 1600? To vyzera byt ostre od nevidis do nevidis. To sa robi tak, ze das plosny obraz kolmy na smer od objektivu a na ten ostris, meter je vedla, mimo ostriaceho bodu, pozdlzne s osou objektivu.
Přílohy
DSC05305.JPG
FlyBear

#366 Příspěvek od FlyBear »

karval píše:

Hmmm, taky máme doma dvě DSLR a obě dvě ten čudlík mají.
I mé předchozí kinofilmové zrcadlovky měly - troufnul bych si to u skutečné zrcadlovky považovat za standard...
pepin

#367 Příspěvek od pepin »

igorb píše:
A nezaclonil si ho pri tych 1600? To vyzera byt ostre od nevidis do nevidis. To sa robi tak, ze das plosny obraz kolmy na smer od objektivu a na ten ostris, meter je vedla, mimo ostriaceho bodu, pozdlzne s osou objektivu.

už mi z toho trochu hrabe, předpokládám, že vám ze mě taky, vzdát to ale zatím nechci

iso 1600------
14/45
P1190267.JPG

45/200
P1190268.JPG

135--bez stabilizace už ten manuální objektiv při čase 125 nemám šanci udržet v ruce bez pohybu
P1190271.JPG
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 09.10.2018 23:46, celkem upraveno 2 x.
pepin

#368 Příspěvek od pepin »

FlyBear píše:

Hmmm, taky máme doma dvě DSLR a obě dvě ten čudlík mají.
I mé předchozí kinofilmové zrcadlovky měly - troufnul bych si to u skutečné zrcadlovky považovat za standard...

mám trochu pocit, že G1 kterou tady řeším v kombinaci s pevnými objektivy není uplně skutečná zrcadlovka :oops: to já jen tak, aby jsme se do toho nezamotali ještě víc, než už ted.

navíc puvodně šlo o tlačítko předuzavření clony, kdy je to tlačítko na jednom typu objektivu pentacon 1,8 /50 přímo na objektivu-to je to, o čem to puvodně tady bylo-nikoli, že jakýkoli pevný objektiv jde i digi zrcadlovkou předclonit tlačítkem i z digi zrcadlovky.

ono to na bezzrcadlovce tak trošku i postrádá smysl--za prvé--99,99 procent uživatelu nikdy nebude na cosi, jako větší kompakt, jen s výměnnými objektivy roubovat nějaké prehistorické objektivy,jako s tím blbnu já, za druhé, tím, že je hledáček obrazovka, tak si po zaclonění ten oční hledáček přisvítí--večer v šeru--tmě to nefunguje, ale ve dne ano---až je to někdy v plném manuálním režimu matoucí--náhled je v poho, výsledná fotka bud pod, nebo nad--musí se hlídat měřák v hledáčku--přicloněním mi v hledáčku obraz netmavne.

Pro a proti já posoudit neumím, navíc já mám technologii 10 let zpět, co jsem ale četl, klasické zrcadlovky--mechanické zrcadla už to mají za pár, jen se s tím musejí lidi smířit a dozrát---zásadní problém zrcadla je prý limit mechanického sekvenčního snímání a problém s otřesy od zrcadla --případně opruzu zrcadlo předsklopit---a samozřejmě, co mě na bezrcadlovce zaujalo--jak blbě vidím na blízko, v hledáčku díky korekci dioptrií vidím co si chci v menu nastavit--na display--mobil si už musím vzít brejle.

než jsem koupil tu G1, zvažoval jsem i nějakého nikona--v té době jsem uvažoval o nikon 80, měl jsem ho i pujčeného na vyzkoušení, ale v té době jsem už viděl blbě na blízko a hrabat se v menu bez brejlí na tom displey nikona jsem neměl bez brejlí šanci.

abych ale elektronický hledáček jen nechválil--přez den v poho, ale večer stačí do něj čučet chvíli a pak na to oko chvíli vubec nic nevidim---jako by mi někdo posvítil do očí dálkovejma.

já si koupil první digi foták s elektronickým hledáčkem v roce 2012 asi dva dny před modelářským výletem trochu víc za humna a ty naše místní kopečky--canon powershot

https://pepin65.rajce.idnes.cz/seiser_2012_patek/

bez debaty--na to pravé oko, kterým od té doby do těch obrazovkových fotáku občas koukám vidím huř, než na to levé, třeba to je jen náhoda, nic méně na pravé vidím huř a večerní focení přez elektronický hledáček je opravdu asi pro oko docela sodovka.
pepin

#369 Příspěvek od pepin »

tak nakonec opravdu na koloběžku stejně cosi cokoli jako zrcadlovku vzdávám, je to prostě těžký na běžné tahání, ve středu jsem ji vezl zbytečně--50km, ve čtvrtek jsem ji vezl zbytečně 70 km, dnes už jsem ji nevezl --80km, při jízdě mi to nevadí, ale rvát o dalších cca 1kg v rukou třeba do schodu v metru je už opravdu od určité váhy znát v podstatě každý gram.

na to běžné focení mi opravdu stačí ten lehký kompakt.
pivovar Unětice
P1020265.JPG

cestou zpět do prahy z Kralup nad Vltavou
P1020280.JPG
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od JirkaA »

Zapracuj na kompozici, Pepine.. Všechno strašný středovky. ;-)
OK2WY
igorb

#371 Příspěvek od igorb »

pepin píše:tak nakonec opravdu na koloběžku stejně cosi cokoli jako zrcadlovku vzdávám, je to prostě těžký na běžné tahání, ve středu jsem ji vezl zbytečně--50km, ve čtvrtek jsem ji vezl zbytečně 70 km, dnes už jsem ji nevezl --80km, při jízdě mi to nevadí, ale rvát o dalších cca 1kg v rukou třeba do schodu v metru je už opravdu od určité váhy znát v podstatě každý gram.

Ja som bol minuly tyzden v Spanielsku a mal som 2 kompakty s dlhym a kratkym sklom ... zavesene na prdeli na opasku. :mrgreen:
Přílohy
DSC05307.JPG
DSC05306.JPG
pepin

#372 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:Zapracuj na kompozici, Pepine.. Všechno strašný středovky. ;-)

to já vim, tak jsem to ale chtěl.

P1020279.JPG
guchar

#373 Příspěvek od guchar »

@pepin Dej do google "fotografování zlatý řez" a prohlédni si pár příkladů - umístění dominanty.
Pokud tam jaksi žádná není(a účelem není obraz "nudy") změnou záběru ji z něčeho udělám.
Nechce to žádné (složité) úvahy, nebo výpočty. Z pár příkladů získáš něco jako cit pro kompozici.
Ta nejjednodušší pomůcka (když si nejsem jist je "Pravidlo třetin" (=dělení obrazu na třetiny).
Kompozice: Zlatý řez a pravidlo třetin
Zlatý řez není dogma. Základním pravidlem výběru je: "Vybírám to co se mi to líbí víc.".
Jak píšeš i "středovka" může být záměr. Je lépe když její důvod je patrný.
U fotografie technické a dokumentů musí být podstatné věci dobře "čitelné" v co největší ploše.
pepin

#374 Příspěvek od pepin »

O zlatym rezu vim.
K prvni zrcadlovce jsem si pred lety koupil o foceni jak fotit par knizek.
Nemyslim si ze tady na tech dvou fotkach by prave zlaty rez bylo to prave.
Ta druha fotka....strom v odlesku hladiny by mozna bylo lepsi ji oriznout do ctverce ,ale nechci si uz moc hrat kdyz to citeni nemam na umeleckeho fotografa.
na prvni fotce me u piva pri pohledu tim oknem zaujal ten strom.pouzit zlaty vytez si tedy myslim taky moc nefungovalo ----kdyby se mi zdalo ze ano asi bych to nefotil na stred.
pepin

#375 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:Zapracuj na kompozici, Pepine.. Všechno strašný středovky. ;-)

dnes jsem to jel s maminou, tak jsem to okno cvaknul znovu trochu s přesahem--jak bych ho měl teda býval oříznout? aby to nebyla strašná středovka?

P1020458.JPG

odkaz na uschovnu

http://www.uschovna.cz/zasilka/FJL8KKP6EXS42LV9-K7D/

joo, možná by mě napadlo to oříznout třeba takto

P1020455.JPG

ale to už mě zase nutí použít pak nějaké upravy té fotky na počítači--filtry, vinětaci-----vše, co já neumím a správně nevidím--respektive vidím co se líbí mě, ale vím prd, jestli já blbě nevidím a přesto upravuji.
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 15.10.2018 0:47, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“