Fotoaparát

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Fotoaparát

#331 Příspěvek od pepin »

Tak co?, na ty statický snímky je podle mě i pevný objektiv z prehistorické zrcadlovky docela v poho, i když je to focené přez sklo

P1180969.JPG
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#332 Příspěvek od JirkaA »

pepin píše:Tak co?, na ty statický snímky je podle mě i pevný objektiv z prehistorické zrcadlovky docela v poho, i když je to focené přez sklo

Marně na tom hledám něco ostrýho, oko je mimo rovinu zaostření.. Ale když ti to tak vyhovuje....
OK2WY
Lark

#333 Příspěvek od Lark »

Mě to připadá že je zaostřeno někam před čumák. Jinak na focení přez sklo je dobrý polarizák.
Tak se taky pochlubím co umí FZ-82:
Přílohy
P1030914_vyrez.jpg
P1030914.JPG
P1030901.JPG
pepin

#334 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:
Marně na tom hledám něco ostrýho, oko je mimo rovinu zaostření.. Ale když ti to tak vyhovuje....

Díky fotkám od Larka už to vidím taky --jak vypadá opravdu ostrá fotka :D

zkoušel jsem ted poměřit fotku přez zoom seták a tu pevnou 135 pentakon--at ostřím jak ostřím, at měním clonu jakkoli, oproti tomu setáku jsou ty fotky opravdu vždy jako by nedoostřené, ale není to tím, že bych neměl zaostřeno .
Lark

#335 Příspěvek od Lark »

To jsi fotil na ruční ostření, nebo na automat? A to ostření jsi měl na malou oblast, nebo na bod? Nevím, nejsem optik a tolik tomu zase nerozumím, ale zkusil bych vyfotit třeba zuby na plátku pilky podélně tak, že bych si někde uprostřed označil jedno místo, kvůli identifikaci, na které bych zaostřil a pak prohlédl, které zub jsou ostré. Možná je taky nějaká vada v sestavení objektivu.
automet

#336 Příspěvek od automet »

Len či to neurobilo aj to sklo. Fotka rozmazaná, lebo zaostrilo sklo.
pepin

#337 Příspěvek od pepin »

Lark píše:To jsi fotil na ruční ostření, nebo na automat? A to ostření jsi měl na malou oblast, nebo na bod? Nevím, nejsem optik a tolik tomu zase nerozumím, ale zkusil bych vyfotit třeba zuby na plátku pilky podélně tak, že bych si někde uprostřed označil jedno místo, kvůli identifikaci, na které bych zaostřil a pak prohlédl, které zub jsou ostré. Možná je taky nějaká vada v sestavení objektivu.

Ruční manuální ostření --jde o ten objektiv--135 pentacon, co se používal na praktikách.

v té zoo jsem právě při každém snímku jak přeostřoval, tak i měnil clony--máznutí pohybem vylučuji--někde jsem měl časy nad 2000 a stejně je to oproti tvojim fotkám--nebo mému setovému plastovému objektivu--automat --vždy trochu mázlý.

ten zaostřovací bod se dělal--měřil na nataženém metru--to bych mohl zkusit jak tím setákem, tak tím pevným pentaconem a pro jistotu ze stativu.

ty 135 ky pentacon jsou dva typy a o jednom z nich jsem ted nedávno někde četl, že stojí za prd--fotí špatně

mám oba typy, tak je zkusím poměřit---evidentně mi ale to máznutí--nedoostření--tu mlhu dělá ten objektiv.
Lark

#338 Příspěvek od Lark »

Jestli dělá mlhu, tak by mohly být po těch letech začouzené čočky uvnitř objektivu nějakým povlakem, nebo je to opravdu špatná konstrukce. Těžko posoudit. Co si pamatuju, tak v dobách Prakticy stával kvalitní tranfokátor taky 40 až 60 tisíc.

Edit: Teď koukám, že to není transfokátor, ale pevná 135. :D
Lark

#339 Příspěvek od Lark »

Jestli je to on, tak mě docela překvapuje, že nemá černěné lamely clony. http://vintage-camera-lenses.com/pentacon-135-2-8/ To by možná mohlo způsobovat to zamlžení. Žádný přehled nemám, ale zatím všechny objektivy co jsem měl v ruce, měly lamely i pevné clony černěné. Má někdo zkušenosti?
igorb

#340 Příspěvek od igorb »

Mlzenie vie sposobit aj tenky strieborny pasik okolo objektivu, a nie ze leskla clona vovnutri :- )). To boli ale doby ked sa v protisvetle proste nefotilo, tak to az tak nevadilo. To ale nesposobi neostrost, podla mna bolo treba zaclonit, akou clonou je to fotene? Podla mna uplne otvorene, a je to klasicky pripad "papezkejsieho ako papezskeho" fotenia :- ))) (ked sa fotograf ovela viac sustredi na to co nefoti - rozmazane pozadie ako to co foti - rozostri aj 3/4 objektu :-))) ... Par stranok dozadu som to pisal, je treba odhadnut vzdialenost a velkost predmetu ktory sa foti, clona za zvoli podla pozadovanej hlbky ostrosti, tento objektiv tu mierku ma, takze nie je problem to urobit dobre.

Inak to ze to bolo neostre alebo ze to mlzilo moze byt aj tym ze to ma pohnute skla a tym to uz zaostrit vobec nejde, alebo ak to bolo fotene na plnu dieru, tak mnohe objektivy (hlavne velkoformatove) pri takom nastveni vobec slusne zaostrit nevedia, treba im zavriet aspon jeden cvak.
pepin

#341 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Jestli je to on, tak mě docela překvapuje, že nemá černěné lamely clony. http://vintage-camera-lenses.com/pentacon-135-2-8/ To by možná mohlo způsobovat to zamlžení. Žádný přehled nemám, ale zatím všechny objektivy co jsem měl v ruce, měly lamely i pevné clony černěné. Má někdo zkušenosti?

pentaconu mám víc, žádný ale nemá clony černé, vždy jsou klasicky šedé--kovové.

těch 135/2,8 jsou prý 4 varianty, já mám 15 lamelovou a 6 lamelovou, v zoo jsem fotil 15 lamelovou.

citace-----

Cena už se pohybuje zhruba mezi 1000-4000 Kč, ale kvalita často dosahuje výkonu špičkových moderních objektivů za desítky tisíc. Výběru i kvalitě objektivu se vyplatí věnovat náležitou pozornost a čas, na oplátku můžete sehnat skutečné skvosty. Pentacon 135/2,8. U Pentaconu 135/2,8 je vynikající starší verze s 15-lamelovou clonou známá také jako „bokeh monster“, novější model má obyčejnou clonu a jedná se vcelku o průměrný objektiv.

ta 15 lamelovka by měla být ta ,jak jsi dával odkaz

zkusil jsem tedy testovací fotky třemi ruznými objektivy, až budeš mít čas, tak na to koukni, co ti přijde případně nejlepší--mě to přijde v podstatě na jedno brdo.jediný co řeším--mě to prostě tím manuálním objektivem baví fotit víc, než na ten zoomový v plné automatice a se stabilizací.

kvalitativně ale nějaký zásadní rozdíl já teda opravdu nevidím--pokud pominu, že akční snímky manuálním objektivem opravdu moc dobře fotit nejde.
10
P1190210.JPG

16
P1190216.JPG

17
P1190217.JPG

P1190224.JPG

tady ještě odkaz přez uschovnu

http://www.uschovna.cz/zasilka/FEBCMXJY5752VE8B-V3L/
igorb

#342 Příspěvek od igorb »

Ukazujes nam ze na metroch to zaostrit vie a potom das uplne nezaostrenu fotku objektivov :mrgreen:
pepin

#343 Příspěvek od pepin »

igorb píše:Ukazujes nam ze na metroch to zaostrit vie a potom das uplne nezaostrenu fotku objektivov :mrgreen:

já už neměl v tom mém pidi bytě kam s tím 45/200 zoomem dozadu kam dál utíkat, abych nebyl blízko---ani jsem to moc neřešil--jako že je potřeba tady tu fotku nějak zásadně řešit.

inu dobrá, tak jsem tedy přehodil objektiv a vyfotil ty objektivy znovu :D

P1190231.JPG
karval

#344 Příspěvek od karval »

A zase blbě.. :)
Naposledy upravil(a) karval dne úte 09.10.2018 17:43, celkem upraveno 1 x.
Lark

#345 Příspěvek od Lark »

Taky to na mě dělá dojem že si přesně nezaostřil, protože ty fotky metru jsou ostré. Porovnával jsem i originály z úschovny při velkém zvětšení.
Jinak v tom odkazu co jsem dával jsou obě verze té clony na fotkách. Stačí si odrolovat trochu dolů. :D
http://vintage-camera-lenses.com/wp-content/uploads/2014/01/Pentacon_135_2_8_6.jpg
http://vintage-camera-lenses.com/wp-content/uploads/2014/01/Pentacon_135_2_8_3.jpg
A co jsem se díval, tak je to spíš levnější objektiv, a to hodnocení je dost rozporuplné. Je tam i odkaz na nějakou úpravu, která zlepší ostrost, ale zmenší rozsah ostření.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“