Otázky kolem Li-Ion, LiFePo 18650

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Zenair

Re: Otázky kolem zatížitelnosti Li-Ion 18650

#391 Příspěvek od Zenair »

Tak tohle je argument, o kterém fakt není možné diskutovat :) :)
pepin

#392 Příspěvek od pepin »

karval píše:Mám boschku s příklepem, stála necelých 10 tisíc s dvěma aku 5 Ah. Síly má opravdu dost, je pravda trošku těžší než ty malé šroubováky, ale že bych musel dotahovat stylem ráčna, to ne.

nechci ti do toho kecat, určitou představu co sis pořídil za 10K ale mám, univerzální vrtačka--s příklepem, to si opravdu koupí pouze hoby uživatel--tím myslím, i univerzální vrtačku s příklepem na 220V--je to uplně o ničem--na 220V má samozřejmě příklep dnes už asi každá a do cihel, nebo ytongu určitě pohoda , ale na běžné vrtání těžkě, na vrtání s příklepem do železobetonu--paneláky- nedostačující, zvlášt když v panelu narazíš na roksor-to s takovou hoby vrtačkou končíš--10k je pro mě uplně nesmyslná investice za něco, co je v podstatě k ničemu--- pro všechno dobrý,ve výsledku na všechno blbý--na drobnosti těžký--velký---nevejde se ta už větší vrtačka třeba pro běžné vrtání --šroubování do omezeného prostoru, když chceš vrtat s příklepem, stejně nestíhá----o tom nebudu vubec diskutovat 220V univerzálních vrtaček s příklepem s klasickou hlavičkou mi prošlo rukama víc a ani ruzné makyta a podobně renomované značky v provedení --UNIVERZÁLNÍ --prostě nestíhají obyč i levné příklepovce SDS

https://www.mall.cz/kladiva/hecht-1028- ... sEEALw_wcB

mám druhou, prvni mi ukradli, ale i za těch pod 2K ceny nesrovnatelný výkon, oproti profi univerzálu---prostě v tom univerzálu to málo mlátí, vrták se v hlavičce--zvlášt utahovanou rukou rád protáčí.

---ted neřeším lionky, nebo nicd baterky, ted řeším, že určitý ukon si vyžaduje adektvátní nástroj--je už uplně jedno, jestli na baterky, nebo 220v

takže nesudte výkonnost, když s tím nářadím vlastně nic kloudnýho-.-na krev neděláte.

jinak z dlohodobé osobní pracovní profesní zkušenosti mohu v elektrice na domácí hoby opravdu doporučit velice levnou lion a velikostí akurátní vrtačku z ikea

https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90203263/

lion vyházet--vejdou se tam pak 4 články life 1100 a jede jako víno--hlavně umí rychlé otáčky, což je na vrtání fajn, od té doby, co jí mám je to moje nejoblíbenější vrtačka.

k tomu mám jako příklepovku něco takového--opravdu to funguje i když je to levné a to takovou---SRÁGORU POUŽÍVÁM PROFESIONÁLNĚ--velice často

https://www.mall.cz/kladiva/hecht-1028- ... sEEALw_wcB

nic méně, dnes jsem přez den nestíhal zprovoznit tu akučku s příklepem , až ted večer, zítra vyzkouším, ted v noci už tady do ničeho mlátit nebudu---nic méně, máš akučku za 10K--máš asi pocit, že jsi koupil dobře--univerzální nástroj, on ale vrták někdy vypadá i takto

P1180558.JPG

k snímku jsem přiložil i tu lídlovskou-dvě rychlosti--neumím posoudit, jak fungovala v originálu na ty lion články, ale co ji provozuji na 4 Life 1100, to je opravdu paráda a že těch ruzných akuček mám opravdu požehnaně.

nemám nic proti lion, ale je těžké o výkonnosti lion --lipol-- nicd --adektvátním nářadí debatovat s někým, kdo vubec netuší, jaký nástroj si koupit na konkrétní práci--jako že do železobetonu jde vyvrtat díru opravdu rychleji, než za 10-20- 50 minut.

prostě vubec nebudu debatovat o tom, že já s SDS vrtačkou za pod 2K budu mít díru v železobetonu vyvrtanou dřív, než ty s vrtačkou za 10K--respektive--ty tu díru za určitých okolností vubec nevyvrtáš--jako že ji opravdu nevyvrtáš---ačkoli jsi dal za vrtačku 10K a já pouze 1600kč, tak to prostě je.

a pokud bych měl poradit někomu, kdo má rodinný domek a občas potřebuje vrtnout do zdí nějakou díru--kupte jakou koli nejlevnější srágoru systému sds a tu díru tam vrtnete bez nejmenších problému, univerzální vrtačky mají houby příklep --to jen vrní, ale nemlátí.
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 05.10.2018 13:27, celkem upraveno 1 x.
pepin

#393 Příspěvek od pepin »

jinak co se týče případného překopání starých aku vrtaček nicd třeba na modelářské články, vubec není problém napájet puvodně 12V vrtačku 20 volty--zvýší se tím otáčky, což je na vrtání většinou fajn , zatím jsem s tím neměl problém, že by elektronika prehistorické rtačky se stejnosměrnými motory odešla na zvýšené napětí,pokud nepujde o dlouhodobější zátěž.

14 6 V mafla napájím 6čl lipol, na těch 12V to nemohlo fungovat kuli nízkým otáčkám nikdy, na těch 24V už kutilsky super--ale opravdu použít mozek--krátký řezy to zvládne, dlouhý už motor nedá---na 14,6 V ale nedá ani ty krátký---cirkulárka prostě nějaký otáčky mít musí, aby jen nevyrvávala materiál, ale řezala lerativně čistě.
karval

#394 Příspěvek od karval »

Do panelu nebo betonu používám SDS+ taky boschku na 230V. Ale pro běžné vrtání si dnes většinou vystačím s tou akumulátorovkou a "velkou vrtačku" nemusím vytahovat. Tu SDS+ mám už asi 20 let, tehdy stála cca taky 10k a nadělala práce až až. Ta akučka je typ GSB 18 VE-EC a možná by ses divil, jak dokáže vrtat. Z vrtaček z hobbymarketu už jsem opravdu vyrostl. A už vůbec nemám chuť bastlit nějaké "vychytávky" na staré vysloužilé nicd vrtačky, připojovat k nim pípáky nebo modelářskou nabíječku.
Naposledy upravil(a) karval dne čtv 04.10.2018 16:09, celkem upraveno 1 x.
pepin

#395 Příspěvek od pepin »

karval píše:Co to tady meleš, pepíku? Do panelu nebo betonu používám SDS+ taky boschku na 230V. Ale pro běžné vrtání si dnes většinou vystačím s tou akumulátorovkou
.

no a právě o tom to tema LIon--REÁLNÁ ZATIŽITELNOST -- právě je--pro běžné vrtání to pravdu stačí..

kdybych pouze občas a někdy jen běžně vrtal, taky bych nekutil předělávky vrtaček puvodně na nicd a nepřekutával je na life, případně lipol.

víš proč já nejsem tady v tom tématu nasratý--mám vrtačky a nářadí za pár korun, k tomu batetrky vyběhaný z létajících modelu--life--lipol a ono to funguje--když nemám problém nabít batetrii do modelu na modelářském nabiječi, nemám problém na tom samém nabiječi nabít ani akumulátor do vrtačky---navíc když už joooo bych musel řešit, že jedna vrtačka na 12V druhá na 14V třetí na 18V--jen to na tom nabiječi přecvakám a kdekoli jsem, vystačím si s jedním nabiječem----samozřejmě je to pohled na řešení problému z pozice modeláře, který má modelářský nabiječ.

PS:MĚ JE NAPROSTO JASNÝ, PROČ OKOLO SEBE KOPEŠ, JE ABSOLUTNĚ NEPŘIJATELNÝ, ŽE TO TVÉ ZA 10k POKOŘÍ JAKÝ KOLI JINÝ ŠUNT ZA 1500KČ--AKORÁT PŘEKOPANÝ NA JINÉ ČLÁNKY.---jooo je to designově hezčí, to je ale asi tak jediné--ale nevidím zase duvod, proč by si někdo na občasné kutiství měl tunit prehistorickou vrtačku--je to i trochu o té radosti, si zase něco koupit a udělat si radost hezkou věcí, ale při v podstatě každodennéím užívání a třeba někde na stavbě bude už ta vrtačka i za těch 10k omlácená, vopatlaná, umazaná od barvy--nic, co si večer dáš na poličku a ledva na to sedne prach, budeš mít potřebu ho setřít.

v každym případě tady to téma nemá už v podstatě opravdu smysl., kdo chce věřit, že lion dají 30A, no tak teda jo, proč mu to rozmlouvat.---tím myslím--se klidně poser, mě je to fakt jedno, já už ted vím, že to fakt lion setrvale nedaj.
pepin

#396 Příspěvek od pepin »

tak jsem změřil odběr té aku příklepovky 5čl--ve vrtačce puvodně nicd 20,4V

vrtal jsem do cihly 12 kou vrtákem,wattmetr ukázal špičkový odběr 27A.

baterii mám zapojenou 4P. pokud by byla baterie pouze 1P, tak to ty lion články prostě nemohou trvale dát.
tratonah

#397 Příspěvek od tratonah »

SM.gif
Pepine hlavně nekonči ! Dávám to číst chlapům a smíchy už ze sebe vytřepali tak kýbl žlučníkových kamenů-dobrá medicína.
Hlavně ty tvoje odkazy na ty hračky od Mattela :lol: A to jsi ještě nedostal k potřebným nástrojům to bude taky echt. :lol:
pepin

#398 Příspěvek od pepin »

tratonah píše:Pepine hlavně nekonči ! Dávám to číst chlapům a smíchy už ze sebe vytřepali tak kýbl žlučníkových kamenů-dobrá medicína.
Hlavně ty tvoje odkazy na ty hračky od Mattela :lol: A to jsi ještě nedostal k potřebným nástrojům to bude taky echt. :lol:

Vážně si myslíš , že odjíždím od zákazníka s tím--at se nezlobí, ale mojim nářadím od Mattela mu nejsem schopný vyvrtat díru, nebo zašroubovat šroub? :roll:

vážně si myslíš, že jsem nikdy neměl v ruce profi nástroj?

vážně si myslíš, že jsem měl pocit, že profi nástrojem mi šla ta práce nějak znatelně lépe, než nástrojem od Mattela?

samozřejmě, že nějaký mattelovský vrtačky jsem vyházel, protože byli opravdu hračkoidní----táta toho natahal do dílny mraky z burzy za pár korun, nebo i zadarmo.

Ale nemyslím, že toto vlákno je o boji mezi mojim a tvojim nástrojem, je jen a pouze o lionkách v nářadí--případně jinak v něčem jiném a v čem použítelných.

navíc jak jsem psal, já profi drahé nástroje neodsuzuji, jako zbytečné koupě, kdybych měl zaměstnance, určitě bych jim pořídil profi nástroje a rozhodně bych se jim nesnažil vysvětlovat, jak a co mají nastavit na modelářském nabiječi, aby si mohli ten nástroj dobít.

-třeba jako ty life 10A za deset minut.

A věř tomu, že profi diamantový vrták do slinuté dlažby za 600kč umí někdy přežít max i pouze jednu díru stejně tak, jako diamantový vrták za 100kč .

zákazníka ale většinou víc zajímá, jestli mi bude platit ten vrták za 100kč, nebo vrták za 600kč.

Ty chlapi, co se chytaj smíchy za břicho to profi nářadí

1-----používají na práci ?

2-----prodávají ?

3--používají na práci, bo nářadím od Mattela jim pracovat nešlo ?

jediný s čím máš problém--koupil jsi nářadí na lion, poměrně drahý a někdo--nejen já si myslí, že nářadí na lion není uplně až taková výhra a nějaký vývoj k lepšímu.

ale ono moc na výběr není, nicd už je prostě minulost a life se z nějakého duvodu neprosadili--i když právě life ty proudy opravdu umí---možná ale až moc na to, aby to pak vubec vydržel třeba motor, když to nářadí pak používá nějaký bezmozek.---lionky v rukou bezmozkového pracanta vyhnijou, takže motor nepopraví.
pepin

#399 Příspěvek od pepin »

máš pocit, že výrobce třeba této koloběžky použil články life- po pouze z toho duvodu, že je to blb, který netuší, jak skvělé výkony jde dostat z lion článku?

nebo jsi ochotný připustit i tu variantu, že on prostě ví, že na lion články by to prostě nefungovalo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pQ2lLrpM9kk[/youtube]
guchar

#400 Příspěvek od guchar »

" ... prostě ví, že na lion články by to prostě nefungovalo ... " ono je to taky dost o tom
jak velký "BRUS" od kola/kolobrndy požaduji. Je řada prodejců-výrobců co Li-Ion uvádí
jako zcela postačující řešení (o dost levnější) než lepší a dražší Li-Fe články.
Jejich ESC/BMS do motoru pustí jen co Li-Ion snesou. Zbytek musí dát nohy, nebo změna převodu.
pepin

#401 Příspěvek od pepin »

guchar píše: ono je to taky dost o tom
jak velký "BRUS" od kola/kolobrndy požaduji. Je řada prodejců-výrobců co Li-Ion uvádí
jako zcela postačující řešení (o dost levnější) než lepší a dražší Li-Fe články.
Jejich ESC/BMS do motoru pustí jen co Li-Ion snesou. Zbytek musí dát nohy, nebo změna převodu.

Ano, Perut taky používá v MÉNĚ VÝKONNÝCH KOLOBĚŽKÁCH LION baterie.

JÁ používám také lion baterie a na papírových 500W --reálně ve špičce k 800W mi zapojení lion 9P stačí.

na kole je většinou nutnost šlapat a teprve potom připomáhá elektrika.

navíc na těch těžkých elektrokoloběžkách s baterkama v nášlapu--vysoký nášlap-- je potřeba si uvědomit, že když tam píšou dojezd--30/40km, nemyslím si, že někdo vubec reálně a skutečně ujede na nabití 40km a když baterie dojde, tak to dotlačí domu.

a pokud jsou na youtube nějaké testy takových koloběžek--právě na lion--na kolika kilometrech je to testované?---na trase 10Km?--takže lion baterie pořád nabité alespon ze 2 třetin?, no to ještě lion vcelku dávaj, já ale potřebuji, aby mi lion dávali i po vybití 2 třetin.

To já jen, že výkonnou koloběžku--motorku, nebo opravdu výkonné kolo s plynovým ovladačem --používané pak v terénu spíš jako motorku , pokud tam bude motor1000/2000W nepujde moc dobře provozovat na lionkách, pokud by se použila pouze klasická setová baterie třeba 17Ah--tuším 6P. s life by to ale fungovalo v poho už na 2P--samozřejmě kapacitě by odpovídal pak i dojezd.

na kole jsou ty reálné dojezdy díky přípomoci na cca 13Ah baterie určitě 80km a víc , takže i když má třeba středový pohon víc jak 600W, tak těch 600W je jen vrknutí a odběr zase hned spadne dolu---nejde sosat 600W a ujet 80/100km
novfra

Otázky kolem zatížitelnosti Li-Ion 18650

#402 Příspěvek od novfra »

Kdysi jsem potřeboval 18650 pro max. odběr 15A. Nakonec to dopadlo tak, že byly zapojené tři 18650
2200mAh/ 20A paralelně a pak se to dalo používat. Zařízení se dobíjelo denně, někdy se dobilo 20%, někdy 40% kapacity, výjimečně se vybila celá kapacita. podle používání. Po třech letech provozu je kapacita pod polovinou jmenované. Takový graf by tady asi nikdo vidět nechtěl, tak dodej svůj, lepší. :)
pepin

#403 Příspěvek od pepin »

zkouším měřit lionky sony VTC 4, koupil jsem je loni--možná předloni, když tam teda psali, že prý trvalých 30A

https://batterybro.com/products/sony-vt ... 000mah-30a

nějak to uplně neklaplo, i když mě stačilo ve špičce 17A, po rozjezdu v táhlém kopci tak max 12A, prostě trvalých 30A se ukázal jako totální nesmysl, že to ta baterie umí dát a jde jen o nesmyslné číslo na papíře.

potunil jsem je tedy na 2P už jen sadou měkčích lion, stejně to bylo málo, nic méně ta sada existuje, juako záložní ji občas využívám, tak zkouším měřit--neumím grafy, já měřím přez halogenové žárovky, odběr cca 4A--to je asi tak ten pruměr, co sosám z té své kolobrndy.

zatím jsem ve fázi, kdy po vysosání z 2P sady lion o papírových kapacitách cca 2100ma a po sosání trvalým proudem cca 4A a méně jsem po vysosání cca 2300ma na napětí na článek něco pod 3,6V.

trochu jsem teda ted zmatený tady z toho promazávání, nechci uplně přilejvat do ohně, já v tom asi už jasno mám--lipolky, nebo life pod sebou v autě když v něm spím nabijet nechci a lion špatný nejsou, když po nich nechci něco, co prostě fakt neumí.

až doměřím--teda fakt pionýrsky- , jak padá napětí po trvalé zátěži při cca 4A vuči voltum, tak to sem dám--
pepin

#404 Příspěvek od pepin »

tak změřeno, jakl jsem psal, změřeno fakt pionýrským zpusobem, vybijení halogenovými žárovkami-cca 4A

5čl sada lion 2P

20,9V
18,9V---po 15 ti minutách sosání 4A
17,64V--po dalších 15 ti minutách sosáníní 4A
16,78V--po dalších 15 ti minutách sosání 4A

ty hodnoty jsou dané koncem vybití tuším 15 ti minutovou minutkou, rozhodně ani při 4A odběru si články nedrží alespon do poloviny vybijení maximální napětí , jako třeba lipol, nebo nix--life a pokud bych chtěl po lion článcích--i po právě třeba sony VTC 4 pod napětí 17,64V něco víc, než 4A, kdyby o to byl opravdu zájem, mohu zkusit natočit video, kdy do této a takto vysosané sady už z poloviny ještě připojím odbočkou právě třeba aku vrtačku--nevidím v tom uplně zásadní problém--jen mi to přijde zbytečný, bo komu stačí lion--a není duvod, aby jemu nemohli stačit , zbytečný každého přesvědčovat, že na něco lion prostě nestačí--i když je asi většině dnes jasný, že lion tady nejsou kuli tomu, aby dali mraky ampér, ale jen kuli tomu, aby se jednou fakt dalo dojet elektroautem i někam dál, než za humna a na to není potřeba vysokoampérový článek, ale vysokokapacitní---s čím se musí ale výrobci nářadí vypořádat tak nějak po svém--nebo to hold okecat.
graup15

#405 Příspěvek od graup15 »

pepin píše:--nevidím v tom uplně zásadní problém--jen mi to přijde zbytečný, bo komu stačí lion--a není duvod, aby jemu nemohli stačit , zbytečný každého přesvědčovat, že na něco lion prostě nestačí--i když je asi většině dnes jasný, že lion tady nejsou kuli tomu, aby dali mraky ampér, ale jen kuli tomu, aby se jednou fakt dalo dojet elektroautem i někam dál, než za humna a na to není potřeba vysokoampérový článek, ale vysokokapacitní---s čím se musí ale výrobci nářadí vypořádat tak nějak po svém--nebo to hold okecat.

Ale někteří tomu prostě pořád nevěří...

LiIon jsou super baterky , ale musí se správně použít...sám mám nářadí do práce na LiIon, ale nechci od toho nějaké šílenosti. Tam to funguje naprosto v pohodě.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“