Otázky kolem Li-Ion, LiFePo 18650
Re: Otázky kolem zatížitelnosti Li-Ion 18650
Nene, ten nápis Twicell byl i na minimálně některých kulatých, někde bych tu asi našel ukázku doma. Viz třeba fotka v tomto fóru s úžasným jazykem, to je ono: http://www.thaicharger.com/index.php?topic=11.0
K zatížitelnosti LiION - 20C zatižitelnost je naprostá pohádka, neber vážně. Tohle neslibují ani absolutně nejnovější verze tvrdých Konion, třeba u 2600mAh udávají 35A, tedy ani ne 14C, ale obvykle ještě méně (spíš se zvyšuje kapacita při zachování udaného odběru, tedy v C to je ještě méně)...
K zatížitelnosti LiION - 20C zatižitelnost je naprostá pohádka, neber vážně. Tohle neslibují ani absolutně nejnovější verze tvrdých Konion, třeba u 2600mAh udávají 35A, tedy ani ne 14C, ale obvykle ještě méně (spíš se zvyšuje kapacita při zachování udaného odběru, tedy v C to je ještě méně)...
Vždyť píše, že jsou to lipolky. To už je ale opravdu úplně mimo téma.
...............
Naposledy upravil(a) novfra dne sob 10.11.2018 20:53, celkem upraveno 1 x.
- skybreaker
novfra píše:
Náhrada za AA NiCd dodnes neexistuje. Takže děkuji za názor.
Proč by se o to někdo snažil. S 1.2V žádnou hitparádu nepředved, všude se dávaly stejnak min 2-3 kousky.
baterky do helin MJX F-45 (též člunů Feilun, FT009) 7.4 V, 1500 mAh(některé na obalu 20 C)
18500 kovové válcové pouzdro, plochá plus čepička s otvory pro odfuk z přetlak ventilů-pojistek,
přes kovové pouzdro oviny hnědé papírové pásky (často na různých typech článků do nářadí)
OVŠEM BABO RAĎ, někteří (co znám všichni .cz +)) prodejci uvádí značení LiPol
Aku RC JST 1500 mAh 7,4V Li-Pol MJX, F645, F45
LiPol upgrade s 2500 mAh ale klasický válcový tvar článků
Akumulátor Li-Po 7,4V 2500 mAh - F-45 atd
výrobce PATONA: Maximální trvalý (konstantní) vybíjecí proud: 20C
Krátkodobě špičkový (pulsní) vybíjecí proud: 30C
+) Platilo před pár lety kdy jsem s F-45 začínal. Jak jsem teď (10. 2018) koukal tak i LiIon
Li-po ebay:
7.4V 1500mAh 15C Li-po Battery for MJX F45 F645 RC Helicopter
ovšem u těch mimo ČR už taková jednota není, a někteří v názvu prodávaného mají LiIon
Fasttech to dnes už píše na smršťovačce přebalu
7.4V 1500mAh Li-ion Battery for MJX F45 R/C Helicopter
OPRAVA: Označení Li-Pol se tam dostalo z minulých(i pár současných)obchodních názvů
ZÁVĚR = Pokud to nejsou plasto-pytlíky, ale kovové válce BUDOU TO Li-Ion články
- 20 C trvale, 30 C krátkodobě je z říše snů. Letové doby cca 6 min = střed. odběr 10 C
- V NÁŘADÍ SE BUDOU PODLE TOHO CHOVAT. (Fyzika a chemie platí, než je doba obejde.)
18500 kovové válcové pouzdro, plochá plus čepička s otvory pro odfuk z přetlak ventilů-pojistek,
přes kovové pouzdro oviny hnědé papírové pásky (často na různých typech článků do nářadí)
OVŠEM BABO RAĎ, někteří (co znám všichni .cz +)) prodejci uvádí značení LiPol
LiPol upgrade s 2500 mAh ale klasický válcový tvar článků
Akumulátor Li-Po 7,4V 2500 mAh - F-45 atd
výrobce PATONA: Maximální trvalý (konstantní) vybíjecí proud: 20C
Krátkodobě špičkový (pulsní) vybíjecí proud: 30C
+) Platilo před pár lety kdy jsem s F-45 začínal. Jak jsem teď (10. 2018) koukal tak i LiIon
Li-po ebay:
7.4V 1500mAh 15C Li-po Battery for MJX F45 F645 RC Helicopter
ovšem u těch mimo ČR už taková jednota není, a někteří v názvu prodávaného mají LiIon
Fasttech to dnes už píše na smršťovačce přebalu
7.4V 1500mAh Li-ion Battery for MJX F45 R/C Helicopter
OPRAVA: Označení Li-Pol se tam dostalo z minulých(i pár současných)obchodních názvů
ZÁVĚR = Pokud to nejsou plasto-pytlíky, ale kovové válce BUDOU TO Li-Ion články
- 20 C trvale, 30 C krátkodobě je z říše snů. Letové doby cca 6 min = střed. odběr 10 C
- V NÁŘADÍ SE BUDOU PODLE TOHO CHOVAT. (Fyzika a chemie platí, než je doba obejde.)
dnes jsem si vyrobil pro ruční kompresorek --puvodně na nicd-- 4čl 2P lion sadu z ruzných starších lion článku, které už bych asi na nic jiného, než opět jako olítané life na nic jiného nevyužil--nedoopotřeboval.
lion opoužívaný 4sada--2P má momentální reálnou kapacitu cca 3000ma
life sada 4čl 2200ma je už opravdu špatná baterie, když mi akušroubovák došroubuje--dovrtá , dobijím do této sady life už pouze sotva 500ma
po plném nabití obou sad jsem je zkusil kolik dají A když je vrtačka ve zkratu--bit jsem upnul do svěráku.
plně nabité lion 2P dají 39A
ty plně nabité Life dají 46A
po vybití lion zátěží 3,5A a odebrané kapacitě 1000ma dá ta lion sada s vrtačkou ve zkratu 18A cca 15 sekund, pak na ni padne napětí na nulu---zhasne i wattmetr
po vybití dalších 1000ma 3,5A dá opět cca 19A--cca 5 sekund a opět padne napětí na nulu---samozřejmě ta lion baterie po té celkem 30sekundové zátěži na plno už znatelně hřeje.
po odpojení zátěže po vyčerpání 2000ma vyskočí napětí na těch lion 2P článcích cca na 3,6V.
na těch life článcích mám napsáno--27.11.2009.
na chvilkovou hoby práci nové lion asi v pohodě, ale třeba jako montážník pro IKEA bych asi chtěl nářadí s jinejma baterkama---nic jiného, než co se mi potvrdilo na té koloběžce--pokud chci po článku trvale max 3A, tak je to v pohodě, ale víc-----třeba 6A už dají jenom chvíli.
ten kompresorek puvodně na--9,6V ale běhá na ty lion v pohodě i po vysosání těch 2000ma--max odběr kompresoru 11A
lion opoužívaný 4sada--2P má momentální reálnou kapacitu cca 3000ma
life sada 4čl 2200ma je už opravdu špatná baterie, když mi akušroubovák došroubuje--dovrtá , dobijím do této sady life už pouze sotva 500ma
po plném nabití obou sad jsem je zkusil kolik dají A když je vrtačka ve zkratu--bit jsem upnul do svěráku.
plně nabité lion 2P dají 39A
ty plně nabité Life dají 46A
po vybití lion zátěží 3,5A a odebrané kapacitě 1000ma dá ta lion sada s vrtačkou ve zkratu 18A cca 15 sekund, pak na ni padne napětí na nulu---zhasne i wattmetr
po vybití dalších 1000ma 3,5A dá opět cca 19A--cca 5 sekund a opět padne napětí na nulu---samozřejmě ta lion baterie po té celkem 30sekundové zátěži na plno už znatelně hřeje.
po odpojení zátěže po vyčerpání 2000ma vyskočí napětí na těch lion 2P článcích cca na 3,6V.
na těch life článcích mám napsáno--27.11.2009.
na chvilkovou hoby práci nové lion asi v pohodě, ale třeba jako montážník pro IKEA bych asi chtěl nářadí s jinejma baterkama---nic jiného, než co se mi potvrdilo na té koloběžce--pokud chci po článku trvale max 3A, tak je to v pohodě, ale víc-----třeba 6A už dají jenom chvíli.
ten kompresorek puvodně na--9,6V ale běhá na ty lion v pohodě i po vysosání těch 2000ma--max odběr kompresoru 11A
Takové testování do zkratu těm baterkám musí dělat dobře. A co se jím vlastně zjistí?
Jestli má být šroubování nábytku z ikea tím brutálním výkonem, tak fakt nevím, o jakých aku se tady bavíme.
Jestli má být šroubování nábytku z ikea tím brutálním výkonem, tak fakt nevím, o jakých aku se tady bavíme.
.............
Naposledy upravil(a) novfra dne sob 10.11.2018 20:53, celkem upraveno 1 x.
karval píše:Takové testování do zkratu těm baterkám musí dělat dobře. A co se jím vlastně zjistí?
.
Potřebuju utáhnout--povolit šroub----je mi uplně jedno, jestli to dělá dobře baterkám, vrtačce, nebo tobě---je to nářadí--na práci.
a co se tím zjistí?----já jsem třeba zjistil, že co mám ty staré life, tak je to na ně opravdu lepší.
Co je to za akuvrtačku. U originál 18V vrtačky s LiOn akumulátory šroubuju jedině s řehtačkou. Bez ní vrtačka utrhne pětku vrut jako malinu. Když potřebuju větší moment, přeřadím na jedničku a to se už jednou rukou skoro nedá udržet.
pepin píše:
Potřebuju utáhnout--povolit šroub----je mi uplně jedno, jestli to dělá dobře baterkám, vrtačce, nebo tobě---je to nářadí--na práci.
a co se tím zjistí?----já jsem třeba zjistil, že co mám ty staré life, tak je to na ně opravdu lepší.
karval píše:Co je to za akuvrtačku. U originál 18V vrtačky s LiOn akumulátory šroubuju jedině s řehtačkou. Bez ní vrtačka utrhne pětku vrut jako malinu. Když potřebuju větší moment, přeřadím na jedničku a to se už jednou rukou skoro nedá udržet.
obyčejná stará 18V einhell--teda pokud jde o tu, na které jsem to zkoušel, jinak mám akuvrtaček víc, všechno ale staré vykopávky, mechanicky fungujou, tak zatím nemám duvod koukat po nějaké in moderní.
kdybych měl s řehtačkou šroubovat větší šrouby třeba do hmoždinek, tak bych toho moc nazašrouboval----jednou rukou by to nešlo vubec, to samé, když potřebuješ dotáhnout třeba matice 13 a nechce se ti to dotahovat ještě klíčem.
jak jsem psal, baterie life z roku 2009, vrtačka možná trochu starší.
Jednu malou vrtačku na lion mám ale taky, dostal jsem ji, odešli v ní baterie, tak jsem do ní napchal malé life a pohoda---opět i s tou malou finální utahování stylem--motor už se zastaví, převod se ale zpět neprotočí, tak to finální dotažení už probíhá jak s ráčnou a nemám pocit, že by ty life nejak protestovali a uplně zásadně se jim to nelíbilo---mám asi 4 staré v eru odlétané sady v ruzných akušroubovákách----z přehazování vrtáku za záhlubník a ze záhlubníku za šroubovák mi moc nebaví.
Rozhodně tady ale nechci rozebírat , že k nářadí je potřeba se chovat slušně a nepřetěžovat ho.
jen jsem napsal, jak jsem poměřoval starý lion se starými life a to v režimu, který je při moji práci naprosto běžný---nářadí jde prostě občas do zkratu, life to dávaj, lion ne. O nic víc nejde.
Mám boschku s příklepem, stála necelých 10 tisíc s dvěma aku 5 Ah. Síly má opravdu dost, je pravda trošku těžší než ty malé šroubováky, ale že bych musel dotahovat stylem ráčna, to ne.
Nemyslíš tou třináctkou spíš osmičku matku (na 13 klíč)?
Nemyslíš tou třináctkou spíš osmičku matku (na 13 klíč)?
karval píše:Nemyslíš tou třináctkou spíš osmičku matku (na 13 klíč)?
no jasně
jednu s příklepem mám taky 20,4V dnes jsem ji v tom zápalu pájení a následném měření přinesl z dílny, že ji taky už překopu--puvodní nicd už jsou opravdu špatný, ale voltáží mi tam pasuje kolik chci XP pětičlánek lion---co mám na koloběžky, nebo 5čl Lipol, který už stejně na nic nepoužívám.
spíš než že bych ji nutně potřeboval mě spíš zajímá, kolik při příklepu aku příklepovka žere----já si myslím, že to bude podstatně méně, než akušroubovák, tak to chci změřit.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
novfra píše:Náhrada za AA NiCd dodnes neexistuje.
skybreaker píše:Proč by se o to někdo snažil. S 1.2V žádnou hitparádu nepředved, všude se dávaly stejnak min 2-3 kousky.
Jeden článek AA NiCd extrémně tvrdé baterky je naprostou nezbytností pro lokomotivy. Pokud někdo ví, tak okamžitě kupuju 20 kusů.
Eneloop je moc měkký. NiCd z AliExpressu taky měkké s malou výdrží a ještě se musí připájet plošky.
Zatím se jako nejlepší varianta jeví AA primární článek z Ikea.
Uznávám, že je to extrém, ale je to naprostá provozní nezbytnost 24/7, naprosto nesrovnatelná s trapnou potřebou utáhnout šroub nebo vyvrtat pár dírek.