Paralelní zapojení dvou LiPol baterií

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
mt_beran

Re: Paralelní zapojení dvou LiPol baterií

#31 Příspěvek od mt_beran »

Můžeš mi pls upřesnit jaký kondík a kam? Paralelně rovnou na silový konektor?

Jinak sada baterek bude nová a předpokládáal jsem že s k ní budu chovat stejně jako k 3S sadě co mám pro CA.3. to jsou tři baterky 3S 2200mAh. Vždycky je vylítám společně v CA.3 nebo samostatně v jiných érech s podobným letovým časem a pak úplně dobiju, takže mají stajné stáří typ a cyklování... Nicméně v CA.3 jsem nechal všechny 3 větvě oddělené..

PS. Jedna pack to neutáhne, ve špičkách dávají 4 motory v součtu 120-130A a to je na jednu 2650mAH baterku moc.. Na druhou stranu jedna baterka na jeden motor je v pohodě i s 20C baterkou.
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
coro

#32 Příspěvek od coro »

To už je iná téma, dlhé vodiče od reglu k baterke...
Napríklad viewtopic.php?f=7&t=65245&start=45 (asi treba čítať hlavne koniec.. a návod k Tvojim reglom.).

Kondík poradiť neviem, a ani vypočítať aký má byť, aj keby som nejak zistil aké sú motory a prúdy a regly..
Ja osobne by som volil opačný postup - predĺžil vedenie regl-motor. Tam už je indukčnosti dosť, nevadí, a odpor že bude na inej strane reglu bude asi drobné zhoršenie účinnosti ale na to by som kašlal - proste za to že by nemalo nič zhorieť zaplatíš len váhou tretieho vodiča..
No ale chladenie reglov ak budú v trupe, alebo nejaké rušenie, alebo že ak zhorí taknie je kdesi v gondole ale medzi všetkým ostatným, to už ja neviem rozhodnúť.
igorb

#33 Příspěvek od igorb »

Vyrobca OBYCAJNE vie co za kondik tam treba, takze dobra cesta je pozriet na regler a zopakovat tie iste kondenzatory (kapacita, napetie) kazdych 25 cm dlzky kabla ... tiez OBYCAJNE, nebrat doslova (25 cm lebo je to okruhlych 10 palcov), proste ak mam pol metrovy privod, tak v strede okopirujem to co je nalepene na regulatore. V zasade je treba vyberat LOW ESR kondenzatory obycajne elyty tam budu zbytocne.

Ak to nejde dat do stredu kabla, tak to treba dat aspon k regulatoru ... nie k baterke
Vstrom650

#34 Příspěvek od Vstrom650 »

Ahoj, když chci u auta zapojit dvě baterie paralelně místo sériově, tak se mi zvýší kapacita a tím pádem snad i reálný dojezd. Jaká uskalí to obnáší a na co dát pozor? Nejspíš proudy budou nebezpečné pro regulátor?
Baterie 2s 5000 mAh, regulátor 120A.

Děkuji za info
Traxxas TRX-4 Ford Bronco 1/10 brushless
Losi Rock Rey 1/10 brushless
Losi Night Crawler SE 1/10
Kreyson

#35 Příspěvek od Kreyson »

Paralelním spojením baterií se proud příliš nezmění, takže regulátor se nepřetíží. Dojezd bude větší, akorát hmotnost se zvýší, takže určitě nebude dvojnásobný. Je otázkou, jestli je potřeba tak velký dojezd bez výměny aku.
Vstrom650

#36 Příspěvek od Vstrom650 »

Popravdě krátké jízdy neřeším, tam ty 2x 2s 5000mAh vyšťavím za max 20 min, ale když vezmu dceru (2,5 roku) a jdeme na procházku do lesa či polňačky, tak chci aby auto vydrželo déle i za cenu toho, kdyby jelo na 50%, i tak by to bylo dostačující. Já jsem právě četl, že jeden majitel měl v autě 2x 3S 6000 mAh a takto auto vydrželo jet rychlou chůzí asi 4hodky.
Nechce se mi pak auto táhnout 3 km v ruce a nebo tahat s sebou po kapsách více baterií, proto se ptám.
U expedičního auta bych i tu zátěž na víc uvítal, když můžu dát jednu baterii dopředu a druhou doprostřed auta.
Já se jen bojím, abych neodpálil regulátor.

Combo v autě je toto:
https://www.rc-balik.cz/stridave-combo- ... 0A-d13.htm
koko
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od koko »

Já takhle na expedičku používám 2x2s 4000 mAh. Spájel jsem je k sobě už hned když byly nové a vše bez problémů. Proud do reglu bude pořád stejný ať máš paralelně baterek třeba 10. To přece záleží na odběru motoru a už ten jeden pack 2s s kapacitou 5000mAh je dost tvrdý na to, aby ten proud u auta ustál. Nechápu tedy jak to myslíš.
Vstrom650

#38 Příspěvek od Vstrom650 »

Rozumím tomu jako koza petrželi. Jen se mi prostě jednalo o to, zda když dám baterky paralelně, zda nemůžu na autech něco zničit.
Já nakonec včera objednal 6ks baterií s tím, že je v Summitu budu na blbnutí ždímat sériově a na procházky z domu paralelně.
U expedice asi kvůli váze pojedu paralelně obě pořád.
Koupil jsem tyto, jen z HK za 16 USD/ks.
http://www.lipolbaterie.cz/31-lipol-bat ... -7-4v.html
V autě mám tuto rozdvojku na HXT4 mm, takže asi koupím paralelní rozdvojku s tím, že na konec se připájí kabely do regulátoru místo HXT4 mm. Jen jsem koukal, že všude je mají z kabelu 14awg a tahle sériová je 12awg, tak snad to nebude moc vadit.
https://hobbyking.com/en_us/hxt4mm-batt ... allel.html
Přílohy
20171102_091804.jpg
koko
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od koko »

Takhle, baterky který chceš spojit paralelně, by měli být ve stejné kondici a stejně používány. Na střídačku paralelně, sériově ... to nedoporučuju. Kritický moment nastává právě v okamžiku spojení dvou packů s tím, že každý na tom bude trochu jinak. Pak se ten lepší bude snažit dobýt ten horší, akorát to nebudeš mít pod kontrolou... Proto já je mám spájené od začátku a používám a nabíjím je stále stejně. Paralelně mám spojené i servisáky. Osobně jsem vyházel (odštípal) i ty 4mm konektory. Nedají se normálně pájet a jsou strašně velký. Dal jsem tam 3,5mm, ale to je věc každého soudruha, jak je kdo zvyklý.
jio

#40 Příspěvek od jio »

Zkusím na to jít jinak.
2 baterky paralelně je 2 x jejich hmotnost, výše popsané možné problémy a možná i problém, kde je v autě dát. Není vhodnější řešení vzít druhou baterku do kapsy a až první dojde, tak ji během chvilky vyměnit? Odpadne tak spousta možných problémů.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jyrry »

Doporučil bych pročíst toto, možná pak poleví víra v některé urban-legendy a pokud se používají takové baterky, je velmi vhodné o nich vědět něco víc než že jsou modré a zelené...
Jo a konektory 4mm se dají pájet luxusně, i "blbou" trafačkou 100W...
jyrry.webnode.cz
Vstrom650

#42 Příspěvek od Vstrom650 »

Summit jezdí na dvě baterky sériově, tak proto mě lákala možnost dát jen jiné zapojení a nebudu muset s sebou brát 3 sady, ale třeba jen dvě.
Ozkouším, jak to bude jezdit a pak se rozhodnu co a jak, možná to tak nechám jak to jen, jen mě zajímaly možnosti[emoji6]
Co se týče pájení, tak jsem taky u těch 4 mm konektorů a 12 awg nepochodil...
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“