Ředění disperzních lepidel

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Prorock
Kontaktovat uživatele:

Ředění disperzních lepidel

#1 Příspěvek od Prorock »

Dají se moderní disperzní lepidla beztrestně ředit vodou ? Mám od Bisonu Super Wood Glue, a potřeboval bych aby na vzduchu vydrželo déle než zavadne, abych stihl natřít lepidlem celou kostru, tak bych tam přidal tak třetinu vody, ale zase bych nechtěl, aby to mělo výraznější vliv na pevnost..
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Ředění disperzních lepidel

#2 Příspěvek od arda1 »

Voda je v pohodě - ale nebude zas pak moc řídký a moc se to vsakovat? Radek
ICQ 638556901
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Prorock »

arda1 píše:Voda je v pohodě - ale nebude zas pak moc řídký a moc se to vsakovat? Radek

Teď to zkokuším. S třetinou vody je to opravdu moc říké nasákne to a zkroutí to plát balzy, zkusím tam dát čtvrtinu vody. Jinak zpracovatelnost se prodlouží z pár minut tak na dvacet minut.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

To lepidlo je rychlé ne? Jako doba schnutí? Radek
ICQ 638556901
kacer08
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kacer08 »

Nemyslím si že je to uplně v pohodě.
D4 kdyz naředíš je z ní D3ka alespoň tak mi to řekl truhlář.
A to jsem do toho nechtěl dát zdaleka tolik vody.

Beru zpět , buď jsem to blbě pochopil nebo si ze mě dělal legraci
:( omlouvám se
Mistik 125- 2x ,panic biplane, F4u,p40
DX7
igorb

#6 Příspěvek od igorb »

nie, voda s tym lepom nic neurobi, ale ono je lepsie kostru pred namacanim vodou mat nalakovanu riedkym nitrolakom (a nechat dobre preschnut), vo velkej miere zabranis skruteniu
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od STROHUR »

Naředil jsem zhoustlý Kleiberit normální vodou a za čas se mi v lahvičce udělala řasa / zhnědlo to / . Ted používám destilku a je to ok.
igorb

#8 Příspěvek od igorb »

to riedenie bolo myslene PRED POUZITIM ... nie na skladovanie, to je ako cakat ze si odlejem vodu do flase a ona sa neskazi
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Prorock »

ok, díky za rady, budu to bez obav ředit.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Prorock »

Tak se mi z toho lepidla po asi 3 letech udělal takovej středně tuhej gel, zkouším to rozředit vodou, je to možné bez ztráty kvality ?? To ředění je docela pakárna, udělaly se tam žmolky, chtělo to přidávat tu vodu po troškách postupně no, možná bych to zachránil přeceděním. Nicméně se tam udělala mezi žmolkama hmota klasické konzistence, tak to zkouším jak to lepí, ale nevím jestli je to doporučovaný postup. Zajímavé je, že mám Ponal Express balení skoro 8 let a je bez ředění stále použitelnej...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Jak disperka trochu zgelovatí, tak už začala reakce a ta je nevratná. To samý jako když necháš disperku zmrznout, taky jde do kytek.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Prorock »

Celeron píše:Jak disperka trochu zgelovatí, tak už začala reakce a ta je nevratná. To samý jako když necháš disperku zmrznout, taky jde do kytek.

OK, díky. Ten rozředěnej gel mi slepil kousky dřeva tak, že když jsem to zkoušel oddělit tak prasklo ve dřevě, takže na nějakou nouzovku by to možná stačilo,ale kdo by chtěl riskovat....
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

@#11 Příspěvek od Celeron » ned 17.12.2017 16:58 „Jak disperka trochu zgelovatí, tak už začala reakce a ta je nevratná.“ (Nezmrzlo.) Jsa nevěřící Tomáš a věčný šťoural. Zkusím ve stopách „Prorock_a“ jev ověřit.
● Herkules 250 g, široký bakelitový uzávěr, uložen víčkem nahoru. Konzistence měkká plastelína. Zatím lepí. Nejde rozetřít do tenka. Zaleji vrstvou vody zastaví houstnutí? Po čase uvidím. O těch 50,- až 100,- Kč nejde.
● Zkusím otestovat v souladu s RCMANIA (TomasC): „Pokus o test lepidel na balzu“

● Edit02 Jak jsem koupil tak prodávám. Ale asi je to s PVAc lepidly složitější. Budu si muset teorii reakce tuhnutí ještě více doplnit. — Aspoň jeden lepený povrch musí být savý.
PVAc lepidla netuhnou chemickou reakcí, ale fyzikálním procesem odpařování vody, které je součástí jejich disperzní formy. Pevný spoj vzniká, když se z PVA lepidla odpaří voda a zanechá za sebou pevné částice polymeru, které spojené materiály drží pohromadě. Proces tuhnutí je ovlivněn teplotou a vlhkostí vzduchu. Jak proces probíhá:
1. Disperze: PVAc lepidla jsou disperzní lepidla, což znamená, že jde o suspenzi pevných částic polyvinylacetátu ve vodě.
2. Nanesení lepidla: Když nanesete PVAc lepidlo na povrch, začne se voda odpařovat.
3. Fyzikální zpevnění: S odpařováním vody se částice polymeru k sobě přibližují a vytvářejí pevnou, souvislou vrstvu, která lepidlo zpevňuje.
4. Vznik spoje: Když se veškerá voda odpaří (nebo se její množství sníží natolik, že lepidlo ztratí tekutost), vznikne pevný spoj.
Faktory ovlivňující rychlost tuhnutí:
Teplota: Vyšší teplota urychluje odpařování vody a tím i proces tuhnutí.
Vlhkost vzduchu: Nižší vlhkost vzduchu urychluje odpařování vody a proces tuhnutí, naopak vyšší vlhkost proces zpomaluje.
Vlhkost povrchu: Vlhkost lepených povrchů také ovlivňuje rychlost zasychání.
● Není PVAc jako PVAc Kategorie 1 až 4 Musím se dopátrat do jaké kategorie Herkules patří. PVAc Čtyři skupiny D1 až D4 Herkules nepůsobí zabarvení, asi tedy D1 nebo D2
Návod na obale: Nanést tenkou vrstvu na jednu plochu. Stisknout - nechat zaschnout. ! Doba spotřeby od data výroby 36 měsíců!!! Vyrobeno 24 04 0?nečitelné Otázka je jak se kryje záruka s použitelností.
„Po zaschnutí: Zaschnuté lepidlo bobtná a pomalu se rozpouští ve vodě, což je užitečné pro jeho odstranění z textilu.“
● Herkules, Druchema. Mám vyzkoušeno: 1) Pro zvýšení počáteční přídržné síly nechat zavadnout. 2) U některých povrchů bylo lepší „dvojí lepení“. Na dost zavadlou vrstvu nanést druhou čerstvou.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“