Nález dronu Hradec Králové

Občas model uletí, nebo se štěstím najdete cizí model.
Zpráva
Autor
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

Nález dronu Hradec Králové

#1 Příspěvek od aviatik666 »

Našla se droní poletucha v Hradci Králové. Pokud by to bylo někoho ze zdejších a dokáže popsat o jakou značku a jaké barvy se jedná, nechť se ozve. Počkám 14 dní, poté ho zrecykluji... :wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Nález dronu Hradec Králové

#2 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že by bylo správné odnést nalezený předmět do podatelny na městský úřad.
birkoff

#3 Příspěvek od birkoff »

TomasC píše:Myslím, že by bylo správné odnést nalezený předmět do podatelny na městský úřad.

A to si myslíš jen proto, že nemáš drony rád, nebo proto, že je to tak lepší?
Zajímavé, že když někdo postoval nález letadla, nikdy jsi nic takového nenapsal...
Kdo nepadá, nelítá naplno.
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od YenyaKas »

Ještě jsem taky nedávno ve vlaku viděl reklamu na www.eztraty.cz - kliknul jsem si a podle prvního dojmu to vypadá, že jsou do této věci zapojené i městské ztráty a nálezy. Tak možná by stálo za pokus tohle.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
mior
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mior »

birkoff píše:
A to si myslíš jen proto, že nemáš drony rád, nebo proto, že je to tak lepší?

Nie, to vyplýva zo zákona....
Zjednodušene - žiadnu vec, ktorú nájdeš, si nemôžeš podľa práva ponechať, ale ju musíš odovzdať...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
dt

#6 Příspěvek od dt »

mior píše:Nie, to vyplýva zo zákona....

Přesně tak. https://www.mesec.cz/zakony/obcansky-za ... /f4582281/
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od TomasC »

birkoff píše:A to si myslíš jen proto, že nemáš drony rád, nebo proto, že je to tak lepší?
Zajímavé, že když někdo postoval nález letadla, nikdy jsi nic takového nenapsal...

Je to reakce na "zrecykloval". Nalezenou věc je třeba odevzdat, nikoliv s ní nakládat. Samozřejmě, že pokud se majitel nalezne skrz RCMANIA.cz, tak jen dobře.

Nevím, jak jsi přišel na to, že drony nemám rád. Podívej se, kdo je za českou republiku ve FAI, http://www.fai.org/ciam-about-us/ciam-o ... omodelling
za FPV Racing.

Nemám rád bezohledné lidi.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od aviatik666 »

TomasC píše:Myslím, že by bylo správné odnést nalezený předmět do podatelny na městský úřad.

V prvé řadě uvedu jak to mám já. Na každé poletuše mám viditelně uveden tel. kontakt pro případ "ztráty". Dále létám zodpovědně (průměrně inteligentnímu jedinci není třeba vysvětlovat, co to znamená), takže se snažím maximálně minimalizovat riziko ztráty poletuchy. Pokud nějaký hňup létá takovým způsobem a za takových podmínek, že vědomě riskuje ztrátu, je to jen a pouze jeho boj.
Nehodlám ztrácet ani minutu svého času nějakým běháním po podatelnách či jiných nesmyslech, o to více, že je dost příkladů, kdy bylo "konané dobro po zásluze potrestáno"...
Trvám na svém původním příspěvku a dále se k tomu nebudu vyjadřovat.
Yankeeeee

#9 Příspěvek od Yankeeeee »

Neni pravda ze se musi nalez odnest. Jen se musi do 3 dnu ohlasit na radnici. Je to dle NOZ 1056. Nalez muzete klidne jen vlozit na eztraty.cz. maji tam funkci ze se nalez pri vlozeni do db automaticky na radnici ohlaseni zasle a hlavne si jej muze majitel dohledat na netu.
Yankeeeee

#10 Příspěvek od Yankeeeee »

Jinak s tou "recyklaci" se dopustite prestupku nebo trestneho cinu. Po ohlaseni muzete drona dle zakonu teto zeme po orvnim roce pouzivat a po trech je plne vas..
Joza

#11 Příspěvek od Joza »

Clovek jen zira co Mirku Dusinu jeste existuje. Nekteri se snad kvuli tomu i registruji. Tvl. :cry:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

Joza píše:Clovek jen zira co Mirku Dusinu jeste existuje. Nekteri se snad kvuli tomu i registruji. Tvl. :cry:

a to je dobře nebo špatně? Aspoň je vidět úroveň právního povědomí. Aviatik má pravdu, že člověk by se měl chovat vždy odpovědně. Ovšem stalo se mi třeba (ale s větroněm), že byla taková termika, že jsem ho nemohl dostat dolů a navíc ho začal odnášet vítr, který té hladině byl. Sice jsem vyhrál, ale stačilo málo za uletěl by definitivně. Zde to mohla být třeba závada na přenosu, takže bych až tak jednoznačně nesoudil.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kope »

Joza píše:Clovek jen zira co Mirku Dusinu jeste existuje. Nekteri se snad kvuli tomu i registruji. Tvl. :cry:

To jsem nepochopil-tobě přijde normální, nechat si věc za X tisíc? Jak už tady psalo víc lidí - platí NOZ. A podle něj máš povinnost nalezenou věc vrátit - pokud lze zjistit majitel, tak přímo jemu, pokud majitel zjistit nejde, tak odevzdat na městský úřad. Na druhou stranu máš podle toho samého NOZ nárok na nálezné.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od TomasC »

aviatik666 píše:V prvé řadě uvedu jak to mám já. Na každé poletuše mám viditelně uveden tel. kontakt pro případ "ztráty". Dále létám zodpovědně (průměrně inteligentnímu jedinci není třeba vysvětlovat, co to znamená), takže se snažím maximálně minimalizovat riziko ztráty poletuchy. Pokud nějaký hňup létá takovým způsobem a za takových podmínek, že vědomě riskuje ztrátu, je to jen a pouze jeho boj.
Nehodlám ztrácet ani minutu svého času nějakým běháním po podatelnách či jiných nesmyslech, o to více, že je dost příkladů, kdy bylo "konané dobro po zásluze potrestáno"...
Trvám na svém původním příspěvku a dále se k tomu nebudu vyjadřovat.

Zcela souhlasím s odpovědným jednáním. Modeláři mají jisté zvyklosti a tam kontakt na letadle patří. Uživatelé dronů se to časem také naučí.
A ohledně zodpovědnosti je, těžké soudit bez toho aby to člověk viděl. Třeba se uživatel dronu rozhodl zachránit kočičku ze stromu holčičce a vědomě dron "obětoval"... :wink:

Už jen pro ten klid ti telefon nebo vyplnění formuláře stojí. Ale to je můj názor.

§ 1052 NOZ

(1) Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.

(2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.

A z toho bych klidně řekl, že kdo "opustí" dron z dohledu má smůlu. :D
dt

#15 Příspěvek od dt »

Přeskočils §1051 ;-)

Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

Jinými slovy, nálezce je povinen vyvinout zákonem definované úsilí vedoucí k navrácení věci původnímu majiteli. Teprve když to neuspěje, může si věc ponechat (a ty lhůty tam jsou taky).
Pokud tohle nálezce není ochoten podstoupit, podle mého názoru by to měl raději nechat ležet a nevšímat si toho, místo aby to ukradl.
Odpovědět

Zpět na „Ztráty a nálezy“