Zdar.
Jedna otazocka... Cim je podsadenie motora vacsie, tym ma model tendenciu viacej stupat alebo klesat?
Diik.
podsadenie motora
Ahoy, takže se ptáš na "potlačení" motoru. Vrtule svým tahem vyvozuje určitý moment, který je třeba kompenzovat, aby to letělo rovně. Potlačením změníš směr tohoto vektoru tak, že tah se rozloží na dvě složky, jedna je rovnoběžná s letem (táhne éro) druhá směřuje na tu první kolmo a je směrem dolu (v normální pozici). Vzniká tak druhý moment, který je v obráceném směru než ten první a tím pádem se vzájemně vyruší. Při určení úhlu potlačení hraje roli působiště vztlaku, odpor vzduchu, poloha těžiště v konstrukci, konstrukce samotná (horno- středo- dolnoplošník) a další. Možná by ti to tu vysvětlil někdo ještě lépe. Akrobaty jsou většinou středoplošné, v ose je pak i motor a ocasky, proto to má všechno v nule. Navíc musí mít prakticky stejné vlastnosti v normálním letu i na zádech. Při malém úhlu potlačení se ti při přidání plynu éro vzepne, při správném se zrychlí.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Ahoy, takže se ptáš na "potlačení" motoru. Vrtule svým tahem vyvozuje určitý moment, který je třeba kompenzovat, aby to letělo rovně. Potlačením změníš směr tohoto vektoru tak, že tah se rozloží na dvě složky, jedna je rovnoběžná s letem (táhne éro) druhá směřuje na tu první kolmo a je směrem dolu (v normální pozici). Vzniká tak druhý moment, který je v obráceném směru než ten první a tím pádem se vzájemně vyruší. Při určení úhlu potlačení hraje roli působiště vztlaku, odpor vzduchu, poloha těžiště v konstrukci, konstrukce samotná (horno- středo- dolnoplošník) a další. Možná by ti to tu vysvětlil někdo ještě lépe. Akrobaty jsou většinou středoplošné, v ose je pak i motor a ocasky, proto to má všechno v nule. Navíc musí mít prakticky stejné vlastnosti v normálním letu i na zádech. Při malém úhlu potlačení se ti při přidání plynu éro vzepne, při správném se zrychlí.
No ja mam konkretne taky problem, ze cim viac plynu pridam, tym ma lietadlo tendenciu trosku viacej stupat. Takze bude treba motor trochu viacej potlacit, ze jo.
Samozřejmě, že přidáním plynu začne také stoupat, ale!
Při správném seřízení přejde plynule do stoupání, zvýši se jen úhel a ten je pak stálý. U špatného seřízení se vzepne, prostě má snahu stále zvyšovat úhel stoupání (třeba i do lopingu v extrémní situaci) a abys udržel určitý úhel stoupání, musíš potlačovat výškovku. Takže jen to, že po přidání začne stoupat ještě nemusí být motor špatně seřízen.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Samozřejmě, že přidáním plynu začne také stoupat, ale!Při správném seřízení přejde plynule do stoupání, zvýši se jen úhel a ten je pak stálý. U špatného seřízení se vzepne, prostě má snahu stále zvyšovat úhel stoupání (třeba i do lopingu v extrémní situaci) a abys udržel určitý úhel stoupání, musíš potlačovat výškovku. Takže jen to, že po přidání začne stoupat ještě nemusí být motor špatně seřízen.
Daf má pravdu, těch věcí může být víc. Může to být např. i špatný úhel náběhu křídla či nesprávně vyvážený model - těžiště.
DAF píše:Ještě jednu poznámku k potlačení motoru. U jednoho éra jsem např. vyměnil stávající motor za jiný, o něco silnější a úhel potlačení je v háji. Se starým (slabším) motorem to chodilo v pohodě, s novým (silnějším) musím mírně tlačit, znamená to provést změnu seřízení.
Já nasměroval éro do stoupáku a ono se mi stáčelo na stranu. Dal jsem lehčí vrtuli, lítá to dobře a je po problémech. Zalítávání modelů je záležitost někdy dlouhodobější. Mě na to 5-10startů nestačí. A obdivuju ty recenze se závěrem: "Model při prvním zalétávání bylo pouze třeba trochu dotrimovat na křidýlkách (či výškovce) a pak to už jen lítalo dobře". No, zalítával jsem skoro stovku modelů a tak jednoduché to nikdy nebylo. Snad párkrát u spalováků či větroňů.