Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

#16 Příspěvek od dudaj »

kocour píše:V tom videu to bylo - 1 kg soli na galon (asi 4,5 litru) vody.

To je zbytečně moc . Já to osolil trochu víc než na špagety :D .
Myslím, že cca polívková lžíce na 1/2 l vody bohatě stačí .
kocour
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kocour »

Už to probíhá, bublinky utíkají, do kýblu (4,5l) jsem dal baterek několik. Pustil jsem se do toho, protože od kolegy jsem slyšel, že mu začaly hořet Lipolky několik let staré a nebyly ani nafouklé. Já jich mám nastřádané za léta taky dost.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od TomasC »

Odnesl bych je do nějaké modelářské prodejny. Lipol prodávají, lipol by měli brát.
novfra

#19 Příspěvek od novfra »

kocour píše:Už to probíhá, bublinky utíkají, do kýblu (4,5l) jsem dal baterek několik. Pustil jsem se do toho, protože od kolegy jsem slyšel, že mu začaly hořet Lipolky několik let staré a nebyly ani nafouklé. Já jich mám nastřádané za léta taky dost.

A co potom uděláš s tím slaný roztokem?
kocour
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kocour »

Mám dojem, že tohle je téma o kterém se ve slušné společnosti nemluví. Ta spotřeba soli odpovídá spotřebě 6 členné domácnosti cca za měsíc. Jaká je třeba spotřeba na kuře na soli ? Samozřejmě tady někdo vytáhne nějakou vyhlášku či paragraf, že je to zakázané pod pokutou xxxxx Kč. Asi by bylo vhodné tohle vlákno už ustřihnout.
ago-56

#21 Příspěvek od ago-56 »

Hoši!už se na to vykašlete.každý si poradí jak uzná za vhodné.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od DAF »

ago-56 píše:Hoši!už se na to vykašlete.každý si poradí jak uzná za vhodné.

Odcházím odhodit špatnou baterku na dětské hřiště, případně do záhonu na Václavském náměstí, tak jsi to myslel? Já bych, i bez solného roztoku, je odnesl buď do nějaké elektro prodejny, nebo modelářské prodejny. Jak jsem psal výše a TomasC psal dále, měla by to být zákonná povinnost prodejců.
Hitec Aurora 9X
Kreyson

#23 Příspěvek od Kreyson »

A co poradí páni z Prahy nám z venkova? Máme ty baterky poslat do modelářské prodejny dépédéčkem? :roll:
Potkan

#24 Příspěvek od Potkan »

Mně se sami nabídli v modelářském obchodě. Rozhodně bych to prvně zkusil tam. Baterky jsem předtím rozdělil na články a hodil do malého kýble, ve kterém jsem si připravil nasycený roztok NaCl (prostě jsem tam nasypal tolik soli, dokud se nepřestala rozpouštět). Bohužel jsem na baterky zapomněl a jaksi se mi začali rozpouštět, takže jsem měl v tom slaném roztoku i nějaké to lithium :-D Pokud se tohle nestane, je to jen slaná voda, takže je asi jedno kam to vylít

Kreyson - viděl bych to na odevzdání při příští návštěvě/poprosení známého/vyhození ve stejném místě, kde berou staré mobily (vždyť v nich je také Lithiumka).
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
novfra

#25 Příspěvek od novfra »

Kreyson píše:A co poradí páni z Prahy nám z venkova? Máme ty baterky poslat do modelářské prodejny dépédéčkem? :roll:

Sice nejsem z Prahy, ale i na venkově se dají vysloužilé akumulátory likvidovat "se ctí". (čti bez prasáren)
Vezmi žárovku, "watáž" a napětí podle akumulátoru a nech ji malým proudem (to záleží na výběru té žárovky) vybít a klidně ji tam nech pár dnů. Pak ji odlož do sběrného dvora. Může se stát, že ve sběrném dvoře nebudou chtít takový akumulátor vzít, pak počkej na svoz nebezpečného odpadu (i v malých obcích 1-2 za rok) věnuj jim ho.
A pro ostatní bych si dovolil radu. Ještě chvilku blbněte s elektrolýzou baterek a za chvíli si nekoupíte ani primární článek. Stačí se podívat, jak dopadly NiCd....
Baterek sem zlikvidoval už hezkých pár tun a pokud mi je někdo doručí, zlikviduji je za něj tak, jak se má.
novfra

#26 Příspěvek od novfra »

Potkan píše: Pokud se tohle nestane, je to jen slaná voda, takže je asi jedno kam to vylít

Tak pouze slaná voda to není v žádném případě! Při vybíjení ve slané vodě probíhá elektrolýza.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od DAF »

Kreyson píše:A co poradí páni z Prahy nám z venkova? Máme ty baterky poslat do modelářské prodejny dépédéčkem? :roll:

Žiješ jen na té své vesnici, nebo také občas překročíš hranice všedních dnů a navštívíš i "civilizaci". Neber to jako rýpání, ale určitě si nenecháváš vše posílat poštou či přepravní službou. Ano, možná na tom jsme v Práglu o něco lépe, ale také si tyto věci "pošetřím" a jdu odevzdat hromadně.
Hitec Aurora 9X
Potkan

#28 Příspěvek od Potkan »

novfra píše:
Tak pouze slaná voda to není v žádném případě! Při vybíjení ve slané vodě probíhá elektrolýza.

Právě že ta reakce probíhá okamžitě zpětně. Už si to nevybavuji přesně, ale při výrobě chlóru z roztoku NaCl je potřeba polopropustná membrána, která zamezí zpětné reakci. Vzniká NaOH, H2 a Cl2, přičemž chlór hned zase reaguje s NaOH. Ovšem určitě ne stoprocentně, takže pravda, čistá solanka to už nebude. Ale, když se nad tím tak zamyslím, NaOH se často využívá k čištění odpadních rour, takže myslím, že tak ani tak by s tím neměl být problém :-D
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
novfra

#29 Příspěvek od novfra »

Potkan píše:
Právě že ta reakce probíhá okamžitě zpětně. Už si to nevybavuji přesně, ale při výrobě chlóru z roztoku NaCl je potřeba polopropustná membrána, která zamezí zpětné reakci. Vzniká NaOH, H2 a Cl2, přičemž chlór hned zase reaguje s NaOH. Ovšem určitě ne stoprocentně, takže pravda, čistá solanka to už nebude. Ale, když se nad tím tak zamyslím, NaOH se často využívá k čištění odpadních rour, takže myslím, že tak ani tak by s tím neměl být problém :-D

Při průmyslové elektrolýze se používají elektrody z trochu jiného materiálu, než mají vývody LiPol akumulátorů. Dokonce bych se i vsadil, že nejsou ani z uhlíku, ani z platiny. A pokud budeš znát složení, lehce odvodíš, co že to tam vlastně vzniká a rozhodně to není okamžitá zpětná reakce.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kocour »

Před více než 40 lety jsem se účastnil na projektu haly elektrolyzérů v nejmenované chemičce. Tam byl hlavní problém únik vodíku a jeho případné hromadění pod střechou. Pro musela být výztužná žebra střešních panelů opatřena otvory, kterými by vodík unikal do prostoru.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“