mior píše:Naša skúsenosť je takáto:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... su-napatia
Když bych měl shrnout jak rozumím tomuto článku, tak v podstatě okolo 3.7 V na článek nezatížené baterky je limit, kdy si člověk bez rizika poškození baterky může dovolit ještě pár vteřin motorového letu a přistát. Je to tak?
Já teď přistávám s baterkou s klidovým napětním mezi 11.1 a 11.2 V a baterka na omak je trochu teplá (ne moc, možná 35 °C). Což bych řekl, že je OK.
Otázka ale je, jak nastavit ten limit alarmu na mém Tx tak, aby to mělo smysl i při zapnutém motoru. Abych nemusel třetinu letu poslouchat pípající alarm jen proto, že při zapnutém motoru to poklesne pod 3.7 V. Nastavujete ten alarm na klidovou hodnotu, anebo na to, jak se konkrétní model chová "pod plynem"? Mám na mysli modely typu Sky Surfer, které můžou většinu času být v bezmotorovém letu. Podle on-board kamery jsem si ověřil, že pokud se po startu chci vytáhnout vysoko a pak plachtit, mám zapnutý motor nějakých 20-30 sekund. Tak bych si představoval, že by alarm měl zapípat tehdy, když mi bude zbývat těch řekněme 30 sekund na 3/4 plynu k tomu, aby baterka měla nezatížené napětí okolo těch 3.7 V na článek. To by mělo bohatě stačit na to, abych se vytáhl z nějaké případné hloubky, a abych případně s pomocí motoru mohl udělat víc než jeden pokus o přistání.