F3K Maat 1 - stavba a první dojmy

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

Re: F3K Maat 1 - stavba a první dojmy

#181 Příspěvek od PeePoTN »

Stereo jack alebo magnetický vypínač
vladimir32

#182 Příspěvek od vladimir32 »

PeePoTN píše:Stereo jack alebo magnetický vypínač

Můžu poprosit o foto zabudování a vysvětlení funkce toho Stereo jack. :-)
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od PeePoTN »

Určite by si to tu našiel keby si sa posnažil ale budem dobrý a uploadnem ti to :D ked je jack v konektore je obvod rozpojeny a možeš nabíjať cez ten konektor baterky, môžeš tak kludne aj nejaku špajdlu pichnut namiesto jacku aby bol obvod rozpojeny a ked to vytiahnes tak sa obvod vnutru konektora spoji a mas zapnute kacko :D
Přílohy
vypínač.jpg
IMG_9727.JPG
vladimir32

#184 Příspěvek od vladimir32 »

Děkuji snažil jsem se málo :(
holda29
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od holda29 »

Ryba píše:Jakou konkrétně jsi prosím vzal ? 300mAh nebo se vejde i tak 450mAh. Děkuji

Tu 300mAh, 450 ani náhodou.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od holda29 »

Dneska jsem chtěl do Maata strčit novou lipo s nabíjením jako je výše, předtím jsem to měl vyvedené prostě přes kabinku. Hned jsem si ale zkratoval baterku a to tak že výrazně. Při zapojování jacka se z ní slušně zakouřilo. Všechno jsem si znovu propípal a je to zapojené přesně, jak má být (nebo alespoň doufám).
Ale zrovna tohle zapojení by to toho zkratu jít nemělo ne?

Díky
Přílohy
20170808_064415.jpg
onca
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od onca »

Konečně mám vyladěné ocásky z formy i pro Maat 1. Mají stejné jádro z xps jako předchozí ocásky, ale jsou o něco lehčí při větší pevnosti. Vypaluju je na 80'C aby zmizel pomerančový povrch. S těmito ocásky se letová váha pohybuje pod 250 g. Cena zůstala stejná.
Přílohy
IMG_20180516_0029370.jpg
RCgliders.cz
onca
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od onca »

Maat 1 se stala za léta výroby jedna z nejlepších házedel ve své kategorii na světě. Prodává se po celém světě od Austrálie, USA, Japonsko, až po Anglii.
Je určena především pro začátky kruhového hodu a pro seznámení se s prvními soutěžemi F3K.
Letadlo je výkonné, lehké a snadno opravitelné.
Jádra ocásků a křídel jsou sice z XPS , ale většína dílů je laminovaná ve stejných formách jako závodní házedla.
Tudíž je za běžných letových podmínek stejně výkonné jako drahé závodní házedlo.
Jako jediné xps vakuově vyráběné házedlo má křídla laminovaná jako jeden kus. Křídlo je ve spoji pevnější, lehčí a odpadá tak nebezpečí křivého slepení zákazníkem.
Na nosnících, stojinách a trupu jsou opět použity tvrdé materiály (některé karbonové rowingy nemají skoro žádnou průtažnost) ze závodních házedel.
Maat 1 je velice lehká. Minimálně o 80 g lehčí než ostatní házedla ve své kategorii, což na 240 g dělá velký rozdíl. Aby se dala bez větších problémů vyhodit i přes 50 m, tak musí být i pevná v každém komponentu. Dokonce záleží i na tom, jestli je stojina třeba i na výškovce.
Profily jsou s velkým rozsahem rychlostí (umí letět rychle i nezáludně pomalu jako A2). Profily mám svoje, počítané v Brně. Je to kvůli tomu, že xps křídla s moderními profily nelétají, jak mají. Moderní profily musí být velice přesné (i jedna desetina mm je velice znát) a to u XPS křídel není možné dodržet. Proto mám profily, kde se rovnou počítá s prohýbáním drátu při odporovém řezání.
Ocásky mají frézovaná jádra z XPS. Vše je pak za vysoké teploty (aby se později nepropadal potah) mačkané do formy.
Trup je přetlakově vyráběný do duralové formy za vysoké teploty. Na konci má plošky, do kterých se jen vsune SOP a nemůže (neměla) být křivě nalepena. Přední část trupu až po křídlo je kevlarové, tudíž antény mohou zůstat uvnitř.
S Maat (a starším Thowtem) začínali létat téměř všichni závodníci nejen u nás, ale i ve světě.
Materiály: křídlo - xps jádro, 3 druhy tvrdostí karbonových vláken na nosníky, skelná tkanina Porcher na povrchu.
ocásky - xps jádro, 2 druhy tvrdostí karbonových vláken, skelná tkanina Porcher na povrchu.
trup - karbonová tkanina proti promáčknutí na povrchu, 3 druhy tvrdostí karbonových vláken.
Přílohy
_IMG7837.JPG
Maat 2021 c.jpg
Maat 2021 b.jpg
Maat 2021 a.jpg
RCgliders.cz
pzn16

#189 Příspěvek od pzn16 »

Tohle nebude příspěvek o stavbě Maat1,ale hlavně o cestě k házedlu a přístupu Ondry. Synovec začal vymýšlet jaké éro vezmeme na dovolenou. Líbila se mi Libelle od Dremflight. Po dotazech na fóru i na F3Kpodkast mě bylo řečeni že blbost a ať pořídím Maat1. Po oslovení Ondry můžu říct, že je to kluk který má pochopení pro modelářské blázny. Vše co jsme domluvili na 100% sedělo. Tak se stal dnes vlastníkem Maat1. Ondra měl vše připraveno, setkání z obou stran proběhlo na čas. Ondra naistaloval přijímač, v DS 12 udělal komplet program a jelo se na letiště. Co jsem viděl viděl se nedalo popsat. v jakém fičáku Ondra chytal termiku, z jaké dálky se vracel. Dostal jsem od taneční kurs i se s pomalým videem jak házet. Ač jsme byli domluveni že mě naučí základy házení nedovolil vítr. Měl jsem strach jestli v tom větru zvládnu tu hračku uřídit. Co se týče hodu, tak první pokus o kruhový hod jsme raději vzdali. Nakonec se Maat ještě dneska do vzduch před setměním dostal. Sice foukalo ještě víc než dost tak jsem si u hodu oštěpem zkusil, že to ukočíruju. Povedlo se. Po dohodě s Ondrou udělám ještě dvojí výchylky na křidélka. Na můj vkus je to moc ostré. Nyní nezbývá než čekat na počasí abych to zkusil hodit otočkou. A mám z toho strach. abych Maat nezrušil tím že škrtnu při hodu křídlem o zem. Bude to jak Panna/Orel. Jinak ještě Ondro díky, jsi borec a jsem rád, že takoví lidé pomůžou začátečníkům v nové kategorii a hlavně jak reprezentuješ naši malou zem. Díky. Petr Novák
Jirka Schifi Zatec

#190 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Ahoj neboj neskrtnes kridlem o zem,uz prvni az druhy krok uz era zvedaji kridlo ze zeme pri tom tahu.Klidne si to vyzkousej bez hodu a udelej si takovou otocku tzv. na sucho,hlavne nekrcit ruku pri hodu v lokti jinak strhnes ero na zem.Hod se musi delat jakoby tahem ruky a tela a jit porad do predu a nestat na miste,na to ale prijdes sam,mne proslo rukama uz par F3Kacek a taky jsem mel obavy ale zbytecne.Mel jsem radu modelu Isis,Mat,Long Shot,Destiny, a dalsi.Ted mam posledni ero Precios a je bezva.Tak at ti ero dela radost Ahoj Jirka. ;)
pzn16

#191 Příspěvek od pzn16 »

Tak konečně. Se západem slunce přestalo foukat a tak jsem se otočil. Maat to přežil. Nechtěl bych se vidět při hodu, protože se tam určitě s nervozitou motám jak holub na báni. Než zhasli tak jsem to zkusil asi pětkrát. Z toho jednou jsem zapomněl podržet tlačítko pro hod, maat, stejně jak Ondra říkal letěl rovně. Vše dopadlo OK. Trochu výškovky nahoru a dolů a bylo to. Prvotní strach je pryč, jenom se naučit jako dřevo tancovat a bude to. Díky všem a hlavně Ondrovi. PS: jdu nastavit zvuky na letové režimy, aby na mě JETI řval vole házíš
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“