Létání s kamerou v Rakousku

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Létání s kamerou v Rakousku

#1 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ahoj, prosím o radu a názory.
Chodím na střední školu, teď druhý ročník, máme tam fotografický kroužek, občas se s učitelem scházíme, učíme se různé věci ohledně focení, děláme různé projekty, a teď pojedeme natáčet do Rakouska do Alp, máme vytvořit pro nějaký hotel propagační video a on nám zaplatí ubytování stravu a cestu. Není to nic výdělečného, jen pobyt za to co tam vytvoříme a vše je domluvené přes školu.
O focení a pozemní video se postarají ostatní a mě poprosili o video ze vzduchu, když jsem "ten kluk s letadýlkama"... Nemám profi stroje, ale troufnu si říct že zase nepatřím do skupiny lidí co si jen koupí Phantoma a bezmyšlenkovitě někde blbnou. Nějaký použitelný záběr do videa bych měl dokázat ale hlavně chci v mezích bezpečnosti no a také zákonů.
Jde mi o to jestli v Rakousku je povolené 2,4ghz na ovládání, a 5,8ghz na video, případně jaký výkon pro těch 5,8ghz, ale hlavně chci vědět osobní zkušenosti ohledně toho jak tam tolerují "drony" případně cokoli s kamerou.
Sám bych létal asi jen kolem hotelu a pak pár záběrů v přírodě, někde kde by nebyly cizí lidi, ale blbec kterému se nebudu líbit se samozřejmě může najít všude, a kvůli nějaký pitomosti pro kterou mě tam někdo z vedoucích přemluví se nechci zadlužit nějakou příšernou pokutou.
Může mi někdo dát radu co ano a co ne? Vím jak to zhruba je s natáčením za peníze, vím co se dnes za binec děje když někdo má kameru nebo když někdo vystrašenej zmerkne coptéru, ale snažil jsem se rozepsat pod jakými podmínkami do toho mám jít a zajímá mě co si můžu troufnout v jiné zemi s tím že je to školní akce a budu se krotit na točení v přírodě a ne někde buzerovat lidi nad náměstím.
Děkuju za rozumné rady, uvědomuju si že se prostě může něco stát a při tom jak je to dnes hlídané bych si tím že jsem to způsobil coptérou vůbec nepomohl. Zajímá mě jak se toho bezpečně zúčastnit.
S tím že je to v dnešní době dost citlivé téma, možná bych ocenil nějaký konkrétní rady třeba do zpráv a nebo popovídat na skype a podobně.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
dudaj

Re: Létání s kamerou v Rakousku

#2 Příspěvek od dudaj »

Můj názor je, že i protislužba je výdělek.

tady něco najdeš - http://www.blokovano.cz/cz/aktuali ... fovanim-75

tady taky
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=136&t=65946

vidím to na to, že pokud pan vedoucí ti nezajistí odpovídající doklady , nic z coptery netoč .
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vojta mansfeld »

dudaj píše:Můj názor je, že i protislužba je výdělek.

tady něco najdeš - http://www.blokovano.cz/cz/aktuali ... fovanim-75

tady taky
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=136&t=65946

vidím to na to, že pokud pan vedoucí ti nezajistí odpovídající doklady , nic z coptery netoč .

Díky, první odkaz mi nejde otevřít,druhý tady na rcmanii je to co jsem potřeboval. Tzn můžu létat FPV stejně jako u nás, výkony ještě dohledám na netu, ale bez povolení nesmím záběry ukládat. Projdeme co by povolení obnášelo..
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

nevím proč se při uložení na manii změní
ale je tam zhruba to samé co v odkazech na manii
nebo hledej létání s kamerou v Rakousku
macil

#5 Příspěvek od macil »

vojta mansfeld píše:...Tzn můžu létat FPV stejně jako u nás, výkony ještě dohledám na netu, ale bez povolení nesmím záběry ukládat. Projdeme co by povolení obnášelo..

Predovšetkým si prečítaj poslednú vetu v odstavci. Pred časom som tam bol na skusy na kombatovej súťaži a na toto konkrétne sme sa pýtali.
Létat bez speciálního povolení úřadů se může pouze na oficiálních modelářských letištích.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vojta mansfeld »

Jo pak jsem si toho všiml díky. Chci teda létat mimo letiště a ukládat video, takže zkusím dohledat jak a kde máme zařídit povolení, jestli se to vůbec vyplatí. Něco jsem našel tak to pak s vedoucím probereme, máte případně nějaký odkaz kde by to bylo ve výtahu stručně popsané? Pár anglických stránek jsem našel ale abych toho měl na čtení víc o tom co by povolení obnášelo.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

Řekl bych, že s natáčením ze vzduchu v Rakousku neuspěješ. Jsou na to echt hákliví. Podívej se na google mapy - v Německu ani v Rakousku není street view. Nepovolili, ochrana soukromí. Nevím jak v Německu, ale v Rakousku jsou ze stejného důvodu zakázané i palubní kamery v autech.

Natáčet ze vzduchu? Ou, ou...
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#8 Příspěvek od rampa_mckvak »

vojta mansfeld píše:Díky, první odkaz mi nejde otevřít,druhý tady na rcmanii je to co jsem potřeboval. Tzn můžu létat FPV stejně jako u nás, výkony ještě dohledám na netu, ale bez povolení nesmím záběry ukládat. Projdeme co by povolení obnášelo..

Já tomu nerozumím. Psal jsi, že to budou propagační záběry pro nějaký hotel. Takže, tím ti to vlastě ten hotel povolil, abys je natáčel a tím pádem i ukládal.
Co neubrzdíš neukecáš.
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

rampa_mckvak píše:Já tomu nerozumím. Psal jsi, že to budou propagační záběry pro nějaký hotel. Takže, tím ti to vlastě ten hotel povolil, abys je natáčel a tím pádem i ukládal.

Co je na tom k nepochopení? Je třeba povolení úřadů + všechny potřebné zkoušky, pojistky atd.

Názor nějakého hotelu s tím nemá nic společného.

Ostatně, kdybych byl hotel a objednal nějakou takovou akci, automaticky předpokládám, že dodavatel to má všechno ošetřené. Jinak by mi to ani nemohl nabízet...
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#10 Příspěvek od rampa_mckvak »

zdzd píše:
Co je na tom k nepochopení? Je třeba povolení úřadů + všechny potřebné zkoušky, pojistky atd.

Názor nějakého hotelu s tím nemá nic společného.

Ostatně, kdybych byl hotel a objednal nějakou takovou akci, automaticky předpokládám, že dodavatel to má všechno ošetřené. Jinak by mi to ani nemohl nabízet...

Jasně tomu rozumím. Ale mně ten jeho příspěvek vyzněl, jako školní výlet s tím, že je v hotelu nechaj přespat a oni jim za to udělají pár záběrů. Prostě nic profi, jen taková sousedská výpomoc ty mě já tobě. Ale jinak to pochopitelně chápu.
Co neubrzdíš neukecáš.
TominoLel

#11 Příspěvek od TominoLel »

Osobně si myslím, že to bude podobné jako on board camera v autech. V rakousku konkrétně při přistižení pořizování jakéhokoliv obrazového záznamu z jedoucího vozidla min. 1000 euro a správní řízení. Bez povolení to ani nevytahuj z kufru.
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od vojta mansfeld »

Je to taková "sousedská výpomoc", ale zákony na tohle výjimku asi neudělují, a zkoušet to nechci :D
Je jasně dané že ukládání videí ne, takže ne. Probereme s tím kdo to organizuje jestli to už bylo nějakým způsobem právně ošetřené (protože i pozemní záběry v hotelu by třeba mohly narušovat soukromí?) a potom uvidíme co dál.
Každopádně zatím díky, co jsem potřeboval jsem se dozvěděl, a dám vědět jakou cestu jsme nakonec vymysleli, případně budu informovat jak probíhalo povolení.
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

Na poskytování služeb (práce pro druhou osobu) s dron_y je UCL přísný a háklivý. V Rakousku to bude podobné
Pokud jde o klasické fotografické práce (záběry bez osob*) ) za úplatu, tam je potíž se živnostenským úřadem.
Mezi dvěma fyzickými osobami(objednatel-zhotovitel), u nás, by to snad šlo jako OBČANSKÁ VÝPOMOC (OV).
Zda to tak má i Rakousko nevím. (I naturální odměna je výdělek. Jak by to bylo s daní je lépe nezkoumat.)
*) osoby v záběru musejí s focením/natáčením souhlasit. (Nejlépe písemný souhlas.)
OV - 20 000,- Kč / rok
kraro

#14 Příspěvek od kraro »

Žiji tady ...... pokud máš záznamové zařízení na stroji,tak musíš mít povolení. Je jedno jestli je to na komerční, nebo osobní využití.Povolení se skládá z licence, jsou tuším 4 typy podle zaměření + povolení od města + povolení od majitele pozemku http://fpvcentral.net/2014/02/austria-p ... -uav-laws/

Pokuty jsou adekvátní, co mám info, tak začínají na ceně asi jako Phantom 3.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od vojta mansfeld »

Díky, povolení od města a majitele pozemku máme, na učiteli nechám ať zjistí jak je to se zbytkem a podle toho se uvidí zda pojedu nebo ne.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“