Levné "kvalitní" DVR za 130CZK

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

Levné "kvalitní" DVR za 130CZK

#1 Příspěvek od Arcicorsa »

Spousta lidí by si ráda nahrála svá videa z létání FPV, ovšem ceny DVR jsou stále trochu přemrštěné a jejich kvalita je sporadická. Pokud se budeme bavit o DVR za ceny kolem 350CZK (například C-DVR a podobné) tak je kvalita obrazu přímo žalostná, řekl bych spíš nepoužitelná a jeho pořízení se rovná vyhození peněz do záchoda.

Protože jsem spořivý člověk tak jsem hledal alternativu pro klasické DVR. Nakonec jsem uspěl a rád bych se s vámi o své poznatky podělil.

Popíši zde jak si sestavit "kvalitní" DVR za 130CZK (chytrý telefon má snad každý, bohužel jablíčkáři mají kvůli politice Apple smůlu :( ).

Takže, budete potřebovat Androidí telefon který podporuje OTG, OTG redukci a EasyCap převodník. Dále dvě androidí aplikace. Jedna se stará o vlastní ovládání a dekódování videa z EasyCap převodníku a druhá bude nahrávat obrazovku Android zařízení.

EasyCap koupíte na Ebay například zde: http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-Video-A ... SwA4dWLx7s je nutné aby jádrem převodníku byl chipset UTV007.

Aplikaci pro ovládání EasyCap převodníku doporučuji placenou EasyCap Viewer, její cena je 90CZK, v budoucnu v ní bude integrován i vlastní rekordér a odpadne druhá aplikace, lze ji nalézt zde https://play.google.com/store/apps/deta ... cap.viewer . Jde samozřejmě najít i jiné aplikace, které spolupracují s chipsetem UTV007 a jsou zdarma. Dále si stáhněte aplikaci pro zaznamenávání obrazovky vašeho telefonu a to například Lollipop Screen Recorder kterou stáhnete zde https://play.google.com/store/apps/deta ... nrecording a je zdarma.

Poté co budete mít vše nainstalované připojte pomocí OTG adaptéru EasyCap adaptér. Automaticky by se vám měla spustit aplikace EasyCap Viewer, v ní běžte do nastavení, Zvolte "Select startup device" v něm vyberte UTV007, poté zvolte "EasyCap Settings" tam nastavte formát videa na PAL a Video Input na 1 (může se lišit). Dále si můžete nastavení upravit tak jak potřebujete a tlačítkem zpět ukončete nastavení (potvrďte uložení nastavení), hned by jste měli vidět obraz který posíláte do EasyCAP převodníku. Poté aplikaci minimalizujte, spusťte Lollipop Screen Recorder, nastavte si požadované rozlišení, Orientation na Portrait, složku pro ukládání videa a spusťte nahrávání, poté už se jen stačí přepnout zpět na EasyCAP Viewer a můžete letět :D .

Toto zařízení jde také použít jako LowCost FPV brýle pokud použijete nějaké VR brýle pro telefon. Stačí pak upravit nastavení EasyCap Viewer aby vám obraz "rozdělil" na dvě stejné poloviny a můžete pak toto zařízení využít jako FPV brýle. Je tam samozřejmě latence ale pokud máte výkonný telefon tak je latence (na mém zařízení) kolem 50ms což není málo ale použít se to dá.

Další věc kterou doporučuji udělat (pouze pro DVR režim) je úprava převodníku EasyCap. V mém případě má totiž můj FPV diverzitní přijímač jen jeden výstup a pokud k němu připojím dvě zobrazovací zařízení dojde k poklesu jasu, je to způsobeno poklesem zatěžovací impedance která by měla být 75ohm. Když totiž připojíte dvě zařízení na jeden video výstup klesne zatěžovací impedance na 37,5ohm což není dobře. Je nutné pak v jednom zobrazovacím zařízení odstranit zatěžovací odpor 75ohm. Logicky se nabízí odstranit tento odpor v EasyCap adaptéru. Zatěžovací odpor je na DPS pod označením R5, tento odpor odpájejte a tím je úprava hotová, poté můžete bez problémů připojit na jeden video výstup jak brýle tak EasyCap převodník. Samozřejmě pokud máte FPV přijímač se dvěma výstupy, nic neupravujte a brýle dejte do jednoho výstupu a EasyCap převodník do výstupu druhého.

Tímto jsem snad řekl vše co bylo potřeba a nyní vám jen popřeji hodně hezkých videí z vašeho FPV létání 8) . Zítra sem přidám autentické video z našeho Copter Racing "závodu" a pokud by někomu nebylo něco jasné tak se klidně ptejte :D .
Přílohy
IMG_5383.JPG
IMG_5381.JPG
IMG_5379.JPG
IMG_5385.JPG
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
OK2BUH

Re: Levné "kvalitní" DVR za 130CZK

#2 Příspěvek od OK2BUH »

Dobrý návod, určitě někomu pomůže. Jenom bych si dovolil připomínku k tomu odstranění odporu 75 Ohm v případě připojení dvou videozařízení. Toto lze udělat jen v případě když je koaxiální kabel vedoucí k tomu nepřizpůsobenému vstupu velmi krátký (méně než 1m). U kabelu nezakončeného svojí vlnovou impedancí se projeví jeho kapacita (asi 100 pF/m), to sežere vyšší kmitočty a bude z toho mazanice. Takže odpor odstranit z toho zařízení které má kratší kabel. Nebo ještě lépe rozbočit to jedním tranzistorem a zakončovací odpory ponechat.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Arcicorsa »

Děkuji za věcnou připomínku. Upřímně jsem nikdy nekoukal na stíněnou dvoulinku jako na koaxiální vedení i když z podstaty to koax je. Teď jsem mrknul do datasheetu a opravdu uvádějí kapacitu vedení od 70 do 100pF na metr dle typu. Joo člověk se pořád učí :wink: .

EDIT: Videa mám, jen to už dnes nestihnu uploadovat, musím zase zmizet ale zítra to sem šoupnu :D .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

No, není Easycap jako Easycap. Škoda. A vlastně to berte jako upozornění...
Přílohy
DSC_0779.JPG
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Arcicorsa »

Ano, jak jsem psal, je důležité aby jádrem byl chipset UTV007. S jinými je problém. Ten co jsem dal v odkazu má přímo uvedené že chipset je UTV007, na to je nutné dát velký pozor!! Pokud není u převodníku uvedené jaký obsahuje chipset tak nekupovat a podívat se po jiném.
tomashr

#6 Příspěvek od tomashr »

Už jsem to zmiňoval jinde, ale doporučuji se podívat na to, za kolik se dá dneska koupit lowend tablet s W10 - opravdu s W10 a Intel CPU, ne mobilní Windows.
K tomu se dá připojit v podstatě cokoli, zejména po troše bastlení k optimalizaci konektorů a výsledkem je "letištní komp", ve kterém chodí slušně zatím všechny nastavovací aplikace pro coptery, FPV, záznam z DVR by zvládl taky a narozdíl od Androidu nebude vázaný na tak málo druhů atd.

Při ceně bez potíží pod 2000 včetně DPH to je docela zajímavá alternativa...
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Arcicorsa »

TO tomashr: s tím souhlasím, jen jde o to že je to další věc kterou musím naložit a udržovat ve stavu nabitém, ale jinak to samozřejmě účel splní. Osobně s telefonem nastavím vše co vozím na letiště a mám ho vždy, ale jak rád říkám, co člověk to názor :D .

Tak a jak jsem slíbil tu je video, jen jsem nastavil rozlišení na 480x720 kdežto nativní rozlišení LCD je 1440 x 2560 tak výsledek není optimální, ale to už je jen o tom pohrát si s nastavením. Každopádně je z toho lepší obraz než z 99% DVRek :D . Byl by ještě lepší kdyby byly pořádné světelné podmínky a pořádná kamerka.. Další věc je, že video "kurví" i samotné youtube :? ... Pokud si to pustím na PC tak je obraz kvalitou shodný s tím co vidím v brýlích.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t2TppOkpY5k[/youtube]
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Arcicorsa »

Ještě jsem to nahrál na uložto https://ulozto.cz/!TPOtgsfLn7Bs/kvetak-mp4 , na youtube je to fakt strašné... A pro porovnání přidávám video z mého C-DVR které jsem pořídil už dříve a po otestování uložil do šuplíku.. C-DVR stojí od 450CZK do 800CZK :? ...

C-DVR:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mEPyxWsIBjU[/youtube]
martin z

#9 Příspěvek od martin z »

Proč je video s květákem malé a není přes celou obrazovku jak by bylo normální, aby se to dalo porovnat? Sám jsem si loni koupil na HK to stříbrné DVR a nic moc to fakt není a dělalo mi to při přehrávání podobné ošklivosti v obraze jako ve videu Srážka, ale pak jsem zjistil, že při přehrávání těch souborů .ASF je třeba použít Windows Media Player a video po celou dobu přehrávání zůstane čisté. Právě jsem si ověřil, že to platí i letos pod W10, které jsem loni ještě neměl, v ostatních přehrávačích to blbne (někdy třeba až když se video přetočí někam dopředu atd.). Proto bych moc rád porovnal to Tvoje video při přehrávání přes celou obrazovku, podle mě i takhle na Trubce to je s kvalitou ok, jen kdyby bylo větší! :)

Díky.

Martin
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Arcicorsa »

Psal jsem to výše, blbě jsem nastavil rozlišení v aplikaci pro nahrávání obrazovky telefonu.. Nativně má lcd mého telefonu rozlišení 1440 x 2560, já měl nastaveno 480x720. Proto je to takhle blbě :? . Jak se dostanu k létání tak to udělám pořádně, ale to bude nejdřív příští víkend, jedu teď na školení. Popřípadě si můžeš stáhnout video zde https://ulozto.cz/!TPOtgsfLn7Bs/kvetak-mp4 (to je přímo stažené z mobilu) a ve VLC playeru zvětšit.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“