Discus CS
DISCUS / malé-velké změny
Ahoj všem, takže ještě jednou na téma DISCUS. Nebyl jsem stále spokojen s rychlostí klouzání a hlavně opadání mého modelu. "Hluboce" jsem se zamyslel, navrhl VOP o 20% větší a ejhle - malá změna v konstrukci = velká změna v letových vlastnostech. Teď už jsem konečně spokojen. VOP je obyčejná "placatá" konstrukční, z balsy o tl. 5 mm. Potah bílý ORACOVER. (V případě zájmu mohu poslat výkres ve formátu *.dwg, nebo jako náhled v *.pdf. V životě bych nevěřil, že to vyjde napoprvé, ale hlavně ta rychlost opadání je teď přijatelná, na výškovku v kluzu pomalu nemusím ani sáhnout. S originální VOP jsem stále musel (i přes podložení cca 2mm) stále přitahovat (těžiště je v pořádku, naopak spíš o 8 mm vzadu) a stejně model nebyl schopen klidného kluzu - stále "padal" po hlavě. Teď je prostě vzhledem ke štíhlosti křídla a svému "omotorovanému" zatížení všechno podle mých představ a zkušeností. Taky už jsem konečně zažil let v termice - prostě paráda, takže mám za sebou další 4 půlhodinky létání. Ještě pro doplnění - v kluzu sklápím křidélka o cca 2 mm směrem dolů jako vztlakové klapky-to se osvědčilo. Na přistání ale důrazně doporučuji tuto konfiguraci zrušit a jít s křidélky v "neutrálu" kvůli nebezpečí nečekané ztráty vztlaku při přetažení nebo vlivem protivětru. (Je to logické, místo, aby tak křídlo mělo nějaké negativy na koncích, tak mu z nich vysunutím "vztlakovek" vyrobíme pozitivy a průšvih je na spadnutí.... ) No a přistání s křidélky směrem nahoru - tedy jako brzdy - to jsem neměl odvahu vyzkoušet. V luftě to ujde, ale opadání je pak opravdu razantní, takže radši delší plac na přistání a je po starostech.
Mějte se fajn a hodně hezkých zážitků s Vašimi DISCUSy - Honza
Mějte se fajn a hodně hezkých zážitků s Vašimi DISCUSy - Honza
Tak jsem dnes také konečně zalítnul Discuse. Měl jsem všechny Vaše rady v hlavě a tak první, co bylo , že jsem letadlo rázným švihem poslal do luftu. Musím pánové uznat, že jste v opisu letových vlastností rozhodně nepřeháněli. To co následovalo, mě ne že překvapilo, ale doslova rozklepalo. Tak jak se to stává, jsem trochu přetáhnul. Ale fakt jen trochu. Tak rychlý přechod do vývrtky jsem ale jakživ neviděl. A bez varování. Naštěstí jsem už měl něco výšky a tak se mi vše podařilo srovnat snad ve dvou metrech nad zemí. Pak už to bylo dobrý. Model taky trochu padal na nos, ale zatím mi stačil trim nahoru snad jeden a půl milimetru. Celkovou hmotnost jsem naměřil 1460 g, k tomu šlo jěště 65 g olova na dovážení. Zdá se mi tedy, že co kus, to originál Ještě jsem zvědav, co bude s baterkou(FlightPower Evo 25 2170 mAh). Zatím jsem ji totiž tak teplou neměl. Dosud létala v Ulti 1000 a nikdy nebyla víc jak vlažná.Fakt ale je, že model je schopen téměř kolmého stoupání. Teď ještě olepím spodní stranu křídla fólií tak, jak tady bylo v některém z příspěvků a pak už by to chtělo nějakou termiku.Trochu je mi líto té rychlosti, kupoval jsem vše jako oddechovku a teď mám doma kromě akrobatů ještě stíhačku. Rozhodně nedoporučuji kupovat jako pokračovací model třeba po Sky Lady.Pozdrav Discusákům a všem ostatním.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Tak konecne som to bol pustit, VOP som hned urobil podla Aviatika vacsiu a zaroven som ju aj podlozil na konci o 2mm. Oplatilo sa, na prvy krat to letelo fakt vyborne pri najmensom vanku to stupalo. Pri nizkej rychlost mi to vobec nepadalo po kridle. Ale ta ubohost toho vyhotovenia, ozaj to nie je konstruovane na motor, nedal som na rady co tu boli spominane a nespevnil som predok pri motore, pri pristavani, ozaj vo velm malej rychlosti som drgol na predok a hned bol okolo motora predok popraskany, takze vylaminujte to co je tam, vyzera ako vcely vosk, takze to idem cele vpredu spevnit. Inak zivotnost mu nedavam velku na jesen, ked stvrdne zem, trup bude odpisany.
Naposledy upravil(a) jozefbb dne ned 08.06.2008 17:51, celkem upraveno 2 x.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Tak som tu moju skrupinku konecne aj odvazil na dig, vahe Komplet cele s mot striedak140g. a bat 3x A123 1370g. trochu lahke, tak neviem co tam mam za skrupinu, ked v RC REVUE 6/2008 uvadza tolko bez motora. Inak to vyhovuje, ale neviem ako som sa na tak malu vahu dostal a to som tam dodatocne dorabal uchytenie bat jedna prepazka + nosnik a v predu este jedna prepazka na spevnenie medzi mot. a servom a dovazenie 40g. olova, akurat som to nelaminoval
Dnes jsem si trochu pohrál s úpravou těžiště pomocí dive testu, jak zde bylo opsáno v některém z příspěvků. Podle tohoto testu měl Discus přebytek podélné stability, proto jsem vyhodil dovážení z přídě kolem 65 g. Výsledkem je, že v motorovém letu se model divoce vzpíná, sotva se dá uřídit a v klouzání není znát téměř nic. Ještě bych rád věděl, proč model letící v zatáčce po přidání plynu padá jak kámen. Kvůli tomu jsem Discuse minulý týden trochu nakřápnul. Máte pravdu v tom, že ten laminát na trupu je víc jak zajímavý. Tkanina není pryskyřicí vůbec nasycena a ta mi opadala z čumáku jak omítka z baráku. Takže laminujte, kde se jen dá.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Pády v zatáčkách by se těžko vysvětlovaly, nebýt toho vzpínání v motorovém letu. To je totiž nejspíš způsobeno špatným vyosením motoru. A pády v zatáčkách nejsou nic jiného než přetažení, přidání plynu totiž v tomto případě funguje jako přitažení výškovky. A v zatáčce na malé rychlosti se dostáváš poměrně blízko ke kritickému úhlu náběhu, a pokud si do toho pustíš větrák, už jseš na něm a padá ti to.steno1883 píše:Dnes jsem si trochu pohrál s úpravou těžiště pomocí dive testu, jak zde bylo opsáno v některém z příspěvků. Podle tohoto testu měl Discus přebytek podélné stability, proto jsem vyhodil dovážení z přídě kolem 65 g. Výsledkem je, že v motorovém letu se model divoce vzpíná, sotva se dá uřídit a v klouzání není znát téměř nic. Ještě bych rád věděl, proč model letící v zatáčce po přidání plynu padá jak kámen. Kvůli tomu jsem Discuse minulý týden trochu nakřápnul. Máte pravdu v tom, že ten laminát na trupu je víc jak zajímavý. Tkanina není pryskyřicí vůbec nasycena a ta mi opadala z čumáku jak omítka z baráku. Takže laminujte, kde se jen dá.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
ja s tim padanim v zatackach u Discuse mel taky problemy,ve vzduchu dobry ale nad zemi pri priblizeni na pristani katastrofa.nakonec me vzal pod kridlo skuseny vetronar,a bylo po problemech.prvni vytka byla ze jsem zblblej z epp a motorem vsechno zachranuju,v tomto pripade spatny rozpocet na pristani s propadajici se maketou po vetru na svahu na padove rychlosti uz pred zatackou a v zatacce ten pad pouze urychlim kroutakem od motoru.dalsi pristani bylo pod jeho dozorem a skoncil jsem s Diskusem u nohy-s patricnou vyskou klesat a udrzovat rychlost se stale sklonenym cumakem,provest otocku,kde se rychlost vytrati pokracovat k sobe a dle potreby vyklopit kridylka nahoru pro primacknuti na plocho .Cely pristavaci prvek je naprosto plynuly a to ze je ero na zemi a cele vam prijde,jako by omylem.To proc to nepada ve vysce mi doslo az nasledne pred zapnutim motoru za ucelem dalsiho nastoupani automaticky potlacim,cimz zvysim prvotni rychlost a teprve pote zapnu motor a zacne to stoupat.s pristanim na svahu kdy uz zacinate klesat a neudrzite se,je to jeste horsi,pristavaci rychlost po vetru musi byt tak velka,aby tesne pred kopcem dostacovala po pritazeni vyskovky ke stoupani v uhlu svahu a vitr vas jen primackne.Vetsinou tento manevr budi dojem neodvratne potreby rozmlatit model celne o kopec.Rozhodne se v posledni chvili nesnazte korigovat misto dopadu a ZAPINAT MOTOR