Pohonné Ni-Cd akumulátory?
Pohonné Ni-Cd akumulátory?
Ahoj, chtěl bych se zeptat, zdali ještě používáte pro pohon Ni-Cd akumulátory? Po nafouknutí jedné Li-Pol sady a odepsání druhého po relativně banální havárii (roztrhla se krycí fólie, 1 článek je trochu pomačkaný, přiznám se, že mám obavu jej dále používat ) uvažuji o návratu k Ni-Cd. Provozuji relativně nenáročné modely, takže by mě stačily sady 1300 a 2500 mAh, takže kapacitně problém nevydím, rozdíl hmotnosti je pro mě zanedbatelný. Trochu jsem se porozhlédl po webu, dají se stále koupit, a když si vzpomenu, jakou měly výdrž apod. tak by to pro mě možná bylo řešení. Co na to říkáte? Děkuji za názory
Re: Pohoné Ni-Cd akumulátory?
A co li-ion 1650 ty prežijou téměř vše a mnohem větší kapacita než NiCd. Z vlastních zkušeností.
když už člověk letí tak má koukat aby letěl a když kouká aby letěl tak má letět s tím s čím umí
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Aldik píše:Ahoj, chtěl bych se zeptat, zdali ještě používáte pro pohon Ni-Cd akumulátory? Po nafouknutí jedné Li-Pol sady a odepsání druhého po relativně banální havárii (roztrhla se krycí fólie, 1 článek je trochu pomačkaný, přiznám se, že mám obavu jej dále používat ) uvažuji o návratu k Ni-Cd. Provozuji relativně nenáročné modely, takže by mě stačily sady 1300 a 2500 mAh, takže kapacitně problém nevydím, rozdíl hmotnosti je pro mě zanedbatelný. Trochu jsem se porozhlédl po webu, dají se stále koupit, a když si vzpomenu, jakou měly výdrž apod. tak by to pro mě možná bylo řešení. Co na to říkáte? Děkuji za názory
To je důvod proč používám li-on.
Létám aircombat kde jsou havárie na denním pořádku. Běžný problém s li-pol je deformace při havárii. takže co velká havárie to vyhozené baterky. Nafukování mě nikdy tolik netrápilo,ale běžná životnost 10 bojových letů je problém.
Li-on mám sady už 2 sezony a několik havárií. zatím jsem nevyhodil jedinou baterku na poškození článků.
Ni-cd je cesta zpět. jsou těžké a mají relativně malou životnost.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
podivej se krome lion jeste na LiFePo. Jsou to slavne A123, mechanicky jsou taky odolne (pouzdro ala Ni-Cd) a napetove maj blizko k puvodnim NiMh/NiCd.
Maji trochu jine parametry nez LiIon ale chtej jine koncove napeti takze to musi umet nabijec
Maji trochu jine parametry nez LiIon ale chtej jine koncove napeti takze to musi umet nabijec
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jinak nachylnost lipol na crashe se precenuje
dokud nesmrdi po jahodach (= protrzeni a unik chemie) tak me jeste zadna nabourana baterka neudelala neplechu. A nektere byly natukle pomerne slusne 
Ale jinak je lepsi reseni montovat baterky tak aby se v pripade havarie mohli katapultovat z letadla. Pak se jim v 99% nic nestane, problem nastava vetsinou kdyz v letadle do neceho narazi.
edit : baterky nabijim zasadne na nehorlave plose a vzdy pod dohledem. Sice dosud zadnej problem nebyl ale proc to pokouset. To aby pak po me nekdo nechtel zaplatit barak az vyhori kdyz necha zmuchlany lipoly nabijet bez dozoru.
Ale jinak je lepsi reseni montovat baterky tak aby se v pripade havarie mohli katapultovat z letadla. Pak se jim v 99% nic nestane, problem nastava vetsinou kdyz v letadle do neceho narazi.
edit : baterky nabijim zasadne na nehorlave plose a vzdy pod dohledem. Sice dosud zadnej problem nebyl ale proc to pokouset. To aby pak po me nekdo nechtel zaplatit barak az vyhori kdyz necha zmuchlany lipoly nabijet bez dozoru.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
2Havel: Tyto http://shop.jetimodel.cz/power-ion-1300-3s1p-p-61832 ? Vybíjecí proud 15A je pro mě ok, takže mě zajímá spíše životnost.
2Amper: Bohužel nemám nabíječ na LiFePo, i když pokud by to byla cesta, tak bych ho koupil
edit: začal jsem být opatrnější od doby, kdy na kamarádově letišti explodovali LiPol baterie v autě při nabíjení (dříve bez jakýkoliv problémů, havárii apod), naštěstí se podařilo je vyrvat ven a nechat dohořet na poli.
Díky
2Amper: Bohužel nemám nabíječ na LiFePo, i když pokud by to byla cesta, tak bych ho koupil
edit: začal jsem být opatrnější od doby, kdy na kamarádově letišti explodovali LiPol baterie v autě při nabíjení (dříve bez jakýkoliv problémů, havárii apod), naštěstí se podařilo je vyrvat ven a nechat dohořet na poli.
Díky
https://www.eshopnet.cz/baterie-sony-us ... h-1ks-bulk
Za tu cenu výborné baterky ... 2600 mAh, max. 30A.
Bořík píše:https://www.eshopnet.cz/baterie-sony-us18650vtc5-2600mah-1ks-bulk
jyrry.webnode.cz
Jen se směj ... rejpat dovedeš, jinak mic moc, že?
Naposledy upravil(a) Bořík dne stř 14.09.2016 18:15, celkem upraveno 1 x.
Bořík píše:https://www.eshopnet.cz/baterie-sony-us18650vtc5-2600mah-1ks-bulk
Necelých 80°C při vybíjení 20A. Graf pro 30A už tam ani není.....
https://www.powerstream.com/p/us18650vtc5-vtc5.pdf
Podle čeho mně hodnotíš?Bořík píše:Jen se směj ... reljpat dovedeš, jinak mic moc, že?
O LiIon jsem toho tu napsal dost a mám to podložené vlastními zkušenostmi i zkušenostmi dalších, obdivně nejásajících ale realisticky hodnotících kolegů. Opakovat to nebudu, dá se to tu najít a datasheety si jistě každý najde a zhodnotí sám.
Toť vše k tématu.
P.S. Oprav si ty překlepy, ať tě někdo neohodnotí...
P.P.S. Tak už jen jeden
jyrry.webnode.cz
Aldik píše: Vybíjecí proud 15A je pro mě ok, takže mě zajímá spíše životnost.
v čem je tedy problém ?
v čem je tedy problém ?
=jiní byli rychlejší, ale třeba ti bude k užitku i to ode mne.=
Věděl jsem, že tu byl konkrétní příklad "hódně" dlouhého a spokojeného model. užívání LiIon (Power Ion).
Jen mi dalo trochu práci jej najít.
"... měl jsem dobrou zkušenost s předešlou generací 1300mAh
a funguje po 8 letech jako pohoný akumulátor pořád, jen mu klesla kapacita asi na 1000mAh ..."
Ostatně přečti si to sám.
"sopta", Napsal: pát 19.08.2016 8:33, Měřič napětí baterie - Li-Ion bez balančáku
Power Ion 1300 - 2S1P
Akumulátory Power-Ion
- Já mám po jednom kuse Power-Ion 2S1P 1300 a 2100 mAh. Naprostá spokojenost.
Mám je krátce a používám příležitostně (mimo jiné i F-45 a F-39)
- Známý nedávno kupoval a chválí si tyhle Sony US18650VTC5 2600mAh
Nedávno byly v akci za příznivější cenu.
- "jerry" v následujícím příspěvku " ... SONY VTC5 (není nic jiného ty JETIny) ..."
Věděl jsem, že tu byl konkrétní příklad "hódně" dlouhého a spokojeného model. užívání LiIon (Power Ion).
Jen mi dalo trochu práci jej najít.
"... měl jsem dobrou zkušenost s předešlou generací 1300mAh
a funguje po 8 letech jako pohoný akumulátor pořád, jen mu klesla kapacita asi na 1000mAh ..."
Ostatně přečti si to sám.
"sopta", Napsal: pát 19.08.2016 8:33, Měřič napětí baterie - Li-Ion bez balančáku
Power Ion 1300 - 2S1P
Akumulátory Power-Ion
- Já mám po jednom kuse Power-Ion 2S1P 1300 a 2100 mAh. Naprostá spokojenost.
Mám je krátce a používám příležitostně (mimo jiné i F-45 a F-39)
- Známý nedávno kupoval a chválí si tyhle Sony US18650VTC5 2600mAh
Nedávno byly v akci za příznivější cenu.
- "jerry" v následujícím příspěvku " ... SONY VTC5 (není nic jiného ty JETIny) ..."
jyrry píše:Podle čeho mně hodnotíš?![]()
O LiIon jsem toho tu napsal dost a mám to podložené vlastními zkušenostmi i zkušenostmi dalších, obdivně nejásajících ale realisticky hodnotících kolegů. Opakovat to nebudu, dá se to tu najít a datasheety si jistě každý najde a zhodnotí sám.
Toť vše k tématu.
P.S. Oprav si ty překlepy, ať tě někdo neohodnotí...
P.P.S. Tak už jen jeden
Jasně, občas nějaký ten překlep udělá skoro každý, ale zatím jsi mu neporadil, jen reaguješ na něco, co je tazateli houby platné.
Omlouvam se přepsal jsem se ne 1650 ale 18650 3000mA. Vydrzej vše a dobrej poměr váha výkon (cena)
když už člověk letí tak má koukat aby letěl a když kouká aby letěl tak má letět s tím s čím umí