ASK-21 Phoenix 6500mm

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Stoklasek J

ASK-21 Phoenix 6500mm

#1 Příspěvek od Stoklasek J »

Dobrý den všem.
Zakoupil jsem výše uvedeného větroně. Dosud létám mimo jiné s větroněm Nimbus 3,6m od Reicharda.
Chtěl jsem něco trošku většího a takhle to dopadlo.
Ale teď můj problém.
Po zakoupení jsem zjistil že pravděpodobně není k sehnání originální výklopný pylon GL05S od Phoenixmodel. Nevíte čím by šel nahradit ?.
Nebo případně, kdo by jej dokázal na zakázku vyrobit. Cenu (skoro jakoukoliv) respektuji. Vím že dodělání modelu bude stát stejně šílené peníze, tak nějaká desetitisícovka navíc nehraje roli.
Pokud někdo máte buď přímo s tímto modelem nebo s podobným v podobné velikosti nějaké zkušenosti - za každé rady nebo poznatky ke stavbě nebo provozu budu velmi vděčen - přece jen takový model nestaví člověk každý den.
HOKEJ

Re: ASK-21 Phoenix 6500mm

#2 Příspěvek od HOKEJ »

Fotky ASK 21

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BwVVXs5CjD4[/youtube]
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od aviatik666 »

Stoklasek J píše:Dobrý den všem.
Zakoupil jsem výše uvedeného větroně. Dosud létám mimo jiné s větroněm Nimbus 3,6m od Reicharda.
Chtěl jsem něco trošku většího a takhle to dopadlo.
Ale teď můj problém.
Po zakoupení jsem zjistil že pravděpodobně není k sehnání originální výklopný pylon GL05S od Phoenixmodel. Nevíte čím by šel nahradit ?.
Nebo případně, kdo by jej dokázal na zakázku vyrobit. Cenu (skoro jakoukoliv) respektuji. Vím že dodělání modelu bude stát stejně šílené peníze, tak nějaká desetitisícovka navíc nehraje roli.
Pokud někdo máte buď přímo s tímto modelem nebo s podobným v podobné velikosti nějaké zkušenosti - za každé rady nebo poznatky ke stavbě nebo provozu budu velmi vděčen - přece jen takový model nestaví člověk každý den.

Zde jsou čtyři výrobci pylonů, myslím si, že určitě něco vhodného najdeš... :wink:

http://www.klapptriebwerk.de/?lang=en
http://www.dr-martin-thoma.com/
http://www.modellklapptriebwerke.de/
http://eichstetter.de/

Tady je tebou uvedený pylon s dostupností 14 - 21 dní http://www.rcmodely-ca.sk/hyper?product_id=35634 ovšem je to ranec... :wink:
janva9

#4 Příspěvek od janva9 »

Je taky možnost, udělat si za čtrnáct dnů výlet do Bengener Heide na JetPower-Messe a okouknout co vše je k mání. Zkouknout ukázky a případně rovnou koupit. :)
Myslim samozřejmě zasouvací EDF.
Ground Penetration Tester
Stoklasek J

#5 Příspěvek od Stoklasek J »

Pátral jsem trochu (spíš hodně) po originálním vysouvacím pylonu GL05S (Phoenixmodel) a opravdu už se nedělá. Všechny co jsem poptal mi odepsali že už je vyřazený z nabídky.
Napsal jsem sice že za pylon zaplatím skoro jakoukoliv částku, ale 60000 - 70000 z Německa to je opravdu už moc. To je větší cena než za model s vybavením.
A zajet se podívat na výstavu do Německa? Na inspiraci snad. Německy ale neumím ani slovo a myslím že ty místní ceny by mě úplně zničili.
Viděl jsem jeden ideální i s řídící elektronikou na Hexemodel, ale je jen do váhy cca 7,5kg.
Tak to vypadá že budu muset něco postavit sám - spíš tedy nechat postavit - soustruh a fréza nejsou mí kamarádi.
No zatím budu model dodělávat a snad se něco vyvrbí.
martin z

#6 Příspěvek od martin z »

A co zvolit výrazně levnější řešení bez zatahovacího pylonu a model připravit na varianty vlečný háček/pevný odendavací pylon ála https://www.lindinger.at/en/airplanes/a ... s-ca.-13kg - tohle přece není žádná neaerodynamická hrůza a když se vyskytne příležitost aerovleku, tak pylon sundáš.
24graupner

#7 Příspěvek od 24graupner »

mám doma postavený z duralu sklopný pilon na tento model ještě chce dodělat elektronika,jestli chcete tak mi zavolejte zítra po 15 hod.domluvíme se a múžete se přijet podívat.jsem od hořovic,okr.beroun.tel.731323068
Stoklasek J

#8 Příspěvek od Stoklasek J »

Tak po dlouhé době opět zde.
Větroň dodělán, vyvážen, odzkoušen a skoro připraven na první let.
Ale právě že jen skoro.
Při zkouškách na zemi se projevila zajímavá závada.
Při sklápění vrtule na pylonu se roztočil motor! Naštěstí jsem ho rychle zvedl.
Věc, kterou jsem nepovažoval za možnou.
Pylon a motor mám na 3 polohovém přepínači.
1 poloha - sklopit pylon - motor programově blokován
2 poloha - zvednout pylon - motor programově blokován
3 poloha - motor povolen

A ještě je tam blokace řídícího signálu mezi přijímačem a regulátorem pomocí koncového spínače pylonu.

Motor se při tom stavu nerozběhl naplno, jen takový volnoběh, ale vrtule se již otevřela.

Je tam regulátor Foxy 120A opto a u něj je v návodu napsáno že v případě ztráty řídícího signálu je motor zablokován.

Tak nevím.
Rozběhnout se motor v zaklopeném pylonu, tak ho můžu stavět znovu.
Vrtule má průměr přes půl metru a motor přes 3500W.

A ještě. Nestane se to vždy. Za tu dobu co jsem si s tím hrál se to stalo cca 3x (odpoledne).
Jediné co mě napadlo - rušení?

Děkuji za pomoc. Snad jsem to popsal pochopitelně.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

Je potřeba přijít na to, co motor roztočilo. Podívat se do servo monitoru, atd...

Stoklasek J píše:A ještě je tam blokace řídícího signálu mezi přijímačem a regulátorem pomocí koncového spínače pylonu.

Co je tato blokace? Odpojení signálu? Nějaká krabička co tam posílá něco jako "stažený plyn" ?

Podíval bych se na nastavení regulátoru. Jestli je opravdu nastaven správně. A to včetně limitů pro řízení.
Stoklasek J

#10 Příspěvek od Stoklasek J »

Není tam žádná krabička. Je to obyčejný mikrospínač na pylonu v poloze otevřeno a rozpíná řídící vodič do regulátoru.
Na to nastavení se podívám, ale mělo by to blokovat právě toto rozpojení řídícího signálu regulátoru.
Právě to je zajímavé že se motor začal točit v momentě sklápění pylonu tj. v momentě rozpojení mikrospínače regulátoru (ale jak jsem napsal jen někdy).

Asi to bude něco v blokaci motoru pomocí rozpojení řídícího signálu.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

Vyhodil bych to pryč, blokování z rádia v kombinaci s nastaveným failsafem musí stačit.
Janek2

#12 Příspěvek od Janek2 »

Stoklasek J píše:
"Asi to bude něco v blokaci motoru pomocí rozpojení řídícího signálu."

Odpověděl jsi si tím výše uvedeným sám. To, že Ti ten mikrospínač rozpojí řídící signál do reglu, tak podle mě právě nastává tato situace, i když jen někdy, jak píšeš. Takovou blbost bych nikdy neudělal. I blesk Ti napsal, aby jsi to vyhodil. Dějí se různé "zázraky".
Ten regl pokud nemá zapnutý pin na řídícím signálu, tak si může právě dělat co chce. Napíši to možná hloupě, ale ten regl při odpojeném řídícím signálu může zareagovat na nějaký "impuls" nějakého domácího spotřebiče, který se právě zapnul. Možností je určitě víc. Někdy by člověk ani neřekl co všechno může způsobit rušení. A hlavně když to zkoušíš doma.
blembondo

#13 Příspěvek od blembondo »

Když už tam ten spínač je tak co čistě teoreticky tu signál cestu pro sichr přes vložený rezistor propojit na zem? Proti zemí/mínus/ nebude vznikat žádný binec na který by ten regulátor reagoval. Na straně ESC a Rx jsou v signál cestách rezistory v řádu Kohm.Otočit mínus a signál na konektoru od ESC se už podařilo nejednomu včetně mě a jediný výsledek bylo leknutí.
Stoklasek J

#14 Příspěvek od Stoklasek J »

Zapojil jsem to tak proto že v manuálu regulátoru (Foxy 120A OPTO) je doslovně napsáno.
Ochrana proti ztrátě řídícího signálu: regulátor automaticky odpojí motor, pokud zaznamená ztrátu řídícího signálu plynu delší než 2 sekundy.

Tenkrát mi to připadalo jako dobré řešení toho aby se neroztočil motor ve sklopeném stavu.
Stále se obávám roztočení vrtule ve sklopeném stavu např. chybou při manipulaci s vysílačkou.

Nebo se zeptám: jak toto co nejlépe zabezpečit.
Protože roztočení vrtule = pravděpodobný konec modelu.

A odpor na zem? Nemusela by to být špatná myšlenka, je tam přepínací kontakt, tak by to bylo jednoduché zapojit.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“