Směrová anténa na vysílači

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
mhabr

Re: Směrová anténa na vysílači

#46 Příspěvek od mhabr »

Wormsnake píše:
Nikdo me neodpovedel tak to zkousim znova :? .

A to, co napsal JirkaA nestačí?

JirkaA píše:Pokud by šlo o skutečnou sílu signálu, je v ideálním prostředí úměrná převrácené hodnotě druhé mocniny vzdálenosti.

Informaci o skutečné úrovni signálu v dBm (tj. decibel oproti 1mW) může dodat asi jen výrobce, pokud ji ovšem zná.
Wormsnake

#47 Příspěvek od Wormsnake »

Tak ted sem se do toho zamotal...

Pokud by šlo o skutečnou sílu signálu, je v ideálním prostředí úměrná převrácené hodnotě druhé mocniny vzdálenosti.

To znamena ze tento muj vyrok plati nebo ne?
To by znamenalo ze kdybych obdrzel varovani slaby signal 45db ve 500m vzdalenosti a kriticky signal mel nastaven 43db mel tuhle hlasku obdrzet az nekde ve vzdalenosti 1000m kdyby vysilac stratil spojeni pri 41db bylo ve vdalenosti 2000m.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Drondys

#48 Příspěvek od Drondys »

Dle mého názoru by se pro získání bližších informací dalo vyjít z toho, že přijímače jsou obvykle vystavěny na RF čipech, ve kterých už je integrováno vlastní měření RSSI a v datasheetech k příslušným čipům by k tomu měly být jakž takž vyjasňující popisy.

Předpokladem je, že RSSI hodnoty poskytované v rámci telemetrie toho či onoho RC systému pravděpodobně vycházejí z RSSI hodnot poskytovaných příslušným RF čipem použitým v přijímačích.

Kupříkladu čip Texas Instruments CC2500 používaný u některých přijímačů Frsky viz sekce 17 Received Signal Qualifiers and Link Quality Information od strany 34 v odkazovaném dokumentu a tam viz podsekce 17.3 RSSI.

Kdo máte možnost mrkněte se na plošňák svého přijímače s zkuste najít, který RF čip je tam použit. Pak by se k němu dal vyhledat datasheet od výrobce a v něm by mohl být k dispozici bližší popis jak se získává RSSI.
mhabr

#49 Příspěvek od mhabr »

na dvojnásobku vzdálenosti klesne skutečná úroveň signálu 4x, tj. o 6dB.

Ohledně úrování varování nemžu nic říct, protože nevím, co to rádio ukazuje a co zobrazované dB znamenají. dB je bezrozměrná, a je pouze logaritmicky vyjádřená změna měřené hodnoty vůči referenční hodnotě, ale pokud to skutečně má systém nakalibrováno správně, tak bys v Tvém případě to měl takto:

To by znamenalo ze kdybych obdrzel varovani slaby signal 45db ve 500m vzdalenosti a kriticky signal mel nastaven 39db mel tuhle hlasku obdrzet az nekde ve vzdalenosti 1000m kdyby vysilac stratil spojeni pri 33db bylo ve vdalenosti 2000m.

Ale opět se odkáži na to, co napsal JirkaA, zobrazované hodnoty budou asi "kdovíco".
Wormsnake

#50 Příspěvek od Wormsnake »

Dekuju za objasneni uz sem v obraze.
Jak si me to popsal a opravil muj vyrok tak mi to doslo.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Drondys

#51 Příspěvek od Drondys »

mhabr píše:Ale opět se odkáži na to, co napsal JirkaA, zobrazované hodnoty budou asi "kdovíco".

Jak už jsem zmínil v mé předchozí odpovědi výše dalo by se vyjít z popisů získávání hodnoty RSSI v datasheetu v přijímači použitého RF čipu. Pro příklad jsem zde dal i odkaz na čip Texas Instruments CC2500 používaný u některých přijímačů Frsky. V tom odkazovaném dokumentu je i popis získávání RSSI včetně nějakého vzorečku (na str. 34) a grafu (na str. 35). Tak na to někdo zkuste mrknout jestli vám to něco bližšího řekne.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Papir »

Pánové jež řešíte síly signálu, decibely atd, měli by jste fakt radši lítat a méně se hrabat v logu jak už bylo napsáno. Já log o kterém mluvíte v životě neviděl a jsem spokojen, lítám, na rádio už nepadám.
Pokud máte problém s dosahem, je problém buď v instalaci nebo systému samotném. Každý systém je k něčemu určen a má svá maxima. A žádná směrová anténa nebo zisk z tráboše medvěda neudělá. Můj názor

Papíra
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

Papir píše:Můj názor...
Můj také...
jyrry.webnode.cz
Lark

#54 Příspěvek od Lark »

Jasně to popsal JirkaA, problém je že ty úrovně v dB jsou bezrozměrné, takže o žádné skutečné hodnotě nic nevypovídají, když není jasné k čemu jsou vztažené. Možná přímo úrovně Tx a Rx, které jsou v dBm, takže by měly jít přepočítat přímo na úroveň signálu, ale otázka je jak je spolehlivé co to skutečně měří a taky i při silném signálu může být ten signál znehodnocený a špatně čitelný díky odrazům, fázovým posunům ... Myslím že RXSQ víc vypovídá o spolehlivosti přenosu.
Jinak si taky myslím že zbytečně honíte duchy.
Přílohy
Výstřižek.PNG
JosefSvejk

#55 Příspěvek od JosefSvejk »

Nejlépe o spolehlivosti přenosu vypovídá to, že model letí tam, kam má. :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#56 Příspěvek od Drondys »

Pro ty, které to zajímá zde je popis získávání RSSI hodnoty v RF čipech Texas Instruments CC2500 používaný u některých přijímačů Frsky.

Zdroj: viz tento odkaz (viz str. 34 a 35)

Kdo se tím chce zabývat podrobněji nechť položí své dotazy ohledně podrobností i případné přesnosti ve vztahu k získávání RSSI hodnoty u RF čipu CC2500 přes kontaktní formulář technické podpory Texas Instruments Semiconductor viz tento odkaz.

17.3 RSSI

The RSSI value is an estimate of the signal level in the chosen channel. This value is based on the current gain setting in the RX chain and the measured signal level in the channel.

In RX mode, the RSSI value can be read continuously from the RSSI status register until the demodulator detects a sync word (when sync word detection is enabled). At that point the RSSI readout value is frozen until the next time the chip enters the RX state. The RSSI value is in dBm with ½dB resolution. The RSSI update rate, fRSSI, depends on the receiver filter bandwidth (BWchannel defined in Section 13) and AGCCTRL0.FILTER_LENGTH.FILTER LENGTH

obr1.png
obr1.png (10.48 KiB) Zobrazeno 1010 x

If PKTCTRL1.APPEND_STATUS is enabled the RSSI value at sync word detection is automatically added to the first byte appended after the data payload.

The RSSI value read from the RSSI status register is a 2’s complement number. The following procedure can be used to convert the RSSI reading to an absolute power level (RSSI_dBm).

1) Read the RSSI status register

2) Convert the reading from a hexadecimal number to a decimal number (RSSI_dec)

3) If RSSI_dec ≥ 128 then RSSI_dBm = (RSSI_dec - 256)/2 – RSSI_offset

4) Else if RSSI_dec < 128 then RSSI_dBm = (RSSI_dec)/2 – RSSI_offset

Table 25 provides typical values for the RSSI_offset.

Obrázek

Figure 13 shows typical plots of RSSI readings as a function of input power level for different data rates

Obrázek

Dále jen pro zajímavost citlivost přijímačů Frsky X8R.

X8R verze NON-EU cca -104 dBm
X8R verze EU cca -90 dBm

Zisk antén na přijímači X8R je 3 dBi.

Zdroj Frsky: viz tento odkaz
Přílohy
obr3.png
obr2.png
ka2012

#57 Příspěvek od ka2012 »

Ale pánové já, neřeším dB, RXSQ a podobné. Já jsem jen napsal, že když jsem si zapnul ve 400m výšky průběžné hlášení o intenzitě signálu, který přichází na přijímač. Tak ta paní uvnitř vysílače mi hezky povídá signál přijímače 15%, signál přijímače 10% atd. což se mi zdá málo, a nešlo by to vylepšit antenkou, o které toto vlákno vzniklo?

Jinak s tím létáním teď přez prázdniny, včera jsem mazal LogData za dva měsíce 29 zápisů po cca 1,5 hodině.

Telemetrie Graupner to je věc.

Ka
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od JirkaA »

Wormsnake píše:Tak ted sem se do toho zamotal...

Pokud by šlo o skutečnou sílu signálu, je v ideálním prostředí úměrná převrácené hodnotě druhé mocniny vzdálenosti.

To znamena ze tento muj vyrok plati nebo ne?
To by znamenalo ze kdybych obdrzel varovani slaby signal 45db ve 500m vzdalenosti a kriticky signal mel nastaven 43db mel tuhle hlasku obdrzet az nekde ve vzdalenosti 1000m kdyby vysilac stratil spojeni pri 41db bylo ve vdalenosti 2000m.

polovina výkonu = -3dB (je to logaritmické vyjádření poměru intenzit resp. výkonů, útlum nebo zisk je 10xlog(P1/P2) ). Ale jak jsem psal, RSSI je hodnota získaná v přijímači bůh ví jak, obvykle ze zpracovaného signálu po demodulaci. Což v případě digitálních modulací a zejména u rozprostřeného spektra vůbec nebude lineárně závislé na úrovni signálu na anténě!! Ve skutečnosti bude ta závislost podobná vybíjecí křivce LiFePo baterek - pořád dobrý, dobrý, dobrý, potom najednou koleno a strmý sešup do nuly. A jak jsem psal, elektromagnetická vlna se šíří od vysílače k přijímači mnoha cestami, může dojít (a dochází) k tomu, že pole není v prostoru homogenní, střídají se místa s vyšší intenzitou když se vlny potkají v souhlasné fázi,s místy s nižší (klidně až nulovou) intenzitou, kde se vlny potkají v protifázi a tudíž se jejich intenzity odečtou.
V přijímači opravdu nemáte spektrální analyzátor, který by byl schopen změřit skutečnou intenzitu pole, takovej měřák stojí neuvěřitelný prachy. Hodnoty v logu prostě berte jako něco velice orientačního, porovnávat lze snad pouze relativně (podívat se jak je to chlupatý v letadle, který lítá bez výpadků a dlouhodobě bez problémů z dosahem, když se podívám na log z jinýho éra a je to plus mínus autobus podobný, spím klidně a lítám, kdyby tam bylo v průměru nějak výrazně míň nebo častější výpadky k nule, hledal bych chybu v instalaci nebo přijímači).
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od JirkaA »

ka2012 píše:Ale pánové já, neřeším dB, RXSQ a podobné. Já jsem jen napsal, že když jsem si zapnul ve 400m výšky průběžné hlášení o intenzitě signálu, který přichází na přijímač. Tak ta paní uvnitř vysílače mi hezky povídá signál přijímače 15%, signál přijímače 10% atd. což se mi zdá málo, a nešlo by to vylepšit antenkou, o které toto vlákno vzniklo?

Jinak s tím létáním teď přez prázdniny, včera jsem mazal LogData za dva měsíce 29 zápisů po cca 1,5 hodině.

Telemetrie Graupner to je věc.

Ka

vypni tu paní nebo jí nacpi něco do huby a lítej.
OK2WY
Drondys

#60 Příspěvek od Drondys »

ka2012 píše:když jsem si zapnul ve 400m výšky průběžné hlášení o intenzitě signálu, který přichází na přijímač. Tak ta paní uvnitř vysílače mi hezky povídá signál přijímače 15%, signál přijímače 10% atd. což se mi zdá málo, a nešlo by to vylepšit antenkou, o které toto vlákno vzniklo?

Pokud se při stejném výkonu použije již zmíněná směrová anténa dojde k navýšení EIRP z cca 20dB povolených předpisy na hodnotu cca 25dB, která je nad povoleným limitem. Z hlediska příjmu je při vyšším EIRP naděje na zlepšení, ale jestli to bude dostatečné to zjistíš jedině tak, že to vyzkoušíš. Na druhou stranu směrová anténa má nevýhodu v tom, že pokud se odchýlíš od vhodného směru tak ti naopak signál může ještě výrazněji opadnout oproti všesměrovce.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“