Směrová anténa na vysílači

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Wormsnake

Re: Směrová anténa na vysílači

#31 Příspěvek od Wormsnake »

Jak je vlastne zavisla sila signalu na vzdalenosti v idealnim nezarusenem prostredi?

V dobach kdy sem si stavel svepomoci 2.4Ghz WIFI sit (venkovni spoje) sem cetl ze sila prijateho signalu klesa na kazdem dalsim dvojnasobku vzdalenosti o 2db.
To by znamenalo ze kdybych obdrzel varovani slaby signal 45db ve 500m vzdalenosti a kriticky signal mel nastaven 43db mel tuhle hlasku obdrzet az nekde ve vzdalenosti 1000m kdyby vysilac stratil spojeni pri 41db bylo ve vdalenosti 2000m.

Je tahle ma uvaha spravna?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Drondys

#32 Příspěvek od Drondys »

ka2012 píše:Jak fyzicky změřím vysílací výkon mého rádia.

Třeba pomocí měřiče RF výkonu ImmersionRC RF Power Meter.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x39v9Cjhva8[/youtube]
Seba

#33 Příspěvek od Seba »

ka2012 píše:Až tak úplně né ,ale když už to padá pod 25% a při daleko menší vzdálenosti hlásí 5% no to si pak člověk hezky v klidu zalítá. A jak už to parkrát po sobě zjistíš, tak to hlodá a to už je jen krůček od toho nějak to vylepšit.

Když jsem létal s jednokanálem Mars II na 40,68MHz a pak s Modelou 3, tak jsem se klepal kvůli strátě signálu. Pak přišli Graupnery a Futaby a začalo se to lepšit. Teď mám Graupnera MZ-24 což je nádhera v obslužnosti, ale opět nemám dost signálu. Dnes, kdy na co se podívám září nějakou frekvenci o výkonech ani nemluvě.

Ka

Já nevím co máš za přijimač,jestli s jednou anténou,ten má dosah kolem 1600m,ale GR 24 má dvě antény,v popisu je dosah 4 km,ten se dá dosáhnout jen v ideálních podmínkách,3500 je ale dosah který je snadno dosažitelný. Máš tam nějakou chybu v instalaci,nebo máš nastavenou normu pro Francií,jinak nevím. Dával jsem tu video do fóra Graupner,tady se podívej na video z testu,dosah 3500m a to jsem neměl ideálně umístěné antény.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UWCpAIX_LZw[/youtube]
mhabr

#34 Příspěvek od mhabr »

Já třeba vůbec nevím, co to ta síla signálu vlastně je, resp. Co odpovídá 100%, co 1%, co je 0%.

Důležitá je kvalita spojení.
ka2012

#35 Příspěvek od ka2012 »

přijímač je GR-16 v trupu podélně, antény vyvedeny každá na jeden bok dírama ven tak, že koukaj 2/3 ven a sami svírají téměř 90 stupňů. V Soliusovi mám GR-12 anténa do boku ven a tam je to ještě horší. Soft. vysílače mám anglický takže nabízí normu Europa/Amerika a jedu na Euro.

Ka
Přílohy
P1050867.JPG
Naposledy upravil(a) ka2012 dne čtv 25.08.2016 18:08, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#36 Příspěvek od Drondys »

mhabr píše:Já třeba vůbec nevím, co to ta síla signálu vlastně je, resp. Co odpovídá 100%, co 1%, co je 0%

Jelikož nejsou veřejně dostupné informace o tom jak je to u toho či onoho systému ať už třeba Frsky, Graupner či Futaba interně počítáno a z čeho přesně se vychází tak je těžké to posuzovat.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jamesgsf »

Už mlčím. ....

Odesláno z mého E5823 a podpis odstraním
Naposledy upravil(a) jamesgsf dne čtv 25.08.2016 18:48, celkem upraveno 2 x.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Seba

#38 Příspěvek od Seba »

ka2012 píše:přijímač je GR-16 v trupu podélně, antény vyvedeny každá na jeden bok dírama ven tak, že koukaj 2/3 ven a sami svírají téměř 90 stupňů. V Soliusovi mám GR-12 anténa do boku ven a tam je to ještě horší. Soft. vysílače mám anglický takže nabízí normu Europa/Amerika a jedu na Euro.

Ka

Kabely máš vyvedeny 90 stupňů,ale anténa je jen ta poslední část drátu,asi 2cm, a ty máš stejně vodorovně s modelem. Ale i tak musí být dosah dostatečný na létání na oči.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Papir »

Wormsnake píše:Velmi si prispel k tematu... za cenu toho tveho radia budu mit toho 3m vetrone, ale vermi klidne to rysknu s tatanisem za 3tinu ceny.

Ale zpet k tematu jak litas doleko a vysoko od sebe? Slysel si nekdy hlasku slaby signal? Ale prosim uprine :wink: .

PS:
Neverim ze drazsi radio bude mit vyrazne lepsi vysledky nez Taranis, obcas varovnou hlasku slysim ale bude to spis problem umisteni anten na modelu.
Ja si vazne nemislim ze ta smerovka je blbej napad, kdyby slo na radiu snizit vykon tak aby smerovka byla pod limitem tak by to melo vliv na lepsi zisk signalu z telemerie.

Pokud si myslíš že jsem nepřispěl k tématu tak ok, klidně si to mysli. Já jsem přesvědčen, že jsem nahodil další možnost jak "problém" vyřešit. Pokud je ale oním "problémem" letadlo kilometr daleko a někdo řeší jestli bude nebo nebude řídit, tak má problém především on s volbou systému.

Ad hláška slabý signál: upřímně neslyšel. Jednoduše protože moje rádio to myslím ani neumí :roll: (nevím) a zase upřímně ani mne to nezajímá, nemám důvod. Vím že na vzdálenost jakou lítám tohle opravdu řešit nemusím. A jak daleko lítám? Bežně (čti v několika desítkách letů v sezóně) lítáme 500-600-700 metrů víšky v různých vzdálenostech. Elektrovleky opět běžně 400-500m. Takže dvě letadla, dvě rádia vedle sebe. Loni jsem si hodil rekord ze dobré vyditelnosti přes 1000m víšky. A věř nebo ne, signál byl to poslední na co bych chtěl myslet nebo sledovat. I tady jsem neměl nejmenší pochybnost, že to můj systém zvládne.

Ale na rovinu, docela ti rozumím. Podobně jsem si tu cestu prošel i já. A ty zkušenosti bohužel vždy něco stáli. První kolaps nastal na Hitecu 35Mhz. Padl jsem na signál, cca 300mterů, a hned šel z domu. Ion na hadry, škoda cca 5kkč. Druhý kolaps po roce opět Hitec, ale už s modulem frsky, cca 400 metrů. Shodou okolností opět další Ion, spadl do lesa a hledali jsme ho dva dny s partou chlapů. Našli, škody sice nula (krom baterek - zůstaly zapnuté) ale těch keců a piv co mně to pak stálo :mrgreen:
No a pak jsem přešel na současný systém a o tohle se opravdu už nestarám - na rádio NEPADÁM. A ani mne nikde nanapadlo sledovat sílu signálu. Beztak je to hodnota orientační a neznamená to jestli řídím nebo ne.

Samozřejmě každý svého štěstí strůjcem, ale když chceš lítat větší letadla a vysoko, je potřeba na to být připraven!!!

A všimni že jsem pořád nenapsal co za systém. To že mám v podpisu něco, neznamená že je to to jediné správné. Jen říkám že mně to funguje už léta k naprosté spokojenosti a bez myšlnek na to jestli nejsme náhodou moc vysoko, daleko a je čas myslet na návrat. Ani náhodou.

A jestli má nebo nemá dražší rádio lepší výsledky nebo ne? Jasně že to není o ceně. Leč mnohdy by bazarové rádio udělalalo lepší službu za stejné peníze než nové ale "levné". Taky jsme svoje nekoupil nové.

Klidně neváhej, kup směrovou, zajeď někam kde je možnost jít - jet daleko a zkus si porovnat co ti to udělá na stejném rádiu, stejném modelu, za stejných podmínek jen s výměnou té antény a pak poreferuj. Já takto porovnával na velkém letišti. Uvidíš co uvidíš.

Papíra
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
janva9

#40 Příspěvek od janva9 »

ka2012 píše:přijímač je GR-16 v trupu podélně, antény vyvedeny každá na jeden bok dírama ven tak, že koukaj 2/3 ven a sami svírají téměř 90 stupňů. V Soliusovi mám GR-12 anténa do boku ven a tam je to ještě horší. Soft. vysílače mám anglický takže nabízí normu Europa/Amerika a jedu na Euro.
Ka

Antény jsou jen ty konce ve smršťovačce. Dej je do bovdenové tubičky, ať se neohýbají. U Soliuse přilep ten konec na bok trupu tak, aby směřoval pokud možno kolmo nahoru.
Ground Penetration Tester
ka2012

#41 Příspěvek od ka2012 »

Takhle jsem létal předevčírem s Nimbusem a anténky jsem měl přichyceny lep. páskou ze spodu ke křídlům aby svíraly 90 stupňů.

Ka
Přílohy
signál.docx
(74.89 KiB) Staženo 61 x
výška.docx
(75.36 KiB) Staženo 73 x
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

A co ti ukazuje RXSQ? Já mám na Gr. Strength taky skoky až k 5%, ale RXSQ mi nejde pod 87%. Jsou to tak kratoučké výpadky, nebo poklesy, které se na řízení absolutně neprojeví. První graf je celá doba letu, druhý je detail nejhlubšího poklesu. Nehoníš se za duchy?

P.S. Nemůžeš ty grafy přikládat rovnou jako obrázek?
Přílohy
G_detail.JPG
G_komplet.JPG
ka2012

#43 Příspěvek od ka2012 »

Budu jen rád, když mě někdo uklidní.

RXSQ.GIF

RXSQ+Strength.GIF

Ka
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od JirkaA »

RSSI je jakási pofiderní veličina, relativní síla signálu bůhví jak získávaná a v případě digitálních modulací až tak moc nevypovídající o kvalitě spojení. Pokud by šlo o skutečnou sílu signálu, je v ideálním prostředí úměrná převrácené hodnotě druhé mocniny vzdálenosti.
Jenže nežijeme v ideálním prostředí, kde okolo antén vůbec nic není. V reálném provozu se vlna šíří jednak přímo, druhak mnoha odrazy od země a okolních překážek, takže výsledné pole vzniklé vektorovým součtem jednotlivých šířících se vln v místě antény pohybujícího se přijímače je značně nehomogenní, při pohybu se střídají minima a maxima intenzity pole.Takže bych doporučoval míň studovat logy a víc lítat.
OK2WY
Wormsnake

#45 Příspěvek od Wormsnake »

Wormsnake píše:Jak je vlastne zavisla sila signalu na vzdalenosti v idealnim nezarusenem prostredi?

V dobach kdy sem si stavel svepomoci 2.4Ghz WIFI sit (venkovni spoje) sem cetl ze sila prijateho signalu klesa na kazdem dalsim dvojnasobku vzdalenosti o 2db.
To by znamenalo ze kdybych obdrzel varovani slaby signal 45db ve 500m vzdalenosti a kriticky signal mel nastaven 43db mel tuhle hlasku obdrzet az nekde ve vzdalenosti 1000m kdyby vysilac stratil spojeni pri 41db bylo ve vdalenosti 2000m.

Je tahle ma uvaha spravna?

Nikdo me neodpovedel tak to zkousim znova :? .
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“