Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a

#676 Příspěvek od VSCharlie »

Normálně bych to neřešil, ale... :roll:

Kde jinde má člověk čerpat aktuální informace (rady), když ne tady?
Odkazy jinam, mi nejsou moc platné.
Jednak si anglicky moc nepočtu a i přesto že se tak dost dovím, tak v laickém překladu vznikají chyby a nepřesnosti, které jsou nežádoucí a zavádějíci.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Wormsnake

#677 Příspěvek od Wormsnake »

Wormsnake píše:Zkousel nekdo naze32 v letadle konkretne ve vetroni? Kdyby to umelo FS funkci navrat domu byla by to pecka.

Vazne to nikdo nezkousel? Vali se me tu doma jedna deska a nevim co s ni.
Sam to badat nechci, pro zacatek by stacilo aby to umelelo manual a treba rezim automaticke stabilizace do roviny...
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
nuku

#678 Příspěvek od nuku »

nevite prosim jak zprovoznik pipak na CC3D pichnutej misto sestyho motoru s betaflightem v novejsi verzi ktera uz nema dedikovanou verzi BP6?
mam smolika nebo je v cli nejaky prikaz jak to zapnout i v normalni OPLB?
predem dik

tak nic uz to mam
i tak dik :-)
pakozdy

#679 Příspěvek od pakozdy »

zdravim .
bojujem tu s naze32 spf3. pokusam sa pripojit prijimac FrSky V8R7.
Pripajam ho v rezime PWM t.j. samostatny kabel na kanal na piny io1 a io2 podla manualu.

Dosku mam napajanu cez jeden ESC.
V konfiguracii je vybrana volba Reciever Mode na RX_PARALLEL_PWM.

Po zapojeni pohonnej baterie sa doska rozblika ale ostane svietit cervena status LEDka.
Prijimac sa tvari (LEDka) ze je spojeny s vysielacom .
Pri pokuse pripojenie ku konfiguratora CleanFlight ostane v stave Connectiong a nic nerobi.

netusite v com moze byt problem ?
Je vlastne pripncipialne mozne rozbehat moj prijimac s touto doskou ? nenasiel som ziadne detialy ci je to PWM a zase cPPM nepodporuje.

vdaka.
ondrascz

#680 Příspěvek od ondrascz »

Per partes to jede? Tzn.:

- pripojis se k hole desce napajene jen pres USB?
- pripojis se k desce napajene z ESC?
- samotny prijimac napajeny z ESC funguje? (napr. hybe servem na vsech kanalech)

SPRF3 s PWM prijimacem funguje, paklize nepouzivas UART3. Spolu nemozno.
pakozdy

#681 Příspěvek od pakozdy »

- pripojis se k hole desce napajene jen pres USB?
ano
- pripojis se k desce napajene z ESC?
ano , doska+ESC
- samotny prijimac napajeny z ESC funguje? (napr. hybe servem na vsech kanalech)
toto musim preverit, dam vediet
pakozdy

#682 Příspěvek od pakozdy »

naze32 sprf3 a frsky V prijimac.
zdravim
nemate niekto overeny postup na prepojenie dosky sprf3 a frsky V rady ?
nasiel som info ze D4r-II sa da spojit cez CPPM ale D-ckovu radu neprepojim s vysielacom V-rady.
tiez som nasiel zmienky o PPM-SBUS konvertoroch ale neviem ci je to aj realne pouzitelne.

vdaka za kazdu pomoc.
lubooos

#683 Příspěvek od lubooos »

Ahoj. Mam desku sp3 a kopteru mam chvilku. Ted jsem ji chtel trochu postelovat. Zapnul jsem mode. Arm, Horizont, Angle.
Ale za boha tam nemuzi najit ten AIR MODE! Navic kdyz zadny z modu neni zapnuty. Jde normalne na ovladaci roztocit motory, ale pokud zapnu mody tak se neroztoci ani prd.
Jen kdyz je zrusim tak se roztoci motory. Chtel jsem ji nastavit podle navodu co je na internetu ale proste tam nevidim AIR MODE.

Dekuji za rady
AngelF

#684 Příspěvek od AngelF »

lubooos píše:Ahoj. Mam desku sp3 a kopteru mam chvilku. Ted jsem ji chtel trochu postelovat. Zapnul jsem mode. Arm, Horizont, Angle.
Ale za boha tam nemuzi najit ten AIR MODE! Navic kdyz zadny z modu neni zapnuty. Jde normalne na ovladaci roztocit motory, ale pokud zapnu mody tak se neroztoci ani prd.
Jen kdyz je zrusim tak se roztoci motory. Chtel jsem ji nastavit podle navodu co je na internetu ale proste tam nevidim AIR MODE.

Dekuji za rady

Chce to mít ARM na jednom přepínači a mody na druhém. AIR MODE je normálně v modech, pokud ho tam nemáš aktualizoval bych cleanflight (jak v koptéře tak configurator) na poslední verzi.
lubooos

#685 Příspěvek od lubooos »

Copteru jsem nakobec rozchodil bez arm. Motory sr uz roztoci po pohybu packy do prava. Jen na angle a horizont. Prepinac prepina. Jeste se vtom tak nevyznam, ale kdyz prepn a jednu polohu coptera pmaleji reaguje a sama se srovna. Dalsi poloha prepinace, coptera reaguje na kazdej povel agresivne a jdou sni delat salta atd a sama se i srovna. A dalsi poloha prepinace to uz je ficak. Mam problem to uridit ale lita brutalne. Sama se nestovna. Kazdopadne je to velkej rozdil po tom co jsem ji vybalil. Ted uz se stim da letat.
Jeste musim zjistit jak nahraju firmware to me nejak nejde.
V coptere mam software z 16.6. Jen pro info. A cleanflight 1.2.
tomashr

#686 Příspěvek od tomashr »

Tak naokraj pokud jste ještě nepostřehli - Betaflight se hodně posunul a asi se stává jednoznačnou volbou. Má už minimálně měsíc i vlastní konfigurátor, který je hodně zdokonalený. A vlastní vývoj se po "mírnějším období" rozběhl doslova sprintem, aktuálně je venku asi již poslední release candidate verze 3.0, tedy v jistém smyslu nová generace. Výčet změn by byl na dlouho, ale podle mě to je momentálně opravdu špička...
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od VSCharlie »

J.j.
Dnes jsem se chystal na neděli, že půjdu lítat a konečně dolaďím PID-y u Emaxe200.
A proto jsem se rozhodl, jak mi bylo posledně doporučeno, že do Naze32 fleshnu betaflight.
Celkem v pohodě, mimo toho, že to jednou odstřelilo bootloader, tak napodruhé se už zadařilo.
Ovšem setkal jsem se s dvěmi "problémy", přičemž ten druhý bude asi náhoda, nevím...
1 - Betaflight mi natvrdo nastavil regly na "OneShot" a odmítal, i přes mé četné pokusy, tuto volbu vypnout.
2 - Z ničeho nic, mi ŘJ jednotka přestala na výstupu 3,3V (používám pro satelitní DSMX přijímač), dávat správné napětí.
Tedy pokud ŘJ npájím přes USB, je na kontaktech správně 3,3V.
Ovšem pokud začnu napájet z baterky (od lineárních BEC regulátorů Afro 12A), tak i když je na jejich výstupu správně 5V, tak na kontaktech kde má být 3,3V je najednou jenom 0,7V.
Možná je to jenom náhoda a ŘJ najednou sama od sebe "odešla do kytek", nebo něco jiného, nevím... :roll:

A proto se raději ptám...
Bod 1 - Je to u "betaflight-u" normální - natvrdo zapnutý "oneshot" který nejde vypnout.
Bod 2 - Neví někdo čím by ta chyba v napájení mohla být?
Osobně si myslím, že ŘJ šla jednoduše "do kytek", ovšem jen tak sama od sebe?
I když stát se to může.

Po zpětném přefleshnutí na "cleanflight" šel "oneshot" vypnout, ovšem chyba 0,7V místo 3,3V zůstává.

Nějaké desky sice ještě mám, ale ne Naze a musel bych "překopat" veškerou kabeláž, což se mi moc nechce.
A ŘJ "BeeRotor F3 (AIO) Flight Controller" je pořád ješte někde na cestě.. :(
tomashr

#688 Příspěvek od tomashr »

To druhé vypadá spíš na nějaký HW kix.
Ad OneShot - jaký byl použit betaflight a jaký konfigurátor? U nových BF se totiž v popisu přímo varuje před tím, že se při použití starších konfigurátorů může konfigurace nakopnout. Rovnou ale dodávám, že vypnutí OneShot jsem zkoušel naposledy někdy ve verzi BF kolem 2.2, u pozdějších už ne, už žádný "neOneShot" regl nepoužívám, takže problém nevylučuji...
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#689 Příspěvek od VSCharlie »

Že je to HW kix si myslím taky, jenom mě trochu zarazila to, že se to stalo hned po "přefleshování".
Ovšem, jak jsem se už zmínil, podobné náhody se někdy stávájí, Naze jde holt do koše....
K tomu fleshnutí.
-Betaflight konfigurátor v. 1.7.4
O možnosti nakopnutí při použití FW v.2.9.1, jsem četl.
Teď me napadlo, že jsem vlastně přecházel z FW "cleanflight" na "betaflight a ugrade FW jsem dělal v cleandfight v.1.2.2 .
Asi (i když jsem to nikde napsané neviděl), je předpoklad že flesh na FW 2.9.1 se už dělá v betaflight.
Přičemž nižší verze FW, "skousnou" přechod na betaflight bez problémů, kdežto 2.9.1 už ne.
Ale to je jenom taková úvaha..
-FW: Začal jsem s verzí 2.9.1 a postupně jsem přešel až k v.2.8.1
Ani v jedné verzi nešel "oneshot" vypnot.
Normálně taky nepoužívám regulátory s "podporou" oneshot, i když ty Afra 12A co tam mám, by ho snad podporovat měla.
Jsou z Hobbykingu, kupované někdy v lednu 2016, čili by to měla být v3 u které napsali "Now Shipping with OneShot125."
I když kdo ví.. :roll:
tmx

#690 Příspěvek od tmx »

nevim jestli mate oci, ale oneshot se vypina:
Seperated fast_pwm_protocol from ONESHOT125 feature. The feature in GUI will only be green when ONESHOT125 is actually selected. Normal traditional PWM can be now selected with "set fast_pwm_protocol = OFF"
funguje, vyzkouseno na simonk
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“