Elektra - rušení přijímače

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od m2 »

sparlinek píše:Až budu mít feritový kroužek, tak budu pokračovat v pokusech s FM přijímačem.
Hlavne to kvôli pokusom niekde neroztrep. Je to nádherné lietadlo, mne keby PCM fungovalo, tak už ten prijímač odtiaľ nevyberiem.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
sparlinek

FM za servama

#32 Příspěvek od sparlinek »

Máš pravdu, je to super ero. S tím Rotonem a 4S Lipolama má letovou váhu cca 1,5kg a zvládá pěkně termiku.

V pokusech jsem pokračoval. Dal jsem FM přijímač dozadu za serva, anténu vytáhnul horem kousek za krytkou a nechal volně vlát. Létal jsem s tím v inverzi a nezahrálo ani jednou. Pojistím to ještě feritovým kroužkem a asi prohlásím za cílový stav.
F3F, F3B
m2
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od m2 »

A tak som dopadol presne ako Ty. Výpadky IPD prijímača aj v takomto usporiadaní:

http://galerie.rcserver.cz/photoView.php?id=421&nr=1

Nemáš prosím Ťa nejakú fotku, ako máš tú anténu nakoniec vyvedenú, kde to nešklbe?

Ako Ti ide anténa von z prijímača - kolmo nahor, kolmo nadol, mierne dozadu nahor/nadol (dierka v trupe)? Alebo kúsok smerom dopredu k otvoru pre servá (ako mne) a potom von? Tiež mám prijímač pár cm vzadu v trupe za servami.

Pohrám sa ešte aj s dĺžkou antény, ale ten uhlík sa javí ako riadna potvora.

Vopred vďaka za akýkoľvek odskúšaný tip na anténu v Lynxe.
sparlinek

Lynx E - konec rušení

#34 Příspěvek od sparlinek »

Tak problém je už vyřešen. Zaslal jsem dotaz do JETI a dostal odpověť, která vyhýbavě potvrdila naši doměnku. Rušení způsobuje regulátor SPIN. Je potřeba ho opatřit feritovým kroužkem a udělat alespoň 4 omotání.

Osobně odzkoušenou na dvou letadlech:
Na svým Lynxu mám příjímač hned za baterkama, anténu vyvedenou ven otvorem nad servama a přichycenou izolepou na svěrovce. Na regulátoru je feritový kroužek. Přijímač Hitec dualní směšování za cca 500,- v bazaru. Absolutně bez problému.

Petr Diblík (výrobce) má přijímač za servama, anténu vyvedenou malou dírkou nahoru a přichycenou izolepou na směrovce. Feritový kroužek na regulátoru. Přijímač sexta nebo tak nějak se jměnuje. Absolutně bez problému.

Když zalítávali nového Ocelota-E se SPINEM 33, tak se objevil stejný problém s rušením. Po instalaci feritového kroužku zmizel.
F3F, F3B
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Kamil »

Keby si čítal predošlé debaty o regulátoroch SPIN, mohol si na to prísť skôr. Mne pomohlo nakoniec iba to, že som vypol BEC a do modelu dal prijímačovú batériu. Nepomohol ani feritový krúžok, ktorý bol na regulátore už od výrobcu.
A ja som kúpil tieto regly hneď dva (44 a 55). :twisted: :twisted: :twisted:
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Kamil »

A keby som čítal predošlé debaty ja, možno by som tie regly nebol kúpil. :( :( :(
sparlinek

#37 Příspěvek od sparlinek »

Bral bych jakoukoliv alternativu ke SPINu!! Ale jakej regl ti zaručí funkci 6 serv????
F3F, F3B
tks
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od tks »

sparlinek píše:Bral bych jakoukoliv alternativu ke SPINu!! Ale jakej regl ti zaručí funkci 6 serv????

Do větroně parametrů Lynx jednoznačně klasický přijímačový čtyřčlánek, ne?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od arda1 »

Je zajímavý, že prý(je to JBP-jedna bába povídala-takže brát s rezervou) pokusná serie Masterů co měla spínaný BEC tyhle problémy neměla(rušení)-a teď babo raď. :wink: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
Abu
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Abu »

tks píše:Do větroně parametrů Lynx jednoznačně klasický přijímačový čtyřčlánek, ne?

No ale tam bude asi docela zasadni problem, kam s nim? Vim jakej byl problem narvat vsechno do Trinity, a to je o metr vetsi ero. Nastesti se vesly hluboko do trupu pod odtokovku, za prijimac.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tks
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od tks »

A nějaké to řešení co používá TomasHr - tedy 2S Lipolky a nějaký externí bec (asi lineární)?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od m2 »

Pozrite si trup Lynxa, vložte tam Redliner, 70A regler a 4,1Ah (!) trojčlánok ... a potom zrejme bude jasné, že štyri tužky nie sú cesta.

Na lineárny BEC na pohonnú baterku by možno nejako vydalo. Ale...

Už dlho pozorujem debaty okolo SPINov, urobil som milión pokusov vrátane pozretia signálu na osciloskope a za svet nedokážem nájsť, čo by asi tak v SPINe mohol byť zdroj rušenia. Octava vydrží pri 50% S/N viac ako 100mV úroveň 455kHz signálu na napájacích vodičoch - SPIN spína okolo 20-100kHz, zvlnenie myslím 5% pri nijako ostrom priebehu, to by musela byť N-tá harmonická s obrovskou amplitúdou, kde by sa tam vzala? Neviem si ani predstaviť, že by pri takýchto frekvenciách nejaký ferrit na kábliku zachránil to, čo vyjde von z tlmivky v SPINe. Ale to len na okraj. Mimochodom, "rušenie SPINu v Proxime" bolo nakoniec detekované ako rušenie od napájania výškovkového serva a odstránené.

Lietadlo šklbe na priblížení, keď je nízko nad zemou a anténa je v zákryte za (uhlíkovým) trupom a smerovkou. Na oblohe je dosah do nevidím. Zatiaľ pokusy predĺžiť anténu o cca 60cm, aby sa dostala zo zákrytu smerovky a trupu, vyzerajú sľubne. Tiež sa zdá, že o niečo takto stúpne citlivosť. Uvidíme, snáď to nerozbijem.
sparlinek

#43 Příspěvek od sparlinek »

Zrovna včera jsem lítal s Lynxem-E a pokračoval v pokusech. Dal jsem na Spin 2 feritové kroužky a anténu schoval zpět do trupu, vyvedl ji u směrovky a nechal asi 20cm vlát za modelem. Bohužel mé naděje na bezproblémový let se nenaplnily. Rušení se znovu objevilo, takže jsem ji musel opět vytáhnout ven dírkou nad servy a přilípnout ke směrovce. Takhle to chodí dobře, ale vadí mi ta anténa venku. Asi s tím přestanu laborovat a dám tam 2,4Ghz.

Jak ti stoupá s tím RedLinerem?
F3F, F3B
m2
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od m2 »

sparlinek píše:Dal jsem na Spin 2 feritové kroužky a anténu schoval zpět do trupu, vyvedl ji u směrovky a nechal asi 20cm vlát za modelem. Bohužel mé naděje na bezproblémový let se nenaplnily. Rušení se znovu objevilo, takže jsem ji musel opět vytáhnout ven dírkou nad servy a přilípnout ke směrovce. Takhle to chodí dobře, ale vadí mi ta anténa venku.

S anténou v trupe trčiacou i 40cm von zo zadu to spoľahlivo nechodí, odskúšané s rôznymi prijímačmi, škoda sa trápiť. Mne sa tiež anténa na smerovke nepáči, ale čo už. Najbližšie vyskúšam anténu vyvedenú von dierkou 12cm za otvorom pre servá a navyše nadloženú o 60cm. vyvedenú na smerovku. Síce to vyzerá ako vlečné lano, len nech to nešklbe...

sparlinek píše:Jak ti stoupá s tím RedLinerem?

Výpočtovo aj odhadom tak 20m/s kolmo nahor. Ale klesá to o poznanie rýchlejšie! :wink:
Miesto odporúčaných 12mm mám výchylky na krídelkách 24mm a pomáhajú im ešte 6mm klapky, takže Lynx sa vrtí ako stíhačka. Fakt dobré.
Skimmer

Re: kroužek

#45 Příspěvek od Skimmer »

sparlinek píše:S anténou vevnitř to dělalo každou chvíli. Včera jsem anténu vytáhl ven a zlepšilo se to. Když se venku přelepená na trupu, tak občas zahraje servo, ale nevymrzá přijímač. Když ji přilepím na směrovku, tak se zdá, že je přijímač v pohodě. Nicméně na směrovce ji moc mít nechci.

Feritový koužek nemám. Kde by se dal sehnat?

Díky

Feritový kroužek krásně seženeš, kdy rozmontuješ počítačový zdroj a máš hned 2 o různý velikosti. Já už mám doma asi 15 ferit. kroužků :D
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“