Jeti spin 99 + Futaba T10J - nastavenie rozsahu plynu

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
jack0244

Jeti spin 99 + Futaba T10J - nastavenie rozsahu plynu

#1 Příspěvek od jack0244 »

Pred nedávnom som kúpil od kolegu F3A model, ktorý je osadený regulátorom Jeti spin 99 (rok výroby cca 2012) a motorom AXI 5330/F3A.

Pri pridávaní plynu motor začne reagovať až keď je páka plynu zhruba v 1/3-ine dráhy. Dosť mi to vadí pretože pri niektorých obratoch sa nie stále trafím do bodu záberu motora a buď pridám málo alebo až veľa. Myslel som si že si na to zvyknem ale aj po vyše 100 štartoch mi to prekáža.
Používam vysielačku Futaba T10J s prijímačom R3008SB, prenosový systém T-FHSS.

Vyskúšal so nasledujúce riešenia:
1. Kalibrácia rozsahu plynu.
Výsledok: Zmena žiadna, akurát mi to zresetovalo nastavenie regulátora (časovanie z 24 na 0, zresetovalo nastavenia brzdy na brake off a podobne)

2. Nastavenie regulátora- východzia výchylka (int. point) nastavené fix na hodnotu 1,18 - pri hodnote menšej ako 1,18 po zapojení pohonných akku motor bez odozvy.
Výsledok: Zmena žiadna, motor zaberá až v 1/3-ine rozsahu plynu

3. Nastavenie regulátora ako vyššie; vo vysielačke som znížil hodnotu end pointu pre nulovú hodnotu plynu z 100 na 85.
Výsledok: motor zaberá pekne odspodu ALE po opätovnom pripojení pohonných akku motor nereaguje. Začne reagovať až keď upravím vo vysielačke hodnotu end pointu z 85 na hodnotu 98 (100).

Vyzerá to tak ako keby regulátor potreboval z prijímača impulz o dosť nižšej hodnoty ako je fixne nastavených 1,18 lebo inak to vyhodnotí že je pohnutá páka plynu a motor ani nepípne. (impulz pre plyn v 0 musí byť vo vysielačke nastavený o dosť nižšiu hodnotu ako v regulátore) Pravdepodobne ide o ochrannú funkciu.

Stretli ste sa už s takým niečím? Meniť end point plynu pri každom pripojení akku aby páka plynu zaberala odspodu sa mi nezdá ako najvhodnejšie riešenie.

Ďakujem za odpovede
Snek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeti spin 99 + Futaba T10J - nastavenie rozsahu plynu

#2 Příspěvek od Snek »

jack0244 píše:1. Kalibrácia rozsahu plynu.
Výsledok: Zmena žiadna, akurát mi to zresetovalo nastavenie regulátora (časovanie z 24 na 0, zresetovalo nastavenia brzdy na brake off a podobne)

Klaibrace plynu byla provedena na straně regulátoru a nebo na straně vysílače?

Stejný problém jaký zde popisuješ jsem měl u jiné Futaby a byl rozkalibrovaný knypl na straně vysílače.
Není problém pak posunout střed plyn trimem tam kde má být a regler začne fungovat.

T10J má kalibraci knyplů v servisním menu při zapnutí vysílače naštěstí běžně dostupnou.
jack0244

#3 Příspěvek od jack0244 »

Kalibráciu plynu som vykonal zapnutím vysielača, prijímača, páku plynu som posunul celkom dopredu a pripojil som pohonné akku, po odpípaní štyroch tónov som stiahol páku plynu celkom dome. Okrem resetu regulátora sa neudiala žiadna zmena. Int. point som mal nastavený na auto. Teraz je nastavený fixne na 1,18.

Večer sa pozriem na kalibráciu páky plynu a dám vedieť.

Vďaka za odpoveď.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Woita »

Pokud se nepletu, tak regly Jeti se dají nastavovat buď kniplem (vysílačkou), nebo Jeti Boxem - tam to jde pohodlněji. A také se pomocí Jetio boxu dá zamknout, jestli má regl poslouchat jen nastavení přes JetiBox nebo i přes vysílačku (neboli zablokovat možnost nastavovat parametry vysílačkou). Tedy pokud máš regl taktio zablokovaný, tak tou vysílačou jsi plyn vlastně nezkalibroval.
Máš JetiBox? Přes něj by ses mohl podívat jestli máš to nastavování via Tx zablokované či nikoliv.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
LV
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od LV »

Kup si Jetibox a tam si nastavis rozsah, casovanie, rozbeh, typ akumulatoru a vypinacie napatie.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
jack0244

#6 Příspěvek od jack0244 »

Jetibox mám.
Večer sa pozriem na to či mám/nemám zablokované nastavovanie pomocou vysielača v tomto si niesom teraz istý.
Nakoľko ale po kalibrácii plynu cez vysielačku mi motor odpipal 4 tony a regulátor sa zresetoval ako som už písal vyššie, tak prevdepodobne to zablokované nie je.
Nastaviť rozsahu plynu aby páka zaberala zdola viem pomocou end pointu plynu na vysielačke, ale po odpojení a znovupripojení pohonných akku motor nefunguje, t.j. akoby si regulátor myslel že je pohnutá páka plynu (tá bola určite stiahnutá celkom dole v 0).

Podľa mňa problém bude asi v tomto:
1. Hodnotu šírky signálu pre nulový plyn v regulátore (Int. point) mám nastavenú fixne na 1,18 m/s - vo vysielačke nastavím cez end point (stiahnem end point zo 100 na 85) nulovú hodnotu plynu na cca 1,17 m/s (nemám to ako zmerať, iba môj odhad) = všetko krásne funguje ale motor po znovuzapojení pohonných aku nereaguje

2. Hodnotu pre nulový plyn v regulátore mám nastavenú fixne na 1,18 m/s - vo vysielačke nechám end point na hodnote 100, t.j. nulová hodnotu plynu bude na cca 1,10 (odhad) = motor funguje, t.j. pri zapojení akumulátora regulátor vyhodnotí že páka plynu je naozaj v 0, motor zapípa, postupným posúvaním páky plynu cca o 1/3-inu sa dostanem na šírku signálu 1,18 m/s a motor sa roztočí.

Možno to popisujem veľmi zložito, posledný týždeň som strávil štúdiom zahraničných portálov ale riešenie so nenašiel.
jack0244

#7 Příspěvek od jack0244 »

Snek píše:
Klaibrace plynu byla provedena na straně regulátoru a nebo na straně vysílače?

Stejný problém jaký zde popisuješ jsem měl u jiné Futaby a byl rozkalibrovaný knypl na straně vysílače.
Není problém pak posunout střed plyn trimem tam kde má být a regler začne fungovat.

T10J má kalibraci knyplů v servisním menu při zapnutí vysílače naštěstí běžně dostupnou.

Takže som sa pozrel na kalibráciu páky plynu v servisnom menu a všetko je o.k., dráha páky zodpovedá ukazovateľom na displeji - krajné polohy aj stred
jack0244

#8 Příspěvek od jack0244 »

Woita píše:Pokud se nepletu, tak regly Jeti se dají nastavovat buď kniplem (vysílačkou), nebo Jeti Boxem - tam to jde pohodlněji. A také se pomocí Jetio boxu dá zamknout, jestli má regl poslouchat jen nastavení přes JetiBox nebo i přes vysílačku (neboli zablokovat možnost nastavovat parametry vysílačkou). Tedy pokud máš regl taktio zablokovaný, tak tou vysílačou jsi plyn vlastně nezkalibroval.
Máš JetiBox? Přes něj by ses mohl podívat jestli máš to nastavování via Tx zablokované či nikoliv.

V prvom príspevku som písal že je to regulátor možno z roku 2012, ale kľudne môže isť aj o jeden z prvých typov. Keď som so teraz prechádzal menu v jetiboxe tak možnosť "set up with transmitter" tam ani nemám.
jack0244

#9 Příspěvek od jack0244 »

LV píše:Kup si Jetibox a tam si nastavis rozsah, casovanie, rozbeh, typ akumulatoru a vypinacie napatie.

Všetko som mal/mám nastavené.....
int. point fix na 1,18
end point na 1,80 s automatickým roztiahnutím regulačnej oblasti
časovanie 24
frekvencia 8Khz
rozbeh 1 sekunda
mám nastavenú brzdu
typ aku, vypínacie napätie, atď.......
LV
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od LV »

jack0244 píše:
Všetko som mal/mám nastavené.....
int. point fix na 1,18
end point na 1,80 s automatickým roztiahnutím regulačnej oblasti
časovanie 24
frekvencia 8Khz
rozbeh 1 sekunda
mám nastavenú brzdu
typ aku, vypínacie napätie, atď.......

Rozbeh si daj na 0,4-0,5s
Vo vysielači si zmeň krivku plynu tak aby ti vyhovovala. To je celé.
www.elektromodely.sk
jack0244

#11 Příspěvek od jack0244 »

LV píše:Rozbeh si daj na 0,4-0,5s
Vo vysielači si zmeň krivku plynu tak aby ti vyhovovala. To je celé.

Čas rozbehu je v poriadku, ako som prechádzal zahraničné diskusné fóra tak niektorí F3A piloti majú rozbeh nastavený aj na niečo viac ako 1 sekundu. Pravdepodobne aby bol menej badateľný reakčný moment vrtule.

So samotnou krivkou plynu problém nie je. Ale ako som písal hore:

Pri pridávaní plynu motor začne reagovať až keď je páka plynu zhruba v 1/3-ine dráhy. Dosť mi to vadí pretože pri niektorých obratoch sa nie stále trafím do bodu záberu motora a buď pridám málo alebo až veľa....

To isté mi robí aj na menšom modely s motorom Hacker A30 a regulátorom jeti spin 44, ale tam mi to nejako nevadilo. Pri F3A je to už iné.
LV
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od LV »

jack0244 píše:
Pri pridávaní plynu motor začne reagovať až keď je páka plynu zhruba v 1/3-ine dráhy. Dosť mi to vadí pretože pri niektorých obratoch sa nie stále trafím do bodu záberu motora a buď pridám málo alebo až veľa....

To práve odstrániš krivkou plynu. Spiny to proste tak robia
www.elektromodely.sk
sky59

#13 Příspěvek od sky59 »

LV píše:To práve odstrániš krivkou plynu. Spiny to proste tak robia

ak vsetko zlyha tak s cc3d to urobis: akykolvek vstupny interval napr od 1.18 do 1.8 natiahnes/skratis na akykolvek iny interval, ja som dokonca pri*ebanu futabu /invertovany/ motor "reverzoval" ak si pameatm tak z 2..1 na 1..2

stred zostal na 1.5msekundy
LV
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od LV »

sky59 píše:
ak vsetko zlyha tak s cc3d to urobis: akykolvek vstupny interval napr od 1.18 do 1.8 natiahnes/skratis na akykolvek iny interval, ja som dokonca pri*ebanu futabu /invertovany/ motor "reverzoval" ak si pameatm tak z 2..1 na 1..2

stred zostal na 1.5msekundy

Ta prijebana Futaba ma od vysielaca T10C vyssie minimalne dve krivky plynu.s ktorymi si urobis reakciu na paku aku chces.
Mimochodom ta prijebana futaba za tento problem nemoze. To je vec regulatoru.
www.elektromodely.sk
jack0244

#15 Příspěvek od jack0244 »

LV píše:Ta prijebana Futaba ma od vysielaca T10C vyssie minimalne dve krivky plynu.s ktorymi si urobis reakciu na paku aku chces.
Mimochodom ta prijebana futaba za tento problem nemoze. To je vec regulatoru.

Iba pre doplnenie Futaba T10J má tri krivky plynu.
A ako píšeš, je to problém regulátora a nie vysielača.

Takže krivka plynu nastavená takto: 1. 0; 2. 36; 3. 62 (možno znížim aby stred plynu bol trochu tupší); 4. 84; 5. 100. Po vyskúšaní to prípadne doladím.

Tak to vyzerá že jediným riešením ako docieliť aby páka plynu zaberala odspodu je meniť/znížiť hodnotu end pointu vo vysielačke pre nulový plyn po každom pripojení pohonných akumulátorov (zo 100 na cca 85) čo sa mi veľmi nechce. Tu by sa zišli dvojité výchylky pre plyn, ale to by som už chcel asi veľa :) T10J má v DR/Expo pre kanál plynu iba možnosť nastaviť exponenciálnu výchylku.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“