Vadný regulátor?
Vadný regulátor?
Zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně RC auta Absima AT1.
Kámoš mi s autem "omylem" projel kaluží, která bohužel byla trochu hlubší než jsme očekávali a auto se komplet zalilo vodou.
Po vysušení vše fungovalo, ale výkon byl cca poloviční a motor strašně hřál. Tipoval jsem jeho zanesení/poškození, koupil jsem proto nový kousek. Absima hned začala lítat jak z praku, ale z motoru se po chvíli začalo černě kouřit a smrděl po spálenině (i když normálně fungoval).
Moje otázka teda zní: Je možné, že by po zaplavení regulátor pouštěl vyšší proudy do motoru a tím ho likvidoval? Regulátor by měl být voděodolný, ale to se asi nedá říct o vyvedených konektorech, které se ve vodě nejspíš zkratovaly.
Teď přemýšlím, jestli vrazit litr do regulátoru nebo by šlo o zbytečně vyhozené peníze.
potřeboval bych poradit ohledně RC auta Absima AT1.
Kámoš mi s autem "omylem" projel kaluží, která bohužel byla trochu hlubší než jsme očekávali a auto se komplet zalilo vodou.
Po vysušení vše fungovalo, ale výkon byl cca poloviční a motor strašně hřál. Tipoval jsem jeho zanesení/poškození, koupil jsem proto nový kousek. Absima hned začala lítat jak z praku, ale z motoru se po chvíli začalo černě kouřit a smrděl po spálenině (i když normálně fungoval).
Moje otázka teda zní: Je možné, že by po zaplavení regulátor pouštěl vyšší proudy do motoru a tím ho likvidoval? Regulátor by měl být voděodolný, ale to se asi nedá říct o vyvedených konektorech, které se ve vodě nejspíš zkratovaly.
Teď přemýšlím, jestli vrazit litr do regulátoru nebo by šlo o zbytečně vyhozené peníze.
Walkera CB180D a zbytky Walkera LAMA400
Hlavni sponzor vyrobny vterinovych lepidel
Re: Vadný regulátor?
Regulátor nemůže pouštět do motoru vyšší proudy, než když jedeš na plno a tranzistory jsou úplně otevřené. Stejně tak voda nemůže zkratovat konektory ( ani slaná ), protože nemá tak velkou vodivost, že by toto způsobila. Buď se něco zaneslo v podvozku ( písek a blátíčko v převodech, ložiskách atd. ) a mechanicky je podvozek poškozený - kola se neproáčejí tak snadno, a nebo je to jen slabým motorem, který v pracuje na hranici svých možností, rychle se zahřeje - až třeba skoro zadře, nebo se natolik přehřeje, že magnety se částečně odmagnetují a pak už je to jen chod po spirále - stále větší odběr při stále menším a menším výkonu a rychlejším zahřívání.
zasmrděl a hřeje -zkrat na vinutí motoru, odlepené magnety atd. také to na regl nevidím.....i když zjištovat co tam je za motor,je za hranicí mé ochoty
Díky za reakce...
Motor je stejný typ jako originál, tzn s výkonem by snad problém být neměl. Já vycházím z toho, že původní motor i ten nový mají úplně stejné příznaky, jenom ten nový jsem asi honil trochu víc, proto se změnil v dýmovnici. Jaká je šance, že nový kousek bude mít úplně stejný problém jako ten vytopený?
btw jedná se o tohle http://www.hobbydelgado.com/en/absima-a ... 24300.html
Jinak dá se někde v amatérských podmínkách (po ruce je jenom multimetr) ověřit správná funkce regulátoru?
edit: Snad jenom dodám, že regulátor se od vytopení hřeje jako nikdy před tím. Na chladiči neudržím ruku.
Motor je stejný typ jako originál, tzn s výkonem by snad problém být neměl. Já vycházím z toho, že původní motor i ten nový mají úplně stejné příznaky, jenom ten nový jsem asi honil trochu víc, proto se změnil v dýmovnici. Jaká je šance, že nový kousek bude mít úplně stejný problém jako ten vytopený?
btw jedná se o tohle http://www.hobbydelgado.com/en/absima-a ... 24300.html
Jinak dá se někde v amatérských podmínkách (po ruce je jenom multimetr) ověřit správná funkce regulátoru?
edit: Snad jenom dodám, že regulátor se od vytopení hřeje jako nikdy před tím. Na chladiči neudržím ruku.
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
pro lodě používám plně zatopené motory-oběžky nikdy se nic nestalo pominu-li po roce vydřená ložiska po ježdění na pískovnách, konektory jsou též v mokru...tam už musím říci , že některé regly neznačkové produkce nesnáší ani trošku soli ve vodě(tím myslím ani vykoupané hohy v bazenu kde se jezdilo) prostě vodivost stoupla a regl to vyhodnotil jako zkrat vinutí a vypnul se....
problém jsem měl po zatopení reglu vodou a jeho vyschnutí volně na vzduchu bez předešlého odstranění vlhka lihovou koupelí, voda totiž způsobila mikrooxidaci cestiček mezi vývody součástek na desce reglu a jeho postupné šílení díky propojení vývodů součástek vzniklými solemi .
problém jsem měl po zatopení reglu vodou a jeho vyschnutí volně na vzduchu bez předešlého odstranění vlhka lihovou koupelí, voda totiž způsobila mikrooxidaci cestiček mezi vývody součástek na desce reglu a jeho postupné šílení díky propojení vývodů součástek vzniklými solemi .
Ceeper píše:Jinak dá se někde v amatérských podmínkách (po ruce je jenom multimetr) ověřit správná funkce regulátoru?
šel bych na to vylučovací metodou..
1.tvůj motor je ss takže když ho vezmeš za hřídelku lze s ní volně protáčet mezi prsty?/můžou být zadřená ložiska ať normální nebo bronzová, mohli se i upéct kartáčky v motoru ... i když jestli smrdí máš prostě spálené vinutí to je na vyhození a spíš ničíš regl větším ohříváním součástek
2. půjčil bych od někoho ss regl a zkusil připojit motor a jen tak volně mimo model chvilku nechal bežet a kontroloval teplotu reglu prstem pokud se také začně hřát je to motorem
3. vzal bych regl a připojil na něj nějaký ss motor třeba speed 500-600 a zkusil ho opět na volno točit a tím vyloučit chybu reglu
a poslední edit: prohodil bych bod 2 a 3 mezi sebou podle dostupnosti jiného motoru či reglu
To, že se regulátor hřeje mnohem víc, než před tou koupelí, bych dával za příčinu právě tomu vyhořelému motoru. Pokud motor normálně jede, odebírá podstatně menší proud, než když ho zablokuješ, popř. když se propálí vinutí a vznikne mezizávitový zkrat. V tom případě i regulátorem prochází mnohem vyšší proud a pokud není dostatečně "předimenzovaný" ( navržený na blokovací proud ), tak s velkou pravděpodobností odejde nějaký výkonový prvek. Regulátor se sice úplně nemusí zničit, ale chová se jako podstatně slabší regulátor a pak je jen otázkou času, kdy z něj vyleze nějaký barevný a smradlavý čmoudík.
A ještě pro tvojí představu- kdysi před mnoha a mnoha lety
se ss motory zabíhali tak,že se nechávali běžet ve sklenici s vodou /fajnšmekři používali destilovanou/ aby si lépe sedly kartáčky v motoru a při tom se vyplavovaly drobné nečistoty. Takže ona voda ani ss motorům nevadí, pouze vadilo když měl motor kuličková ložiska takže ty se musely po zabíhání ošetřit proti korozi
To je slušný
Zkoušel jsem od podvozku odpojit motor a podvozek jel krásně zlehka, žádné zadírání nebo obtíže, takže v něm bych chybu nehledal.
Chápu teda dobře, že s největší pravděpodobností jsem vyfásnul motor, který měl výrobní vadu?
Když kroutím hřídelí, motor se normálně točí. Bohužel netuším, jak lehce by měl jít...
Náhradní součástky na testy po ruce nemam a nikdo z okolí mi po těch kouřových efektech regulátor dobrovolně nepujčí
Takže bych to asi viděl na koupi nového motoru a pak se uvidí...
Zkoušel jsem od podvozku odpojit motor a podvozek jel krásně zlehka, žádné zadírání nebo obtíže, takže v něm bych chybu nehledal.
Chápu teda dobře, že s největší pravděpodobností jsem vyfásnul motor, který měl výrobní vadu?
corsair píše:šel bych na to vylučovací metodou..
Když kroutím hřídelí, motor se normálně točí. Bohužel netuším, jak lehce by měl jít...
Náhradní součástky na testy po ruce nemam a nikdo z okolí mi po těch kouřových efektech regulátor dobrovolně nepujčí
Takže bych to asi viděl na koupi nového motoru a pak se uvidí...
Motor nemusel mít výrobní vadu - jen mohl být na daný účel slabší, naž by bylo potřeba. Velice záleží na způsobu jízdy: pokud je na regulátoru nastavena velmi rychlá akcelerace a pokud jezdíš stylem plný plyn-plná brzda, tak jsou jak motor, tak i reglec hodně zatíženy a ta krizová teplota motoru nebo regulátoru hrozí velice reálně.
Přesně takhle dost často jezdím, je to nejzábavnější styl
Ale zas když je to motor přímo na tenhle model, měl by podobnou věc vydržet, ne?
Ale zas když je to motor přímo na tenhle model, měl by podobnou věc vydržet, ne?
celkem jsem se zasmál, jak v popisu toho auta píšou, že při provozu na lipol nedávat více, než 30C lipol, jinak hrozí, že to shoří. Myslím si, že ten motor je prostě dimenzovaný na hraně a není tam žádná rezerva. Možná jsi ho prostě jenom upekl, možná to byl prostě od výroby slabší kus.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
V zájmu výrobce je, aby to nevydrželo moc dlouho a brzo jsi navštívil modelářskou prodejnu a dokoupil tuningové díly, které mají už patřičnou cenu a výrobci doplní ten očekávaný zisk. Co si pamatuju, tak to už takto dělal Graupner před 40 lety a dělá dodnes ( pochopitelně nejen Graupner ). V základní výbavě to nejnutnější, ostatní za příplatek. Je to podobné, jak ložiska v autíčku od Tamiye - v základu plast, za doplatek kuličky.
petrfm píše:celkem jsem se zasmál, jak v popisu toho auta píšou, že při provozu na lipol nedávat více, než 30C lipol, jinak hrozí, že to shoří. Myslím si, že ten motor je prostě dimenzovaný na hraně a není tam žádná rezerva. Možná jsi ho prostě jenom upekl, možná to byl prostě od výroby slabší kus.
Jezdím na NiMH, takže lipolky mě nechávaj celkem chladným
Dobrá, dejme tomu, že bych si chtěl pořídit lepší motor. Čím se mám řídit? Stačí, aby měl stejné konektory a napětí nebo je třeba dodržet počet závitů a další parametry?
Konektory jsou fuk ty si vyměníš kdykoliv za jákékoli jiné,
prozraď na kolik Nihm jezdíš a jaké,
co je psáno o motoru na kolik je voltů atd.
a celkem by se hodilo i to co se píše na reglu.
prozraď na kolik Nihm jezdíš a jaké,
co je psáno o motoru na kolik je voltů atd.
a celkem by se hodilo i to co se píše na reglu.