Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
kraro

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#1171 Příspěvek od kraro »

j.s píše:
FailSafe:
Nejspíš je problém v tom, že jednotka pozná, že neletí a proto disarmuje okamžitě motory (ví že je na zemi)... zkoušej u toho pobíhat po pokoji a myslim že se motory nezastaví.
Ten podvozek ale netušim..

FS - to mne také napadlo, že když to nezměnilo místo a tak to hned motory zaarmuje.
Otáčky - myslím tím nastavení minimálních otáček ...... dám jen trochu plynu a otáčky už jsou poměrně vysoké a při "stabilize" mám pocit, že se postupně zvyšují /ale to může být pouze můj pocit/
tomas1987

#1172 Příspěvek od tomas1987 »

Máte někdo problém s powermodulem? mám powermodul 3rd, s APM jel bez rpobléml, s pixhawkem nastavím voltage and current, vyberu 3rd powermodul a dále pixhawk, opustím menu, vrátím se zpět a prostřední položka se změní na OTHER. Co s tím?

přemýšlím ještě o optical flow senzoru. Má to smysl? docela se mi to líbí
Přílohy
kompas1.jpg
Naposledy upravil(a) tomas1987 dne úte 21.06.2016 23:48, celkem upraveno 1 x.
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
j.s

#1173 Příspěvek od j.s »

kraro píše:Otáčky - myslím tím nastavení minimálních otáček ...... dám jen trochu plynu a otáčky už jsou poměrně vysoké a při "stabilize" mám pocit, že se postupně zvyšují /ale to může být pouze můj pocit/

No tak v tom případě bych rekalibroval radio samotné, pak provedl proces kalibrace radia v MP a následně kalibraci ESC...
Pak bych dal v MP motor test a zkusil, jestli se všechny motory roztáčí na stejném % (v motor testu se volí % rychlost, kterou se má testovaný motor točit) - pokud jsou ESC správně zkalibrovány, měly by se motory začít točit všechny stejně...(místo motor testu můžeš použít i trim plynu).

Pak je tu tedy ta hodnota mot_spin_armed, kterou pokud chceš použít, tak by asi neměla být vyšší než thr_min... proč? Protože do téhle hodnoty jednotka "neřeší", že se motory točí, je to takový volnoběh... a když je víc plynu než thr_min, tak si jednotka myslí, že chceš vzlítnout a proto ti nejspíš přidává postupně plyn sama, údajně až do hodnoty thr_mid...
Takže v zásadě to neni chyba, ale pokud máš při naprosto minimálním plynu vysoké otáčky, tak bych rekalibroval...
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
kraro

#1174 Příspěvek od kraro »

j.s píše:
Pak je tu tedy ta hodnota mot_spin_armed, kterou pokud chceš použít, tak by asi neměla být vyšší než thr_min... proč? Protože do téhle hodnoty jednotka "neřeší", že se motory točí, je to takový volnoběh... a když je víc plynu než thr_min, tak si jednotka myslí, že chceš vzlítnout a proto ti nejspíš přidává postupně plyn sama, údajně až do hodnoty thr_mid...
Takže v zásadě to neni chyba, ale pokud máš při naprosto minimálním plynu vysoké otáčky, tak bych rekalibroval...

V tom máš pravdu a je to logický postup.
Momentálně mám:
:arrow: MOT_SPIN_ARMED 70 ..... sice by se měly motory po odarmování spustit a běžet pomalu, u mě jsou ale zastaveny a spustí se až po přidání plynu.

:arrow: THR_MIN 130
j.s

#1176 Příspěvek od j.s »

já tam akorát vidim, že máš zarušení kompasu kolem 20%, což by mělo bejt ještě v pohodě... vzlítnul jsi ve stabilize a cca po minutě tam je loiter a ten je až do přistání, takže žádněj fs se nekoná, vibrace jsou ok.. podle thrIN parametru to vypadá, že jsi dal prostě míň plynu a začal přistávat, sice nevím, proč to nemá stejnou křivku jako thrOut, tedy to, co pak opravdu dostavají motory (možná tím loitrem?), ale já ti k tomu víc nepovím, budeš muset počkat na zdatnější přispěvatele ;-)
OK2BUH

#1177 Příspěvek od OK2BUH »

Žádný failsafe se neaktivoval. Ve čtvrté minutě jsi stáhl plyn a začal jsi klesat z 50 m přímo pod sebe. Nízko nad zemí tě něco naklonilo a potom crash. Nemohl to být vortex? Nebo silný poryv větru? Nemáš tam moc výkonovou rezervu throttle out při visení 750. Taky dost rozházené motory když se podíváš na RCOUT 1-4. Před koncem tě něco převracelo, motor 2 jel nadoraz, víc už nemohl a motory 3 a 4 začaly ubírat aby se to nepřevrátilo. GPS, kompas, IMU všechno v pořádku.
logout
Kontaktovat uživatele:

#1178 Příspěvek od logout »

OK2BUH píše:Žádný failsafe se neaktivoval. Ve čtvrté minutě jsi stáhl plyn a začal jsi klesat z 50 m přímo pod sebe. Nízko nad zemí tě něco naklonilo a potom crash. Nemohl to být vortex? Nebo silný poryv větru? Nemáš tam moc výkonovou rezervu throttle out při visení 750. Taky dost rozházené motory když se podíváš na RCOUT 1-4. Před koncem tě něco převracelo, motor 2 jel nadoraz, víc už nemohl a motory 3 a 4 začaly ubírat aby se to nepřevrátilo. GPS, kompas, IMU všechno v pořádku.
Čo je vortex? Ja som dal klesať a asi v polovici klesania kopteru pootočilo a už sa mi klesanie nedalo spomaliť, skôr sa mi zdalo, že vtedy začala klesať rýchlejšie. To nakopnutie tesne nad zemou sa už zachytila o plot(nedalo sa mi ani uhnúť). Poryv vetra nie - bolo to večer - totálne bezvetrie.
j.s

#1179 Příspěvek od j.s »

Nejspíš tím byl myšlen vzdušný vír. Pokud to v tom logu čtu dobře, tak jsi tam maličko plyn přidal, ale úplně zanedbatelně.. měl jsi nějakých 20% plynu a přidával jsi postupně cca na 35%. Pokud chceš, aby to v loitru začlo reagovat, tak to musíš prostě osolit.. jak ten plyn je pod 40%, koptéra klesá, musíš mu přidat nad 60% pak začne stoupat. (Možná je to ještě všechno jinak, protože nechápu ten rozdíl mezi thrIN a thrOUT)... Je tam ještě vidět, že jak jsi začal klesat, tak se koptéra trochu rozkymácela v pitch ose.. ale nevyznám se v těch jednotkách, tak nevim jestli je to rozkymácený v rámci desetiny stupně nebo deseti stupňů..

Když už jsme u toho, nemá nekdo nějaký dobrý zdroj, ze kterého se dají pochytit základy analyzování těch logů?
Amper

#1180 Příspěvek od Amper »

Tak v tom pripade je to jasne - nizka vykonova rezerva.

Kdyz valis dolu tak se pohybuje copter vzduchem ktery je rozmixovany vrtulema a proto se jim snizuje ucinost. Pokud mas malou rezervu tak muze dojit k tomu ze ten zredenej vzduch nestaci pro let v okamziku kdy dojde k nakloneni copteru.

Je potreba si uvedomit ze pokud mas vrtule naklonene tak sila kterou pusobi ve zvedaci slozce je mensi (a to dost vyrazne, treba u 250tky musim prave kvuli tomudle dost packovat v zatackach i plynem). Pokud potrebujes 75% vykonu pro viseni tak kombinace proudu vzduchu + uhel je pro tebe smrtelne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#1181 Příspěvek od OK2BUH »

Vortex je problém každé koptéry i vrtulníku (i dospělých). Při prudkém klesání se vrtule dostanou do vlastního víru a ztratí účinnost. Proto nikdy neklesám rovně pod sebe (a nebo jen velmi pomalu), vždy klesám při dopředném letu. Ale podívej se na ty motory, každý má jiný výkon. Není to bočním větrem, to by se změnilo při otočení. Dívej se na ten rozdíl je to v okamžiku když visíš na místě:
motory.jpg

Buďto nemáš regly zkalibrované, nebo mají motory nebo vrtule rozdílnou účinnost, nebo je jedna strana stroje o dost těžší. Motor 2 jede při tom visení téměř naplno. Potom stačí malý větříček a jde to k zemi, protože priorita je nepřevrátit se, tak ostatní motory musí ubrat.
Amper

#1182 Příspěvek od Amper »

Tomas me natocil Beasta v loiter.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hBDbUXHtON8[/youtube]

a resim to co je videt hned na zacatku - coptera je unasena vetrem (myslim ale nevylucuju i to ze jsou lehce hejble motory, urovnat to na trubce je problem) a az po odleteni pomerne daleko (rekneme metr a pul) se zacne vracet. Vraci se dost agresivne a tak vznika takove pomerne hnusne houpani.

Nesetkal se nekdo s necim podobnym ? Nevim zda je to vyosenim motoru, blbym nastavenim (autotune jsem nedelal, zisky by rozhodne mohli byt potunene lepe) nebo tim ze ma copter kratka ramena.

Idealne by bylo fajne kdyby me nekdo poradil co postelovat :-) Prijde me jako kdyby mu nedochazelo ze se posouva. Vetsi copter se pri protivetru proste nahne a drzi. Todle tak nejak korzuje kolem.

Ke konci to chytne lehoucky toiletak (aspon myslim), bylo to pred compassmot takze to snad trochu vylepsi. Nebo je to mozna dusledek toho ze zacalo foukat zboku a ta pozdni reakce na fix pozice udela kolecko.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jaroslav.falcon

#1183 Příspěvek od jaroslav.falcon »

jestli jsem to pochopil , tak potřebuješ pevnější/agresivnější držení pozice.
pokud ano - zvedni parameter, který se jmenuje v extend tuning Loiter PID, jinak v seznamu má úplně jiný nelogický název

jinak to držení i ovlivńuje P,D rate - ten prudkej návrat a houpnutí
Amper

#1184 Příspěvek od Amper »

dik za potvrzeni - nalepim na to telemetrickej modul a pockam na bezvetri :-D
mall

#1185 Příspěvek od mall »

Zdravím, chci přejí z APM na Pixhawk. Dáte mi nějaký tip na fungující klon s GPS NEO 8, který se dá koupit v EU a budou na něm fugovat poslední vydané firmware?

Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“