Stavba Čmeláka Z37A stavební log

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Lark

Re: Stavba Čmeláka Z37A stavební log

#61 Příspěvek od Lark »

Ten drátěný pant nemá žádné tuhé uložení bez vůlí a navíc ta páka na křidélku je strašně krátká a navíc ještě v místě, kde to určitě pruží. Proč křidélko nezavěsíš na hmoždinkové panty? Tu páku bych taky dal delší a táhlo od serva venkem, aby si využil celou dráhu serva. Ten poměr pák z toho videa je odhhadem úplně špatně.
Bojkas

#62 Příspěvek od Bojkas »

Ono je to takto navrzene od vyrobce, ma to duralove panty, tak asi zacnu tim, ze misto dratu dam do tech pantu srouby, bude to na nich bez vule.

Delka paky je zasadne omezena tloustkou kridelka.

Nechci to tahat venkem, kdyz je to tak pekkne navrzene dovnitr, to bude az to posledni, zatim se to snazim vyresit tak jak to je. U klapek to funguje vyrazne lepe, ale tam je dost odlisne to zaveseni.

Takze, zacnu panty, ktere nahradim srouby. Co dal by si radil, abych nemusel menit pul kridla? Co by mohlo nejvic pomoc?
Bojkas

#63 Příspěvek od Bojkas »

PS: na tom pantu neni az takova vůle. Ono se to protaci v te pace. Nebude to tím, ze jsou hned vedle sebe?

Odesláno z mého LG-D802 a podpis odstraním
Lark

#64 Příspěvek od Lark »

Nějak si to nedokážu představit, jak to dáš na šrouby? Jak se k nim po potažení dostaneš? Tu páku bych do křidélka zalepil nafest. Při tak krátkých pákách se tam vždy budou projevovat i nepatrné vůle a může se objevit flutter.
Bojkas

#65 Příspěvek od Bojkas »

No asi stejně špatně jako k tomu drátu. Teď je uvnitř křídla chycenej takovým krouzkem na imbus.
V kridelku byla ta paka chycena nafest. Zkoušel jsem tam nalepit takovou L páku, ktera lezla z křidélka, ale porad tam byla hrozne vule.

Lark

#66 Příspěvek od Lark »

Máš k tomu nějaký výkres? Nebo to nafoť z více pohledů. Z toho videa se nedá moc zjistit.
Bojkas

#67 Příspěvek od Bojkas »

20160624_095014.jpg

20160624_094933.jpg

20160624_094914.jpg
Bojkas

#68 Příspěvek od Bojkas »

20160624_095041.jpg

20160624_095027.jpg

20160624_095021.jpg
Lark

#69 Příspěvek od Lark »

S tou tuhostí a vůlema bude velký problém. Jestli mě zrak neklame, tak i v tom závěsu přišroubovaném v křídle je v otvoru vůle a ty páky jsou opravdu strašně krátké. Podívej se do tohodle vlákna, a taky do alba co dal doubravka odkaz, včetně komentáře o příčině havárie. Křidélko bych dal na 3 až 4 hmoždinkové panty zapuštěné do křidélka, aby osy otáčení souhlasily s osou křidélka.
Bojkas

#70 Příspěvek od Bojkas »

Chci v mezičasech zkusit vyrobit i podvozek, ale mám velice omezené nástroje a potřeboval bych poradit. Budu se inspirovat u modelservisu a mám několik doplňujících dotazů.

1.) Vnější plášť nohy může být z hliníku 14x2mm? Nezohne se?
2.) Vnitřní část nohy by byla z ocelové leštěné tyče 10mm.
3.) Kde sehnat trubičku s límcem viz obrázek? http://fii.cz/jbceq Napadlo mě použít trubičku vnitřní průměr 14mm a ocelovou podložku, ale nemám možnost tvrdého pájení, tak bych použil lepidlo na kovy. Myslíte, že to bude stačit? Neurve se to, když s tím tvrdě sednu?
4.) Na zajištění tyče v trubičce použiju objímky 10 a 14mm http://fii.cz/xvvbyb

Lark: no to bude určitě ono. Krátká páka blízko osy otáčení. :-/ Dalo by se to nějak vyřešit, aby to zůstalo v křídle? Vůle v závěsu trochu je, použiju pak o něco silnější drát.
Ještě mám jeden problém, vidlička, která tahá za klapky má ten čep asi 1,5mm široký a díra je cca 2,5mm, tak to v tom trochu lítá. Nějaké jednoduché řešení, aniž bych musel měnit duralové táhlo?
Lark

#71 Příspěvek od Lark »

Odpovím ti až k večeru, teď odjíždím. Je potřeba se víc rozepsat, protože ty tvé úvahy mi připadají úplně špatně.
zeksl

#72 Příspěvek od zeksl »

Ahoj, přikládám několik fotek ze své stavby.... http://zeksl.rajce.idnes.cz/Z-37_cmelak/ pokud budeš chtít nafotit ovládání klapek, tak aby bylo schované. tak dej vedet...

Larku a jak lítá tvůj čmeláček....?
Bojkas

#73 Příspěvek od Bojkas »

Ahoj,

na tvém rajčeti jsem pečenej vařenej, pokud si s něčím nevím rady, hledám to nejdřív u tebe. :-) Máš neuvěřitelně promakaného čmeldu.

Klapky mám vyřešené a vůle mám jen na vidličkách, takže tam je to v pořádku, vidličku nahradím kulovými čepy M3/M3 a bude to na 100%. Spíš mi jde o provedení těch křídélek. Pokud budeš mít nějaké fota provedení křídélek, budu moc rád.

EDIT:
Pokud by se ti tam někde válely fotky i podvozku, určitě by to bylo také fajn. Ideálně i s popisem provedení. To uchycení podvozku trubičkou s límcem si vyráběl, nebo si jej někde sehnal?
Lark

#74 Příspěvek od Lark »

Ty polotovary ze kterých je podvozek složený jsou na rajčeti od zeksl vyfocené před fotkama přístrojovky. Na tu hlavní nohu podvozku bych hliník rozhodně nepoužíval, protože je měkký a při rázu se zdeformuje. Maximálně kvalitní dural, ale pak bys musel všechno lepit. Lepší je tenkostěnná ocelová, nebo nerezová trubka a trubku s límečkem neseženeš. Bez soustuhu to asi nezvládneš. Navíc musíš vyfrézovat přesnou drážku, buď ve vnější trubce, nebo v pístnici. Na přesnosti závisí jak hodně se ti bude kolečko "kvrdlat" do stran. Tu pístnici je tak potřeba udělat buď z plného kvalitního duralu, nebo z ocelové trubky na které bude dole ještě hlava s čepem kola. Vyrobit takový podvosek už není žádná legrace, která se dá pořádně udělat na koleně bez vybavení. Ten návrh co jsi dal bude hrozně těžký a navíc nebude mít pevnost.
Pokud jde o to ovládání křidélek, nechápu proč se tomu táhlu z venku tolik bráníš? Vždyť velké letadlo je má taky z venku viz. foto. Navíc by si stejně musel mít v tom křidélku víčko, aby si se dostal k vidličce táhla. Takhle budeš mít víčko jen v křídle nad servem.

Edit: Ještě jsem ti přihodil fotku mého podvozku.

to zeksl: Můj má za sebou jen jeden pokus o zálet, ale musel jsem upravit těžiště a zrovna jsem předělal i odpružení ostruhy. Bohužel se od té doby pořád plácám v nějakých zdravotních problémech, takže pořád čeká na zálet, ale už po tom prvním pokusu bylo vidět, že bude lítat dobře. :D
Přílohy
P1070226.JPG
Z 37 025.jpg
Bojkas

#75 Příspěvek od Bojkas »

Podvozek je parádní, asi se ti v sufleti nevali jeste jeden. ;-)

Ty si ten límec soustruzil? Dole mas kluzne ložisko? Máš jedno i uvnitr?

Asi si me přesvědčil, dám to teda ven. :-)

Odpovědět

Zpět na „Dílna“