Jestli je to pravda,tak nás čeká převrat v HD FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Seba

Jestli je to pravda,tak nás čeká převrat v HD FPV

#1 Příspěvek od Seba »

Testy HD přenosu tady http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2657475
Dosah měl 7km,a je to překvapivě malé zařízení. No uvidíme.
Amper

Re: Jestli je to pravda,tak nás čeká převrat v HD FPV

#2 Příspěvek od Amper »

no, nejak se me to nezda. Fyzikalni zakony neocuras. Nerikam ze to nejde ale za posledni dobu bylo tech Kickstarterovych zazraku nejak moc :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
c3cilka

#3 Příspěvek od c3cilka »

Já bych si bez čtení jakýkoliv dalších podrobnějších informací skromně tipl, že využívá h265 komprese a díky tomu může s nízkým tokem přenášet slušné video. Proto se ani nároky na přenos moc nezvedají. :)
Amper

#4 Příspěvek od Amper »

co jsem videl zatim H265 na SoC tak ta rychlost encodingu nebyla buhvi co. Podle stranek tam nejake SoC/FPGA nebo neco podobneho je takze to mozna bude davat. Latency na urovni GoPro je asi dosazitelna.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
romanCM

#5 Příspěvek od romanCM »

Nejde asi ani tak o typ komprese (264/265), protože není problém přenést vyšší datový tok. Ale spíš o dostatečně rychlou kompresi. Na vyšších rozlišeních to už chce slušný výpočetní výkon. Já sám mám na copteru datový link, který mi udělá 20-30 Mbps na vzdálenost přes 1 km (dál jsem zatím netestoval) a tam se dá nacpat pohodlně h.264 1080p nebo i MJPEG, který je sice datově náročný, ale zase a malou latencí. Těch 7 km už bude asi dost na hraně, ale i kdyby se jim to povedlo na 2 km a bude to fakt malé, může to mít úspěch.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

Úspěch komprese záleží od obsahu informace a je dělaný na nějaký statistický průměr.
Mohou existvat snímky kdy velikost před a po kompresi je skoro stejná. Pokud se v takovém
případě velikost ořeže, pro snížení toku, musí jít do kytek kvalita snímku.
c3cilka

#7 Příspěvek od c3cilka »

romanCM píše:...

Pokud se jedná o specializovaný obvod, tak "nepotřebuješ" slušný výpočetní výkon a mělo by jít zajistit rychlou kompresi(ale asi tam budou nějaké kompromisy). V současnosti je to převážně velká zátěž, protože snad až na pár mobilních výjimek do poslední generace Inteláckých procesorů to vše ostatní muselo počítat.
ellet

#8 Příspěvek od ellet »

FPV je pro mě cizí. Může někdo vysvětlit jak souvisí dosah s komresí? Pokud se nemění šířka pásma... (Stačí naznačit 1 větou)
tomashr

#9 Příspěvek od tomashr »

No právě že se šířka pásma podle objemu dat mění - to je ta jediná věta :-)

Obecně není ani tak problém přenést krásný obraz na velkou vzdálenost, háček je ale v tom, jak to zvládnout s rozumným výkonem (ideálně v souladu s legislativou) a tady už omezení objemu dat při "lepší" kompresi pomůže hodně.
ellet

#10 Příspěvek od ellet »

tomashr píše:No právě že se šířka pásma podle objemu dat mění - to je ta jediná věta :-)
Tomu rozumím. V tom případě ale musí (asi) být zařízení na obou koncích koncipováno na vysílání a příjem užšího pásma. Teprve potom můžu uvažovat o vhodné kompresi (co do toho nacpu). Nebo se snad dosah FPV zvětší pouze tím že použiju třeba jiné rozlišení videa (při stejném kódování)?
graup15

#11 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:No právě že se šířka pásma podle objemu dat mění - to je ta jediná věta :-)

Obecně není ani tak problém přenést krásný obraz na velkou vzdálenost, háček je ale v tom, jak to zvládnout s rozumným výkonem (ideálně v souladu s legislativou) a tady už omezení objemu dat při "lepší" kompresi pomůže hodně.

No já klidně ten soulad s legislativou oželím,hlavně,že to bude výtečně fungovat :-) :-)
PS..třeba si dělám srandu:-). Ale taky by mi zajímalo co z toho bude,asi mu napíšu o podrobnější info..jestli mi ho teda dá.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mad_Box »

Jenže jde o to že komprimovaná data mohou mít autokorekční algoritmy, takže když ty data je schopen protlačit digitálně tak má teoreticky možnost dosáhnout lepšího příjmu při trochu horší kvalitě signálu, ovšem pak se to zlomí a tam kde má analog ještě šanci trochu něco vidět tak digitál nadobro končí. (Jo a nacpal jsem to do jedný věty :-D )

Na porovnání stačí koukout na analog vs digi pozemní vysílání, tam kde obraz trochu zrněl na alaogu jede digitál výborně, ovšem když byl signál mizerný ale ještě trochu koukatelný tak digi nemá šanci.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
malé zvíře

#13 Příspěvek od malé zvíře »

Možná na tom něco bude?! Když i Hobbyking vyhrožuje:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... acing.html

PS: a já blbec jsem si koupil brýle které nemají HD rozlišení :roll: :lol:
Last one alive, lock the door!
c3cilka

#14 Příspěvek od c3cilka »

Mad_Box píše:Jenže jde o to že komprimovaná data mohou mít autokorekční algoritmy, takže když ty data je schopen protlačit digitálně tak má teoreticky možnost dosáhnout lepšího příjmu při trochu horší kvalitě signálu, ovšem pak se to zlomí a tam kde má analog ještě šanci trochu něco vidět tak digitál nadobro končí. (Jo a nacpal jsem to do jedný věty :-D )

Na porovnání stačí koukout na analog vs digi pozemní vysílání, tam kde obraz trochu zrněl na alaogu jede digitál výborně, ovšem když byl signál mizerný ale ještě trochu koukatelný tak digi nemá šanci.

No to je daň, kterou každý musí zvážit. :lol: Případně mít ještě analogovou zálohu.
Amper

#15 Příspěvek od Amper »

c3cilka píše:No to je daň, kterou každý musí zvážit. :lol: Případně mít ještě analogovou zálohu.

Koukal jsem na to video a skoro me prijde ze ten RED tu analogovou zalohu ma. Rozhodne to neco takoveho pise tesne pred navratem
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“