Foxy 120A zhorel, diagnostika motora.
-
spiroextra
Foxy 120A zhorel, diagnostika motora.
Ahoj.
Potrebujem poradiť. Mal som v buggy 1/8 osadený motor LRP sensored a regulátor FOXY 120A. Jazdil som s tým v zime, bolo vonku trošku snehu a zrazu sa pod lexanom zabliklo a bolo hotovo. Po rozobraní som našiel vodu na doske plošného spoja a vybuchnuté výkonové tranzistory (cca 3 kusy). Kamarát mi tie tranzistory vymenil, dosku očistil. Regulátor som znovu pripojil k motoru a baterke a do jednej sekundy zase rana.
Ako zistím, či je aspoň motor okej? Bojím sa tam pripojiť iný regulátor, aby nezhorel aj ten. Foxy už nebudem opravovať, radšej kúpim nový. Premeral som odpor na vinutí, všade rovnako. Veľmi neverím, že sa do motora dostala voda, je zapuzdrený. Ak pripojím napätie na dva vývody z motora, rozbehne sa? Alebo ako overiť, že nie je vyskratované vinutie?
Potrebujem poradiť. Mal som v buggy 1/8 osadený motor LRP sensored a regulátor FOXY 120A. Jazdil som s tým v zime, bolo vonku trošku snehu a zrazu sa pod lexanom zabliklo a bolo hotovo. Po rozobraní som našiel vodu na doske plošného spoja a vybuchnuté výkonové tranzistory (cca 3 kusy). Kamarát mi tie tranzistory vymenil, dosku očistil. Regulátor som znovu pripojil k motoru a baterke a do jednej sekundy zase rana.
Ako zistím, či je aspoň motor okej? Bojím sa tam pripojiť iný regulátor, aby nezhorel aj ten. Foxy už nebudem opravovať, radšej kúpim nový. Premeral som odpor na vinutí, všade rovnako. Veľmi neverím, že sa do motora dostala voda, je zapuzdrený. Ak pripojím napätie na dva vývody z motora, rozbehne sa? Alebo ako overiť, že nie je vyskratované vinutie?
Re: Foxy 120A zhorel, diagnostika motora.
čuchni si k motoru.
Jestli má napálenou izolaci, bude dost smrdět.
Jestli má napálenou izolaci, bude dost smrdět.
-
spiroextra
Nesmrdí. Je to inruner. Ešte som taký nerozoberal. Neviem, kde je snímač otáčok. Ak dám dole zadný dekel a niečo vypadne, tak už ho nedám dokopy. Asi.
Klidně bych to připojil. Baterku ale přes odpor (1 až několik ohmů). A když se to nepohne, něco je špatně a je třeba hledat. (Ten odpor by měl být na zatížení několik W - jinak zkoušet jen velmi krátce)
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Asi nepotěším, ale špatný motor nemusí jít údajně poznat v případě mezizávitového zkratu.
Kdysi jsem v autíčku provozoval motor Medusa, který jím pravděpodobně trpěl a zrušil dva regulátory (MGM a Mambu). Píšu prý a pravděpodobně, protože nikdo mi nebyl schopen potvrdit, zda tomu tak skutečně je (kontaktoval jsem tehdy přímo MGM).
Nakonec jsem motor se slzou v oku preventivně odložil.
Mimochodem, pokud se jedná o "střídavý" motor, pak bych ho na baterii přímo rozhodně nepřipojoval, rozhodně se nerozběhne.
Co by šlo je roztočit motor a měřit indukované napětí mezi dráty - pokud bude mezi některými nula, pak bych to viděl na jasnou závadu.
Kdysi jsem v autíčku provozoval motor Medusa, který jím pravděpodobně trpěl a zrušil dva regulátory (MGM a Mambu). Píšu prý a pravděpodobně, protože nikdo mi nebyl schopen potvrdit, zda tomu tak skutečně je (kontaktoval jsem tehdy přímo MGM).
Nakonec jsem motor se slzou v oku preventivně odložil.
Mimochodem, pokud se jedná o "střídavý" motor, pak bych ho na baterii přímo rozhodně nepřipojoval, rozhodně se nerozběhne.
Co by šlo je roztočit motor a měřit indukované napětí mezi dráty - pokud bude mezi některými nula, pak bych to viděl na jasnou závadu.
-
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Čím jsi ten motor měřil? Ono jde o to že multimetrem ho těžko změříš.. Odpor vinutí bude v mOhm a to těžko změříš standardním měřákem.. Pokud je tam zkrat na pár závitech tak to zase zjistíš tím že budeš měřit indukčnost..
Jinak pokud to budeš zase zkoušet tak určitě ne s pohonným akumulátorem, pokud tam je problém tak to vždy shoří.. Je nutné to testovat pomocí nějakého zdroje s proudovým omezením... Pak se nic nestane, pokud bude motor KO tak se jen neroztočí ale neshoří ti vše plamenem a nic se ani nepoškodí..
Jinak pokud to budeš zase zkoušet tak určitě ne s pohonným akumulátorem, pokud tam je problém tak to vždy shoří.. Je nutné to testovat pomocí nějakého zdroje s proudovým omezením... Pak se nic nestane, pokud bude motor KO tak se jen neroztočí ale neshoří ti vše plamenem a nic se ani nepoškodí..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Ja bych to moc neprozival, motor bude na 98% OK,v reglu bude neco spatne s buzenim mosfetu proto asi vyhorely znova. Kup regl Mamba Monster je to klasika kdyz ti vyhori a posles ho do ameriky vyrobci posle ti za mensi uplatu novej... Myslim motorem to nebude tak di do te mamby (dvojky
je vodotesna) na senzory kasly je to prezitek vhodny mozna tak do crawleru a ne do buggy a hlavne senzory nejsou dobry do vody, mozna za to muzou. Motor pojede spravne i bez senzoru
.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
HB-D8T Brushless
Jezdil sem s D8T ve snehu regl (Castle Mamba2) byl cely od snehu a mokry a vubec mu to nevadilo stridavenu motoru nevadi voda vubec po elektricke strance kdyz nema senzory, voda muze vadit na motoru jen loziskum nebo muze zanest necistoty dovnitr.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
HB-D8T Brushless
HB-D8T Brushless
Taky bych to moc neřešil. Motor bude opravdu na 99% ok. Vem jinej regl, ne pohonnou baterku a zkus.
Vodou nebo následkem jsi oddělal v původním reglu víc než jsi vyměnil, nic víc. Nehledal bych složitosti.
Papíra
Vodou nebo následkem jsi oddělal v původním reglu víc než jsi vyměnil, nic víc. Nehledal bych složitosti.
Papíra
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
spiroextra píše:Nesmrdí. Je to inruner. Ešte som taký nerozoberal. Neviem, kde je snímač otáčok. Ak dám dole zadný dekel a niečo vypadne, tak už ho nedám dokopy. Asi.
Ten smrad je tak jasnej, že to ucítíš i přes díry pro upevňovací šrouby.Nemusíš nic rozebírat. Jenom vyndat motor z auta.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Ten motor ani smrdět nemusí a je KO... Teď tu jdu zrovna jeden takový přemotávat.. Normálně jsem na něj létal v coptéře dokud jsem si nevšiml že mi nějak chybí výkon v poslední čtvrtině plynové páky.. Na stole jsem zjistil že ten motor točí méně než ostatní.. Od pohledu je OK, nesmrdí a normálně točí (pokud nemám jiný na porovnání tak bych to bez měřáku nezjistil)... Fotka měřícího přístroje jasně ukazuje kde je problém...
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Arcicorsa píše:Ten motor ani smrdět nemusí a je KO... Teď tu jdu zrovna jeden takový přemotávat.. .
Pokud se nespálil a má jenom sníženej výkon , tak souhlasím.
Jenže tady hořel regl. Takže myslím pokud by odešel současně motor a mohl za další ničení reglu, tak by určitě cítit byl.
Jinak izolace se může pálit a motor může být v pohodě . Ale už to cítit bude.
Proměření je samozřejmě lepší, ale zase poznám načatou izolaci, ještě než dojde ke zkratu ( třeba při velkým zatížení)
Jinak pokud se do motoru dostala voda, může tam zlobit, dokud se to důkladně nevysuší.
Teoreticky by vadit neměla, ale prakticky může být poškozená izolace .
Dráty se nedotýkaj, ale vlhko to změní.