Jak nabrousit Forstnery

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Jak nabrousit Forstnery

#1 Příspěvek od Celeron »

Lide truhlářský nebo brusičský!
Nevíte prosím někdo, jak se správně brousí Forstnerovy vrtáky, hezky česky sukovníky? Jak jinak, sada z Lidlu, čínskej soudruh je nabrousil na kulato ale na břity a špičku se zjevně vys.... Vůbec to nevrtá. Kámoš truhlář není doma, místní brusič je nemocnej a navíc je to na klasickou 150 mm dvoukotoučovku moc malý, asi by to chtělo zvonek na Kameníčkovi.
Provizóro bych ten jeden potřebný kus ze sady nabrousil na Dremele ale nevím, který plochy. "A" by mělo odřezávat obvod, "B" by měl odkrajovat vrstvy. Kdyby někdo na spodní fotce označil místa broušení, byl bych moc rád. Tuším, který to jsou ale nechci vrták zčubit. Ten vodící vrtací střed má být v základně čtvercová pyramida a nebo kosočtverec?
Prosím pouze profi odpověď, na doměnky tu jsem já. :)
Díky
Jirka
Přílohy
FR2.jpg
FR1.jpg
Vlasta2

Re: Jak nabrousit Forstnery

#2 Příspěvek od Vlasta2 »

Omlouvám se za neprofesionální odpověď, ale když ten bazmek chceš mermomoci nabrousit, tak snad najít na e-shopech fotky sukovníků a zkusit to podle těch fotek. Jinak já bych to nebrousil, jen číňan ví, jaká je to ocel a i kdyby se to nějak povedlo, uděláš dvě díry a zase to bude tupý a od oka to stejně bude tancovat. Podle fotek je to domršený hezky a strávíš s tím fůru času a nic (tedy nejspíš). Takže, vyhodit a koupit normální sukovníky. I ty z Hornbachu a pod. budou lepší (chvíli to bude vrtat). Tyhle obchůdky mají otevřeno, takže to co jsi chtěl přes víkend udělat, ještě i třeba stihneš.
dudaj

#3 Příspěvek od dudaj »

Tohle nenabrousíš. Je to v šíleným stavu :(
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem s tím skáknul k nástrojařovi, má to tvrdost 56, prý je to na dřevo dobrý. Ale kameníčka nemá, a navíc sukovník zná jen podle názvu, tak mě nepomohl. Do Hornbachu to mám tam i zpět 80 km.

to Vlasta2: Neomlouvej se, vidíš snad smajlíka, chtěl jsem info od člověka, který ví, jak to má být nabroušený. Tak jsem to nakonec jen trošku líznul v ruce zevnitř na hladovo a ty 4 díry vyvrtal v pohodě. Na netu nikde není pořadně vidět jak se to brousí a nebo má jinej tvar (třeba Narex).
Až brusič vyzdraví, dám mu celou sadu, snad s tím něco udělá. No a když ne, tak to zahodím.

Jirka
dudaj

#5 Příspěvek od dudaj »

Ještě bych doplnil.
Jirko ty chceš profi odpověď, ale v dotazu nepíšeš co s tím vlastně chceš vyrábět.

Jestli chceš díru pro zaplnění suku, musí to být kvalitně odvrtaná díra bez oštípaného okraje.
Pokud dřevo bude v přírodní úpravě , nesmí být okraj spálený.
Pokud budeš dělat jednu díru do smrku a nebo 20 do dubu je taky docela rozdíl.
Pokud potřebuješ jenom díru pro "kabel" jsou taky jiné požadavky na ostrost.
Navíc výplně suků by měly být přesné velikosti, aby presně zapadly, tak nelze si při nabroušení pomoct obroušením obvodu.
No a ubírat 1- 2 mm nástroje - to už je lepší koupit nový.
Ale jak říkám . Nikdo netuší co s tím vlastně chceš dělat, takže s profi odpovědí je trochu potíž :)

Jinak po obvodě ty výstupky musí být ostré a sešikmené odebírací plochy taky až do vnějšího rohu.
No a středový jehlan taky a navíc přesně ve středu, protože jinak to nenajede v samém začátku přesně ve středu.
Takže na profi práci pro zacelení suků , aby to bylo správně udělaný je to na vyhození.
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Tady je vidět, co je broušené:
Hlavně ale musíš mít broušený ten vnější průměr, aby neházel vůdči stopce. Ty vnitřní plochy už by se v nejhorším daly při troše zručnosti nabrousit i v ruce. Hlavně aby byly ty příčné břity v jedné rovině.
Jinak
tady máš obrázků spoustu:
Naposledy upravil(a) Lark dne ned 20.03.2016 13:14, celkem upraveno 2 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Aha, ja jsem myslel, že se sukovníky brousej stejně na jakýkoliv použití. Suky s tím nebudu odvrtávat nejspíš nikdy, nejsem truhlář, nemám správný mašinky, na to mám kámoše profíka. Ani nevím, čím se pak dělá ta "záplata" suku. :oops:
Takže spíš na velký otvory v dříví, venkovní přesnost průměru tudíž nehrozí. Normálně vrtám pilovejma zvonkama, tady jsem potřeboval udělat hlubokou a hloubkově definovanou slepou díru průměru 30 mm, což zvonkem nejde. Takže proto jsem vybalil sadu sukovníků. A zjistil, jakej to je střep...
Ty díry jsem tedy po ručním nabroušení vyvrtal, ale má to vadu, sukovník ujíždí s hloubkou do strany. Je to blbou geometrií břitů?
No nic, sehnal jsem na příští týden broušení na kameníčkovi, tam se dává vrták do kleštiny a ubírání se nastavuje na noniusu, takže ta geometrie asi půjde srovnat a definovaně nabrousit.
Jirka
JosefSvejk

#8 Příspěvek od JosefSvejk »

Celeron píše: Ani nevím, čím se pak dělá ta "záplata" suku. :oops:

Ty se kupujou hotové v pytlíčku za kačku :) .
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

To že ti to ujíždí je právě tím, že ten vnější průměr je staršně hrbatej a asi i hází. Ten by to měl právě středit. Je to strašná prasečina.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Lark píše:To že ti to ujíždí je právě tím, že ten vnější průměr je staršně hrbatej a asi i hází. Ten by to měl právě středit. Je to strašná prasečina.

Jakej venkovní průměr je strašně hrbatej? :roll: Koukni na fotky. Psal jsem že je čínskej soudruh je nabrousil jen nakulato, tedy stopka na uchycení do mašiny a venkovní průměr jsou právě jedinný, co nabroušený je. :wink: Nebroušený jsou právě vnitřní části, co krájí obvod a odřezávají "šroubovici" ze dna díry no a taky vodící střed.
Jirka
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Ten venkovní průměr je možná souosý se stopkou, ale má příšernej povrch. Alespoň podle té druhé fotky, a ta vnitřní plocha těch "oušek" se musí přebrousit, aby ty hrany oušek byly ostré, a taky ty čelní břity. Když ty břity i ouška budou ostrý, ten průměr už to povede.
Přílohy
FR2.jpg
LV
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od LV »

Lark píše:Tady je vidět, co je broušené:
Hlavně ale musíš mít broušený ten vnější průměr, aby neházel vůdči stopce. Ty vnitřní plochy už by se v nejhorším daly při troše zručnosti nabrousit i v ruce. Hlavně aby byly ty příčné břity v jedné rovině.
Jinak tady máš obrázků spoustu:

Nemozes si upravit tie linky? Rozbija to rozmer okna a v mobile je to takmer necitatelne.
Popripade by som poprosil moderatora.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

Omlouvám se, ale asi jsem blbej a neumím to. Zkoušel jsem to už několikrát podle nápovědy pro URL a pořád mi to nejde. Nevím kde dělám chybu. Tak prosím moderátora ať to upraví.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

Musíš to napsat

Kód: Vybrat vše

[url=http://www.rcmania.cz/posting.php?mode=reply&f=18&t=76528] takhle:[/url]

Za první URL napiš rovnítko, pak webovou adresu, pak hranatej zavírák, za ním text, co bude modrej místo adresy a pak uzavírací sekvenci /URL
Potom je výsledek tohle

Jo k těm fotkám. Vůbec nevím, co to tam je za hrbatici na největším průměru sukovníku. Koukám na všechny a jsou hladký do lesku. 8O Asi to je nějakej odraz bordelu ze stolu. Proto jsem nějak nechápal, o čem píšeš.
Jirka
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Curtiss »

Na tyhle věci používám ploché vrtáky do dřeva. Už jsem s nimi vyvrtal spoustu děr a nikdy nebyl žádný problém. Běžně používám tuto sadu za pár korun: http://www.nakol.cz/sada-plochych-vrtak ... eva-7dilna
Když jsem potřeboval větší díru, koupil jsem si takovýto vrták: http://www.vrtaky.cz/cz/detail/plochy-v ... -do-dreva/
Výhodou je i mnohem snazší broušení :wink:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“