Discus CS
Discus CS
Rozmýšlím nad větroněm Discus CS, který se nedávno objevil u Pelikána. Včera jsem dokonce zašel do obchodu podívat se do krabice. Na první pohled nevypadá špatně, ale nějak se nemůžu zbavit obavy, jestli v Číně zase něco nepohnojili, co není navenek znát. Může mi někdo tuto obavu potvrdit nebo vyvrátit?
čínu bych už nekupoval. nezdá se mi cena na to rozpětí
. zkus rači neco co je už ozkoušený 
moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=180
Já mám pocit, že za ty peníze je to slušná stavebnice. Ten můj je už připraven k záletu, nějaké povídíní a obrázky najdeš tady: http://www.kupcata.net/search/label/DiscusCS
Jo, a je tu o tom celý dlouhý thread.
Jo, a je tu o tom celý dlouhý thread.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
DISCUS CS
Ahoj,
no vhodnost, myslím, že DISCUS od CM je vcelku pěkný model (tedy alespoň za ty peníze, za které je na trhu). Má své mouchy, ty tu myslím už také mnozí citovali. Chci se podělit o své poznatky ze záletu.
Tedy popořadě. Přestavěl jsem DISCUS na lektropohon. Motor AXI 2814/20, regulátor JETI SPIN 33A, baterie LIPO 2500 mA. Vrtule 9/6. Model rozhodně není vhodný pro začínající modeláře, tedy alespoň ten můj....
Vzletová hmotnost 1630g. Vyosení motoru - žádné !
Z praktických i vizuálních důvodů jsem do trupu instaloval i podvozkové kolo, vypadá to efektně a navíc při přistání chrání spodek trupu před podřením.
Vlastní zálet mi přinesl toto:
1) Stoupání na motor zcela bez problému, jak s protivětrem, tak i za bezvětří (potlačení motoru není nutné, stačí pohlídat výškovkou)
2) Kluz - první let bída ! Úhel sestupu s VOP v "neutrálu" tak -30 stupňů ! Důvod : špatně nastavený stabilizátor - já musel podložit 3 mm za zadní upev. šroub ! Teď už to jde ani nemusím moc tahat výškovku
3) Pro pohodové létání je zcela nutné, aby "fungovala" termika a je jedno, jestli ta čistá nebo ta "mechanická" - svahová. Prostě model je původně navržen jako čistý kluzák, tak k tomu, aby uvezl cca 500g navíc musí pomoci právě termika. Úmyslně jsem čekal na vývoj termického počasí do oběda a ejhle - z DISCUSE je úplně jiný model. Neklesá v zatáčkách a ve výšce cca 70m se drží jako klíště. Po 20 minutách přistávám, přeci jen zálet je zálet, a tak hlídám stav baterií.
4) Křídla ve vzduchu občas zacvičí, ale řekl bych, že to není na škodu, odlesk křídel hned pilota upozorní na průlet termikou a tak se snáze hledá i ustřeďuje.
5) Důrazně doporučuji vybrousit nebo vypilovat na ocel. drátech křídel plošky pro šrouby, aby nemohlo dojít k povytažení drátu z křídla. Přes pevné dotažení se mi dráty posouvají ze strany na stranu hlavně při přistání vlivem tření o vyšší trávu. Teď bude už pokoj.
6) Ještě další poznatek a varování. Pokud máte ještě baterie při síle, POZOR na prudké přidání plynu v zatáčce na malé rychlosti - vyzkoušel jsem neúmyslně a už jsem "vrtal" (ještě , že bylo dost výšky a mám něco nalétáno, takže jsem situaci zvládl s klidem. Začátečník by vrtal až by si nabral hlínu do nosu. Jo a ještě jeden poznatek. Na přistání je potřeba jít na rychlosti kluzu nebo mírně vyšší a vytrácet ji až úplně těsně nad zemí ! Při vysokém podrovnání nebo pomalém přiblížení hrozí skluz po křídle zcela bez varování !
7) No a další se uvidí. Za víkend jsem měl čas jen na cca 2 nabití baterie, což mi dalo celkový čas 62 minut letu při 10 startech (ale to je dáno tím, že termiky jsem se dočkal až v neděli v poledne ...)
Docela by bylo fajn se sejít s dalšími majiteli "omotorovaných DISCUSů" a jen tak poklábosit, polétat, porovnat letové vlastnosti. Co Vy všichni na to ? Nebyl by zájem ? O ploše bych věděl, je cca 35 km jižně od Prahy.
Další info na můj e-mail : aviatik7@seznam.cz
no vhodnost, myslím, že DISCUS od CM je vcelku pěkný model (tedy alespoň za ty peníze, za které je na trhu). Má své mouchy, ty tu myslím už také mnozí citovali. Chci se podělit o své poznatky ze záletu.
Tedy popořadě. Přestavěl jsem DISCUS na lektropohon. Motor AXI 2814/20, regulátor JETI SPIN 33A, baterie LIPO 2500 mA. Vrtule 9/6. Model rozhodně není vhodný pro začínající modeláře, tedy alespoň ten můj....
Vzletová hmotnost 1630g. Vyosení motoru - žádné !
Z praktických i vizuálních důvodů jsem do trupu instaloval i podvozkové kolo, vypadá to efektně a navíc při přistání chrání spodek trupu před podřením.
Vlastní zálet mi přinesl toto:
1) Stoupání na motor zcela bez problému, jak s protivětrem, tak i za bezvětří (potlačení motoru není nutné, stačí pohlídat výškovkou)
2) Kluz - první let bída ! Úhel sestupu s VOP v "neutrálu" tak -30 stupňů ! Důvod : špatně nastavený stabilizátor - já musel podložit 3 mm za zadní upev. šroub ! Teď už to jde ani nemusím moc tahat výškovku
3) Pro pohodové létání je zcela nutné, aby "fungovala" termika a je jedno, jestli ta čistá nebo ta "mechanická" - svahová. Prostě model je původně navržen jako čistý kluzák, tak k tomu, aby uvezl cca 500g navíc musí pomoci právě termika. Úmyslně jsem čekal na vývoj termického počasí do oběda a ejhle - z DISCUSE je úplně jiný model. Neklesá v zatáčkách a ve výšce cca 70m se drží jako klíště. Po 20 minutách přistávám, přeci jen zálet je zálet, a tak hlídám stav baterií.
4) Křídla ve vzduchu občas zacvičí, ale řekl bych, že to není na škodu, odlesk křídel hned pilota upozorní na průlet termikou a tak se snáze hledá i ustřeďuje.
5) Důrazně doporučuji vybrousit nebo vypilovat na ocel. drátech křídel plošky pro šrouby, aby nemohlo dojít k povytažení drátu z křídla. Přes pevné dotažení se mi dráty posouvají ze strany na stranu hlavně při přistání vlivem tření o vyšší trávu. Teď bude už pokoj.
6) Ještě další poznatek a varování. Pokud máte ještě baterie při síle, POZOR na prudké přidání plynu v zatáčce na malé rychlosti - vyzkoušel jsem neúmyslně a už jsem "vrtal" (ještě , že bylo dost výšky a mám něco nalétáno, takže jsem situaci zvládl s klidem. Začátečník by vrtal až by si nabral hlínu do nosu. Jo a ještě jeden poznatek. Na přistání je potřeba jít na rychlosti kluzu nebo mírně vyšší a vytrácet ji až úplně těsně nad zemí ! Při vysokém podrovnání nebo pomalém přiblížení hrozí skluz po křídle zcela bez varování !
7) No a další se uvidí. Za víkend jsem měl čas jen na cca 2 nabití baterie, což mi dalo celkový čas 62 minut letu při 10 startech (ale to je dáno tím, že termiky jsem se dočkal až v neděli v poledne ...)
Docela by bylo fajn se sejít s dalšími majiteli "omotorovaných DISCUSů" a jen tak poklábosit, polétat, porovnat letové vlastnosti. Co Vy všichni na to ? Nebyl by zájem ? O ploše bych věděl, je cca 35 km jižně od Prahy.
Další info na můj e-mail : aviatik7@seznam.cz
DISCUS CS
Je to tak, jak jsem předpokládal, že bude problém se sejít, a že se mi nejspíš ozvou lidé z druhého konce republiky.... Tak zkuste navrhnout nějaké jiné řešení třeba někde na půl cesty
Ale pokud by šlo o ubytování, to je prakticky možné cca 7 km od místa, které bych navrhoval pro takové malé setkání provozovatelů DISCUSů..... Mohu upřesnit na e-mail v případě vážného zájmu.
Před týdnem jsem zašel do obchodu a znovu se prohrabal ve stavebnici Discusu. Nakonec jsem neodolal a koupil ho. Prodavač mi řekl na rovinu, že trubky spojek v centroplánu jsou vlepeny křivě a že se to musí napravit. Momentálně mám trubky z trupu už venku, na víc nebyl zatím čas. Aviatik 7 se s námi podělil o velmi cenné poznatky, za všechny nové majitele Discusů díky. Právě jsem začal uvažovat nad tím, jak vyosit motor. Zkusím dát taky všude nulu a pak se uvidí. Nad případným setkáním můžu uvažovat až dostavím a zalítám. Ještě by mě Aviatiku 7 zajímalo, ve kterém místě máš podvozek a jak velké kolečko?
Kolo pro Discus
Takže střed kola je v podstatě cca 2cm před kolmicí k náběžné hraně křídla. Pokud plánujete aerovleky, pak bych se řídil podle skutečné předlohy, já jsem vlastně využil to nejvyšší místo trupu, na které by Discus bez kola musel pokaždé přistát.. Pokud bude zájem a trpělivost, až pojedu na chajdu ve středu, tak něco detailního nafotím a přiložím. Zatím poznatek z cca 14 absolvovovaných přistání: je to třeba vyztužit překližkou jak v trupu, tak vně. Laminát trupu není 2x kvalitní ani pevný na dodatečnou instalaci podvozkového-neodpruženého kola z mechovky -pr. 45 mm na pevno...Ale pokusím se to vyzpravit z vnější strany a dám report, jak to obstálo. Fakt je, že některá z 14 přistání nebyla právě podle osnov pro přistávací manévr.... Ještě další poznatek. DISCUS je rozhodně éro rychlé, nesnažte se s ním létat jako se školním pohodovým větroněm. Rychlost a zase rychlost, pak i ta malá VOP stačí, a když to nosí, jako třeba dnes, tak potom je to prostě "orchidej".
Jo poradí mi někdo, jak přiložit fotky ?
Díky Honza
Jo poradí mi někdo, jak přiložit fotky ?
Díky Honza
Mne sa tiez podarilo uspesne zalietnut Discus, mam
tam motor mega ... v prispevku je vsetko, tiez som
ho vobec nevyosoval. Len VOP som nemohol nasroubovat,
matice boli plne farby a po chvili sa mi odtrhli a zacali
sa pretacat, tak som VOP jednoducho prilepil epoxydom,
zatial vsetko v pohode. Tiez by som sa rad stretol, ale
Praha je pre mna daleko, nech sa dari vsetkym Discusakom
a ako je tu pisane trebo ho drzat trochu na vyssej rychlosti.

tam motor mega ... v prispevku je vsetko, tiez som
ho vobec nevyosoval. Len VOP som nemohol nasroubovat,
matice boli plne farby a po chvili sa mi odtrhli a zacali
sa pretacat, tak som VOP jednoducho prilepil epoxydom,
zatial vsetko v pohode. Tiez by som sa rad stretol, ale
Praha je pre mna daleko, nech sa dari vsetkym Discusakom
a ako je tu pisane trebo ho drzat trochu na vyssej rychlosti.