Turnigy 9XR PRO
Re: Turnigy 9XR PRO
Aho. Můžeš prosím popsat podrobněji, jak se ti to podařilo? Třeba do toho vlákna, jak popisuji vlastní flashovaní firmware, ať je to na jednom místě. Děkuji Láďa
CESSNA 182 SKYLANE, DG 300 Elan, EXTRA 330L, F6F HELLCAT
TURNIGY 9XR Pro a XJT, TARANIS X9D+
Sir.Ignor píše:Aho. Můžeš prosím popsat podrobněji, jak se ti to podařilo? Třeba do toho vlákna, jak popisuji vlastní flashovaní firmware, ať je to na jednom místě. Děkuji Láďa
OpenTx ve verzi pro 9XR PRO nemá řadu funkcí, které má pro Taranis, mezi ně patří i volba aktualizace bootloaderu. Přitom přechod na Opentx zruší možnost aktualizace, která byla v Ersky (trojhmat trimy rud + ail „zvenku“+zapnout = režim údržby). Takže pro aktualizaci jsou v zásadě dvě možnosti:
1) Resetovat procesor a s pomocí programu SAM-BA natáhnout znovu celý firmware – popsáno v spec. manuálu pro TX (9XR Pro Using SAM-BA to restore bricked Tx 2014-02-12.pdf) – upřímně řečeno jsem si na to netroufl.
2) Tak jsem „vymyslel“ – natáhnout zpět program ErSky. Poslední verzi viz http://er9x.com -soubor ersky9x for 9XR-PRO) jsem nakopíroval do SD (firmware) a spustil s tímto souborem flashing. Tím jsem si otevřel možnost vstoupit do režimu údržby – viz výše. A spustil jsem aktualizaci bootloaderu ale ze souboru s programem OpenTx (ten jsem stáhnul z companionu a také uložil na SD (firmware)). Pak jsem znovu přešel do režimu flashing a spustil flash se souborem OpenTx.
Pozor – soubory zapsané v adresáři „Firmware“ musí mít název zkrácený na 8 znaků – nechť vás nemýlí ten originální od výrobce – ten má výjimku.
To je vše – mně to funguje.
Supr. Děkuji za odpověď. Láďa
Tak jem dokončil testování nového bootloaderu - jsem zklamán - změna nepřínesla nic nového - jedině, že bootloader teď hlásí jako verze 1.4. (původně 1.1). Takže doporučuji touto činností neztrácet čas.
hojte
cas bezi tak snad mozem sa opytat aky modul do TURNIGY 9XR PRO v dnesnej dobe doporucujete , staci stara klasika FRSKY s telemetriou ,ci ostatne predtym pouzivane moduly ako Orange ci ASSAN, pokial nemienim do toho dat spickovy /drahy/ modul , alebo su vhodnejsie nejake "nove" moduly v podobnych cenach ?
cas bezi tak snad mozem sa opytat aky modul do TURNIGY 9XR PRO v dnesnej dobe doporucujete , staci stara klasika FRSKY s telemetriou ,ci ostatne predtym pouzivane moduly ako Orange ci ASSAN, pokial nemienim do toho dat spickovy /drahy/ modul , alebo su vhodnejsie nejake "nove" moduly v podobnych cenach ?
Ahoj. No co myslíš tím "stará FrSky". Modul DJT je pořád dobrý a funguje. A nebo myslíš nějaký modul od FlySky. Ten tam také jde, ale má své omezení a potom, proč kupovat T9XR Pro?. Doporučil bych DJT a nebo XJT. Ale jak pišeš, Orange a nebo ASSAN, proč né, nejsou to špatné moduly a pokud k nim máš přijímače, tak asi investice do jiného modulu a přijímačů nebude vůbec příjemná a může tě to potom akorát mrzet, protože ty rozdíly už nejsou takové. Když budeš konkrétnější, pokusím se upřímně odpovědět. Láďa
Nazdar lidi, měl bych takovou prosbu…
Mám T9XR-Pro a potřeboval bych poradit jak nastavit mix motoru a výškovky.
Pokud dám „plnej“, tak se mi letadla dost dost vzpínají. Samozřejmě to mohu potlačit ručně, ale nemám moc nalítáno a tak nevím často kam dříve s rukama…
Nějak tomu nemohu přijít na kloub.
Tuším, že se to nějak řeší nějakou „křivkou“, aby se to potlačení letadla postupně zvyšovalo, jak budu přidávat plyn. Poradíte někdo jak na to?
Děkuji za případnou pomoc a přeji pěkné polétání.
Mám T9XR-Pro a potřeboval bych poradit jak nastavit mix motoru a výškovky.
Pokud dám „plnej“, tak se mi letadla dost dost vzpínají. Samozřejmě to mohu potlačit ručně, ale nemám moc nalítáno a tak nevím často kam dříve s rukama…
Nějak tomu nemohu přijít na kloub.
Tuším, že se to nějak řeší nějakou „křivkou“, aby se to potlačení letadla postupně zvyšovalo, jak budu přidávat plyn. Poradíte někdo jak na to?
Děkuji za případnou pomoc a přeji pěkné polétání.
Je to jednoduché:
CH0x Výškovka Váha (100%)
+=Plyn Váha (y%) Ofset (y%) Zpomalení ( Uz: Dz)
x = číslo kanálu
y = % potlačení kormidla při plném plynu
Uz (Dz) = zpomalení náběhu (návratu) kormidla vůči pohybu plynové páky,
Křivku jsem nezkoušel - lineární vztah mezi plynem a potlačením mi plně vyhovoval.
Konkrétní hodnoty je nutno odzkoušet - v ustáleném letu s plnými otáčkami by měl model letět prakticky v horizontu. Hodnotu zpoždění je pro začátek lepší nastavit větší (cca 2s), aby pri přistávání při přidání plynu model nesklopil nos do země.
Je-li nastaveá hodnota potlačení, hodnotu zpomalení volíme tak, že když model při přidání zvedá nos je hodnota příliš velká a opačně.
Tahle korekce špatně vyoseného motoru se hodí pro pomalejší modely (motorové kluzáky), pro modely, které létají s velkým rozpětím rychlostí (akrobaty) to moc nefunguje.
CH0x Výškovka Váha (100%)
+=Plyn Váha (y%) Ofset (y%) Zpomalení ( Uz: Dz)
x = číslo kanálu
y = % potlačení kormidla při plném plynu
Uz (Dz) = zpomalení náběhu (návratu) kormidla vůči pohybu plynové páky,
Křivku jsem nezkoušel - lineární vztah mezi plynem a potlačením mi plně vyhovoval.
Konkrétní hodnoty je nutno odzkoušet - v ustáleném letu s plnými otáčkami by měl model letět prakticky v horizontu. Hodnotu zpoždění je pro začátek lepší nastavit větší (cca 2s), aby pri přistávání při přidání plynu model nesklopil nos do země.
Je-li nastaveá hodnota potlačení, hodnotu zpomalení volíme tak, že když model při přidání zvedá nos je hodnota příliš velká a opačně.
Tahle korekce špatně vyoseného motoru se hodí pro pomalejší modely (motorové kluzáky), pro modely, které létají s velkým rozpětím rychlostí (akrobaty) to moc nefunguje.
Omlouvám se že Vám do toho kecám ale mix motor-výškovka není moc dobrý nápad.Klasická situace...Špatný rozpočet na přistání-minimální rychlost-dám plný plyn a mix mě potlačí výškovku.Rána a je vymalováno.To zpomalení je fajn ale buď to bude málo nebo moc v závislosti na rychlosti modelu.Lepší varianta je doladit vyosení motoru.
Děkuji za informace, pokusím se tím nějak prokousat, ale zatím mi to není moc jasné...
Možná by se to dalo podmínit 3poloh. vypínačem a při přistávání mít přepnuto na polohu, kdy ten mix neplatí?
To JASSoft: Pokud něco takového používáš, mohl by jsi sem dát obrázek z displeje ?
Možná by se to dalo podmínit 3poloh. vypínačem a při přistávání mít přepnuto na polohu, kdy ten mix neplatí?
To JASSoft: Pokud něco takového používáš, mohl by jsi sem dát obrázek z displeje ?
blembondo píše:Omlouvám se že Vám do toho kecám ale mix motor-výškovka není moc dobrý nápad.Klasická situace...Špatný rozpočet na přistání-minimální rychlost-dám plný plyn a mix mě potlačí výškovku.Rána a je vymalováno.To zpomalení je fajn ale buď to bude málo nebo moc v závislosti na rychlosti modelu.Lepší varianta je doladit vyosení motoru.
To co uvádíš by byla pravda v případě, že by v mixu nebylo ono zpoždění. Dá se to vyladit tak, že se model chová naprosto neutrálně - zvýšením (sníženímé) tahu model pouze zrychluje (zpomaluje) a nemá tendenci ani stoupat nebo klesat. Jak jsem uvedl výše - pro akrobaty se to nehodí. S výhodou to používám (i pro SOP) již několik let (co je k dispozici OpenTx), kde je právě ona možnost časově sladit růst rychlosti a pohyb kormidla - když jsem se nedávno rozhodoval zda 9XR inovovat pomocí TGY-i10 tak nemožnost zpomalit účinnost mixu byl jeden z důvodů proč jsem přešel na 9XR PRO (Taranis byl pro moji důchodcovskou kasu přece jen moc nákladný)
Nikomu nic nenutím.Chápu že jsou případy kdy upravit to vyosení není technicky možné.Ale když to možné je proč to řešit mixem?Asi jsem stará škola.Vždycky se snažím aby model dobře létal bez jakýchkoli berliček.
blembondo píše:Nikomu nic nenutím.Chápu že jsou případy kdy upravit to vyosení není technicky možné.Ale když to možné je proč to řešit mixem?Asi jsem stará škola.Vždycky se snažím aby model dobře létal bez jakýchkoli berliček.
Plně s tebou souhlasím, ale většinou stavím z vlastních podkladů - trefit vyosení u prototypu se moc často nepovede a i u zavedených konstrukcí (např. Guppy) to nesedí také a prostorové důvody manipulaci s motorem často neumožňují - pak tato berlička může zachránit model před nepěkným koncem.
Díky za rady a slibuji na svou čest, že se tím budu prokousávat, seč mi budou zuby stačit...
to vyosení někdy opravdu není možné. Mám např. větroně A200 a tam se na motor opravdu moc nedostanu, nebo jsem levej...
Tak to raději doladit přes ten mix.
Ale u FunCuba by to nebyl problém...
to vyosení někdy opravdu není možné. Mám např. větroně A200 a tam se na motor opravdu moc nedostanu, nebo jsem levej...
Tak to raději doladit přes ten mix.
Ale u FunCuba by to nebyl problém...