Papír nebo folie

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
marvin

Papír nebo folie

#1 Příspěvek od marvin »

Přemýšlím jestli RC házedlo pro start z gumicuku o rozpětí 150 cm a hmontnosti okolo 250-270g potáhnout papírem, který je sice hrubší a lehčí než folie, ale je křehčí a hůře se s ním pracuje.
woro
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od woro »

Hodně záleží na použitém profilu a hloubce křídla - obecně když použiješ při daných Re plně turbulentní profil, je lepší fólie, pokud jde o laminární profil vhodný pro takto malá Re, určitě také fólii. Pokud chceš ale použít profil, který by měl být trubuentní ale není jisté že se toho dosáhne, je podle mě daleko lepší papír než turbulátor - hrubý povrch totiž proudění rozvíří plynule. A že se s papírem hůře pracuje? To je mýtus, nebo s ním neumíš. Mně se s ním dělá lépe, ale fólie je lepší z hlediska odolnosti, navíc teď stavím dvoumetrovku s laminárním křídlem 8)
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hoki »

Já dával folii a to Solarfilm. Dnes jsou jistě i lepší. Je to čistá práce a dobře se to opravuje. Ale to už musí být aby se třeba protrhla.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZIPP »

To je těžká otázka. Co modelář to jiný názor. Já třeba používám papír - mikelantu, lepící, napínací a lesklý lak. Jsem klasik.... :D
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

A co takhle zkusit Vlies? Ja s nim zatim zkusenosti nemam, ale pokud bych casem neco takovyho lehciho pomalejsiho (RCEJ a pod.) stavel, tak potah Vliesem mam v planu.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZIPP »

Abu píše:A co takhle zkusit Vlies? Ja s nim zatim zkusenosti nemam, ale pokud bych casem neco takovyho lehciho pomalejsiho (RCEJ a pod.) stavel, tak potah Vliesem mam v planu.

O tomto potahovém materiálu jsem již slyšel, ale ještě jsem ho nikde na modelu neviděl ani nevím jak se sním přesně pracuje. Ale jedno je jisté, že až mi dojde mikelanta tak budu muset na něj přejít, nebo na fólie. :cry:
MirekZ

#7 Příspěvek od MirekZ »

Vlies je na pohled podobný Mikalentě, vlákna v jednom směru, ale v ruce ten rozdíl poznáš: jedna strana je hrubší a hlavně je to o hodně pevnější.
M.
jio

#8 Příspěvek od jio »

ZIPP píše:
Abu píše:A co takhle zkusit Vlies? Ja s nim zatim zkusenosti nemam, ale pokud bych casem neco takovyho lehciho pomalejsiho (RCEJ a pod.) stavel, tak potah Vliesem mam v planu.

O tomto potahovém materiálu jsem již slyšel, ale ještě jsem ho nikde na modelu neviděl ani nevím jak se sním přesně pracuje. Ale jedno je jisté, že až mi dojde mikelanta tak budu muset na něj přejít, nebo na fólie. :cry:

Výměna potahu z folie na Vlies tomuto modelu pomohla. Chová se podstatně lépe.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Fox »

Vlies je netkaná polyesterová folie ve směru vláken má opravdu neuvěřitelnou pevnost. JInak práce stejná jako s papírem. nalepit na odtokovku herkulesem nebo něčím potom to teda vypnout horkovzduškou a nalakovat. Já sem to lakoval dvakrát zředěným lesklým lakem. je to moje první velké křídlo. a letí...
Obrázek
Víc fotek>>>
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZIPP »

Vypadá to dobře....budu Vlies muset vyzkoušet :wink:
Surgical

#11 Příspěvek od Surgical »

Drobné doporučení: Vlies nelepím dispersí, ale vždy a všude nitrolakem. Vypnout teplem (horkovzduškou) poté 3x prolakovat a pak se radovat.
U křídel lehkých větroňů a motoráků s nízkými Re chlupatost působí lépe, než všechny vymyšlené turbulátory a navíc je neuvěřitelně pevný a tvarově stálý. A o tuhosti jím potažené konstrukce si může kterákoli folie dát jenom zdát.

P.S. hovořím z vlastní zkušenosti....
MirekZ

#12 Příspěvek od MirekZ »

Foxi, to křídlo vypadá hezky. Položebra v přední části jsou bezva nápad.

Píšeš lepit Herkulesem... před hoodně roky jsem měl křídlo na volného větroně a tenkrát byly tři lepidla: kanagom, Herkules a Epoxa. Celé křídlo bylo lepené Herkulesem. Jenže jsme lítali v zimě a sníh se dostal dírama od spojovacích drátů do křídla... Herkules se rozpustil a křídla zatleskaly.

Vzpoměl jsem si na to, když bylo vidět, že na křídle máš na konci v žebrech díry po drátech. Zaslep je, nejlíp žebrem z nějaké silnější balsy. Klidně alespoň z pětky. Ono to i vyztzuží křídlo když ti nějaký potvora drn hodí éro při přistávání do hvězdy.

M.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Fox »

No nějaké inteligentněší zakončení křídla mám v plánu každopádně.
Herkules je stejně přelakovaný nitrolakem.
MirekZ

#14 Příspěvek od MirekZ »

I já měl to kříldo lakovaný - jenže voda se tam dostala zevnitř a tam lak nebyl :(. proto jsem ti to psal.
volmar
Kontaktovat uživatele:

papir

#15 Příspěvek od volmar »

ja bychto potahl vliesem ma velkou pevnost urcite se vyrovna folii a navic kridlo jeste zpevni na krut mnohem vic nez folie protoze folie je hodne pruzna a kdyz nalakujes vlies tak to kridlo je pak pevny ...... jednou jsem pristal nechtene s lionem potazenym vliesem do strniste a v kridle ani dirka takze vlies jednoznacne doporucuju ale nevim jestli se jeste prodava ....
Odpovědět

Zpět na „Větroně“