Výběr vysílačky STARÝ
Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Re: Výběr vysílačky
Všem děkuju za názory hodně mi to pomohlo s výběrem.
Ještě mě zajímá jaký mod vysílače je nejpoužívanější? Zatim co jsem držel v ruce já byl mod 2 plyn na levé ruce. Jelikož budu potřebovat nastavit a zaletět heli tak jestli pak neni problém, když to bude mit v ruce někdo kdo používá jiný mod.
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
No zaleti Ti to pouze clovek, ktery leta stejny mode. Nicmene mode si vyber takovy jaky Ti vyhovuje. To je jedina spravna volba.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
- pepinozbrna
- Kontaktovat uživatele:
Luky13 píše:Ještě mě zajímá jaký mod vysílače je nejpoužívanější? Zatim co jsem držel v ruce já byl mod 2 plyn na levé ruce. Jelikož budu potřebovat nastavit a zaletět heli tak jestli pak neni problém, když to bude mit v ruce někdo kdo používá jiný mod.
Pokud jsi už lítal mod2 .... tak v něm zůstaň většina Helinářů lítá právě mod2 ... tak se ti bude i lépe hledat kolega na lítání a pod.
Tak ať se ti daří a máš stejné skore přistání jako startů
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Kolegu budu muset sehnat. Zatim se moc nevyznám.
Snad se dude dařit. Díky
Snad se dude dařit. Díky
Ahoj,byl by někdo ochoten neznalému osvětlit problematiku vysílačů,jak jsou rozděleny co bych si měl hlídat,jak vybrat,zatím vím akorát,že vysílá
,že v modelu musí být příjmač,co Jsou to mixy?
No prostě něco od čeho bych se odrazil ode dna.Děkuji
Mustang P-51D (EPP), DHC-2 Beawer (EPP),Easy max ( 3D tisk) Spektrum dx8 g2
- kope
- Kontaktovat uživatele:
patamatix píše:Ahoj,byl by někdo ochoten neznalému osvětlit problematiku vysílačů,jak jsou rozděleny co bych si měl hlídat,jak vybrat,zatím vím akorát,že vysílá,že v modelu musí být příjmač,co Jsou to mixy?
Pro načtení základních pojmů doporučuju např:
http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... ysilace_uv
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
-
pharao.s
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,uvažuju o koupi nové vysílačky,ale jak to tu čtu,tak je těžké si fakt vybrat...Může někdo noprmálně a objektivně poradit?Moje skušenost.....Mám setový 3D vrtulník i s vysílačkou z číny zamozřejmě....Je to obyč 6ch a mám nalítáno přes 3000 bat s touto vysílačkou a absolutně žádný problém nemám.....Prostě mi nejde do hlavy jak vysílačka cca 10tis a píšete šmejd....tomu nerozumím.Mám uplně obyč.čínu a prostě funguje a to lítám od -10 do 40 stupnu....Jediná věc co vím,kamarád líta s 450tkou a měl DX6 a fakt mu blbla a málem rozbil heli...výpadek signálu a pak nějaký potenciometr.......Uvažuju o Graupner MZ24 s tím dotykáčem nebo mě taky zaujala FRSKY 9...moožna Aurora??.viděl jsem i nějakou FLYSKY s dotykáčem.....Zájímalo by mě zda někdo má některou z těchto vysílaček a skušenosti s něma a zda by doporučil....Lítám jen heli...cca do 10tis i s příjmačem uvažuju...ty dotykové vypadají luxusně,otázka spolehlivosti....tak dík.
pharao.s píše:Ahoj,uvažuju o koupi nové vysílačky,ale jak to tu čtu,tak je těžké si fakt vybrat...Může někdo noprmálně a objektivně poradit?Moje skušenost.....Mám setový 3D vrtulník i s vysílačkou z číny zamozřejmě....Je to obyč 6ch a mám nalítáno přes 3000 bat s touto vysílačkou a absolutně žádný problém nemám.....Prostě mi nejde do hlavy jak vysílačka cca 10tis a píšete šmejd....tomu nerozumím.Mám uplně obyč.čínu a prostě funguje a to lítám od -10 do 40 stupnu....Jediná věc co vím,kamarád líta s 450tkou a měl DX6 a fakt mu blbla a málem rozbil heli...výpadek signálu a pak nějaký potenciometr.......Uvažuju o Graupner MZ24 s tím dotykáčem nebo mě taky zaujala FRSKY 9...moožna Aurora??.viděl jsem i nějakou FLYSKY s dotykáčem.....Zájímalo by mě zda někdo má některou z těchto vysílaček a skušenosti s něma a zda by doporučil....Lítám jen heli...cca do 10tis i s příjmačem uvažuju...ty dotykové vypadají luxusně,otázka spolehlivosti....tak dík.
Mám obavu, že objektivně ti neporadí nikdo, protože se obávám, že každý má zkušenosti s jedním,dvěma, třemi soupravami různých výrobců, soupravy byly zakoupeny v různých časech, a i tím jsou ovlivněny vlastnosti souprav.
Obecně není špatné prozkoumat WEB, pro různé vysílače připadající v úvahy si vyhledat heslo "typXYZ problémy", případně "typXYZ zkušenosti". Čím méně odkazů na problémy najdeš, tím lépe. Samozřejmě je nutno zohlednit i rozšířenost souprav, dostupnost a cenu přijímačů a dalších komponent. Není špatné zajímat se i o provedení vnitřního provedení soupravy.
Já jsem tehdy vybíral ze značek Futaba (ta si, dle mého, stále drží vysoký technický standart), Graupner MX,MC Hott, dnes bych k tomu dodal i Taranis. Na ostatní značky jsem nalezl nějaké ty menší či větší problémy, a u soupravy rozhodně nechci DIY. Musím ale dodat, že jsem si tehdy pro koupi soupravy vyhradil relativně dost peněz.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
No nikomu se nechce,tak my alespoň poraďte kolik kanálu bych měl mít na vysílačce,abych při dalším modelu nekupoval další,uvažuji nejdřív o nějaké bublině a pak nějaké jednodušší konstrukční letadlo. Jestli to dobře chápu,tak do každého modelu musím dát příjímač od konkrétní vysílačky,aby to šlapalo?
-
pharao.s
- Kontaktovat uživatele:
vyběr je těžký....vedou Graupner MZ 24,taranis u mě....tak uvidíme...
patamatix píše:No nikomu se nechce,tak my alespoň poraďte kolik kanálu bych měl mít na vysílačce,abych při dalším modelu nekupoval další,uvažuji nejdřív o nějaké bublině a pak nějaké jednodušší konstrukční letadlo. Jestli to dobře chápu,tak do každého modelu musím dát příjímač od konkrétní vysílačky,aby to šlapalo?
Ano, každý výrobce má svůj specifický systém přenosu (a dává mu svůj název, např. Fasst,T-FHSS apod,), proto musí být vysílač a přijimač tzv. kompatibilní.
Já bych doporučil pro začátečníka např. Taranis, ale souprav do 10 tis. je dost, např.:
Graupner
Futaba T-FHSS
Hitec
Multiplex
Kanály:
pro akrobata, větroň bez klapek - stačí 6 - kanál
pro větroně s klapkama - 8 kanál
pro makety a různé vymoženosti (více klapkové křídlo, podvozek, bomby atd.) - co nejvíc kanálů
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
DS-14
Takže raději začít tak na těch 9 kanálech,ještě bych se zeptal-Telemetrie zmiňovaná u vysílače-o co jde? (Asi hloupá otázka,ale zatím o tom nic nevím,ale rád bych) 
patamatix píše:No nikomu se nechce,tak my alespoň poraďte kolik kanálu bych měl mít na vysílačce,abych při dalším modelu nekupoval další,uvažuji nejdřív o nějaké bublině a pak nějaké jednodušší konstrukční letadlo. Jestli to dobře chápu,tak do každého modelu musím dát příjímač od konkrétní vysílačky,aby to šlapalo?
Nechce, protože to je nevděčný úděl.
Ale pokusím se.
V první řadě se pokus odhadnout, jak dlouho se tomu budeš chtít věnovat a kolik peněz jsi ochoten to toho vložit. Podotýkám, ty vložené peníze jsou kromě dobrého pocitu a případné radosti z toho, že to létá, velmi špatná investice a případný prodej i nepoužitých komponent jde hodně hluboko pod pořizovací cenu..
Ptáš se jen na vysílačku. Tak za druhé si dej finanční limit, kolik chceš investovat do samostatné vysílačky + přijímač. Předpokládám, že budeš začínat s jedním modelem.
Za třetí si ujasni, co tím chceš řídit i do budoucna.
Pokud máš v těchto 3 bodech jasno tak si zkus spočítat ovládané funkce:
- větroň bez motoru řízený pouze ocasními plochami - 2 kanály
- větroň bez motoru řízený ocasními plochami s křidélky - 4 kanály
- plus motor k tomu další kanál
- akrobatický model - 5 kanálů
- větroň s motorem řízený ocasními plochami s křidélky a klapkami - 7 kanálů
- plus podvozek k tomu další kanál
atd.
Tento výčet je spíše jako minimum protože i větroň řízený ocasními plochami s křidélky může mít podvozek, vyklápění motoru, ovládaný vlečný háček atd. Takže pokud sis dal na první otázku kladnou odpověď, tak by bylo vhodné si pořídit jako minimum 9 kanálovou vysílačku. Dnes samozřejmě na 2,4GHz.
dodatek - takto to dopadá, když si člověk otevře okno v prohlížeči a jde si vařit čaj.
patamatix píše:Takže raději začít tak na těch 9 kanálech,ještě bych se zeptal-Telemetrie zmiňovaná u vysílače-o co jde? (Asi hloupá otázka,ale zatím o tom nic nevím,ale rád bych)
Telemetrie je přenos informací od přijímače na vysílač. Jinak řečeno, přijímač funguje zároveň jako vysílač a odesílá např. údaje o napětí pohonné baterky, výšce letu, odebíraného proudu, GPS a další.
a dodatek 2 - doporučuji navštívit někoho v okolí nebo hodně číst.