ArduPilot - obecné informace
Re: ArduPilot - obecné informace
[/quote]
Hlavně to nepouštěj nikam nad civilizaci...taková koule drátů se hned tak nevidí. To,že se to podělá je 100% jistota.[/quote]
nenapadá mě jak to zredukovat.
Hlavně to nepouštěj nikam nad civilizaci...taková koule drátů se hned tak nevidí. To,že se to podělá je 100% jistota.[/quote]
nenapadá mě jak to zredukovat.
Bzukyn, ani se moc nedivím, že ti to blbne to je hrozná změť drátů, chtělo by to dost výrazně začistit.
Graupe jak kdo, já poslední rok létám naprosto bez problémů, jen kdyby ty baterky za něco stály i v zimě
Teď to jsou tak poloviční letové časy 
Graupe jak kdo, já poslední rok létám naprosto bez problémů, jen kdyby ty baterky za něco stály i v zimě
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
[/quote]
Ohledně rúzných chyb.....mám v poletuše Nazu a lítám bez problémů i v minus 5 stupních. Je zajímavé číst co problémů s těmi APM a pod jednotkama máte. Tak mi napadá...asi to musí člověka bavit...mořit se furt s něčím co evidentně není dotažené.
Ale třeba se pletu.[/quote]
porad doufam,ze se pletes ,a ze to zacne fachat....
Ohledně rúzných chyb.....mám v poletuše Nazu a lítám bez problémů i v minus 5 stupních. Je zajímavé číst co problémů s těmi APM a pod jednotkama máte. Tak mi napadá...asi to musí člověka bavit...mořit se furt s něčím co evidentně není dotažené.
porad doufam,ze se pletes ,a ze to zacne fachat....
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
graup15 píše:Tak mi napadá...asi to musí člověka bavit...mořit se furt s něčím co evidentně není dotažené.![]()
Ale třeba se pletu.
Pleteš!
Já s Pixhawkem (ovšem origo! žádný klon) létám něco okolo roku. Zatím (ťuk, ťuk) bez problémů...
Pixhawk je dotažený systém. Hlavní příčinou problémů jsou zbastlené systémy.
S tím se nedá než souhlasit...
Origo pixhawk...a co nejlépe udělaná montáž a kabeláž.
Origo pixhawk...a co nejlépe udělaná montáž a kabeláž.
Asi je jedno jestli je to klon, nebo origo. Jde o to jak se k tomu člověk postaví. Když to v počátcích padalo tak to bylo spíš pro moji blbost. Ony ty fly outy s nazou taky žádná sláva

je to jako s kazdym druhym softem - pokud nastavim copteru (tu svoji mam skoro rok s PX klonem od HK - HKPilot32) a nebudu tam cpat nejake nove verze tak neni duvod aby to nechodilo.
Ano, pri teplote kolem nuly a nizsi je u pixhawku (i original) problem s vybijenim kondiku na IMU a resi to zkrat napajecich kabelu na kopteru, uprava softu nebo uprava hw. Ale todle vetsina lidi ani nezjisti, dela to pouze kdyz se rychle prehazuji aku.
Jinak to ze lidi maji s APM vetsi problemy nez s Nazou je jednoduche. Kdyby totiz Naza umela to same co APM tak s tim budou mit lidi problemy taky. Navic valna vetsina lidi leta Nazy na ramech/powerpackach od DJI nebo jejich klonech (F450 atd....) kdezto APM lita na vsem moznem.
Je to easy :
Naza je takovej Apple. Je to drahe, bezi to pouze na jednom hw, umi to mene nez APM ale to co umi dela skoro dokonale (problemy s uletama nebudeme resit
).
Kdezto APM je Android. Umi to skoro vsechno, co to neumi si clovek muze doprogramovat. Bezi to na milionu a pul ruznych verzich hardware, da se to koupit levne ale diky moznostem se muze stat ze se clovek neznaly/nezkuseny muze do toho zamotat.
Jeden priklad za vsechny - APM hardware (APM, Pixhawk atd...) pocita s tim ze ho modelar ulozi na copteru tak aby se neprenaseli vibrace. Naza pocita s tim ze pilot je trubka a tak je IMU v krabicce ulozena antivibracne. Vysledek je ten ze u APM se to da udelat hur nez to ma Naza ale i lepe nez to ma Naza
Ano, pri teplote kolem nuly a nizsi je u pixhawku (i original) problem s vybijenim kondiku na IMU a resi to zkrat napajecich kabelu na kopteru, uprava softu nebo uprava hw. Ale todle vetsina lidi ani nezjisti, dela to pouze kdyz se rychle prehazuji aku.
Jinak to ze lidi maji s APM vetsi problemy nez s Nazou je jednoduche. Kdyby totiz Naza umela to same co APM tak s tim budou mit lidi problemy taky. Navic valna vetsina lidi leta Nazy na ramech/powerpackach od DJI nebo jejich klonech (F450 atd....) kdezto APM lita na vsem moznem.
Je to easy :
Naza je takovej Apple. Je to drahe, bezi to pouze na jednom hw, umi to mene nez APM ale to co umi dela skoro dokonale (problemy s uletama nebudeme resit
Kdezto APM je Android. Umi to skoro vsechno, co to neumi si clovek muze doprogramovat. Bezi to na milionu a pul ruznych verzich hardware, da se to koupit levne ale diky moznostem se muze stat ze se clovek neznaly/nezkuseny muze do toho zamotat.
Jeden priklad za vsechny - APM hardware (APM, Pixhawk atd...) pocita s tim ze ho modelar ulozi na copteru tak aby se neprenaseli vibrace. Naza pocita s tim ze pilot je trubka a tak je IMU v krabicce ulozena antivibracne. Vysledek je ten ze u APM se to da udelat hur nez to ma Naza ale i lepe nez to ma Naza
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Jenže jsou "blbosti" kterě se dějí bez tvého přičinění,pouze změnou stavu a času.A než na to přídeš ,tak jsou škody.
1. let OK. 2.let nedrží pos hold, rtl mě obkrouží 2m kruhem a mizí v dál...
3. let OK. Jednou dobrý,podruhý ne,po dalším zapnutí OK !?. Tomu NEROZUMIM.
reset desky.erease atd...Nastaveni v MP.
MP3.2 ma parametr "Thortle gentle" max 1. měl jsem max1,5.
MP2.9 ma tahátko "Thortle gentle" 1,5. Nastavím 1,5 .
Teď už má tahako "Thortle gentle" max 1,5 i MP3.2.
A k tomu tam z neznamejch duvodu po všech resetech a změnách(zkoušim ted test verze firmware 2.9) na ch7 save waypoint....
Necpu nove verze. Znovu začínam s novou,jinou potvorou..A nejde mi to.
Dodělám kabel,a zkusim,jestli půjde tahle verze zkalibrovat ACC.
1. let OK. 2.let nedrží pos hold, rtl mě obkrouží 2m kruhem a mizí v dál...
3. let OK. Jednou dobrý,podruhý ne,po dalším zapnutí OK !?. Tomu NEROZUMIM.
reset desky.erease atd...Nastaveni v MP.
MP3.2 ma parametr "Thortle gentle" max 1. měl jsem max1,5.
MP2.9 ma tahátko "Thortle gentle" 1,5. Nastavím 1,5 .
Teď už má tahako "Thortle gentle" max 1,5 i MP3.2.
A k tomu tam z neznamejch duvodu po všech resetech a změnách(zkoušim ted test verze firmware 2.9) na ch7 save waypoint....
Necpu nove verze. Znovu začínam s novou,jinou potvorou..A nejde mi to.
Dodělám kabel,a zkusim,jestli půjde tahle verze zkalibrovat ACC.
Nazu asi tohle litat nenaučim https://www.youtube.com/watch?v=G8RqFeI9vgM
I když, Firefly Y6 používá Nazu +Pixhawka +FY6 jednotku.
I když, Firefly Y6 používá Nazu +Pixhawka +FY6 jednotku.
Pravdou asi je, že se občas nějaký klon APM chová "divně". Jak jsem ve fóru o 250 zmiňoval pokusy s APM ve verzi mini, tak tam mám typickou situaci. Letíš v Altitude hold, vše perfektně funguje. A pak najednou ve stejném letu jednotce "hrábne", hodí plný plyn a mizí ve výšce
O copter jsem nepřišel, cvaknutí na Stabilize to umravnilo a ve stabilize už vše letělo v pohodě, ale silně se mi to nelíbilo. Nemohu si pomoci, ale tohle prostě byl bug desky či fw, tohle se na blbé osazení či nějakou chybu obsluhy hodit nedá...
Popravdě jsem na APM trochu zanevřel, sice se mi několik věcí v jeho konceptu vyloženě líbí (třeba 3DR telemetrie), ale nějak jsem už těch nekonzistencí zažil moc, dokonce mě to stálo jeden ztracený copter. Tedy s APM jsem dokonce přišel o dva, ale u druhého tuším příčinu trochu jinde, jeden případ ale hodně smrděl podobnou nekorektností, jako ten výše zmíněný zmatek s APM mini.
Popravdě jsem na APM trochu zanevřel, sice se mi několik věcí v jeho konceptu vyloženě líbí (třeba 3DR telemetrie), ale nějak jsem už těch nekonzistencí zažil moc, dokonce mě to stálo jeden ztracený copter. Tedy s APM jsem dokonce přišel o dva, ale u druhého tuším příčinu trochu jinde, jeden případ ale hodně smrděl podobnou nekorektností, jako ten výše zmíněný zmatek s APM mini.
tomashr píše:Pravdou asi je, že se občas nějaký klon APM chová "divně". Jak jsem ve fóru o 250 zmiňoval pokusy s APM ve verzi mini, tak tam mám typickou situaci. Letíš v Altitude hold, vše perfektně funguje. A pak najednou ve stejném letu jednotce "hrábne", hodí plný plyn a mizí ve výšceO
Mám pocit,že něco podobného se mi děje..
Jenže u 2 kusů.Takže....
Hlavně že si každý může vybrat co mu vyhovuje 
Amper píše:
Je to easy :
Naza je takovej Apple. Je to drahe, bezi to pouze na jednom hw, umi to mene nez APM ale to co umi dela skoro dokonale (problemy s uletama nebudeme resit).
Vcelku ano...Jenže se vkrádá otázka...to,že APM /Pixhawk toho umí víc (a i to je relativní..stačí juknout na Phantom 3) je sice hezké, ale když na první dobrou to nezajistí základní věc..a to je stabilní a spolehlivý let.Tak je to vcelku jen pro milovníky šťourání se v kodu . Né pro člověka co si chce jen a pouze dobře zalétat.
To,že je Naza dražší..neobstojí. Naza Lite plus GPS s banggodu je stejně drahá jako APM...a lítá to na jistotu.
S tím přirovnáním k jabku/tučňák..
Prostě mám rád věci co možná mají o nějakou fičuru méně, ale fungují a nesnaží se mi nasírat.
PS...stejně mi ten (ale origo) pixhawk láká...prostě jen pro to si s tím hrát:-)
Jo, telefon taky pouzivam MS (aktualne L950 s Win10) protoze je to presne ten kompromis mezi androidem a jabkem ktery me sedi (akorat se uz konecne musi dokopat a dodelat konfiguraci pro APM/PX pro WP8.1+)
ohledne APM - nezda se to ale mezi APM a Pixhawkem (klidne i kvalitni overeny klon) je jeden zasadni rozdil. Pixhawk ma tolik vykonu ze stabilizuje i na zakladni nastaveni. Navic ma na sobe dve IMU ktere prumeruje a to dela dost zasadni rozdil (videl jsem to na softu s a bez tedle funkce na stejnem copteru).
Je proste potreba rozlisovat mezi APM na Mega2560 ktere jede na hrane s vykonem a Pixhawku ktery to zvejka naprosto v klidu.
ohledne APM - nezda se to ale mezi APM a Pixhawkem (klidne i kvalitni overeny klon) je jeden zasadni rozdil. Pixhawk ma tolik vykonu ze stabilizuje i na zakladni nastaveni. Navic ma na sobe dve IMU ktere prumeruje a to dela dost zasadni rozdil (videl jsem to na softu s a bez tedle funkce na stejnem copteru).
Je proste potreba rozlisovat mezi APM na Mega2560 ktere jede na hrane s vykonem a Pixhawku ktery to zvejka naprosto v klidu.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
BTW : Vubec by me neprekvapilo kdyby zminovane problemy s APM byly prave kvuli vykonu. Proste se to trochu zazvejkne a zblba.