A je to tady — rybářská latina...
Já osobně nevím, nikdy jsem to neměřil, a ani nemám možnost jak to jednoduše udělat. Takže nebudu raději ani naznačovat.
Ono není ani tak problém hodit to vysoko, ale trefit se do bubliny, nebo alespoň mimo klesák a dobrý přechod do kluzu a sledovat sondy a vůbec. A na závodech se taky neměří. Jsme rádi, že najdeme někoho, kdo umí ovládnout stopky. Výšky výhozu se stejně liší jen v metrech. Že by někdo nastoupil a švihal to stabilně o deset metrů víc jak konkurenti, tak to určitě ne.
Házedla 2015
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
Re: Házedla 2015
V hospodě se na toto téma vždycky pohádáme. Jednou jsem už nad tím, jak tu výšku měřit nějakým jednoduchým způsobem navrhoval, že by snad šlo za bezvětří vypustit balón na dvacetimetrovém provázku. No a na tom provázku mít třeba po dvou metrech z krepového papíru značky.A z povzdálí pozorovat, kam až házedlo vyhozené poblíž, vyletí. asi by to nějak šlo.....
Výšku do které se to vyhodí, nikdo neví... ale celkem by mě to taky docela zajímalo....
Lubošš píše:V hospodě se na toto téma vždycky pohádáme. Jednou jsem už nad tím, jak tu výšku měřit nějakým jednoduchým způsobem navrhoval, že by snad šlo za bezvětří vypustit balón na dvacetimetrovém provázku. No a na tom provázku mít třeba po dvou metrech z krepového papíru značky.A z povzdálí pozorovat, kam až házedlo vyhozené poblíž, vyletí. asi by to nějak šlo.....
Na tohle je optimální FAI výškoměr pro modely raket - je to fakt neskutečně mrňavé a lehké, takže se s trochou snahy dá přidělat k házedlu, aniž by podstatně ovlivnil výkony (což by běžné výškoměry používané pro RC moc nesplnily). Viz http://www.adrel.com.pl/AltimeterBMP.html . Asi si to málokdo koupí jen kvůli házedlům, ale pár se jich po ČR najde a třeba by šly podobné testy domluvit.
Díky za tip, je to mrňousek, s tím by to fakt šlo. A jestli jsem se dobře díval, tak to stojí kolem padesáti éček......člověk by zas tolik nevykrvácel a nezůstalo by jen u měrení výšky házedel, ale i jiných strojů. A mám o čem přemejšlet.
Jen pozor - fimware je fakt dost cílený na rakety, tedy "aktivace" primárně rychlou změnou výšky s cílem určit maximální výšku atd. Určitě to bude fungovat i s házedlem (volným i F3K), o čemž byla tato diskuse, ale není to vyloženě univerzální zařízení pro letadla ve stylu analýzy RC modelu atd.
Aha, tak to mě nenapadlo, takže dát ho třeba do elektrovětroně by nemuselo bejt to pravý ořechový, a nebo by možná stačilo uděiat s modelem lopas, vejškoměr by to vyhodnotil jako start a tím by se data začly zapisovat................Asi by se muselo trochu experimentovat.